"Quo vadis?"

Variants: Quo vadis Domine?

Anàlisi formal: oració interrogtiva formada per l'adverbi interrogatiu quo i el verb vado, vadis, vadere, vasi en 2a persona del present d'indicatiu actiu. La variant sencera es completa amb dominus, -i m. en vocatiu singular.

Significat literal: On vas? / On vas, Senyor?

Significat extens: Trobem aquesta expressió llatina a la novel·la "Quo Vadis?" de Henryk Sienkiewicz on relata les vivences de Marc, legionari romà, i Lígia, una cristiana, en temps de la persecució dels cristians per part de l'emperador Neró. 

Aquesta expressió llatina fa referència a la trobada entre Sant Pere i Jesús a la Via Àpia. Segons la Llegenda àuria (s. XIII), escapant de la persecució a què eren sotmesos els cristians per l'emperador Neró, va tenir una visió de Crist on Pere li va preguntar "Quo vadis, Domine?". Jesús va respondre-li: "A Roma, la ciutat que tu abandones per fer-me crucifixar de nou". Aleshores Pere va decidir tornar a Roma i acceptar el seu martiri. 

1. LEROY, Mervyn. Quo Vadis

Cartell

Fitxa tècnica

Títol: Quo Vadis

Direcció: Mervyn LeRoy

Guió: S.N. Behrman, Sonia Levien, John Lee Mahin (Novel·la: Henryk Sienkiewicz)

País: EE.UU

Any: 1951

Duració: 171 min.

Gènere: Històric

Actors principals: Robert Taylor, Deborah Kerr, Leo Genn, Peter Ustinov

Context

A l'any 64 aC, durant el regnat de Neró, el comandant romà Marc Vinci té una relació amorosa amb Lígia, la qual està convertida al cristianisme. Els practicants d'aquesta religió, que començava a desenvolupar-se sota la catalogació de pagana i per tant s'havia de practicar en la clandestinitat, eren perseguits i assassinats. 

D'altra banda, l'emperador Neró, pres per la follia, ordena que s'incendiï la ciutat de Roma per així rebre inspiració per poder compondre els seus versos amb més realisme i creativitat.

Interpretació

  - A quin tipus de circumstancial de lloc correspon aquesta interrogació? Segons el que explica el significat extens, escriu en llatí el principi de la resposta de Jesucrist i justifica-ho morfosintàcticament.

  - Busca i enllaça un altre llatinisme del recull d'origen cristià.

  - Investiga de quina novel·la homònima prové l'argument d'aquesta pel·lícula i si se n'han fet més adaptacions audiovisuals.

  - Podries explicar una mica més sobre Neró i l'incendi de Roma?