Cartilaj de rechin
Secretele cartilajului de rechin
Specialistii considera ca preparatele din cartilaj de rechin reprezinta o arma eficienta in lupta cu cancerul, osteoporoza si bolile reumatismale
Prin farmacii gasim diferite preparate pe baza de cartilaj de rechin. V-ati intrebat la ce folosesc aceste suplimente exotice? Multe persoane care le-au incercat eficienta au constat cu uimire ca si-au imbunatatit sistemul imunitar si au obtinut importante ameliorari in tratarea osteoporozei, a atritei si a altor boli degenerative. Mai mult, studii recente arata ca produsele din cartilaj de rechin constituie o noua arma in terapia cancerului. Altele insa, nu vor sa le accepte virtutile miraculoase, insa recunosc ca pentru organism e un important agent antiinflamator. Sa descoperim impreuna care este adevarul despre cartilajul de rechin si in ce cazuri da rezultate.
Agent antiinflamator
Timp de multi ani, creasta de rechin a fost considerat o delicatesa in tarile asiatice, unde se crede ca are proprietatea de a incetini imbatranirea si de a preveni bolile. Cercetarile moderne arata ca preparatele din cartilaj de rechin pot ajuta in caz de hemoroizi, psoriasis, colite ulcerative, alergii acute ale pielii, artrita reumatoida, osteoartrita si chiar cancer. Cartilajul este un complex acidic de mucopolizaharide si proteine. Analiza chimica ne arata ca acest cartilaj, uscat si nealterat chimic, are aproximativ 41% componente chimice naturale (calciu si fosfor), 39% proteine, 12% carbohidrati, 7% apa, sub 1% fibre si sub 0,3% grasimi. Aceste componente confera cartilagiului de rechin calitatea de agent antiinflamator: Stimulant al componentelor celulare si umorale ale sistemului imunitar, cartilajul este eficace impotriva bacteriilor, virusurilor si infectiilor cu fungi. Mai contine factori anti-angiogenezici care stopeaza cresterea vaselor de sange in tumori, ceea ce duce la moartea tumorii maligne sau benigne. Se mai spune ca vindeca ranile foarte repede, asa cum rechinii, cu scheletul compus in intregime din cartilaje, se regenereaza foarte usor. De altfel, rechinul pare sa fie singura creatura cu imunitate naturala la orice boala cunoscuta omului, inclusiv cancer.
Rezultate spectaculoase in terapia cancerului
Inca din 1983 s-a dovedit ca, in componenta cartilagiului de rechin sunt prezente proteine care impiedica formarea de noi vase de sange in tumori. Daca o tumoare nu poate sa-si formeze propria retea de vase de sange, nu poate nici sa-si procure nutrienti si sa elimine reziduuri, si astfel va muri sau, in cel mai rau caz, nu va creste mai mare de 1-2 milimetri cubi. Iata de ce cartilajul de rechin e o mare speranta pentru suferinzii de cancer. In studii preliminare, 7 din 8 pacienti au experimentat o reducere a tumorilor intre 30 si 100%. In mai 1992, la o clinica din Tihuana, s-a administrat unor femei diagnosticate cu cancer la san cartilaj de rechin in doza de 30-60 mg zilnic, timp de 60-80 de saptamani. Dupa aceasta perioada s-a constatat reducerea semnificativa a volumului tumorii. Constatarea clinica a fost confirmata si prin tomografie computerizata. Concluzia este ca, administrat corect si in concentratie corespunzatoare,cartilajul de rechin inhiba dezvoltarea retelei sanguine care asigura nutritia tesuturilor neoplazice (si deci proliferarea lor). In contraargument, unele studii au aratat ca, folosit in cazul bolnavilor de cancer pulmonar, cartilajul de rechin nu a avut rezultate semnificative in comparatie cu efectul placebo. Extrasul din cartilajul de rechin este un produs extrem de controversat, dar in acelasi timp foarte popular printre bolnavii de cancer.
Leac pentru articulatii
Totusi, mai sunt necesare si alte cercetari care sa-i confirme eficienta impotriva cancerului. In schimb, in alte afectiuni, eficienta cartilajului de rechin este certificata. S-a dovedit clinic ca, preparatele pe baza de cartilaj de rechin reduc inflamatia si durerea asociata cu artrita, rezultate foarte bune obtinandu-se intr-un interval de timp relativ scurt, de 2-3 saptamani. Cartilagiul de rechin actioneaza ca agent antiinflamator, oferind si o mobilitate crescuta a articulatiilor afectate. Cercetarile din Belgia si Florida au aratat ca tratamentul cu cartilaj de rechin reduce durerile de articulatii la populatia in varsta. In cartilaj, proteinele antiangiogenetice sunt de peste 1.000 de ori mai bine reprezentate decat in cartilajul oricarui mamifer. Acest lucru a fost observat de catre dr. William Lane, de la Universitatea din New Jersey. El este, de fapt, pionierul tratamentului cancerului cu cartilaj de rechin. Concluzia fireasca a acestor cercetari este ca extractul de cartilaj de rechin este deosebit de eficient in profilaxia si terapia cancerului, precum si in terapia unor boli cronice, cum ar fi cele reumatice, psoriazisul, retinopatia diabetica, dar si a traumatismelor osteoarticulare, bolilor autoimune si de sistem.
O terapie cu acordul medicului
Pe piata exista multe preparate terapeutice pe baza de cartilaj de rechin. Cititi cu atentie prospectul pentru a respecta doza si ritmicitatea potrivite. Se recomanda ca aceste produse sa fie luate pe stomacul gol, cartilajul de rechin fiind mai putin afectat de influenta sucurilor gastrice. Se interzice categoric administrarea acestui preparat la gravide, la cei cu fracturi osoase recente sau infarct miocardic. Utilizarea lui se recomanda doar dupa 5-6 saptamani de la accident sau de la interventiile chirurgicale. De asemena, trebuie sa fie precaute si persoanele cu hipercalcemie, litiaza calcica sau cu orice problema circulatorie. Cu toate rezultatele incurajatoare, putini oncologi recomanda cartilajul de rechin bolnavilor de cancer din România. Aceasta pentru ca este considerat un produs neconventional. De aceea, inainte de a incepe tratamentul cu cartilaj de rechin, se recomanda consultarea medicului care va decide in ce proportie terapia alternativa o poate suplimenta pe cea conventionala. Deoarece cartilajul de rechin nu este toxic, indiferent de doza utilizata, multe persoane il folosesc impreuna cu tratamentele medicamentoase si chiar radioterapia. Animalele bolnave de cancer pe care s-a experimentat acest extract au trait mai mult sau chiar s-au insanatosit, iar cele care nu au primit acest preparat au decedat.
Rechinii nu fac cancer
Fiind considerat de catre oceanologi un organism perfect, se pune pe buna dreptate intrebarea: in ce consta secretul rechinului? William Lane, un cunoscut cercetator American al vietii marine si un adept al alimentatiei terapeutice, a publicat in 1993 o carte cu titlul „Rechinii nu se mbolnavesc de cancer“. Acesta este un adevar acceptat in unanimitate in lumea medicala. Rechinul, una din cele mai vechi vietuitoare de pe planeta, cu o morfologie nemodificata de 400 de milioane de ani, este singurul animal ale carui rani nu se infecteaza si care nu face cancer, in timp ce 99% din pesti pot dezvolta aceasta boala.
Miraculosul ulei din ficat de rechin
Uleiul extras din ficat de rechin are si el o buna reputatie in medicina naturista. Se obtine din ficatul rechinilor de ape adinci (centrophorus) ce populeaza apele Tasmaniei. Cu sute de ani in urma, acest ulei era folosit ca medicament de catre islandezi. Savantii au descoperit ca uleiul exras din ficat de rechin, prin alcocsiglicerinele continute, joaca un rol important in regenerarea leucocitelor. De aceea, ajuta la vindecarea ranilor, stimularea energetica a organismului, apararea de infectii, lupta cu alergia. Acesti compusi blocheaza cresterea celulelor tumorale, prelungind viata bolnavilor cu cancer. Uleiul extras din ficat de rechin contine scvalen (care actioneaza ca un antibiotic natural) si scvalamina (proprietati antibacteriene si antifungice), utila persoanelor care au probleme imunitare si oncologice, in special pentru bolnavii de cancer si purtatori ai virusului HIV. Boli in care este recomandat: rinita alergica, astmul bronsic, diabetul zaharat, eczemele, insuficienta cardiaca ereditara, infectii cronice si de durata, dilatarea varicoasa a venelor, ciroza hepatica provocata de alcoolism, hepatita cronica activa. Uleiul din ficat de rechin incetineste procesul de imbatranire, favorizeaza refacerea organismului dupa un tratament cu radioterapie, stimuleaza functiile sistemului imunitar, organismul devenind rezistent in fata bolilor si a poluarii.
Cititi si Algele si Fructe de mare si Pestele si Omega 3.