"Nulla dies sine linea".

Anàlisi formal: És una oració composta per "Nulla dies" que està nominatiu singular i és el subjecte i seguidament "sine linea", que és una preposició d'ablatiu que va seguida d'un ablatiu singular i que indica complement circumstancial.

Significat literal: "Ni un dia sense línia"

Significat extens: Aquest és un proverbi llatí que aconsella no deixar de treballar ni un sol dia per tal de no interrompre l'exercici de l'art, la feina o qualsevol ofici. Prové del que explica Plini el Vell fent referència al pintor Apel·les de Colofó, qui no deixava passar un dia sense dibuixar o escriure una línia al paper. Figuradament, significa que és un dia perdut aquell que no s'aprofita.

"Nulla dies sine liniea"-Xavier Antich. Ara.cat 21/08/2016

Text

Tanmateix aquest lema, en realitat, era la màxima, en versió llatina, atribuïda a un pintor prodigiós i virtuosíssim de la Grècia antiga, Apel·les. Nulla dies sine linea, així, significava: ni un dia sense dibuixar almenys una línia. Plini el Vell va donar forma a una història meravellosa, que, durant segles, va ser cèlebre entre artistes. Apel·les, cansat de sentir parlar molt i amb grans elogis del pintor Protògenes, va viatjar a Rodes per conèixer-lo. 

Context

Aquesta expressió llatina apareix en aquest article ja que intenta explicar la història del que va passar per arribar fins aquesta frase i que significa. L'autor explica el viatge i com va conèixer al pintor i contextualitza dins de l'època, a més, explica que una cosa tan simple com una línia pot arribar a ser molt important per tal de començar, avançar o acabar alguna feina.

Interpretació