PVV

In Almere blijft

het veilig

v o o r i e d e r e e n

Verdeelde

PVV over

haar

hoogtepunt

heen en

niet aan

de macht

De afloop van de raadsverkiezingen heeft mijn neiging Almere te verlaten en in een andere gemeente te gaan wonen de kop ingedrukt.

Ik heb geen Marokkaanse afkomst, maar stel je voor dat je in een stad of land woont, waar een partij aan de macht is, die de bevolkingsgroep, waartoe je hoort, wil verminderen. Je zou niet alleen willen verhuizen, maar ook emigreren.

Racistische en nazistische macht kun je beter ontvluchten, heeft de geschiedenis geleerd.

Gelukkig was de uitslag van de verkiezingen al geruststellend.

De partij van Wilders slaagde er in de gemeente Almere na de raadsverkiezing nog de grootste te blijven, maar raakte over haar hoogtepunt heen. Ze verloor 1 procent van haar stemmen verloren en kon niet in het minst profiteren van de nederlaag van de PvdA. In Den Haag, de gemeente waar de PVV ook meedeed, verloor de partij 2 procent en moest haar eerste plaats afstaan aan de in het hele land winnende D66.

Opvallend was dat dit verlies in de media geringe aandacht kreeg.

Het zag er aanvankelijk somber uit. Wilders had zijn mensen opdracht gegeven aan de stadsregeringen deel te nemen en wat Almere betreft niet alleen tevreden te zijn met zetels van wethouder. Nee Wilders had een kandidaat om burgermeester van Almere te worden, wanneer de ambtstermijn van burgemeester Jorritsma was afgelopen.

Almere zou de stad worden waar de regeling om het aantal Marokkanen te verminderen het eerst kon worden doorgevoerd.

Vandaar het idee het stof van mijn schoenen te vegen en de stad te verlaten.

De neiging is verdwenen.

We kunnen in Almere veilig blijven wonen. Iedereen

Toen de stembussen waren gesloten en het tellen nog bezig was buitelden de gebeurtenissen over elkaar. Die avond herhaalde Wilders zijn redenering, dat het aantal Marokkanen in Nederland verminderd moest worden en vroeg hij zijn opgewonden fans of ze ook meer of minder Marokkanen wilden. De zaal raakte in extase en scandeerde steeds sneller: "Minder, minder, minder". De reactie van de leider van deze partij: "We gaan dat regelen.”

Tegen Wilders zijn de eerste dag na de verkiezingen tal van aanklachten ingediend wegens discriminatie. Het haatzaaien tegen een groep van de bevolking en een indirecte oproep tot deportatie van de betreffende medelanders zijn voldoende rechtsgronden voor strafvervolging.

Je kunt je afvragen of de fans, die op de avond van de verkiezingen dom brulden "Minder, minder", vrijuit gaan. Ze waren goed herkenbaar. Ik zou me niet zo lekker meer voelen.

Wilders overspeelde zijn hand. De landelijke politici hadden eindelijk de moed zich van de PVV te distantiëren. Minister president Rutte veroordeelde aanvankelijk weliswaar de uitlatingen van Wilders, maar wilde de PVV als partij om mee samen te werken niet uitsluiten. Later kwam hij erop terug. Het kabinet gaf na zijn beraad op de vrijdag na de verkiezingen een duidelijke verklaring uit.

De leider had de PVV in een politiek isolement gemanoeuvreerd.

Erger nog. De opstand in de PVV werd compleet. Statenleden braken met de partij omdat Wilders was aangeklaagd wegens discriminatie. Bij justitie stroomden de aanklachten binnen.

De gekozen raadsleden van de PVV in Almere eisten dat de partijleider zijn kwalijke uitlatingen ongedaan zou maken. Hun fractieleider bleek het met Wilders eens te zijn. De andere gekozen raadsleden hebben toen hun voorzitter in Almere uit de fractie van de PVV gezet.

Het waren ongekende politiek chaotische dagen, niet het minst in Almere. Alleen de partijleider liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij bleef bij zijn verklaringen, nam erg een woord van terug en weigerde ook maar iets te zeggen wat op excuus leek.

Maar de hoge sprongen van deze heer regent lijken me te zijn gedaan.

Het is in Almere veiliger geworden.

Bert de Jong

Terug naar Weerwater Home