Terapia cu fan
Farmacia din capita de fan
Terapia cu flori de fan este un remediu excelent pentru stres, reumatism, raceala si insomnie
Efecte benefice asupra pielii
Un efect deosebit al bailor totale cu flori de fan este cel asupra bolilor de piele. Numeroasele plante din fan au efecte antiseptice si modifica anumite procese metabolice la nivelul pielii: trifoiul rosu combate ciupercile parazite, piciorul-cocosului este antibacterian, patlagina este antibacteriana si favorizeaza refacerea tesuturilor, sinziana galbena este cicatrizanta, cimbrisorul si coada-soricelului sunt antiinflamatoare si antialergice. Astfel de bai devin tratamente ideale pentru eczeme, infectii bacteriene, micotice, sclerodermie. Exceptie fac infectiile in faza acuta, pentru care e nevoie de antiseptice puternice, precum si anumite dermatoze care se agraveaza in mediu umed. Baile cu extract complet de flori de fan sunt un adjuvant pretios in tratamentul cancerului, datorita efectelor detoxifiante si anticancerigene ale anumitor plante din fan. Se recomanda o baie pe saptamana, la temperatura moderata, pentru a nu suprasolicita organismul. Dupa o cura de 40 de zile de bai totale cu flori de fan, se poate observa si un efect de clarificare a mintii, de stare de bine si putere. Baile fierbinti sunt interzise persoanelor hipertensive, celor care sufera de ischemie cardiaca, epilepsie, tromboflebita, arterita obliteranta in forme grave, care au suferit accidente vasculare.
Bai la lighean pentru varice
Pentru tratarea alergiilor, infectiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor rebele la alte forme de tratament, se recomanda bai partiale de flori de fan. La inceput, se fac 1-2 bai de 15-30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi se face o baie la doua zile. Baile partiale se fac in lighean. Baile partiale de picioare sunt foarte bune pentru varice si tulburari de circulatie. Pentru dureri reumatice mari, se pune intr-un lighean, pana la jumatate, flori de fan. Se toarna apa calda. Bolnavul va tine miinile sau picioarele in aceasta apa. Se fac asemenea bai partiale cat mai multe, mai ales seara, apoi bolnavul se baga in pat, la caldura. A doua zi, apa cu floare de fan se reincalzeste. Se poate refolosi de 3-4 ori. Baile de sezut ajuta in afectiunile hemoroidale, dar si unele boli genitale. La femei, actioneaza benefic asupra ranilor pe colul uterin, colpitelor, vaginitelor, dispareuniilor, dar si asupra unor afectiuni cauzate de o igiena improprie sau de o activitate sexuala exagerata. Se pot face si irigatii vaginale cu ceai de flori de fan. Cel mai periculos virus, Human Papilloma Virus, cu mare risc cancerigen, poate disparea printr-un tratament asociat cu bai de sezut si irigatii vaginale. La barbati, baia locala ajuta in terapia afectiunilor prostatei. Baile cu flori de fan au dat rezultate si in tratamentul degeraturilor.
Comprese parfumate
Pentru comprese, se inmoaie o fasie dintr-un cearsaf mai vechi de in sau de canepa in ceai, decoct, macerat sau infuzie din pleava de fan. in caz de eczeme, rani, supuratii, ulcer varicos si psoriazis, se tamponeaza locul afectat cu infuzie de fan de mai multe ori pe zi si se lasa sa se usuce. Pentru reumatisme si dureri articulare de orice fel, se fac comprese din decoct sau infuzie, care se aplica pe locul dureros si se lasa peste noapte. Pentru atenuarea durerilor de cap se pot folosi comprese aplicate peste ochi. Pentru durerile de gingii sau de dinti, se pun comprese peste barbie, legate deasupra capului. De asemenea, compresele cu flori de fan sunt foarte bune pentru copiii sensibili, cu deficiente imunitare, care racesc usor. Se aplica in jurul gatului seara si se lasa pana dimineata. Pentru afectiuni respiratorii pulmonare, afectiuni cardiace, dureri de piept, se pun comprese cu ceai din pleava de fan de jur-imprejurul pieptului, pe sub axile. Pentru afectiunile digestive, compresele se aplica pe abdomen si se lasa sa actioneze peste noapte. in ulcerul varicos si ulcerul trofic de gamba, compresele au efect foarte bun, pentru ca infuzia din flori de fan este antiseptica, are efect antimicrobian, bacteriostatic, imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la regenerarea tesutului. Peste compresa cu ceai de flori de fan se poate aplica una cu lapte de vaca fiert si racit, apoi alta, inmuiata in palinca de prune cat mai tare (are efect antiinflamator si antalgic formidabil). Compresele combinate deblocheaza circulatia sangelui in organele bolnave, reduc contracturile musculare si cresc mobilitatea, daca se aplica pe incheieturi.
Cataplasme pentru migrene
Foarte eficienta este prisnita cu flori de fan: se pun doi pumni de flori de fan intr-un saculet din bumbac sau in, se opareste pe baie de abur, intr-o sita, se stoarce putin, apoi se aplica pe locul dureros si se lasa sa actioneze peste noapte. Are efect in dureri reumatice. Cataplasma cu flori de fan poate fi calda sau rece. Cea calda se prepara astfel: o mina de flori de fan se oparesc cu o cana de apa clocotita, vreme de 10-15 minute. Se scot florile si se filtreaza. Se invelesc in tifon si se aplica pe locul afectat atit de calde cat suporta pielea. Cataplasma rece: se macina o mina de flori de fan, se adauga peste ele apa calda si se lasa sa stea vreme de 1-2 ore. Se invelesc in tifon si se aplica pe locul afectat. Cataplasma calda trataeaza migrenele care cedeaza la cald. Se aplica pe ceafa, iar peste ea se tine o sticla umpluta cu apa fierbinte, pentru ca temperatura sa nu scada. Daca durerea nu cedeaza, inseamna ca e mai indicata cataplasma la rece. Se aplica pe frunte si timple. Infuzia de flori de fan se poate administra si intern, dar trebuie sa folositi doar planta din magazinele naturiste. Amestecul care constituie florile de fan poate contine si plante toxice, de aceea nu trebuie sa consumati acest ceai daca l-ati preparat din macinisul de la tara. Ceaiul din comert se prepara dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa fierbinte. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi in cura de lunga durata. Ajuta la tonifierea generala a organismului si la stimularea circulatiei sanguine, e adjuvant in insomnii, oboseala, nervozitate, anxietate, dureri de cap, dureri reumatice, afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare.
Ce este febra fanului?
Desigur, miraculosul fan nu are efect in cazul celor cu alergie la fan, dimpotriva, poate inrautati starea de sanatate. Dar acest tip de sensibilitate nu are nicio legatura cu febra fanului, care este, de fapt, o rinita alergica. Se numeste alergie la fan dupa sezonul in care apare in acelasi an si in care se manifesta cu simptome puternice, acesta fiind sezonul stransului de fan. In fapt, acest tip de alergie e cauzat de reactia alergica la polen sau spori, cel mai frecvent factor alergen fiind polenul provenit din iarba. Se manifesta prin curgerea nasului, inrosire si prurit al ochilor, hiperlacrimatie, senzatia de presiune la nivelul ochilor, inflamarea gatului si dureri de cap. Tratamentul este specific, cu antihistaminice.
Cititi si Alergii si Intepaturi de insecte si Vacanta si Silvoterapia.
Multi brasoveni si-au propus sa redescopere in aceasta vara viata simpla de la tara, traiul sanatos, linistit. Daca alegeti agroturismul pentru acest concediu, e pacat ca, pe langa relaxarea pe care vi-o ofera pensiunile rurale, sa nu castigati si o experienta unica in fitoterapie. La sate, sunteti in laboratorul medicinii traditionale. Cutreierati dealurile, padurile, cimpurile si culegeti plantele medicinale oferite de natura nepoluata. Daca vreti sa va completati cunostintele in materie de terapeutica, veti gasi destui oameni care sa va dea retete vechi, pe baza doar de produse naturale. Puteti beneficia de multe tratamente traditionale chiar aici, in sanul naturii. Unul dintre ele este terapia cu fan. Daca gazda va lasa sa stati in hambar, nu pregetati sa luati o gura de sanatate din acest produs al pajistilor. Doftoriciti-va cu fan, asa ceva nu veti gasi la oras!
Terapia din fanar
In satele de la munte, s-a strans deja fanul. Capitele nu sunt numai o atractie pitoreasca, ele ascund o colectie impresionanta de plante cu rol terapeutic. Un adevarat medicament complex. Unii aleg sa se tolaneasca in fan, metoda care ofera o relaxare deosebita. Pe acest principiu se bazeaza clinicile din strainatate, extrem de scumpe, care trateaza stresul prin terapia cu fan. Un somn de jumatate de ora in fan proaspat cosit e mai odihnitor ca o noapte de dormita in pat. Sensibilitatea la stres se reduce, iar in timp, chiar anumite afectiuni psihice usoare se remediaza. Chiar daca nu putem dormi in fanar, efectul poate fi adus acasa, folosind saltele si perne umplute cu fan. Altii folosesc florile de fan sub forma de ceaiuri sau bai, ca leac pentru vindecarea unor afectiuni. Calitatea terapeutica a fanului provine din cele 50-60 de plante din flora spontana care se gasesc intr-un brat de fan. Cel mai bun este fanul din zona montana, nepoluata. Macinisul obtinut din scuturatura plantelor cosite contine seminte, flori si tulpini de plante medicinale, fiecare fiind remediu diferit, de unde rezulta un efect vindecator cumulat. in mai toate fanetele intilnim trifoiul rosu, trifoiul alb, ghizdeiul, coada-soricelului, drobita, patlagina, cimbrisorul, busuiocul salbatic, piciorul-cocosului, clopoteii. in zona de campie si de deal, mai apar trifoiul de balta, salvia de camp, cicoarea, lipicioasa, sanziana galbena. La munte, fanul contine cretisoara, angelica, brinca-ursului, arnica, tintaura. Pentru tratamentele naturale, cel mai bun este fanul la a doua coasa, numit otava. Este indicat si fanul proaspat, dar, fiindca efectul terapeutic e mai puternic, trebuie sa folosim o cantitate de fan mai mica.
Bai uscate
Florile de fan se obtin prin scuturarea fanului imediat dupa uscare. Acest macinis (sau chiar fanul ca atare) se foloseste la impachetari. Astfel, se stimuleaza circulatia sanguina periferica, se relaxeaza musculatura, se favorizeaza eliminarea toxinelor si se intensifica metabolismul. Acestea sunt, de fapt, asa-zisele bai uscate de fan. Prima baie de fan, ca metoda curativa, este pomenita inca din 1876. E vorba de un pat de fan, in care pacientul se scufunda pana la gat si se acopera cu o patura. Patul este amenajat intr-o cada de lemn, incalzita cu pietre incinse peste care s-a presarat sare. Aerul cald care actioneaza asupra numeroaselor plante din fan provoaca eliminarea uleiurilor volatile din acestea, printr-un efect similar celui din aromaterapie. Vaporii patrund in pielea pacientului, dar sunt si inhalate. Procedura dureaza intre 30 de minute si o ora. Efectele se vor observa dupa doua saptamani: detoxifierea organismului si relaxarea generala, tratarea reumatismelor, a afectiunilor aparatului respirator, a insomniilor, a starilor de anxietate si a surmenajului. Mai simplu, baia uscata de fan se poate realiza si prin acoperirea corpului cu fanul cosit de maximum 2-3 zile. Acest tratament este indicat si in tensiuni musculare, celulita, inflamatii ale membrelor inferioare. A dat rezultate si in paralizii si insomnie. Baile uscate de flori de fan reduc inflamatiile articulatiilor, stimuleaza imunitatea generala, decongestioneaza traseul respirator. Pensiunile specializate in terapia cu fan ofera astfel de cazi speciale si odai cu fan.
Inhalatii pentru sinusuri
Aroma fanului poate fi inhalata, pentru tratamentul anumitor afectiuni. De unde provine traditia inhalarii fanului? Pe vremuri, atunci cand erau raciti, taranii faceau bai de aburi cu „maruntisul“ care raminea in ieslea vacilor sau cu cel din podul unde tineau fanul cosit. Puneau o jumatate de galeata de pleava de fan in butoaie mari, peste care se turnau 2- 3 galeti cu apa fiarta. incropeau apoi un fel de sauna in care stateau cu tot corpul. Transpirand, scoteau raceala. Putem prepara o inhalatie si acasa, din trei maini de fan si cinci litri de apa. Se sta cu capul deasupra, acoperit bine cu un prosop. Concomitent, se poate face si gargara cu infuzie din flori de fan, foarte buna in afectiuni gingivale, infectii ale cailor respiratorii superioare (rinite, rinosinuzite, sinuzite, faringite) si ale cavitatii bucale. De asemenea, cu ajutorul aburului, pot fi tratate hipoacuziile, chiar si bolile oculare infectioase. Inhalatiile au si rol cosmetic, deschid porii, iar substanta activa din abur curata tenul foarte bine, fiind indicate in combaterea cosurilor si tratarea acneei juvenile, care se vindeca astfel foarte usor.
Baia fierbinte relaxeaza muschii
Cele mai cunoscute remedii cu flori de fan sunt baile fierbinti, partiale sau totale. In 30 de litri de apa clocotita, se pune un saculet de panza alba deasa care contine 4-5 maini bune de pleava de fan. Se da totul in clocot doua minute, apoi se lasa acoperit pentru infuzie, pana ceaiul devine caldut. Se pot folosi si florile de fan macerate 30 de minute in apa rece. Se filtreaza maceratul si se pune deoparte intr-un vas. Florile de fan ramase, la care se mai adauga 3-4 maini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute in 5 litri de apa clocotita, dupa care se lasa sa mai infuzeze inca 20 de minute. Decoctul racit se filtreaza si se combina cu maceratul la rece, dupa care se toarna in apa de baie. Acest extract contine atat principiile active obtinute prin macerare, cat si cele extrase la temperaturi inalte, fiind din astfel si cel mai puternic. Tratamentul se face seara, inainte de culcare, timp de 20 de minute. Apa trebuie mentinuta mereu foarte calda prin adaugarea de apa fierbinte sau infuzie de flori de fan fierbinte. Caldura face bine la vasele sanguine ingustate din muschi, stimuland irigarea cu sange. Este un remediu excelent contra infectiilor renale si a cistitei, reumatismului, guturaiului, gripei. Baia cu flori de fan este recomandata cu precadere persoanelor cu mare sensibilitate la frig si la curentii de aer rece. Efectul este si de reglare a activitatii sistemului nervos central. Aplicat de doua ori pe saptamana, elimina durerile musculare, fiind indicat in parezele usoare, nevralgii, mialgii.