Condimentele

Lumea aromata a

condimentelor de leac

Medicina naturista recomanda condimentele nu doar pentru a da savoare mancarii, ci si in tratarea anumitor afectiuni

  • Cardamon, dafin, anason si chimion

Cardamonul este un condiment traditional arab, folosit mai ales in condimentarea cafelei si a dulciurilor cu cacao deoarece neutralizeaza toxicitatea anumitor alcaloizi. Si-a castigat faima de intineritor, dar e util si in intoxicatii, impotenta si frigiditate, digestie lenesa. Se iau seminte ca atare sau dizolvate in apa fierbinte. Dafinul este o planta de leac, recomandata la betie, intoxicatii, otravire, atonie digestiva, raguseala, infectii ale gingiilor. Se pun in mancare cateva frunze sau se prepara ceai care e bun si contra gripei si bronsitei. Scade febra si alunga durerile de cap. Atentie, in doze mari, dafinul este vomitiv. In bucatarie, frunzele de dafin se folosesc la preparatele din vanat, la sosurile din carne si la ciorba din carne de vita sau porc. Anasonul e un leac deosebit de valoros. Semintele lui din care se face ceai sau tinctura combat tusea si gripa, tulburarile difestive. Chimionul este folosit pentru tratarea spasmelor, balonarilor, tulburarilor menstruale, enterocolitelor. Se administreaza sub forma de ceai sau decoct.

    • Sfaturi practice

Plantele aromate au secretele lor. Pe langa aromele care fac mancarea delicioasa, condimentele mai au si au efecte binefacatoare asupra sanatatii. Industria farmaceutica le exploateaza aceste calitati, dar si medicii din vechime le-au descoperit. Astfel ca, ingredientele care dau alimentelor savoare detin o tainica putere de tamaduire. Pretioase in bucatarie, ele sunt pretioase si in medicina naturista.

  • Arome tamaduitoare

Condimentele contin toate uleiurile esentiale in care sunt concentrate arome, dar si substante chimice active foarte benefice. Tot ele intaresc actiunea antioxidantilor (combatand efectele imbatranirii) si a antisepticilor, prevenind infectiile. Multe ierburi sunt bogate in vitamine, dar anumite plante aromatice sunt atit de concentrate in principii active, incat pot fi considerate adevarate medicamente naturale. In Orient, cunoasterea efectelor fiecarui condiment este o arta veche de milenii prin care se poate influenta dispopzitia si mintea unui om cu ajutorul aromelor diferitelor plante. Condimentele pot induce o putere de concentrare mai buna, dinamism si vointa mai puternice, pot fi afrodisiace sau somnifere. Fiecare dintre ele determina reactii psihologice nebanuit de intense.

  • Bucuioc, menta, cimbru

Busuiocul este antiseptic si tonifiant, ajuta la combaterea migrenei si a insomniei. Ajuta la tratarea ranilor care se vindeca greu. Busuiocul violet, utilizat in bucataria asiatica, este sedativ, iar frunzele sale vindeca intepaturile de insecte. Menta se foloseste la unele preparate din carne, dar are si numeroase alte efecte, printre care stimularea digestiei. Menta confera un gust placut salatelor de fructe, precum si umpluturilor din curcan, daca e combinata cu maghiran si cimbrisor. Cimbrul este des folosit la preparatele din carne si din peste. Diuretic, cimbrul este expectorant (se regaseste printre componentele siropului contra tusei) si afrodisiac. Cimbrul se dozeaza cu mare atentie, deoarece aroma lui puternica poate da preparatelor un gust amar. Mai este bun contra crampelor stomacale, gripei, epilepsiei, stresului, starilor depresive.

  • Tarhon, marar, hasmatuchi, coriandru, melisa

Tarhonul este excelent in sandwich-urile cu unt si salate. Tarhonul are proprietati digestive si vermifuge. Combate febra. Tarhonul verde sau conservat cu sare si otet este un condiment ideal pentru ciorbele cu carne afumata. Mararul are o savoare delicata, care se potriveste perfect preparatelor din carne de vitel si de pui. Este antiseptic si ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Savoarea asmatuiului (hasmatuchi) este minunata in salata de rosii. Trebuie stiut ca faciliteaza digestia si, sub forma de suc proaspat de frunze, vindeca retentia urinara, litiaza renala, dermatozele, bronsita, hemoroizii, afectiunile pulmonare cronice. Coriandrul, utilizat in special la sosuri, este antiinfectios si stimuleaza digestia. Frunzele melisei seamana cu cele de urzica. Frecate intre degete, degaja o delicata mireasma de lamaie. Aceasta planta este folosita la deserturi: serbeturi, salate de fructe. Melisa are proprietati antispasmodice si sedative.

  • Salvie, lamaita, piper negru

Salvia se foloseste pentru a condimenta carnea prajita. Diuretica si antispasmodica, salvia favorizeaza fertilitatea feminina. Lamaita, folosita in bucataria thailandeza, se foloseste la supe si salate, dar e si un bun leac impotriva frigurilor si are proprietati relaxante. Boraginaceea este o planta parfumata folosita la salate si supe, avand o actiune fortifianta asupra organismului. Piperul, condimentul cel mai consumat la nivel planetar, e de diferite feluri: negru, alb, cu bobul lung, rosu. Piperul negru pune in miscare si digestia cea mai lenesa, face sangele sa circule mai bine si ridica temperatura corpului. Ajuta si in caz de balonare, infectii in gat, reumatism, tuse, astenie. Se foloseste sub forma de pulbere, adaugata in ceai sau rachiu. Preparatele se beau cu inghitituri mici sau se pun pe locuri dureroase. La tratamentul cu piper, persoanele cu gastrita hiperacida, hipertensiune si nervozitate trebuie sa manifeste prudenta.

  • Cuisoare, scortisoara si nucsoara

Cuisoarele reprezinta unul dintre cele mai bune dezinfectante cunoscute vreodata. O singura cuisoara pusa intr-o fiertura de carne ii va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore. Ca leac tamaduitor, cuisoarele sunt indicate in colite de putrefactie si disfunctii biliare. Se pun in salatele de fructe 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate.Mai sunt eficiente in balonari, prevenirea racelilor, dureri de masele, mancarimi ale pielii. Se mesteca sau se amesteca cu apa. Scortisoara e buna in afectiuni cardiace si circulatorii, ale sistemului nervos, sughit, spasm nervos, singerari ale gingiilor, dereglari ale apetitului. Se iau 2-3 varfuri de cutit de pulbere de scortisoara amestecata cu miere sau dizolvata in apa fierbinte. Este foarte gustoasa in salate de fructe. Nucsoara stimuleaza digestia si este un excitant usor, iar in doze mai mari, este calmant si somnifer. Se administreaza sub forma de macerat sau ceai fierbinte. Alunga si mirosul neplacut al gurii si ajuta si in caz de ejaculare precoce.

- Condimentele din plante verzi se toaca numai cu cutite inoxidabile, pentru a nu deveni toxice.- Condimentele prea fierte isi pierd calitatile nutritive si aroma, de aceea se pun in mancare la sfarsit. - Condimentele se tin in containere etanse, in locuri racoroase, uscate, departe de lumina, caldura, umezeala si aer.- Condimentele de culoare rosie, cum ar fi boiaua, chili, piperul de cayenne si paprika pot fi puse la rece, in frigider, pentru a preveni pierderea culorii si a gustului.- Condimentele sub forma de praf isi vor pierde mai repede calitatile organo-leptice decat ierburile sau radacinoasele.- Cu cateva exceptii, folositi condimentele cu zgircenie, pentru a potenta alte arome, nu pentru a le acoperi.

- Pentru a elibera aroma din ierburile uscate, maruntiti-le in mana inainte de a le adauga in mancare.

Cititi si Plante iuti si Licopenul si PLANTE-dictionar si Turmeric