quid

Variants: La forma no adaptada al català quid s'ha de pronunciar com en llatí, és a dir, tot pronunciant la u.

Anàlisi formal: Nominatiu singular neutre del pronom interrogatiu quis, quae, quid

Significat literal: què

Significat extens: Usat sovint en la locució "el quid de la qüestió" es refereix al "punt essencial d'una qüestió" (DIEC)

1. CANDEL, francesc. Aquella infància esvaïda. 39

Text 

... Sòcrates deia: "Coneix-te a tu mateix." Colossal, realment, quelcom d'extraordinari segons el senyor Campos, encara que jo no hi acabo de veure el quid de la qüestió, ja que també podia haver dit: "Esbrina com ets dius".

Context

El protagonista d'aquesta novel·la curta, en Celdoni, dóna la seva visió dels moments passats amb el professor Campos, al qual admira, però a qui no sempre acaba d'entendre, especialment quan es deixa endur per la seva erudició en camps tan profunds com la filosofia.

2. Gonzalo Torrente Ballester. II. Donde da la vuelta el aire. 

Text

-Yo soy un analfabeto. Y usted tiene que darse cuenta de que esto no lo ha hecho nadie ni sabe cómo se hace. Y habrá que equivocarse hasta dar con el quid...

Context

Aquest fragment forma part del segon llibre (Donde da la vuelta al aire) de la trilogia Los gozos y las sombras de l'autor Gonzalo Torrente Ballester. Gonzalo Torrente Ballester va ser un professor i un dels literats espanyols més aclamats de la seva generació.

Interpretació