Ortorexia

Ortorexia, obsesia alimentatiei sanatoase

O dieta cu alimente naturale, dar dusa la extrem, poate dauna grav sanatatii

  • Testul lui Bratman

Dr. Bratman a realizat un test special pentru diagnosticarea celor cu ortorexie nervoasa, test publicat in cartea „Health Food Junkies“.

1. Petreceti mai mult de 3 ore, zilnic, gandindu-va la ce inseamna alimentatie sanatoasa? (daca este vorba de 4 ore, acordati-va 2 puncte)

2. Aveti obiceiul zilnic de a concepe planul alimentar pentru miine?

3. Va place mai mult ideea de a manca decat placerea de a consuma alimente?

4. Ati constatat ca, pe masura ce calitatea dietei dvs. a crescut, calitatea vietii dvs. S-a diminuat?

5. Ati fost mai strict in alegerile alimentare?

6. Ati sacrificat lucruri care va faceau alta data placere pentru a va hrani intr-un mod pe care il considerati corect?

7. Aveti un sentiment sporit de respect de sine atunci cand mancati alimente sanatoase? ii considerati inferiori pe cei care nu se hranesc sanatos?

8. Va simtiti vinovati si va dezgusta propria persoana atunci cand nu va respectati dieta?

9. Dieta dvs. va izoleaza social?

10. Cand mancati ceea ce va propuneti va simtiti impacat si aveti sentimentul de control total?

Acordati 1 punct pentru fiecare intrebare.

Daca ati raspuns afirmativ la 2 dintre intrebarile de mai sus, prezentati un risc crescut de a suferi de ortorexie. Daca acumulati 4 puncte, va confruntati cu tulburarea de alimentatie numita ortorexie nervoasa!

Cititi si Hrana vie si Vegetarieni? si Dieta mediteraneana si Fobiile si Dieta alcalina

Nutritionistii isi bat capul sa ne invete sa mancam sanatos, sa alegem alimente naturale, cat mai putin procesate, pentru a fi mai feriti de boli. insa atunci cand un set de reguli alimentare se stransforma in obsesie, nu mai e nimic sanatos, dimpotriva, avem de-a face cu o tulburare alimentara. Se pare ca exista persoane care se infometeaza daca nu au pe masa hrana vie. Iar daca totusi consuma altfel de alimente, li se face rau. O astfel de tulburare a primit si un nume stiintific, ortorexie nervoasa, si este privita la fel ca anorexia sau bulimia, deoarece, in cazuri extreme, poate pune viata in pericol. Exagerarea nu e buna nici macar atunci cand are intentii pozitive.

  • Cine sunt ortorexicii?

Alimentatia sanatoasa face victime atunci cand adeptii nutritiei corecte se gandesc numai la ce mananca. Astfel de persoane, care sufera de o anomalie alimentara numita ortorexie, se feresc de grasimi si alimente procesate, de aditivi, conservanti si E-uri. Ce le mai ramane? Legumele, fructele si apa. Dar si acestea sunt verificate sa nu fie modificate genetic sau sa aiba un continut neadecvat de minerale. Ortorexicii stiu pe de rost numarul de calorii al fiecarui aliment, dar si continutul in vitamine, minerale, grasimi saturate si nesaturate, carbohidrati. Citesc cu atentie etichetele, iar daca nu gasesc alimentele care sa satisfaca grila lor de principii valoroase, le cauta prin tot orasul. Cheltuiesc sume impresionante pe aceste produse organice. Fanaticii alimentatiei corecte nu mananca la restaurant sau la prieteni, pentru ca nu pot controla ce li se pune in farfurie. Se considera persoane superioare si ii desconsidera pe cei care nu au grija de sanatatea lor. Se plang tot timpul de genocidul alimentar si de faptul ca hrana pura e pe cale de disparitie. Din acest motiv, ajung sa-si subtieze lista de alimente permise pana la un numar prea mic pentru a beneficia de o alimentatie completa. Primul efect al ortorexiei este scaderea in greutate, iar daca acest comportament alimentar persista, ortorexicul sufera de malnutritie. De la boala pana la deces poate fi uneori un pas extrem de mic. Desi e constient de acest lucru, ortorexicul continua sa „se ingrijeasca“ de sanatatea lui pana la epuizarea fizica si psihica.

  • Cui pe cui se scoate

Primele studii asupra acestei tulburari le-a facut in 1997 doctorul american Steven Bratman, care a si dat denumirea de ortorexie („orthos“-drept si „orexis“-apetit) afectiunii de care sunt acuzati dependentii de nutritie pura, organica. Unii medici elvetieni au reusit sa obtina o vindecare spontana de ortorexie cu mai multe portii de bere si pizza sau inghetata, alimente pe care ortorexicii le detesta pentru continutul urias de substante daunatoare. La fel ca si anorexia sau bulimia, ortorexia este o boala care trebuie tratata cu maxima seriozitate. Vindecarea incepe cu recunoasterea problemei. La fel ca in cazul oricarei obsesii, acesta este pasul cel mai greu de facut. Familia, prietenii si colegii de serviciu au un rol foarte important, ajutandu-l pe bolnav sa-si recunoasca problema. Ortorexicii au nevoie de tratament psihiatric, deoarece obsesia pentru o dieta sanatoasa poate duce la depresii si tulburari obsesiv-compulsive. Terapeutul va incerca sa afle cum a devenit bolnavul ortorexic, in conditiile in care boala apare ca urmare a unor traume psihice majore, a unor experiente neplacute legate de hrana. Sadind in mintea bolnavului un adevar simplu, acela ca avem nevoie de un regim alimentar complet, terapeutul il va convinge sa introduca treptat in alimentatie hrana obisnuita.

  • O problema actuala sau o boala inventata?

In general, studiile asupra acestei afectiuni sunt destul de putine. S-a constatat ca o femeie din 10 si un barbat din 20 prezinta risc crescut de a suferi de malnutritie determinata de ortorexie nervoasa, afectiune care netratata poate duce la deces. Ortorexia este mai des intalnita la barbati si mai ales la cei cu un nivel ridicat de educatie. Adolescentii si persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse ortorexiei nervoase. Potrivit Eurobarometrului realizat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, realizat in 2010, 47% dintre români (37%, media europeana) au o temere fata de mancarea pe care o consuma, considerand ca aceasta ii imbolnaveste. Acelasi studiu indica faptul ca 24% dintre români verifica numarul de calorii si nutrientii alimentelor pe care le consuma. in afara de grija obsesiva pentru compozitia alimentelor, ortorexicii se mai preocupa si de aportul de sanatate prin exercitii fizice, de care abuzeaza, epuizandu-si organismul. Dezechilibrele apar si sunt vizibile, constatate in special de vedete, cele care cad cel mai des victime dietelor alimentare. Pe de alta parte, unii nutritionisti spun ca, desi malnutritia este un pericol, ortorexia nu este decat o boala inventata, fiindca a fi preocupat de sanatate este o dovada de educatie, nu de prostie. in realitate, ortorexia ar fi paravanul in spatele caruia se ascund interesele financiare ale producatorilor de fast-food, carora le-au scazut dramatic vanzarile in urma educarii treptate a populatiei in spiritul unei alimentatii sanatoase. Facandu-ne nebuni daca refuzam alimentele procesate, automat sunt considerati normali cei ce mananca de la fast-food. Adevarul e undeva la mijloc. Trebuie sa fim atenti la ce mancam, dar sa nu exageram, sa nu cautam perfectiunea.