"Vera effigies"

Anàlisi formal: Adjectiu de primera classe en Nominatiu Singular Femení + Substantiu de la quinta declinació en Nominatiu Singular Femení.

Significat literal: Verdadera imatge.

Significat extens: S'utilitza com a una mena d'hipèrbole en el llenguatge literari per expressar que una cosa és molt semblant a una altra. S'aplica a coses o persones que poden ser la representació d'alguna altra o d'una cosa abstracta: "Era la vera effigies de la desesperació" o "Era la vera effigies de la seva àvia". (Diclib)

Pel que fa a l'origen religiόs, el llatinisme prové del vel en què va quedar gravada la imatge del rostre de Crist després que Verònica, una dona pietosa, li eixugués la suor camí del Gòlgota. Aquesta relíquia cristiana se la coneix amb el nom de Vera effigies, entre altres, i és considerada com la verdadera imatge de Crist. El nom de "Verònica" és un acrònim col·loquial de la paraula llatina vera, és a dir, vertadera, i del grec εἴκων, que vol dir imatge.

(Wikipedia)

1. OLLER, Narcís. Pilar Prim (Cap. XIV)

Text

-Escola, cegueta, escolta: ¿que no t'has fixat en aquella testa de Verge tan hermosa que ell té davant per davant de l'escriptori?... Aquella que m'ha dit que era del Sarto, tot mirant-te a tu i rient!

-Què vols que et digui?... No gaire.

-Doncs fixa-t'hi, demà. Hi ets tu pintada. És la teva vera effigies. Ves si no li has d'agradar!

Context

La Pilar Prim, protagonista de la novel·la, visita amb la seva amiga Osita, la casa d'en Deberga, l'home de qui està enamorada. En una habitació troben un quadre d'una Verge que s'assembla molt a la Pilar, per això la seva amiga diu que ella és com la viva imatge d'aquest quadre.

Interpretació