Tonice

Tonice naturale

Pentru fiecare organ exista cel putin un preparat din plante care ii reda vitalitatea

  • Balsamuri pentru stomac

Iata un vechi remediu irlandez pentru edeme. Puneti cojile de la doi cartofi cruzi in doua cani cu apa si fierbesi. Strecurati si adaugati trei linguri din aceste lichid la un pahar cu apa sau suc de afine. Beti patru pahare pe zi pana la retragerea umflaturii. Fierbeti la foc mic o cana cu orez in 6 cani cu apa, timp de 15 minute. Strecurati si adaugati cateva picaturi de aroma de vanilie si zahar. Adaugati un praf de scortisoara. Un astfel de ceai cald va calma rapid stomacul agitat. Este foarte bun pentru a opri rapid varsaturile sau diareea. Pentru indigestii, amestecati seminte macinate de fenicul, anason, coriandru si chimen, in parti egale. Infuzia are efecte rapide. Ceaiul de isop este foarte bun pentru tratarea racelilor si a congestiilor. Va induce transpiratia si va scadea rapid febra. Sucul de mere este un tonic muscular si al sistemului nervos, are proprietati diuretice si antireumatismale. Castanul este un tonic general folosit in convalescente. Este si tonic muscular, nervos si venos. Aceeasi actiune o are si agrisul, care este remineralizant. Extractele din castane comestibile au proprietati antiinflamatoare, de reducere a fragilitatii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiatii UV. Actioneaza ca vasoconstrictor venos, normalizeaza secretia glandelor sebacee.

  • Catalizatori ai memoriei

Pentru sporirea concentrarii, amestecati 2 linguri cu gentiana, o lingura cu ardei iute Cayenne, 8 linguri cu rozmarin, 5 linguri cu iarba-mare si 3 linguri cu gura-lupului. O lingurita din acest amestec se pune intr-o cana de apa clocotita. Se fierbe la foc mic, timp de 10 minute. Se bea cate o cana, de doua ori pe zi, iar dupa doua saptamani, se reduce doza la o cana. Un fortifiant pentru creier: in doua cani de apa clocotita se pun petale proaspete de trandafir salbatic alb. Se infuzeaza timp de 15 minute. Pentru astenici, exista cateva tonice cu efecte verificate. Se amesteca radacina de angelica, frunze de maghiran, radacini de hrean si frunze de lamaioara, cate 30 g din fiecare. Se pune o lingura de amestec la o cana cu apa, se fierbe 2-3 minute si se lasa la infuzat inca 10 minute. Se beau doua cesti/zi. Tot pentru vitalitate, e bun vinul tonic preparat din radacina de angelica (20 g), radacina de ghimbir (20 g), radacina de hrean (10 g), petale de trandafir rosii (5 g), cateva flori de musetel si cateva cuisoare. Aceste ingrediente se amesteca intr-un litru de vin alb sau rosu, in care se lasa timp de o saptamana, agitandu-se din cand in cand. Se strecoara si se bea cate un pahar inainte de masa. Cardamomul, este un stimulator digestiv, un tonic energetic, dar si stimulator al sistemului nervos, al mintii si inimii. Este expectorant si antispastic. Se utilizeaza semintele zdrobite ale acestei plante in ceaiuri si tinctrua. Sunatoarea e buna pentru cazurile de depresie usoara, sub forma de tinctura. Ceaiul din pulbere de flori maruntite este folosit ca tonic nervos. Prunele sunt obligatorii in regimul alimentar al celor care au un colon rebel, dar aceste fructe mai ascund cateva secrete: combat depresia si ajuta la iesirea din convalescenta.

  • Stimulente sexuale

Problemele de erectie se pot trata si ele cu tonice naturale. Se dau prin masina de tocat trei teline, 1 kg morcovi, 1 kg mere, 1/2 kg miez de nuca, 2 lamai, 2 portocale, 1/2 kg miere de albine, o sticla vin alb. Amestecul se pune in borcanesi se pastreaza la frigider timp de o saptamana, pentru macerare. Se folosesc cate doua linguri de trei ori pe zi inainte de mesele principale cu o jumatate de ora. Pentru trezirea apetitului sexual se pot folosi cu incredere schinduful, scortisoara, semintele de telina, radacinile de gentiana, de ghimbir, frunze de menta, de rozmarin, cimbru. Vechii chinezi ne avertizeaza ca usturoiul si ceapa, in special cea alba, sunt cele mai bune afrodisiace naturale.

  • Aloe, tataneasa, lamai

Un tonic general este sucul de aloe, care regleaza si tranzitul intestinal. Alt tonic general: fierbeti la foc mic coaja a trei lamai si doua portocale in 8 cani cu apa, timp de 15 minute. Strecurati lichidul si adaugati miere pentru a-l indulci. Acest ceai are numeroase vitamine, deci il puteti consuma cat de des doriti. Vara, un tonic excelent este cel de tataneasa. Se pun in mixer doua frunze de planta si suc de portocale. Bautura rezultata va va reda vigoarea, contine foarte multe vitamine, dar e si racoritoare.

Cititi si Energizante si Sucuri naturale si Remedii chinezesti si Depresia de toamna

Plantele medicinale potrivite actioneaza asupra radacinii problemelor de sanatate, intarind organismul, ajutand la vindecarea lui mai rapida. Acest lucru se poate face pe cale naturala cu ajutorul tonicelor, acele preparate pe baza de plante carora nu le rezista niciun microb, nicio afectiune, care redau echilibrul intregului organism.

  • Pentru protectia sanatatii generale

In multe sate, plantele vindecatoare sunt considerate magice. Astazi, medicina naturista le numeste tonice, deoarece sunt specifice unui organ, rezonand cu el si redandu-i vitalitatea. Tonicelor le este necesar mai mult timp pentru a actiona, nu au efecte rapide si miraculoase, dar sunt sigure, daca se continua administrarea lor pe perioade mari de timp. Puteti incepe sa luati tonice pentru a preveni imbolnavirile, dar si ca terapie, dupa ce simptomele s-au instalat. De obicei, tonicele sunt stimulente, dar pentru reusita actiunii lor, e necesar sa luam si alte masuri, sa ne ordonam viata si obiceiurile alimentare. Tonicele sunt bune de luat pe parcursul intregului an. Ele pot deveni o parte a dietei de protejare a sanatatii si, implicit, vor ridica moralul celui ce se simte sanatos. Un tonic general poate fi preparat din frunze de fragi. Turnati o cana cu apa clocotita peste o lingurita cu frunze uscate. Se infuzeaza 10-l5 minute. Se pot bea mai multe cani pe zi, timp de o saptamana. Tot pentru tonifierea generala a organismului, turnati o cana cu apa clocotita peste trei flori de dovleac si lasati la infuzat intr-un vas acoperit timp de 10 minute. Strecurati ceaiul si indulciti-l. Barbatii pot bea acest ceai ca tonic pentru prostata. Fierbeti la foc mic frunze si flori de caprifoi, timp de 10 minute. Ceaiul ajuta sa nu va mai curga nasul in timpul racelilor.

  • Un tonic universal: sucul de afine

Curatarea sangelui se poate face cu un tonic preparat din radacina de brusture si de papadie. Radacinile de papadie sunt si un bun substitut pentru cafea. Ghimbirul este un anticoagulant la fel de bun ca aspirina. De asemenea, reduce durerile anumitor tipuri de artrita. O mana de macrisul iepurelui se acopera cu doua cani de apa clocotita si se fierbe 15 minute. Acest tonic curata sistemul urinar si e folosit de secole pentru tratarea problemelor de piele si a eruptiilor cutanate. De asemenea, amelioreaza febra si inflamatiile. Amestecati cate o lingura cu hamei, gura-lupului, musetel si gentiana. Infuzati o lingurita de amestec intr-o cana cu apa clocotita timp de 15 minute. Strecurati si indulciti. Acest tonic calmeaza starea de agitatie specifica menopauzei. Sucul de afine este unul dintre cele mai bune tonice. Poate fi utilizat pentru a curata infectiile renale si urinare si ajuta la reglajul intestinal. Purifica sangele si ajuta organismul sa elimine toxinele acumulate, fiind util si pentru curatarea tenului. Este foarte bogat in potasiu, necesar pentru a putea elimina reziduurile si a pastra inima sanatoasa. Este bine sa va faceti un obicei din a bea suc de afine dimineata, la micul dejun. Sa nu uitam ca usturoiul este dusmanul hipertensiunii si al colesterolului rau, motiv pentru care aceasta leguma e considerata unul dintre cele mai eficiente tonice ale circulatiei sanguine. Tot pentru sistemul sanguin, e benefic sa adaugam in salate flori si frunze de condurul-doamnei. Pentru a obtine un bun ceai tonic, adaugati un pumn de flori si frunze la doua cani cu apa clocotita. Acelasi ceai, mai concentrat, e un laxativ eficient.

  • Plantele inimii

Pentru palpitatii si pentru intarirea muschiului cardiac este buna talpa-gistei, in cure pe termen lung. Armurariul este bun pentru ficat, impiedicand depunerea grasimilor in tesut, combate litiaza urinara si biliara, elimina substantele hepatoxice din organism, stimuleaza digestia si tonifica inima. Are proprietati hipertensive. Ardeiul iute este nu numai un foarte bun stimulent al metabolismului, ci si un activator al circulatiei periferice si tonic cardiac foarte eficient. Oricine are probleme cu inima ar trebui sa consume cat mai multa miere. Puneti o lingura cu ginseng tocat si o lingura cu scortisoara in doua cani cu miere. Fierbeti amestecul timp de 30 de minute. Luati cate o lingurita de cateva ori pe zi. Va stimula circulatia sanguina. Tot pentru inima, e bun acest tonifiant: intr-o cana cu apa se pun doua linguri de macese zdrobite, se fierbe la foc mic trei minute. Ceaiul de macese este bun si contra racelii. in Elvetia, infuzia de violete e folosita pentru tratamentul anghinei pectorale. Turnati doua cani cu apa clocotita peste trei linguri cu fructe de paducel. Lasati la infuzat peste noapte. A doua zi strecurati si stoarceti fructele pentru a obtine tot sucul. Beti cate o cana de doua ori pe zi. Puteti folosi fructe proaspete sau uscate. Puneti o cana cu radacina macinata de caprifoi in sapte cani cu apa. Fierbeti la foc mic timp de 30 de minute. Strecurati, turnati in sticle si pastrati ceaiul la frigider. Beti doua cani pe zi, timp de o saptamana.

  • Intaritoare hepatice

Tonicele hepatice se prepara din plantele cunoscute ca fiind eficiente in oblojirea ficatului. Amestecati doua linguri cu radacina tocata de papadie cu cate doua linguri de coaja de scortisoara, frunze de siminichie, seminte de chimen si radacina de ghimbir. Adaugati apoi 6 cani cu apa. Fierbeti la foc mic pana cand lichidul a scazut la aproximati trei cani. Pastrati decoctul la frigider. Luati de mai multe ori pe zi cate o lingurita, timp de o saptamana. Luati o mana de nasturel proaspat si turnati doua cani cu apa clocotita peste el. Nasturelul este astringent si stimulent, are efect tonic asupra sistemului urinar si a celui digestiv. Pentru a curata si stimula ficatul, beti cate o cana cu suc de sfecla in fiecare zi, timp de o saptamana. S-a constatat ca limba-mielului stimuleaza glanda suprarenala. Adrenalina se elibereaza in fluxul sangvin si astfel aveti mai multa energie. Se pune o lingurita cu flori si frunze tocate in doua cani cu apa clocotita. Tot pentru stimularea suprarenalor, se amesteca 2 linguri de unguras, isop, lemn dulce si radacina de nalba-mare. Amestecul se pune peste patru cani cu apa.