Pielea

Cele 10 plante ale pielii sanatoase

Ranile, eczemele, dermatitele si tenul cu probleme se trateaza cu ceaiuri, tincturi si uleiuri din plante

  • Uleiul de sunatoare calmeaza

Virtutile terapeutice ale sunatoarei sunt bine cunoscute de veacuri, aceasta planta vand un renume in vindecarea bolilor de piele. Este folosita ca analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mancarimilor si in alte probleme ale dermatozelor. Uleiul din sunatoare lupta impotriva alergiilor, eczemelor, iritatiilor; fierii lenese, a pietrelor la vezica, a durerilor de cap. Acest ulei se aplica pe piele in caz de alergie, arsuri (inclusiv solare), eczeme, iritatii. Unguentul din flori calmeaza, fiind extrem de util in diminuarea suferintelor, dar si pentru vindecarea arsurilor de gravitate mica si medie (inclusiv cele solare)i. Pentru combaterea mancarimilor pielii li a usturimii se adauga in unguentul de sunatoare zece picaturi de ulei volatil de menta, efectul este imediat si de lunga durata. Infuzia de planta este buna in caz de gingivite, afte, abcese dentare, rpna, sub forma de gargara.

  • Rozmarinul lupta cu durerea

Rozmarinul e o planta-condiment, dar are si proprietati curative. Folosit in uz extern, are rol antiseptic, cicatrizant, stimulent al circulatiei pielii capului (de unde si un efect de crestere a parului). Este adjuvant in paraplegie spastica si hemiplegie. Dupa cateva minute de la aplicare pe piele, aceasta se incalzeste, semn ca s-a actival circulatia in zona masata. Uleiul de rozmarin se recomanda si in cazul persoanelor care sufera de reumatism, corpul se maseaza bine, iar apoi se acopera pielea cu tesaturi de bumbac ca sa-si poate face efectul. Acest ulei are o puternica actiune dezinfectanta, tonica si astringenta, fiind, in acelasi timp, un excelent antiinflamator, antifebril si diuretic. Masajul cu acest ulei calmeaza crampele abdominale, durerile reumatice si cele provocate de entorse ori luxatii, iar baile aromate (circa 20 picaturi la o cada cu apa) relaxeaza si combat insomnia. Baile caldute cu ulei de rozmarin sunt eficiente si pentru imbunatatirea circulatiei periferice, fiind recomandate celor ce sufera de ateroscleroza sau se pling de senzatia de maini si picioare reci. Pentru combaterea migrenelor, se recomanda masarea timplelor cu ulei de rozmarin simplu sau amestecat cu ulei de lavanda.

  • Brusturele e bun la intepaturi de insecte

Tinctura de brusture este excelenta in tratarea bolilor de piele (psoriazis, impetigo) si pentru sanatatea firului de par. Tot pentru intarirea radacinilor, se foloseste infuzia din radacina de brusture in ulei de migdale sau de masline. Decoctul e bun contra mancarimilor, iar in cazul afectiunilor cutanate, al eruptiilor, cosurilor si furunculilor se foloseste radacina de brusture sub forma de infuzie cu care se pun comprese. Se pun 2 linguri de radacina maruntita in 500 ml apa clocotita, se continua fierberea timp de 2-3 minute la foc mic. Se lasa vasul acoperit timp de 15 minute. Folosit atat intern cat si extern, vindeca acneea, furunculoza, diferite eczeme. Prin clatirea gurii cu un astfel de ceai se combat gingivita si amigdalita. Frunzele crude se aplica pe zona dureroasa, in reumatism. Frunzele zdrobite sunt bune contra muscaturilor de sarpe sau intepaturilor de insecte. Brusturele reprezinta un remediu valoros pentru tratarea pielii uscate si cu cruste. Extern, cataplasmele si compresele de brusture pot accelera vindecarea ranilor si ulcerelor.

In fiecare casa, baia e plina de lotiuni, creme, masti de tot felul pentru ingrijirea tenului. Cautam produse de firma pentru sanatatea pielii, scumpe si uneori fara efect sau cu rezultate nedorite. Pielea are nevoie de ingrijire, indiferent daca e vorba de ten, pielea mainilor sau, de ce nu?, a zonelor carora nu le dam prea mare importanta. Ca pielea este un organ vital o stie toata lumea, dar putini sunt cei care au grija de ea. Si astfel apar boli dermatologice, care nu sunt deloc putine sau trecatoare. Exista de sute de ani, cu mult inaintea medicamentelor si cosmeticelor sofisticate de azi, niste plante care ajuta pielea sa fie vie si sanatoasa. Iata 10 dintre aceste minuni oferite de natura pentru binele pielii.

  • Sucul de aloe, cicatrizantul minune

Una dintre cele mai cunoscute plante folosita pentru prepararea produselor cosmetice este clasica aloe. Cine nu a auzit de sucul proaspat de aloe, care se pune pe rani pentru a ajuta cicatrizarea, pe pielea afectata de arsurile soarelui pentru a o calma sau de proprietatile lui antimicrobiene, hidratante si antiinflamatorii? Aloe Vera hraneste si hidrateaza pielea ofilita prin continutul bogat de vitamine A, B1, B2, B6, minerale, microelemente si aminoacizi. Se poate folosi si in cazul intepaturilor de insecte. Aloe Vera se foloseste inca din antichitate in scopuri medicinale si nici pana in ziua de azi nu si-a pierdut din importanta. Are rol in regenerarea celulara, protejeaza impotriva bacteriilor si a fungilor (ciuperci), potoleste senzatia de mancarime de la nivelul pielii, poate vindeca si aftele de la nivelul gurii. Sucul de Aloe Vera impiedica imbatranirea pielii, prevenind aparitia ridurilor doar cu o compresa tinuta 10 minute pe fata, de cateva ori pe saptamana.

  • Galbenelele fac pielea fina

Florile de galbenele se folosesc ca cicatrizant si antiinflamator sub forma de spalaturi, comprese si cataplasme in plagi, hemoroizi, arsuri, degeraturi, acnee, herpes sau pentru activarea tenului uscat. Infuzia are rol antiinflamator si cicatrizant, antibacterial si antifungic (datorita uleiului volatil pe care il contine). Se mai foloseste sub forma de bai, cataplasme sau pansamente in bolile de ochi sau pentru spalarea ranilor. Cataplasmele si tinctura din flori de galbenele se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu (ulceratii, plagi cu puroi, acnee, eczeme). Galbenelele stimuleaza epitelizarea, imbunatatesc circulatia sanguina, ajutand vindecarea in profunzime a tesuturilor. Fac pielea fina, cremele pe baza de galbenele sunt recomandate pentru pielea calciielor, a mainilor uscate. Bio-flavonoidele continute in florile de galbenele actioneaza prin reducerea fragilitatii vaselor de sange capilare, de aceea extractul de galbenele este recomandat in tratarea cuperozei.

  • Coada-soricelului, prietena tenului uscat

Coada-soricelului ajuta la afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani purulente, ulceratii, hemoroizi, abcese dentare, astm bronsic, leucoree, prolaps uterin. Sucul plantei se foloseste sub forma de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bataturilor, a arsurilor usoare, precum si pentru a favoriza cicatrizarea rapida a ranilor. Tinctura are cele mai bune efecte pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si a leziunilor pielii, in aceste cazuri, coada-soricelului actionand ca un foarte eficient dezinfectant. Uleiul de coada-soricelului reda pielii necesarul de grasime. Iata o reteta pentru ingrijirea tenului uscat cu coada-soricelului: se prepara o infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute, se strecoara, se foloseste sub forma de comprese pe fata.

  • Musetelul, dezinfectantul ideal

Cremele pe baza de musetel sunt foarte uzuale in hidratarea pielii mainilor si a corpului. Ajuta si la hemoroizi, furunculoza, rani purulente, ulceratii, leucoree sau reumatism, ceaiul de musetel fiind cunoscut pentru calitatile sale antiseptice si bactericide. Musetelul are efect sudorific, calmant, antispasmodic, dezinfectant si antiinflamator in inflamatii de tot felul, mai ales ale mucoaselor. Se administreaza sub forma de comprese si spalaturi in conjunctivite si alte inflamatii ale ochilor, in eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii, precum si in alte dermatoze. Remediu universal, musetelul poate fi folosit si in cazul celulitei. Activand circulatia capilarelor, ajuta la eliminarea toxinelor din epiderma. In urma unui tratament cu musetel, pielea devine mai ferma si neteda, iar celulita dispare. Se prepara o tinctura de musetel din 40 g flori macerate timp de 6-8 ore in 4 linguri de alcool. Se imparte maceratul in doua parti egale. O parte se depoziteaza intr-o sticluta inchisa la culoare, iar in cealalta se adauga 100 ml ulei de masline. Preparatul se fierbe in baie de abur 2-3 ore, apoi se filtreaza prin presare si se depoziteaza intr-o sticla de culoare inchisa. Zonele afectate de celulita se maseaza cu ulei de musetel amestecat cu tinctura (20 ml tinctura la 60 ml ulei de musetel), timp de 15-20 minute, in fiecare seara. Florile acestei plante pot fi utilizate si in decolorarea naturala usoara a parului blond.

  • Gradina cu leacuri pentru piele

- Talpa gastei are rol antiinflamator, antiseptic, astringent si cicatrizant, regenerativ epitelial. Este folosita pentru tratarea contuziilor, ranilor, arsurilor, durerilor reumatice.

- Morcovul este cicatrizant al plagilor si adjuvant in dermatoze, arsuri, furuncule, degeraturi, crapaturi.

- Obligeana ajuta la dermatita de contact a ochiului prin aplicatii pe pleoapele inchise. Stimuleaza cresterea parului.

- Menta dezinfecteaza cavitatea bucala, iar in compozitia cremelor, racoreste si ajuta la relaxarea picioarelor.

- Catina alba e folositi in urticarie, arsuri, degeraturi.

- Cicoarea ajuta la vindecarea ranilor si taieturilor.

- Hameiul se foloseste in uz extern in cazul seboreei si acneei, cub forma de comprese.

- Spirulina accelereaza vindecarea traumatismelor si metabolismul pielii, previne aparitia fisurilor epidermice.

- Hasmatuchi este un tonic pentru pielea obosita.

- Macesul sub forma de ulei utilizat in masaj, tonifica tesuturile si e recomandat dupa o slabire sau nastere.

- Ienuparul pus in baie combate celulita.

- Nalba mare este un excelent calmant al pielii senisbile.

- Lavanda reda tonusul pielii obosite

- Panseluta salbatica elimina cosurile.

- Teiul inmoaie pielea si alunga oboseala.

- Infuzia de patrunjel albeste tenul si il usuca, andeparteaza pistruii.

- Ceaiul verde se recomanda in caz de cearcane, pungi sub ochi, ten gras.

- Foarte eficiente pentru sanatatea pielii sunt compresele cu argila si suc de varza, alge marine sau lapte din migdale zdrobite.

Cititi si Insolatia si Sapunuri si Namolul si Alifii si Alunite si Mezoterapia

  • Coada-calului curata abcesele

Ceaiul din coada-calului este recomandat in eruptii de piele insotite de mancarimi, in dureri reumatismale, artrite si nevralgii, hemoragii. Se recomanda gargara cu ceai de coada-calului in amigdalite, inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sangerari ale gingiilor, gingivite, fistule si polipi in cerul gurii si gat, dar si in tumori maligne. Pentru abcese, se pun comprese cu decoct de coada-calului ceva mai concentrat (6 linguri la litru) pe locul afectat. Compresele se tin cate un sfert de ora, schimbandu-le din cand in cand. Aceasta aplicatie curata abcesele, le dreneaza si accelereaza cicatrizarea treptata. In caz de eczeme, se fac spalaturi cu decoct de coada-calului, dupa care se aplica o cataplasma, ce se tine vreme de 1-3 ore, iar apoi locul tratat se lasa sa se zvinte la aer. Baile fierbinti la picioare cu decoct din planta ajuta la tratarea transpiratiei abundente a picioarelor. Extractul din coada-calului e foarte important in refacerea elasticitatii si in reducerea celulitei. Coada-calului a fost folosita de secole pentru intarirea unghiilor, a parului si pentru impiedicarea aparitiei semnelor de imbatranire a pielii. Coada-calului, aplicata extern, are efect antitumoral (mecanismul de actiune nu a fost deocamdata elucidat) si cicatrizant, ajuta in dermatoze si la plagi cu risc de malignizare.

  • Mugurii de plop inhiba cancerul de piele

Inhiba formarea si dezvoltarea tumorilor, favorizeaza procesele de regenerare. Extern, se foloseste ca antiseptic, stimulent al imunitatii locale, favorizeaza cicatrizarea estetici si ajuta in dermatoze, este anticandidozic si antihemoroidal. Este indicat pentru cicatricele inestetice, tumorile exteriorizate, cancerul de piele, pentru revitalizare si mentinerea sanatatii. In tratarea afectiunilor dermatice s-au constatat cele mai diversificate efecte, mai ales in leziunile cutanate, rani dureroase, ulceratii atone, ulcere varicoase, arsuri, degeraturi, acnee, herpes, bube dulci, eczeme, micoze, foliculita, hemoroizi, fisuri anale. Se aplica comprese cu tinctura de muguri, recomandata si in candidoze bucale si vulvo-vaginale, in febre eruptive, crampe si dureri musculare (la sportivi), tuberculoza cutanata si crapaturi de piele. Unguentul se prepara din 200 g muguri de plop uscati si zdrobiti in 500 g untura de porc, proaspata si nesarata, cu adaos de 50 g ceara de albine. De strecoara prin tifon si se amesteca pana la uniformizarea alifiei. Se utilizeaza in caz de bube dulci, ulceratii infectate, hemoroizi, fisuri dureroase, guta. In cosmetica si in parfumerie,l se folosesc extractele din muguri ca fixatoare de arome si pentru tratarea tenurilor acneice.

  • Rostopasca topeste negii

Se poate folosi extern contra bolilor de piele, bataturilor, a verucilor si a eczemelor care nu vor sa se vindece. Cataracta si petele pe cornee pot sa dispara treptat cu ajutorul acestei plante. Sucul ajuta chiar in cazul sangerarii retinei. Rostopasca trateaza tuberculoza pielii: 30 g rostopasca facuta pulbere, 15 g lanolina, 15 g vaselina si 10 picaturi de acid fenic. Se unge rana si se lasa pansamentul 2-3 zile, dupa care se schimba, repetandu-se pana la vindecare. Pentru caderea negilor se utilizeaza sucul proaspat din tijele de rostopasca. Acesta se aplica de 3 ori pe zi, in straturi succesive, timp de 2-3 saptamani. Treptat, negii isi schimba culoarea, scad in dimensiune si apoi cad. Rostopasca are si actiune antimicotica, trateaza si herpesul, bubele dulci, psoriazisul si alte boli de piele. Ajuta la cicatrizarea ranilor si la prevenirea aparitiei cheliei, fortificand parul. Tinctura se administreaza pe portiunile de piele afectate de cancer de piele, negi, bataturi si eczeme care nu se vindeca.

  • Ce fel de piele aveti?

- Pielea normala: mata, elastica, neteda, fara riduri si puncte negre, cu pori putin vizibili.

- Pielea uscata: fina, ofilita, palida, cu riduri mici.

- Pielea grasa: ingrosata, cu porii deschisi, lucioasa, seamana cu coaja unei lamai.

- Pielea mixta: combinatie intre caracteristicile celorlalte tipuri de piele.

  • Stiati ca?

- Pielea este cel mai mare organ al copului.

- La un corp de adult, 15% din greutatea totala a corpului este piele.

- Un centimetru patrat de piele umana contine 200 de nervuri, 10 fire de par si muschi microscopici, 100 glande sudoripare, 15 glande sebacee, 3 vase de sange, 12 receptori de caldura si 2 receptori de frig precum si 25 de receptori sensibili la presiune.