floria

In

Utopia

geen

gevaarlijke

bomen

De Floriade wenkt

Niet als boze, blanke en bejaarde burger heb ik mijn handtekening op een lijst gezet, maar omdat ik als verantwoordelijke ingezetene van de gemeente Almere vond dat je de overheid, die over je is gesteld, niet ongemerkte haar gang moet laten gaan. De lijst kreeg ik van de buurvrouw onder mijn neus geduwd. De aangehechte brief was door de buurman geschreven. Aan al de bezwaren, die hij opsomt, til ik niet zo zwaar. Je kunt niet overal op tegen zijn. Maar toch, laat de overheid merken dat ze niet alleen te maken heeft met boze en mopperende burgers, maar ook met meedenkende ingezetenen. Vandaar mijn krabbel.

Die was ik reeds vergeten, toen ik een brief ontving, nee niet als email verstuurd bericht, maar als a-viertje in een keurige enveloppe verzonden en door de postbode in de brievenbus gedeponeerd. Getekend door de programmamanager Stad / Centrum Klaas Strampel.

Of zijn handtekening apart op mijn papier was gezet of meegedraaid in de print van een meer algemene brief kon ik niet ontdekken. Maakt niet uit.

De bedoeling is goed.Daar twijfel ik niet aan. De eerste vetgedrukte regel als motto van de brief stelde me echter weinig gerust. Alsof het de kop was van een onheilspellend artikel in een krant. Klaas meldde:

Verwijderen onveilige bomen Utopia.

Een fraaie tegenstelling. Alsof in Utopia gevaarlijke bomen zouden kunnen staan.

De verleiding is te groot om enkele passages uit de 'persoonlijke' brief te citeren:

"Het gaat onder andere om essen die last hebben van de essentaksterfte en een aantal wilgen. De bomen staan langs wandelpaden en kunnen op de paden vallen, waardoor ze een gevaar vormen voor wandelaars"

Dat is geen ambtelijke, maar voor elke burger begrijpelijke taal. De gemeente gaat die gevaarlijke bomen direct verwijderen, begrijp ik uit de brief.

"De werkzaamheden duren ongeveer twee weken", luidt het vervolg van dit schrijven.

Twee weken. Wat gaat de argwanende moderne meelevende burger denken: in die tijd gaan er met de beschikbare mechanische middelen heel wat bomen efficiënt tegen de vlakte? Blijft er nog wat over?

Geen paniek nog. Klaas Strampel stelt de burger gerust. Een ecoloog houdt toezicht op het kappen en zagen en " controleert of er geen broedende vogels of nesten zijn”.

Vandaar kennelijk de haast direct te beginnen, want de vogels broeden in het voorjaar.

Niettemin, uit de brief maak ik op, dat het met Utopia wel goed komt. Er wordt niet zo maar gekapt. Klaas vervolgt:

"Het hout van de verwijderde bomen gebruiken we om een takkenwal te maken. Zo'n wal vormt een woon- en voortplantingsgelegenheid voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen. Vogels nestelen en schuilen er. Ook wordt het hout gebruikt voor palen, plateaus en kasten voor de opzet van het voedselbos..."

Wat willen we nog meer voor ons Utopia?

Als ondertekenaars van de 'petitie' mogen we tevreden zijn. Het motief van onze lijst was de komst van de land- en tuinbouwtentoonstelling Floriade die binnen ons gezichtsveld aan de andere kant van het Weerwater in 2022 zal zijn aangelegd.

Ik heb er geen bezwaar tegen. Maar maak er niet zoveel gedoe van en vermijd dat er nog niet meer boze blanke burgers bij komen. Die wonen al genoeg in een stad als Almere. En kom in een persoonlijk bedoelde en zelfs poëtische tekst niet aan met gevaarlijke bomen, die wandelaars bedreigen.

Als bomen in de weg staan en er meer asfalt moet komen, of als ze niet passen in een breed opgezet project in het algemeen belang worden ze sneller ziek verklaard. Daar heb ik wat mee. Ik ben geboren in een dorpsstraat met eiken aan beide kanten. Amerikaanse eiken, legde mijn vader trots uit. Maar het dorp ontplooide zich en het verkeer eiste dat onze straat verbreed werd en met het oog op de veiligheid voorzien van een trottoir.

De burgemeester en zijn wethouders hadden een vooruitziende blik. De eiken werden omgehakt en uitgerooid. Waarom? Ze waren ziek, was het antwoord van de gemeentelijke overheid ongeveer zeventig jaar geleden.

De brief van Klaas herinnerde me aan mijn verdriet als kind.

Niet dat ik hierom tegen de komst van de Floriade ben.

Maar in mijn gezichtsveld over het Weerwater gebeuren dingen, die niet meer te volgen zijn. In de verte aan de andere kant van het water had ik een lentebode, een vroeg bloeiende heester, die elk jaar een grotere en luisterrijkere witte bloesempracht vertoonde. De lente is gekomen, maar mijn heester is er dit jaar niet meer en de brief van Strampel rept er niet over.

Toen een vroegere collega met mij uitkeerk over het Weerwater richting Utopia riep hij uit: „Bert dat is daar puur natuur, puur natuur.” Hij is deskundige en woont als gepensioneerde waar het nog stil is op het gekwaak van de kikkers na. Ik sprak hem niet tegen.

De Floriade is op komst. Met alle heisa er omheen, die voor een schepsel moeilijk te verwerken is, ondanks het wenkende Utopia, waar de bomen niet meer gevaarlijk zouden zijn.

Bert de Jong

Terug naar Weerwater >>>>> Home