Masajul

Secretele masajului terapeutic

Masarea cu pricepere a anumitor zone de pe corp aduce beneficii sanatatii

  • Manevre auxiliare

Exista si o serie de manevre auxiliare care se intercaleaza intre manevrele principale sau le completeaza. O astfel de tehnica este cernutul, adica mobilizarea alternativa, energica si ritmica a masei musculare prin miscarea in sens lateral si de jos in sus a mainilor asezate paralel de o parte si de alta a locului masat. Miscarea seamana cu cernutul printr-o sita si se adreseaza in special membrelor superioare si inferioare. Cernutul se intercaleaza intre framantat si batatorit si este o actiune de relaxare a muschilor, de marire a supletei tesuturilor, activare a functiilor circulatorii si trofice. Rulatul in toate sensurile, intr-un ritm viu, energic si cu o presiune crescuta a masei musculare mobilizate intre palme, cu degetele intinse, se aplica de obicei dupa framantat, numai pe membre. Prin rulare, are loc relaxarea muschilor, activarea circulatiei. Scuturatul consta in miscari oscilatorii mai ample si ritmice, executate sistematic cu segmentele membrelor, cu membrele in intregime sau cu corpul intreg. Se aplica spre sfirsitul masajului. Daca e efectuat cu blandete, ajuta la relaxare, iar intr-un ritm mai viu, determina inviorarea si stimularea generala. Un masaj complet presupune si tragerea extremitailor membrelor, in sensul axei lungi. Tractiunile se aplica in masajul articulatiilor, la sfirsitul masajului. Se excuta bland si cu prudenta. Prinderea se face cu o mana sau cu ambele maini. Produce relaxarea articulatiilor si a tensiunilor periarticulare. Pielea de pe spate sau membre mai poate fi ciupita, intr-un ritm energic.

  • Masajul spatelui

Concret, pentru masajul spatelui, se incepe de la regiunea fesiera si se termina in regiunea cefei. Mainile aluneca de-a lungul coloanei vertebrale, paralel cu coloana sau in lateral. Se impinge limfa spre zonele inghinala si axiala, iar sangele, prin sistemul venos, spre inima. Se urmeaza urmatoarele etape: alunecarea de la osul sacru spre ceafa, paralel cu coloana, de trei ori cu degetele lipite si de trei ori cu degetele larg deschise. Urmeaza alunecari laterale executate simultan, sase cu mana dreapta spre dreapta si sase cu mana stinga spre stinga spatelui. Alta etapa: mainile aluneca una dupa alta (mana pe sub mana), paralel cu coloana, facand curse lungi din zona salelor pana la umeri, mai intii pe partea dreapta (3 curse sold-umar cu degetele lipite, 3 curse cu degetele departate), apoi, la fel pe cealalta parte.

Cu totii am avut parte de clipe minunate, in timpul unui masaj. In stari de incordare, de oboseala, dar si in scop terapeutic, atingerile pricepute ale unui maseur fac minuni pentru sanatate. Orice dispozitiv, mecanism, instrument sau aparat actionat mecanic sau electric, oricat de ingenios a fost conceput, nu poate inlocui masajul manual. Un masaj corect efectuat are efecte multiple asupra tesuturilor si organelor interne, dar si a starii de spirit. Relaxeaza sau stimuleaza, dupa cum tenica aplicata urmareste o stare sau alta. Exista mai multe tehnici de masaj, Monitorul Expres va prezinta principiile generale ale celei mai populare forme de masaj, cel denumit clasic.

  • Mai intai, miscari usoare

Orice sedinta de masaj incepe cu atingerea usoara a pielii. Operatiunea de netezire consta in alunecarea cu palma pe piele in sensul circulatiei de intoarcere venoasa si limfatica. Ce inseamna acest lucru? Adica, de jos in sus, daca e vorba de suprafata spatelui. Se apasa cu toata palma, cu presiune crescanda. Mana e impinsa sau trasa. Se poate lucra alternant cu ambele maini care executa acelasi tip de manevra, mainile dand impresia ca se incruciseaza sau ca se deplaseaza una pe sub cealalta. Se poate face netezire si in sensul circulatiei venoase, linistit si ritmic (limfa se misca incet prin vase, 4mm/sec). Netezirea se va incheia cu scaderea treptata a presiunii. Se vor folosi cantitati mici de ulei de masaj sau pudra de talc. Netezirea usoara produce cresterea temperaturii locale, micsorarea contracturii tesuturilor, scaderea presiunii sanguine. In cazul durerilor, netezirea se executa ceva mai sus de zona dureroasa, cu presiune cat mai mica, timp de 3-5 minute. O netezire de 15-30 minute este un adevarat calmant al durerii.

  • Frictiune energica

Urmatoarea etapa este frictiunea. Adica, apasarea si deplasarea pielii si a tesuturilor moi subcutanate pe tesuturile profunde sau pe plan dur, osos, atat cat permite elasticitatea acestora. Manevra se poate face cu buricele degetelor, palma intreaga de la o singura mana sau de la ambele maini, cu pumnul sau cu cantul mainii. Sensurile pot fi in zig-zag, circular sau in spirala. Se mai poate folosi mana libera care se aseaza pe partea dorsala a palmei care maseaza, ingreunand-o si marind astfel presiunea. Totul trebuie executat cu putere, dar fara a cauza traumatisme. Frictiunile energice in locurile dureroase reduc starea de hiperexcitabilitate a nervilor, accelereaza circulatia locala si imbunatatesc hranirea tesuturilor. Acest tip de masaj actioneaza asupra tesutului conjunctiv, adipos, muscular. Cand se executa lent, are efect de relaxare musculara si calmare nervoasa, iar cand se face energic, profund, are un efect de excitare, stimulare cu efecte trofice si circulatorii. Este si tipul de manevra care ajuta la inlaturarea rezervelor de grasime si a reziduurilor, sporirea elasticitatii si supletii pielii si a tesuturilor conjunctive. Efectele frictiunii sunt de lunga durata.

  • Cum ai framanta aluatul

Un alt tip de masaj este framantatul, care consta in prinderea in cuta a muschilor si a tesuturilor profunde, ridicarea si strangerea acestora atat cat permite elasticitatea tesutului respectiv. Cuta se ridica cu patru degete in opozitie cu policele si se strange prin stoarcere sau presare pe planul osos. Se mai poate face si trecerea cutei dintr-o mana in alta. Framantatul lung inseamna ducerea cutei pe distanta mai mare. Tehnica cu pumnii consta in executarea de miscari de framantare asemanatoare cu framantatul painii, prin miscari de rotatie care ridica muschiul si in acelasi timp executa o presiune asupra lui. Framantatul este singurul procedeu care actioneaza intens asupra vaselor limfatice si sanguine mari, accelerand neutralizarea produselor de descompunere si sporind procesul de nutritie al tesuturilor. Mareste puterea de contractie a fibrelor musculare, deci constituie un exercitiu de gimnastica pentru muschi. Se vor evita manevrele bruste, rasucirea muschiului sau provocarea durerilor. Framantatul se executa intr-un ritm lent si continuu. Este folosit pentru tratarea atrofiei si insuficientei musculare, refacere, recuperare medicala.

  • Tehnica batatoritului

In timpul masajului, putem recurge si la loviri usoare si ritmice, cu degetele, palmele sau canturile palmelor, aplicate pe tesuturile moi. Tehnica tocatului consta in: palmele asezate paralel, fata in fata, cu degetele usor flectate si departate, lovesc intr-un ritm vioi, alternativ, locul masat in asa fel incat ambele maini sa bata in acelasi loc, progresandu-se treptat in sensul dorit. Degetele sunt relaxate. Se obtine astfel un zgomot asemanator cu pocnetele scurte sau cu picaturile mari de ploaie. Pielea mai poate fi actionata si prin metoda batatoritului: palmele, degetele pumnii semainchisi cad moi pe suprafata corpului de la o distanta mica, iar loviturile sunt scurte si dese. Masajul prin lovituri usoare se adreseaza tesutului superficial sau profund, in functie de intensitatea de lovire si viteza. Are efect vasodilatator, creste excitabilitatea neuro-motorie, actioneaza asupra sistemului vegetativ-simpatic, aduce un aflux puternic de sange spre regiunea masata, are o influenta benefica asupra nervilor (in special asupra terminatiilor cailor senzitive), ajuta la micsorarea si incetarea durerilor, cand gradul de excitatie al nervului este marit, provoaca o hipertermie profunda, o inviorare a tonusului tuturor muschilor, influenteaza muschii viscerali, cand se aplica la coloana vertebrala, produce modificari favorabile ale tensiunii arteriale, influenteaza ritmul cardiac, rareste pulsul si corecteaza aritmia.

  • Vibratii si trepidatii

Masajul prin vibratii presupune miscari oscilatorii pe un fond de presiune continua si constanta, de intensitate redusa. Se poate face cu o singura mana, cu virful degetelor sau cu fata lor palmara, cu podul palmei, cu toata palme, cu pumnul deschis sau inchis. Se poate realiza si trepidatia cu ajutorul palmelor. Pentru maseur e foarte obositor, ritmul oscilatiilor este de peste 200 miscari/minut. Trepidatiile se aplica pe grupe musculare mari, mainile putand aluneca pe segmentul masat, cuprinzand si alte regiuni. Efecte: calmare, relaxare, reducerea sensibilitatii nervoase, calmarea durerilor in diferite afectiuni (ginecologice, nevralgii, migrene), intensificarea functionarii glandelor. Metoda actioneaza asupra parezelor, spasmelor musculare, reduce durerea, influenteaza organele si tesuturile profunde (inima, muschii, peretii abdominali si intestinali), influenteaza secretia majoritatii organelor si glandelor (stomac, glande salivare, intestine, ficat, glande sexuale).

  • Masajul anticelulitic

Celulita, mai raspandita la femei decat la barbati, intrucat ele au mai mult tesut conjunctiv decat barbatii, se instaleaza la ceafa, pe maxilare si sub barbie, formand barbia dubla, in zona soldurilor si coapselor. Masajul executat la inceput cu miscari usoare, va fi aplicat general, cu scopul de a activa circulatia sanguina si de drenaj limfatic, dar totodata si anticelulitic in zonele afectate. Astfel masajul cefei va consta din netezire, framantat, frictiuni, miscarile se vor face de sus in jos, pana la baza gatului si peste umeri. Spatele cuprins de celulita se maseaza cu miscari si frictiuni circulare in jurul omoplatilor, presiuni de-o parte si de alta a coloanei vertebrale. Pentru masajul feselor si al soldurilor, se va lucra anticelulitic, pentru inlaturarea depozitelor adipoase, cu miscari tonifiante, ciupituri, petrisaj, frictiuni, lovituri.

Cititi si Terapia cu pietre si Drenajul limfatic si Reflexologie si Lana

  • Miscari specifice coloanei

Urmeaza manvere de alunecare pe partea dreapta, maseurul fiind pe partea stanga. Se incepe din zona soldului si se avanseaza treptat peste coaste si omoplat. Se pleaca de la jumatatea spatelui spre margini. Se fac 3 circuite complete sold-umar. Frictiunile circulare incept de la gat, pe umeri si apoi lateral pe coaste, in jos pana la solduri. Se fac 3 curse complete gat-solduri. Aceeasi miscare se executa apoi paralel cu coloana, de 6 ori. Framantatul incepe din zona muschilor trapezi, coborand spre solduri. Deoparte si de alta a coloane, se pot da lovituri usoare, fara a cobori mai jos de nivelul diafragmei. Mana dreapta bate pe partea dreapta, iar stinga pe partea stinga, lovind ritmic spatele cu o intensitate care se regleaza in functie de constitutia si problemele celui masat.

  • In final, netezirea usoara a pielii

Vibratiile se executa de 3 ori pe partea stanga si de 3 ori pe partea dreapta, pornind din zona muschiului trapez si coborand gradat pana la sold, mai intii pe partea stanga a coloanei, iar apoi pe dreapta. Ciupiturile incep din partea de jos a spatelui si se apuca intre degete cate o cuta de piele, care este apoi rulata in sus pana in zona muschilor trapezi. Miscarea se face paralel cu coloana. Presiunile sunt indicate pe linga coloana, drept sau serpuit. Se poate face chiar si manevra de intindere a coloanei, cu antebratele pozitionate transversal pe coloana. Pentru zone de sub omoplati, se ridica umarul, se duce mana pe spate, cu cotul lasat pe masa de masaj pana cand omoplatul se ridica pentru a introduce degetele sub omoplat. Manevrele se fac prin presiuni si frictiuni. Masajul spatelui se termina cu o netezire usoara de incheiere, mana pe sub mana. Masajul gatului si al cefei consta in netezirea cu palmele, in joc, pornind din regiunea cefei, pana la umeri.

  • Unde facem masajul?

Masajul trebuie aplicat intr-un spatiu anume destinat, daca nu in cabinetul de masaj, macar intr-o incapere aerisita, cu minimum 20 grade C. E bine ca patul sa fie mai inalt si acoperit ce asternuturi curate. Maseurul trebuie sa aiba mainile curate, uscate, cu unghiile taiate. Despre un masor priceput se spune ca are o „mana usoara“, cand stie sa gradeze intensitatea si ritmul manevrelor in raport cu volumul tesuturilor prelucrate si cu sensibilitatea celui masat. Masajul manual se aplica in marea majoritate a cazurilor direct pe piele si numai in imprejurari speciale se poate aplica si peste rufele de corp. Masajul terapeutic e recomandat inaintea mesei de seara sau dimineata sau peste zi, la 2-3 ore dupa masa. Cel masat trebuie sa aiba o pozitie comoda de repaus, sa-si relaxeze musculatura si sa evite orice incordare fizica si psihica. Adaptarea procedeelor la caracterele anatomice si functionale ale fiecarei regiuni sau segment, tesut sau organ, precum si la necesitatile fiecarui caz in parte depinde intotdeauna de priceperea si experienta executantului.

  • Cel mult o ora

Sensibilitatea durerea, jena, contracturile musculare sau alte semne de incordare si neliniste pe care le manifesta cel masat, se datoreaza fie unei executari defectuoase a manevrelor, fie unor greseli de dozare si gradare a lor. Durata sedintei de masaj variaza dupa necesitati. Masajul local poate dura 10-15 min, cel regional 15-30 min, iar cel general 50-60 minute, niciodata mai mult. Efectele masajului se resimt chiar dupa prima sedinta, daca acesta este bine executat, dar efectele slabesc treptat in orele ce urmeaza, pana ce dispar. Pentru a obtine efecte de durata este nevoie de un numar mai mare de sedinte, executate in serie de cate 10-12 sedinte. Exista numeroase tipuri de masaj, de la cele cosmetice, la cele medicinale. Toate au acelasi rol: sa induca o stare de bine, de sanatate. Daca veti aplica aceste instructiuni, imposibil sa nu constatati ameliorari in starea generala si sa nu vreti sa continuati aceasta metoda de terapie atat de placuta.

  • Indicatii si contraindicatii

Indicatii: nevralgii si neuromialgii, afectiuni articulare (miozite, miofasciculite, celulite, nevrite si polinevrite, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare), afectiuni si suferinte ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale, obezitate, diabet, guta, afectiuni din sfera ginecologica, rahitism, intretinere si stimulare a musculaturii scheletice si a metabolismului diminuat la batrani.

Contraindicatii: Utilizarea masajului fara a se tine seama de contraindicatii poate avea un efect daunator, chiar daca a fost corect executat. Astfel, nu e bine sa se faca masaj cand exista boli de piele, de natura parazitara sau inflamatorie (eczeme, eruptii, plagi, arsuri), afectiuni acute febrile, afectiuni infectioase osoase si osteoarticulare, tuberculoza cu diferite localizari, tromboflebite si flebotromboze in primele stadii de afectiune, afectiuni cardiocirculatorii acute (angina pectorala, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca decompensata si manifesta, anevrisme confirmate, embolii cu diferite localizari, hipertensiunea arteriala in decompensare), suferinte pulmonare acute, afectiuni acute ale tubului digestiv, boli de sange. Masajul este contraindicat cu desavirsire in cazul tumorilor canceroase (forma generalizata), dar si in unele boli psihice cu caracter excitant si confuzional sau stare de ebrietate.

  • Masajul suedez a devenit clasic

Masajul manual este cea mai veche, raspandita si eficace forma de actionare terapeutica asupra corpului omenesc. S-a practicat din vechime, la toate popoarele. La inceput nu i se cunosteau efectele fiziologice si medicale, si nici metodologia nu era precizata, dar se constatau efecte benefice. Conform papirusurilor egiptene, masajul era folosit in scopuri medicale de peste trei mii de ani. Pentru prima data in istorie, grecii antici au folosit masajul ca mijloc de pregatire fizica a atletilor. Abia in secolul XVIII, in Suedia, Franta, Anglia si Germania, s-a inceput punerea bazelor stiintifice ale masajul sportiv si medical. Masajul suedez a fost dezvoltat in 1813, de catre suedezul Per Henrik Link, considerat parintele masajului clasic.