''Veni, vidi, vici.''

Anàlisi formal: L'expressió consta de tres oracions juxtaposades formades per tres verbs;

Veni: 1a persona Singular Pretèrit perfet Indicatiu Actiu- Venio,Venire,Veni

vidi: 1a persona Singular Pretèrit perfet Indicatiu Actiu- Video,Videre,Vidi

vici: 1a persona Singular Pretèrit perfet Indicatiu Actiu- Vinco,Vincere,Vici

Significat literal: Vaig venir, vaig veure, vaig vèncer.

Significat extens: és una locució llatina emprada pel general i cònsol de la República romana, Juli Cèsar, l'any 47 aC en dirigir-se al Senat romà descrivint la seva victòria recent a la batalla de Zela. En aquesta locució s'indica la facilitat d'aquest general romà per vèncer l'exèrcit contrari.

1. ANSON, Luis Maria."Rusia hace lo mismo que Estados Unidos." El Mundo, dimecres 5-III-2014

Text

Lo que distingue a una gran potencia es que impone su voluntad conforme a sus intereses. El veni, vidi, vici de Julio César tras derrotar a Farnaces, rey del Ponto, no es una frase sino un símbolo. Cuando Estados Unidos vio amenazados sus intereses petrolíferos en Kuwait buscó un pretexto para liquidar a Sadam Hussein, al que, tras dos guerras, ahorcó urbi et orbi. Protegía además Bush I, y también Bush II, a Israel, amenazado por el dictador iraquí con teóricas armas de destrucción masiva. Sadam Hussein, como Naser, aspiraba a descuartizar a la nación israelí para convertirse en el caudillo del mundo árabe.

Context

El text ens parla de la superioritat d'uns estats envers uns altres. Les potències aprofiten la seva superioritat per guanyar als estats menys poderosos. Això és el que va fer Juli César en la batalla de Zela per restablir l'ordre en les fronteres d'Àsia Menor.

Interpretació