munnik

Veertig jaar trouw aan "Trouw"

Bert Klei ontdekte

Len Munnik

Op mijn bureau staat een tekening van de cartoonist Len Munnik.

Veertig jaar geleden werd in het dagblad Trouw de eerste tekening van hem geplaatst. Ex-collega Bert Klei, die het kerkelijke en geestelijke nieuws verzorgde, had hem ontdekt.

Zo moeilijk was dat ook weer niet. Bert was als redacteur zeer consencieus en hield nauwkeurig de al of niet belangrijke kerkelijke publicaties bij. Vooral de minder zware theologische beschouwingen en ontboezemingen hadden zijn aandacht.

Een tekening van Len Munnik viel hem op, omdat ze mooi paste bij een artikel. Klei vroeg Munnik toestemming voor de overname van de tekening.

Zo ontstond het contact, dat veertig jaar stand hield.

Geen wonder. Munnik viel zeer in de smaak en had snel een hoekje op de eerste pagina verovert, (zoals Grunberg nu een columnpje op de front pagina van de Volkskrant heeft). Het was de tijd van de vredesbewegingen en de acties van het IKV (Interkerkelijk Vredesberaad) tegen de kernbewapening en de plaatsing van atoombommen in het land. Munnik tekende ook voor het IKV. Bekend is het logo, ontworpen door Len Munnik met als tekst "Help de kernwapens de wereld uit: om te beginnen uit Nederland. De tekening geeft een rijtje mensjes weer die aan de zijkant tegen een grote bom drukken. Munnik is er met reden trots op, dat zijn tekening de hele wereld is over gegaan.

Munnik verschijnt niet meer dagelijks op de eerste pagina van Trouw. Zijn tekening heeft nu drie keer in de week een plaats in de rubriek 'Podium'.

In een interview met de krant ter gelegenheid van zijn jubileum zegt Len, dat wanneer het aan hem ligt, staat hij vanaf morgen weer op de eerste pagina.

Het zal je als redactie worden aangeboden.

De krant heeft met Len goud in handen.

Bij welk jubileum van Len Munnik ik hem heb geïnterviewd weet ik niet meer. Ik ga af op mijn herinnering. Het knipsel van het verhaal moet in een van de schoenendozen in de garage, gevuld met pennenvruchten, verscholen liggen. Google, die alles weer terug te vinden, bestond toen nog niet.

Aan het eind van het gesprek vroeg in Len of er een foto van hem mocht worden gemaakt. Daar was geen sprake van. Len kon principieel zijn. Een tekenaar, die dagelijks in de krant staat, heeft geen enkele behoefte aan een foto bij een artikel.

Ik moet erg teleurgesteld gekeken hebben.

"Ik heb wel wat voor u", zei Len en hij begon op een velletje te tekenen.

Het resultaat was twee personen aan een tafel. Beiden hadden als kop een soort pen. De een was een pen om mee te schrijven en de ander een pen om mee te tekenen. "Hier", zei hij, "ik heb ons beiden getekend. Als herinnering aan dit mooie gesprek."

Vandaar die ingelijste tekening op mijn bureau.

Len Munnik. Hij heeft in latere jaren zijn bezwaren tegen een foto laten varen.

Bert de Jong.

Het werk van Len Munnik van vier decennia is tot 26 augustus te zien in de Grote Kerk te Breda. De titel van de expositie is "Trouw aan je idealen." Het dagblad Trouw bericht dat de toegang gratis is. Hoe Len het probleem van de euro uitbeeldt. De tekening is te zien op de expositie in Breda.