Glutenul

Dieta fara gluten

Eliminarea glutenului din alimentatie este dictata de probleme de sanatate, dar poate fi si o solutie pentru pierderea kilogramelor

  • Hrisca, graul fara gluten

Hrisca este deosebit de hranitoare, placut aromata si gustoasa. Macinate, semintele dau o faina, care este superioara graului integral. Semintele sunt aromate si dulci. Se pot consuma crude, fierte sau prajite, fara sa-si piarda proprietatile. Din faina de hrisca se pot face paine, prajituri si biscuiti. Aceasta planta are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce o face foarte utila in dieta diabeticilor. Terciul de hrisca cu lapte combate diabetul si creste secretia de dopamina, iar prin aceasta, combate depresia. Hrisca este foarte utila in dieta femeilor care manifesta sindromul ovarelor polichistice. Este recomandata pentru prevenirea si ameliorarea afectiunilor cardiovasculare si a hipertensiunii arteriale. Combate hemoragiile. O alta planta ideala pentru cei cu intoleranta sau sensibilitate la gluten este maniocul. Este complet lipsit de gluten si aproape complet lipsit de proteine. Maniocul este o planta tropicala (denumita si cassava, madioca, yucca, kappa) din ale carei radacini, sub forma de tuberculi, se obtine o substanta alimentara fainoasa, cunoscuta sub numele de tapioca. Maniocul este considerat cartoful Africii, continand de 2,5 ori mai multe calorii decat cartoful dulce. 600 de milioane de oameni din Africa, Asia si America Latina depind de manioc pentru a-si asigura hrana. Este considerata planta cu cel mai mare randament energetic dintre plantele de cultura, cu exceptia trestiei de zahar.

    • Tapioca, ideala pentru deserturi

Acum zece ani, aproape nimeni nu stia ce inseamna gluten. Astazi, dietele fara gluten, asa-numitele „gluten-free”, sunt in mare voga in America, si incep sa cistige teren si la noi in tara. O astfel de dieta creste nivelul de energie, topeste depozitele de grasime de pe abdomen si combate balonarea. Glutenul este o proteina care se gaseste in boabele de grau, orz si secara si da consistenta painii, supelor si sosurilor. Pe cat este de gustos, pe atat este de pacatos pentru acele persoane care manifesta intoleranta la gluten. In timp ce acestea evita glutenul pentru a nu agrava boala, altii il scot din alimentatie pentru a scapa de kilogramele in plus. Dieta fara gluten are avantajele ei, dar nu este indicata pe termen lung. Iata care este adevarul despre gluten, aceasta substanta prietenoasa pentru unii si dusman pentru altii.

Radacinile maniocului sunt foarte bogate in hidrati de carbon, in principal amidon. Tuberculii contin calciu, fosfor si vitamina C. Maniocul e folosit in tratamentul diareei si malariei, a hipertensiunii arteriale, durerilor de cap, alergiilor, intestinului iritabil. Extern, tapioca, in amestec cu zeama de lamaie, se foloseste sub forma de cataplasma in maturarea abceselor, furunculelor si panaritiilor. Are calitati antiseptice, cicatrizante si dezinfectante. Este recomandat consumul de manioc in cazurile de gastrita hiperacida, colita, ulcer gastrointestinal. Maniocul este consumat in diverse forme, de la radacina (din care se prepara ceva asemanator cartofilor prajiti), la faina, paine, produse de patiserie si terminand cu specialitati de bauturi. Din manioc se obtine un sirop gros, folosit drept condiment sau ca baza pentru diferite sosuri. In unele tari sunt consumate si frunzele, dar numai dupa fierbere indelungata. Maniocul este util si ca ingredient in furajele pentru animale. Boabele de tapioca sunt bune in budinci. Se cunosc mai multe varietati de manioc, in general impartite in doua mari categorii: maniocul dulce si maniocul amar. Tapioca este comercializata sub forma de granule sau faina. Se foloseste la prepararea aspicurilor, supelor, sosurilor, deserturilor.

  • Unii oameni nu pot manca paine

Pentru unii oameni, pastele, painea, cerealele sunt alimente interzise. Boala se numeste celiachie si este, de fapt, o intoleranta la gluten. Organismul bolnavilor reactioneaza chiar si la o cantitate neglijabila de gluten. Simptomele pot fi oboseala, diaree, scadere in greutate, greturi, durere abdominala, dar si anemii prin carente de fier, folati sau vitamina B12, aftoze bucale, artralgii, tulburari ale sistemului nervos. Aceste reactii sfirsesc insa cu leziuni la nivelul intestinului subtire, deficiente nutritive si alte afectiuni gastrice, care, netratate, pot duce la cancer de stomac, infertilitate sau osteoporoza. Boala autoimuna celiaca duce la pierderea abilitatii organismului de a absorbi anumiti nutrienti. De multe ori insa, intoleranta la gluten este depistata sau asociata cu instalarea unor boli mai grave generate de gluten, precum boli sistemice sau autoimune, cancer, acnee, astm, oboseala cronica, depresie, balonari, sindromul de colon iritabil. Exista si unele persoane care au sensibilitate non-celiaca la gluten, manifestand balonare si intestin iritat. Se estimeaza ca sunt mai mult de 20 de milioane de oameni in lume cu aceasta sensiblitate la gluten. In realitate, specialistii cred ca numarul acestora e mult mai mare, multi nefiind inca diagnosticati. Data fiind incidenta ridicata la aceasta intoleranta, au aparut nu doar restaurante, ci chiar produse fara gluten, pe care le gasim si in supermaket. Probleme de sanatate provocate de gluten pot fi foarte grave, de aceea, pe etichetele alimentelor gasim precizata uneori formula „poate contine urme de gluten“.

  • Inlocuitori pentru paste si paine

Glutenul este un nume comun dat proteinelor din anumite cereale, iar functia lui principala este de a actiona ca liant, dand astfel produselor coapte structura si textura caracteristice. Glutenul se gaseste in grau, orz, secara, ovaz. Alimente care contin gluten sunt toate formele de paine, prajiturile, biscuitii, cerealele, pastele. Ovazul nu contine in mod natural gluten, dar exista un motiv pentru care e pe lista de produse cu gluten. Adesea, el creste aproape de culturile de orz si grau. Toate produsele din faina alba de grau, orz, extract de malt, proteine vegetale hidrolizate si secara au un aport crescut de gluten. O alternativa a acestora sunt cerealele obtinute din faina de orez integral si porumb. Daca vi se face pofta de spaghetti, alegeti paste facute din faina de orez, care sigur nu are gluten. Daca aveti pofta sa rontaiti ceva, floricelele de porumb sunt ideale, ca alternativa la produsele cu gluten. In general, puteti lua in considerare ca alimente fara gluten legumele, fructele, quinoa, amarantul, faina de anghinare, faina de fasole, maniocul, meiul, faina de alune, toate tipurile de orez, carnea de vita, carnea de pasare, pestele, semintele, ouale si majoritatea condimentelor. Hrisca este o alternativa perfect[ pentru grau. Daca medicul a indicat eliminarea glutenului din alimentatie, veti renunta nu numai la paste si produse de panificatie, ci si la sosuri si gemuri preparate industrial, supe la plic, dulciuri si majoritatea conservelor. Veti gasi gluten inclusiv in cosmetice (luciul de buze).

  • Cat de sanatos e sa eliminam glutenul?

In timp ce unele persoane sunt nevoite sa renunte la gluten din motive de sanatate, altele opteaza pentru dieta free gluten pentru a slabi. Inainte de a incepe aceasta dieta, trebuie sa stiti ca prelungirea curei nu poate decat sa duca la aparitia carentelor in anumiti nutrienti. Astfel, painea si cerealele ofera necesarul de complex vitaminic B. In general, alimentele fara gluten sunt mai slabe in vitamine si fibre fata de cele cu gluten. La oamenii sanatosi, absenta bacteriilor bune din stomac (al caror numar scade odata cu lipsa glutenului) duce la constipatie, iar echilibrul organismului este afectat. Glutenul nu este o toxina, asa ca un organism sanatos nu are niciun motiv sa elimine glutenul din alimentatie. De aceea, conform specialistilor, pentru persoanele care doresc sa slabeasca ar fi mai simplu sa limiteze cantitatile de amidon si de zahar consumate, dar fara sa isi impuna restrictii la gluten. Unii experti sustin chiar ca o dieta fara gluten tinuta de persoanele care nu prezinta intoleranta nu poate fi decat daunatoare. Deseori, pentru succesul unei diete free gluten, se recomanda suplimente de vitamine si calciu. Trebuie insa sa intelegem ca dieta fara gluten inseamna mai putine alimente procesate. Daca in locul lor alegem fructe, legume, lactate, seminte si multe lichide, atunci, acesta nu poate fi decat un mod de viata sanatos.

  • Sa citim cu atentie etichetele!

Potrivit nutritionistilor, a manca fara gluten nu inseamna neaparat o talie mai mica. Daca renuntand la paste si paine, persoana mananca legume si carne slaba, va pierde in greutate. Dar daca inlocuieste produsele care contin gluten cu aceleasi produse, dar din care s-a scos glutenul (exista pe piata, spre exemplu, paine fara gluten), atunci procesul de slabire este putin probabil, chiar si cu exercitii fizice. Dieta fara gluten incepe cu achizitionarea atenta a alimentelor, citind etichetele si alegandu-le doar pe cele despre care suntem siguri ca nu contin gluten. Dieteticienii recomanda sa citim cu mai multa atentie etichetele si sa eliminam si cele pe care scrie „poate contine urme de grau“. Daca mancati in oras, depistarea originii ingredientelor folosite va fi foarte dificila, dar nu imposibila, deoarece avem si in România restaurante care ofera preparate speciale, fara gluten. Daca v-ati decis sa tineti o dieta fara gluten de cateva zile, incercati sa va compuneti un meniu bazat pe trufandalele aparute in aceasta primavara si pe hrisca. Putini cunosc aceasta planta supranumita graul fara gluten. Nu este o cereala, ci o planta ierboasa, din familia macrisului, rubarbei si steviei. Fructele de hrisca, partea comestibila a acesteia, au 70-80% amidon, 18% proteine si o concentratie mare de aminoacizi esentiali. Contine fier, zinc, seleniu, fosfor, magneziu si potasiu. E bogata in antioxidanti si fibre. 100 de grame de seminte de hrisca au 90 de calorii, ceea ce le fac excelente in dietele pentru scaderea in greutate. Hrisca nu are vitamine din categoria A, B si C, dar contine foarte multa vitamina K.