"pax tecum"

Anàlisi formal: Format per un substantiu de la 3a declinació en nominatiu singular femení "pax, pacis"+ un pronom personal en ablatiu plural "te" amb una preposició "cum". La funció del pronom personal respecte al substantiu és de complement circumstancial.

Significat literal: pau amb tu

Significat extens: En la litúrgia cristiana, aquesta expressió d'origen bíblic la pronuncien els fidels en el moment de la missa en què es dóna la pau. La resposta és "et cum espiritu tuo". Això fa que s'hgi mantingut com una fórmula de salutació, com ara "Que vagi bé!", "Igualment!".

1. ESPRIU, Salvador. "Conversió i mort d'en Quim Federal II", Narracions

Text 

En sortir, la Rossenda topava en Ventura el sagristà, el qual l'obligà a recular i pel camí l'assabentava de la momentània absència de mossèn Apagallums: mentre torna, ell prepararia l'animeta del Federal. En entrar tots dos a l'alcova, aquesta va ser la salutació del sagistrà:

    - Pax tecum 

    - Fora, fora escarbats, jo sóc federal de tota la vida. 

Context

Aquest llatinisme ha sigut trobat en un llibre de Salvador Espriu anomenat Narracions. Aquest llibre consta de tretze relats dividits en dues parts. Espriu va narrant històries lligades unes amb les altres.

Interpretació

    - Explica el significat del fragment, especialment de la conversa que mantenen en Quim i el sagristà, inclosa la referència als escarabats. Tenint en compte que l'heu llegit, contextualitza'l en l'argument de la narració.

    - En què consisteix el moment de donar la pau a la missa? En quin moment de la cerimònia té lloc? 

    - Què és un sagristà i quina diferència hi ha amb un mossèn?

    - Què en saps de l'autor i la narració en què s'inclou aquest fragment? Esmenta alguna obra seva amb referència clàssica i desenvolupa-la.