Lucht

OPGAVE VOOR EEN KRUISWOORDPUZZEL

Stad met luchtkastelen,

waar het mooi wonen is

De opgave in de kruiswoordpuzzel is een stad, die wegens onvoldoende financiële middelen een project voor een ijsstadion met toebehoren zag veranderen in een luchtkasteel.

Die stad was voor mij niet moeilijk te raden. Almere alzo.

Het stadion voor de ijssport, dat in Almere Poort (de eerste wijk in de stad, als je over de Hollandse brug nadert) zou worden gebouwd als het schaatscentrun van het land, bestaat alleen nog op papier. En er zijn nog slechts foto’s van hoe het zal kunnen worden.

Het blijft niet bij dit luchtkasteel. De stad is zelfs een luchtkasteel rijk, dat reëel en tastbaar is, weliswaar als een ruïne in verweerd beton; een skelet, dat in een verwilderd park staat met een mooie toegangspoort en een stenen brug.

De eerste paal voor het echte kasteel werd in 2000 geslagen. Vanwege financiële problemen werd het bouwproject in 2002 stilgelegd.

De aanleiding was dramatisch. De directeur van de Rabobank in Eemnes vond de dood bij een auto-ongeluk. Het filiaal van de bank kwam onder toezicht van Rabobank Nederland in Utrecht. De directeur bleek veel leningen tegen zachte condities aan bevriende mensen te hebben verstrekt.

De Rabobank trok de financiële stekker eruit. In 2005 werd het project voor elf miljoen euro opgekocht door het hiervoor opgerichte bedrijf Gravin BV. Naast een hotel en een trouwlocatie in het kasteel wil Gravin ook huizenbouw op het terrein.

Zo zag dit luchtkasteel eruit.

Gravin BV diende een plan om het kasteelproject te voltooien. Dat betekende ook de bouw van woningen. Om dat mogelijk te maken diende het bestemmingsplan te worden gewijzigd. In 2008 wees de gemeente de bouw van woningen af. De huizen pasten niet in de landelijke entourage.

Het ontwerp voor het luchtkasteel was aanvankelijk is gebaseerd op het 13e-eeuwse Belgische kasteel Jemeppe in Hargimont.

Het inmiddels zeer verwilderde kasteelpark ligt aan het Weerwater tegen het terrein aan van de Floriade, waarop in 2022 de Floriade moet groeien en bloeien. De Floriade vraagt met het oog op de aanleg, de beplanting en publieke voorzieningen veel jaren van voorbereiding.

Het is het stadsbestuur echter nog steeds niet gelukt een gezamenlijke oplossing te vinden voor het luchtkasteel van aangetast beton en voor het luchtkasteel van de Floriade op het onbewoonde eiland. Een schitterende combinatie zou dat zijn.

Het tweede luchtkasteel.

Het nieuws ligt op straat is mij altijd geleerd. Aan het Weerwater bij hopen.

Dat is de reden, waarom ik uitvoerig inga op het probleem van de luchtkastelen, waarmee Almere behept is.

Kijk ik thuis uit het raam naar links dan doemt daar de ruïne in beton van het eerste luchtkasteel op , recht voor ligt het onbewoonde vogeleiland met wat uitheemse grazers, waarop de Floriade is gepland en nog veel geplant moet worden. Het tweede luchtkasteel.

Dat romantische eiland in het Weerwater tegen het stadscentrum kan niet zo blijven in deze tijd. Duurzaamheid bestaat bij uitzonderingen. Dat is ons duidelijk intussen geworden. En je dient je erbij neer te leggen.

Op de tekening boven staan geen windmolens getekend. Maar in Floriade-geruchten worden supermolens aangekondigd.

Dat kan niet. Maar kleine molens sta ik toe. Ze en verhogen het duurzame cachet.

Immers, Jan Prins dichtte toen Almere nog niet bestond en alles nog IJsselmeer was:

Hei molentje, molentje, hoog in de wind,

wat sta je weer dapper te draaien.

Je doet of je 't uiterst noodzakelijk vindt

het licht van de zomer te maaien.

Maal verder, maal verder, maal stevig en straf.

Je werken blijft toch onbegonnen.

Het licht van de zomer, dat maai je niet af

Het licht van de zomerse zonne.

Zo is het. Wat is een lucht zonder molens. Het landschap van de Flevopolder is er mee gered.

Nog wat. Een aangenaam stuk Weerwater scheidt ons van het nu nog onbewoonde eiland. Dat dient zo te blijven. Bij de bouw van het stadscentrum is al genoeg van het meer afgesnoept.

Niet naar het luchtkasteel links en vooruit naar het tweede plan, dat nog in de lucht hangt, maar thuis op het balkon kijkend naar rechts hebben we daar het centrum in de loop van de jaren uit de klei van de polder zien komen. Fantastisch.

Het nieuws ligt overvloedig op straat en aan de oevers van het het Weerwater.

Het is zalig wonen in een stad, die niet alleen luchtkastelen rijk is, maar een centrum, dat een planologisch en architectonisch hoogstandje genoemd mag worden. Dat kan ook van de buitenwijken gezegd worden. Kort geleden wandelde ik door Almere Buiten, de wijk rijk in het groen en fraai gebouwd. Het fotograferen was ook daar niet te bedwingen.

De maker van de kruiswoordpuzzel zou ik een suggestie kunnen geven voor deze opgave: Moderne stad met luchtkastelen, waar het zalig wonen is.

Terug naar Weerwater:

Bert de Jong

Home