Orezul

Bobul de orez, supliment de sanatate

Alb, brun, rosu sau negru, orezul este alimentul cu care ne protejam inima, creierul si sanatatea pielii

  • Apa si mucilagiu de orez

Protector al ulcerelor gastrice, orezul e recomandat si in alte afectiuni: acnee, afte bucale, angina, anorexie, arsuri, boli dermatologice, colite de fermentatie, eczeme zemuinde, insuficienta renala, psoriazis, surmenaj, uremie. Este un aliment foarte util in lupta contra cancerului de colon, de sin si de prostata, fiind antitumoral. Taritele de orez, cate o lingurita pe zi, sunt suficiente ca sa ne fereasca de litiaza renala, deoarece absorb din intestin calciul aflat in exces. Aceleasi tarite arde caloriile si scad colesterolul din sange. Orezul poate inlocui cu succes laptele matern prin continutul bogat de substante nutritive. Tot orezul ajuta la reducerea simptomelor astmului, reglarea functiilor tiroidei, diminuarea frecventei migrenelor si a riscului de infarct sau de atac cerebral. In traditia populara, apa in care se spala orezul se foloseste in tratamentul leucoreei. Decoctul se bea in bolile de rinichi, iar cu faina fiarta se fac legaturi pentru umflaturi. Pentru toate aceste afectiuni, se fierb 50 g de orez in 500 ml apa. Se consuma apa si mucilagiile si se mananca orezul. O alta metoda este urmatoarea: o lingura de orez nedecorticat se pune seara in 250 ml apa, iar dimineata se bea aceasta apa mai multe zile la rand. Este un leac foarte util in toate afectiunile renale si gastrointestinale. Si uleiul din orez este mai sanatos decat cel din floarea-soarelui, avand rolul de a scadea numarul trigliceridelor. Uleiul de orez este extras din germeni de orez si contine mari cantitati de grasimi nesaturate, antioxidanti, vitamina E si compusi care diminueaza colesterolul.

  • Orezul brun, mai bogat in nutrienti

Din punct de vedere nutritional, cel mai bun soi de orez din comert este cel brun. Diferenta nu e doar de culoare. Are de doua ori mai mult potasiu decat cel alb, de patru ori mai mult magneziu si de trei ori mai mult fosfor. Orezul brun, mult mai bogat in vitamine si fibre decat cel alb, se obtine prin decorticare superficiala a stratului exterior, bobul ramanand totusi cu stratul interior. Orezul alb este pur si simplu amidon rafinat. Prin consumul de orez brun, se pot preveni bolile de inima, diabetul si complicatiile acestora, bolile de rinichi si obezitatea. Orezul brun contine uleiuri nesaturate care ajuta la scaderea colesterolului. Acest tip de orez are nevoie de un timp de fierbere mai indelungat decat cel alb, dar daca il puneti la inmuiat in prealabil, timpul de fierbere se va scurta. Iar daca preparati orezul la aburi, acesta isi va pastra aproape intacte calitatile nutritionale din starea cruda. Daca nu agreati orezul brun, mascati gustul acestuia cu sosuri si condimente. Pentru pastrarea orezului nealterat vreme indelungata, se recomanda depozitarea intr-un vas inchis ermetic. Va ramane proaspat pana la sase luni. Eficient in curele de detoxifiere de primavara, orezul brun e indicat si in curele de slabire, pentru ca e bogat in proteine si taie foamea. Dieta cu orez brun presupune cate o portie de orez la fiecare masa. Persoanelor care sufera de constipatie, li se recomanda orezul cu prune uscate.

In bucataria de post, orezul este un aliment de baza si un medicament gustos si sanatos, usor de preparat, dietetic si ieftin. In supe, salate, mancaruri de tot felul, orezul ne hraneste si ne protejeaza de boli, indiferent de sortimentul ales: orez alb, brun, rosu, negru. Planta este cultivata pe toate continentele. De fapt, este cereala numarul unu a lumii, fiind consumata zilnic de aproape jumatate din populatia globului. Furnizeaza energie organismului, stimuleaza activitatea cerebrala si creste speranta de viata.Oamenii care mananca orez castiga puncte valoroase pentru propria sanatate. Oamenii de stiinta au descoperit misterele acestui aliment si il recomanda in nutritie si terapia diverselor afectiuni. Trebuie sa multumim naturii ca a creat o asemenea planta si s-o includem cat mai des in alimentatie.

  • Cele mai valoroase proteine

Bobul de orez alb, cel cu care suntem obisnuiti, contine nici mai mult, nici mai putin de noua vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E. E bogat i ntoti cei 18 aminoacizi esentiali de care are nevoie organismul pentru a functiona corect, acizi grasi, fosfolipide, carbohidrati, precum si mineralele: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu. Organismul uman nu poate sintetiza nici macar o singura substanta minerala, motiv pentru care orezul este un furnizor generos al acestor substante. Printre avantajele nutritive ale acestei cereale, la loc de cinste sunt proteinele. 100 g de orez contin 7 g proteine, 86,6 g glucide (in special, amidon) si 0,8 g de lipide. Chiar daca nu e semnificativa cantitatea de proteine, acestea au o calitate rara: 86% din ele sunt asimilate. Aceasta confera orezului o inalta valoare biologica, ceea ce inseamna o digerabilitate sporita, la orice varsta si in orice conditii de stres. Amidonul este si el rapid asimilabil, deoarece e atacat cu usurinta de sucurile gastrice. Granulele de amidon din bobul de orez sunt de 20 de ori mai mici decat cele prezente in bobul de orz si de 70 de ori mai mici decat cele din cartof. Usurinta asimilarii orezului e data si de prezenta redusa a lipidelor (numai 0,4%). Fiind bine asimilat, automat, orezul da o senzatie de lejeritate si digerabilitate, fara sa provoace stari de disconfort. Proteinele orezului mai au o calitate: sunt hipoalergice. Orezul si produsele pe baza de orez reprezinta deci alimentul cel mai potrivit pentru cei ce sufera de boli ale intestinului.

  • Orezul adevarat e cel nedecorticat

Acest laborator de substante benefice nu este la fel de bogat in orezul decorticat. Ceea ce cumparam de la magazin este un orez decorticat, adica prelucrat si rafinat prin indepartarea straturilor exterioare ale bobului de orez integral. Astfel, se pierde din valoarea nutritiva, orezul mai pastrand dupa procesare doar 55 % din elementele initiale. De exemplu, orezul alb decorticat nu contine deloc vitamina B1. Nici acele substante care granesc si repara membrana celulara. Aduce insa in alimentatia noastra hidrati de carbon din belsug! Dieta bogata in carbohidrati creste temporar nivelul insulinei si al zaharului din sange. Tocmai de aceea, orezul decorticat, pentru ca are indicele glicemic de 50, nu e recomandat persoanelor care sufera de diabet. Unele studii arata ca orezul integral este mai bun pentru cei cu diabet de tip 2 si hiperglicemie decat cel procesat. Glicemia e cu 12-19 procente mai scazuta la cei care consuma orezul ca atare decat curatat de stratul nutritiv. Si cei supraponderali trebuie sa tina seama de acest lucru si sa consume orezul cu precautie. Pentru a evita acumularea kilogramelor, este recomandat consumul a cel mult 100 g de orez fiert pe zi si numai in combinatie cu legume (rosii, castraveti, dovlecei, ardei, vinete si varza). Orezul nedecorticat, cel care nu ingrasa si e cu adevarat sanatos, poate fi gasit in magazinele specializate in vanzarea produselor naturale sau bio.

  • Orezul rosu, antibiotic apetisant

Orezul rosu este o alta varietate sanatoasa de orez integral. Are coaja exterioara de culoare rosie, gust de nuca si o textura usor elastica la mestecat. Specialistii spun ca ajuta enorm ficatul, mai ales dupa o perioada de excese alimentare. Ingredientul terapeutic este drojdia obtinuta din orezul rosu. Scade colesterolul rau si previne bolile de inima. Scade si nivelul trigliceridelor cu 36,5%. Drojdia de orez rosu contine ingredientul activ cu numele de monacolin K, care controleaza actiunea unei enzime cheie din ficat responsabila cu producerea colesterolului. Se obtine prin fermentarea orezului rosu cu un mucegai din Asia. In anumite zone din China este folosit drept condiment si conservant, avand si rolul de a imbunatati circulatia sangelui, sanatatea inimii si activitatea digestiva. Potrivit unui studiu american, acest orez rosu poate reduce cu 66% rata de decese provocate de cancer si cu 33% pe cea de decese provocate de maladii cardiace. Beneficiile orezului rosu continua cu efectul de antibiotic, putand fi utilizat cu succes impotriva unor microorganisme ca Streptococcus si Staphylococcus. Rezultat al amestecului dintre orezul salbatic si cel cultivat, orezul rosu este bogat in vitamina E si antioxidanti naturali, contine mai multe fibre decat cel alb, fiind recomandabil si celor care manifesta intoleranta la gluten. In plus, este si un ingredient care da culoare vesela salatelor.

  • Orezul negru, antioxidant puternic

Orezul negru, cunoscut in Asia sub numele de „orezul interzis“, este mai putin popular in Europa. Legenda spune ca era atit de rar, incat era consumat numai de catre imparatii Chinei. In stare naturala, are culoare neagra, cand e gatit, devine mov inchis. Acest tip de orez este mai bogat in nutrienti si fibre decat cel brun si este mult mai gustos decat celelalte sortimente. Culoarea neagra vine de la pigmentii flavonoizi continuti, cunoscuti sub numele de antocianini. Acestia sunt niste antioxidanti naturali puternici, pe care ii mai gasim doar in compozitia fructelor de padure de culoare neagra (afine, coacaze negre sau mure). Insa, o lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine. Si are mai putin zahar. Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice. Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile care pot fi tratate cu orez negru. Extractul de orez negru ajuta la prevenirea formarii placilor arterosclerotice din arterele inimii. De asemenea, previne si atacul de cord. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. E folosit mai ales pentru decorarea budincilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti. Orezul negru, cu bobul integral, este mai greu de gatit decat orezul obisnuit. Se spala foarte bine, apoi se lasa la inmuiat cel putin o ora. Pentru fierbere, la fiecare cana de orez, se adauga doua cani de apa.

    • Previne si vindeca multe boli

Continutul scazut de sodiu (5mg/100g) si continutul ridicat de potasiu (92mg/100g) au facut din orez un element important pentru controlul tensiunii arteriale. Se recomanda fiert, fara sare, amestecat cu mere pasate. Concentratia optima de magneziu are efecte pozitive asupra mentinerii densitatii osoase, prevenind riscul de osteoporoza, datorita capacitatii de a reduce aciditatea din sange. Fosforul continut in bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Nutritionistii recomanda consumul primei portii de orez la micul dejun, pentru un tonus cerebral bun pe intreaga zi. Orezul previne bolile de inima si de rinichi. Orezul fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca si apa in care a fiert. Rezolva si problemele create de enterocolite. De asemenea, orezul are un rol esential in detoxifierea ficatului. Preparat cu legume, este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie. Orezul contine vitamina B9 (acid folic), esentiala in producerea globulelor rosii. Consumul regulat de orez ii ajuta pe adolescenti sa asimileze mai usor vitamina B6, care are un rol important in metabolismul aminoacizilor. Este un leac eficient in tratarea disfunctiilor sexuale, favorizand fluxul sanguin catre zona genitala. Iar dupa varsta de 60 de ani, orezul protejeaza inima si creierul, crescand speranta de viata. Batranilor le sunt indicate in special „ceaiurile“ de orez cu mere si cu lamaie.

    • Frumusetea asiatecelor vine de la orez

Orezul protejeaza celulele cutanate de agresiunile exterioare, intarzie imbatranirea si ingrijeste pielea grasa. Femeile care lucreaza in orezarii se pot lauda cu maini netede si albe. Japonezele isi spalau fata cu apa de la orezul fiert, pentru a avea tenul alb mat. Intr-adevar, orezul face bine la frumusete. Protejeaza membranele celulelor pielii de imbatranirea prematura, poluare, raze ultraviolete, tigari. Mentine echilibrul hidric al epidermei, o face mai elastica. Calmeaza iritatiile tenului. Contribuie la formarea colagenului. Amidonul din orez absoarbe productia de sebum a epidermei grase. Pudrele de orez intra in compozitia sampoanelor solide si a pudrei pentru bebelusi. Masajul fetei cu pudra de orez ajuta tenurile obosite.

Cititi si Remedii chinezesti si Valeriu Popa si Laptele vegetal si Dieta chinezeasca

  • Stiati ca?

- Orezul este una dintre cele mai vechi plante de cultura de pe planeta, fiind cultivat mai intii in China, cu 5.000 de ani in urma. In Europa, a fost adus de Alexandru cel mare, iar in SUA a fost cultivat pentru prima oara in 1696.

- 90% din productia de orez mondiala provine din Asia.

- Paiele de orez reprezinta materia prima pentru fabricarea hartiei si cartonului.

- In unele culturi orientale, orezul este simbol al vietii si fertilitatii. Aceasta este originea popularului obicei de a arunca boabe de orez peste cuplurile proaspat casatorite.

- Faina de orez este excelenta pentru budinci si biscuiti.

- Sapunul natural din ulei de orez incetineste formarea ridurilor, ajuta la reducerea inflamatiilor si calmeaza pielea iritata.

- Laptele de orez inlocuieste cu succes laptele de vaca. Nu ingrasa, fiind aproape gol de calorii.

  • Oteturi din orez

Otetul chinezesc se prepara din orez. Cel din orez alb este un lichid de culoare pala, cu continut mai ridicat de acid acetic si mai apropiat ca gust de otetul european. Un otet special din Japonia se numeste awasezu sau orez condimentat. Se obtine cu adaos de sake, sare si zahar. Acest orez este folosit la sushi si la prepararea de dressing-uri pentru salate. Otetul coreean, Ssal sikcho, sau micho, e preparat din orez brun, amestecat cu „nuruk“, un ingredient ce ajuta procesul de fermentatie.