Genieten

Trouw

vernieuwt

en

verbreedt

Een krant

is niet

alleen om

van te

genieten

Het dagblad Trouw, dat "zich al de mooiste van Europa mocht noemen" - ik citeer de krant zelf - denkt het "nog beter te kunnen." De redactie heeft de presentatie van het nieuws vernieuwd en hoopt krant te hebben verbeterd.

Kort voor de vernieuwing ontmoette ik in de Rode Hoed in Amsterdam, waar hij vaardig een discussie leidde over de mogelijke bedreiging van de democratie door het geloof, hoofdredacteur Willem Schoonen.

Tijdens de borrel na afloop van de ernstige gedachtewisseling vroeg hij, waarom ik in Weerwater niet altijd positief over zijn krant schreef.

Ik was me geen kwaad bewust, maar moest wel wat verstouwen.

Als je wegens het bereiken van de Vut-leeftijd al in de vorige eeuw de redactie hebt verlaten, maakt het indruk te vernemen dat de rubriek Podium weliswaar niet is opgeheven, maar een andere naam heeft gekregen.

Au! Ik stond aan de wieg van deze rubriek, die graag werd gelezen en snel van een halve pagina uitgroeide tot een complete pagina.

Een goede naam gooi je toch zo maar niet weg.

Een troost is, dat het commentaar - de mening van de krant en de redactie - in deze rubriek een plaats heeft gekregen, waarvoor ik een dertig jaar geleden reeds pleitte.

Podium

maakt

plaats

voor

Opinie

De laatste "Podium" in de krant van 21 mei 2013. Het is "Opinie" geworden.

De vernieuwde krant ligt voor me. Met het lichte vermaan van de hoofdredacteur in mijn hoofd sla ik de pagina's om, beseffend dat het veranderen van een krant link kan zijn.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de krant ook opgefrist. De redactie veegde de ouderwets gemeende Bodoni weg en voerde een schreefloze letter in, die deftiger is. De krant kreeg een lichter en moderner aanzien.

Het eerste vernieuwde exemplaar verscheen in november. In deze maand wordt het vooral in de morgen grijzer en donkerder. De schreefloze letter biedt de lezer minder houvast. Het regende klachten vooral van oudere lezers. De krant was ijler, bleker en minder leesbaar geworden.

Een ramp bleef uit, zoals eerder het (nu niet meer bestaande) Rotterdams Nieuwsblad dat overkwam. Deze krant werd opgevrolijkt door het invoeren van de Engelse regelval. De kolommen zijn in den regel links en rechts uitgelijnd en ogen als blokken. Dat geeft rust aan aan de pagina. Bij de Engelse regelval is de rechter verticale lijn echter losgelaten en een rafelige rand ontstaan. De Rotterdamse krant paste dat consequent toe. Wat een onrust. Het kostte duizenden lezers, die hieraan niet konden wennen.

Of alle Trouw-lezers zullen wennen? De financieel geïnteresseerden krijgen het moeilijk. De beurspagina is geliquideerd en vervangen door een kleurrijke strook als inleiding op de pagina’s “economie.”

Het directe kapitalisme is uitgebannen. Voor mij geen gemis.

De aanduidingen boven de pagina’s, die bescheiden grijs waren, zijn nu groenig of blauwig geworden. Het is turkoois, zo is me deskundig verzekerd. Chique.

In het katern De Verdieping is, o wonder, het omgekeerde gebeurd.De rubrieken werden in duidelijke gekleurde letters vermeld. In de nieuwe Verdieping is het speuren. In een kleine broodletter wordt aangegeven of je bij onderwijs, religie, duurzaamheid of cultuur terecht bent gekomen.

Met het onderscheiden van kleuren heb ik altijd moeite. Nu verbeeld ik me dat de kop van de krant Trouw en die van het katern De Verdieping , afgedrukt in vertrouwd zwart, ook van kleur zijn verschoten. Het is een soort blauw geworden. Wel deftiger.

De vernieuwing heeft niet als gevolg dat de krant veel door elkaar is gehusseld.

Jaap de Berg heeft voor zijn kruiswoordtest achter in De Verdieping meer ruimte gekregen.

Dat heeft hij verdiend met zijn dagelijks beroep op mijn geheugen.

Maar waarom het taalrubriekje van Ton den Boon en hem zijn ‘gepromoveerd’ naar de mooie plaats links boven op pagina 2 van het eerste katern is merkwaardig. Die kostbare ruimte daar.

Het taalrubriekje paste bij de kruiswoordtest. Geïnteresseerden weten zo’n column altijd wel te vinden.

De pagina 2 is overigens mooi geworden; het turkoois domineert. De strip van Dingeman staat onderaan. Kan niet beter. Hoef mijn hals niet meer te strekken om de tekeningen te bestuderen.

De taalrubriek graag weer in de buurt van de puzzel en, wie ben ik, als ‘man van de vorige eeuw’ zou ik op die plaats de inhoud van de krant zetten, die altijd het vermelden waard is. In het kleinste corps dat de digitale letterkast bevat, wordt onder de mooie strip in een paar regels de inhoud van de krant vermeld.

Kom op, graag meer respect voor het eigen produkt!

Nu ik toch bezig ben: waarom het verkorte weerbericht op deze pagina weer vermeld in een ongenietbare letter?

Het katern De Verdieping is vrij drastisch aangepakt. De kolommen zijn verbreed. Op een pagina staan er vier in plaats van vijf.

Er bestond kennelijk behoefte aan ‘verbreding’.

Nooit weg als je als krant je niet alleen verdiept, maar ook verbreedt.

Er zal zeker over zijn nagedacht. Maar minder kolommen bieden minder mogelijkheden tot variatie; smallere kolommen zijn als lezer beter te genieten.

Het genieten. Daar gaat het om. “De vernieuwde krant moet vooral te genieten zijn.”, staat in een anonieme inleiding op de vernieuwde krant.

Is dat niet lichtzinnig? Gaat het alleen om vermaak?

Trouw-lezers, die nog geregeld naar de kerk gaan - en die zijn er nog zeker - kunnen van een dienst en een preek genieten. Wel is het zo, dat men het meest geniet, wanneer men met een preek instemt.

Met het lezen van een boek en een krant is het niet anders en een concert moet in het gehoor liggen.

In de journalistiek is het kritisch volgen van de dingen en gebeurtenissen wezenlijk.

Het ‘vooral laten genieten’ is niet altijd mogelijk.

Een voorbeeld : In het commentaar, waarin de mening van de krant wordt verwoord, staat juist de eerste dag van de vernieuwde krant geschreven, dat het nieuwe stadion voor de grote schaatswedstrijden terecht in Almere moet komen.

Dat is genieten voor de lezers in Almere en de Flevopolder, maar niet voor de lezers in Heerenveen en Friesland.

Nee, de lezers tegelijk laten genieten is voor een krant met karakter, verdieping en verbreding nauwelijks mogelijk.

Temeer succes toegewenst met de moedige vernieuwing.

Bert de Jong