framing

Een ruiterlijke

rectificatie

Foto’s

liegen ook

Framing is de nieuwe sport in deze eeuw. Het komt er op neer, dat in de publiciteit het mensdom wordt misleid door de halve waarheden (dikwijls leugens), die naar buiten worden gebracht. De bronnen -bestuurders, politici, bankdirecties, financieel experts, ga zo maar door - kunnen daar belang bij hebben. Het is voor hun goede zaak.

Journalisten hebben dagelijks te maken met framing. Ze doen er aan mee, zijn gevangen in de frames van staal (moeten politiek 'correct' zijn) of ze vliegen er gewoon in.

Dat is me op de oude dag, terwijl ik uit pure liefhebberij aan mijn website prutste, ouderwets overkomen. .

De eerste foto (links boven) had in veel kranten gestaan. Minister Dijsselbloem wil zijn Griekse collega Tsakalotos een hand geven. Bij de foto schreef ik: "Je vraagt je af of deze Griekse hand de Nederlandse hand nog zal bereiken." Het was toch immers crisis in Europa en daar in Brussel.

Om de crisissfeer te benadrukken had ik de man rechts op de foto er afgeknipt.

Het dagblad Trouw had deze crisisfoto ook geplaatst, zag dagen later zijn valse voorlichting in en kwam met de drie foto's daaronder. Uit de serie blijkt hoe hartelijk de begroeting was en dat het in de persoonlijke sfeer best meeviel met die crisis.

Een ruiterlijke rectificatie van de krant (andere dagbladen lieten de framing lauw lauw), die weliswaar niet zo werd geduid. Laat het dan mijn rectificatie zijn. Met reden. Bij de crisis-foto op m'n website had ik ook nog triomfantelijk vermeld, dat er foto's zijn, die verhelderender zijn en duizend woorden van uitleg in een verhaal verslaan. In het verspreiden van halve waarheden en leugens, zo blijkt.

In de vorige eeuw wist men overigens in de publiciteit ook van wanten. De Duitse nazi-propaganda van Goebbels bestond uit eenzijdig filmmateriaal met juichende mensenmassa's, paraderende soldaten en oprukkende tanks, die alleen maar van links naar rechts over het scherm konden bewegen.

Eénmaal de dupe van framing had ik op de website ook een foto van Dijsselbloem gezet van een weekje eerder, die zijn tegenstander Varoufakis niet een hand zou willen geven. De Griekse filosoof en minister had zijn Europese collega's voor terroristen uitgescholden.

Enig speurwerk leverde een foto op, waaruit blijkt dat de mannen elkaar wel mochten. De linker hand van Dijsselbloem rust op de schouder van Varoufakis. Geen crisis dus. Varoufakis is een linkse Griek en Dijsselbloem van de PvdA. .

Misschien had de Nederlandse minister en voorzitter van de Europese financiële ministers het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer gelezen, die de Griek bracht als een erudiet en aardig mens.

Journalistiek is geen eenvoudig vak, maar het

vernemen van informatie door het lezen van kranten en tijdschriften en het volgen van nieuws op televisie en digitale apparaten evenmin.

Bert de Jong

Terug naar Weerwater >>>>> Home