Comprese

Leacuri sub forma de comprese

Orice durere, rana sau arsura trece cu comprese racoroase din plante medicinale

  • Oblojeli pentru ulcere si varice

Varicele se trateaza cu comprese cu argila, alternate cu comprese cu decoct de flori de fan rece (2 maini/11 apa), de 2 ori/saptamana, comprese cu varza, cu urzica-moarta oparita (3 linguritte/1/2 1 apa). Pentru varice, flebite, se aplica timp de 21 de zile cataplasme cu malai si hrean ras. Daca apare o iritatie, se renunta la tratament. Tot pentru varice, sa mai pun comprese reci cu apa si oset, cu argila in apa si otet (argila se ia si intern) sau cu branza de vaci. in ulcere cu margini sclerozate sau crapate, se pun frunze de varza macerate timp de 40 minute intr-o baie de ulei de masline. Tromboflebita se trateaza cu comprese cu bitter sudez. Mai e buna si infuzia de frunze de alun. Compresele folosite in caz de atroza se prepara din 3 linguri de troscot, 2 linguri de frunze de mesteacan si 2 linguri de fructe de maces. Se pune amestecul intr-un termos si se toarna deasupra un pahar de apa fiarta. Se lasa peste noapte, iar a doua zi se adauga in infuzie si 2 lingurite de sare. O alta compresa: se iau paie de ovaz, se toarna apa si se fierbe timp de 30 de minute pe foc mic. Se pune calda. Se toarna ulei de masline peste frunze tinere de nuc si se lasa timp de 3-4 ore, dupa care se aplica frunzele in 3-4 straturi pe locul bolnav. Peste o lingura de frunze de plop se toarna un pahar de apa clocotita si se lasa o ora. Se vor aplica comprese, dar este recomandat sa se foloseasca si intern, cate 1-2 linguri, de 5-6 ori pe zi. Se vor aplica de asemenea comprese calde din decoct de radacini si seminte de brandusa de toamna.

  • Suc de ceapa si vita-de-vie

Compresele cu suc de ceapa, cele calde cu infuzie de galbenele, cu macerat de seminte de gutui, cu suc de lamaie sunt cele mai indicate in caz de degeraturi. Compresele cu suc de ceapa sunt bune in tratarea amigdalitei. Se stoarce ceapa cu storcatorul de fructe si la doua linguri de suc se pune o lingura de miere. Se intinde pe o bucata de panza si se leaga la gat. Se poate lasa 24 de ore, dupa care se schimba. Pe vremuri, ouale paduchilor erau distruse cu comprese cu usturoi aplicate pe par. In cazul tumorilor, se amesteca sare cu stafide, menta uscata si otet si se pun comprese pe locurile afectate. In osteoporoza, amestecati trei varfuri de cutit de piper negru, un pahar de sare grunjoasa, 0,5 litri de coniac. Se lasa la macerat cinci zile. Se pun apoi comprese cu aceasta solutie pe locurile dureroase. O lingura de sare, fara varf, se dizolva in 150 ml apa clocotita. Se inmoaie o bucata de tifon in saramura si se aplica pe frunte pentru dureri de cap. O foarte veche metoda de a provoca spargerea pungii de puroi in abcese este sa aplicam pe zona respectiva, o data la trei ore, o compresa imbibata intr-o pasta din ou proaspat, fiert cu trei lingurite de faina. Seva de primavara (lacrima vitei-de-vie) se recomanda in litiazele biliare si renale. Se va lua cate o

lingurita dimineata. Extern, e buna ca cicatrizant pentru plagi, sub forma de comprese.

  • Caise, aloe si ghimbir

Pasta obtinuta din caise uscate si fierte e buna sub forma de comprese peste taieturi si arsuri. Este un mijloc excelent de a dezinfecta ranile si de a grabi vindecarea lor. Compresele cu ceai de isop sunt considerate foarte bune in tratamentul antireumatic, au rol antiseptic si alina durerile. Frunzele proaspete de isop aplicate direct pe zona afectata vor ajuta la vindecarea ranilor si loviturilor. Ceaiul de lavanda folosit in comprese calmeaza durerile de cap. Ghimbirul imbunatateste circulatia sangvina si e folosit de multe veacuri pentru durerile articulare. Pentru a face o compresa de ghimbir, folositi 2 litri de apa si 150 grame de ghimbir ras. incalziti apa astfel incat sa fie foarte fierbinte, dar sa nu fiarba. Opariti ghimbirul pentru 15 minute, strecurati si aplicati compresa pe zona dureroasa. Frunzele de aloe vindeca ranile infectate, arsurile, ulcerele, durerile de dinti, inflamatiile gingiilor daca se stoarce suc de aloe pe compresa. Compresele cu suc de gutuie se folosesc in cazul afectiunilor rectului si al crapaturilor anusului.

  • Comprese de frumusete

In cosmetica naturista, compresele vegetale pe baza de infuzii au efecte sigure.

- pentru cearcane, plantele ideale sunt albastrelele si musetelul. Se aplica dimineata, la trezire, sub forma de comprese.

- pentru ten uscat: comprese cu flori de galbenele, musetel, sunatoare, radacina de nalba mare, flori de crin cu miere, pepene galben, castravete, macerat de seminte de gutui, laptuci.

- pentru tenuri grase, seboreice: comprese calde cu musetel, podbal, frunze de menta, de lavie, cimbru de cultura, nuc, radacina de brusture, conuri de hamei, ceai chinezesc, rosii, frunze de marar, lamaie, castravete, fragi.

- pentru tenuri iritate, inrosite, patate: comprese cu coada-soricelului, musetel, papadie, muguri de pin, morcov, flori de nufar alb, frunze de patrunjel.

- pentru tenuri palide: comprese cu flori de arnica.

- pentru tenuri ridate: comprese cu musetel, flori de podbal, asmatui.

- pentru tenuri cu cuperoza: comprese cu flori si frunze de nalba de cultura, radacina de nalba mare, flori de levantica, laptuca.

- pentru pistrui: comprese cu bulbi de ceapa, frunze de patrunjel, latex de papadie, deditel.

  • Pentru arsuri

Ce putem folosi atunci cand se produc arsuri si nu avem vreun medicament la indemana? Medicina naturista are cateva leacuri cu rezultate bune impotriva arsurilor. Se pun comprese cu tinctura de galbenele. Se dilueaza 10 ml tinctura in 100 ml apa fiarta si racita, se inmoaie cateva comprese sterile si se aplica pe zona afectata. Se mai pot folosi comprese cu ulei de nuca incalzit. Se tin 20 de minute. Sau comprese cu ulei de catina alba sau infuzie din flori de soc. La primele semne de insolatie, persoana trebuie asezata la umbra si i se pun comprese cu apa rece pe cap, frunte, fata si piept. in cazul arsurilor provocate de foc se amesteca un albus de ou cu ulei de in si smantana. Se pune un strat gros pe rana, iar deasupra se pun comprese ude, legate cu fese uscate.

Cititi si Varicele si Terciuri si Ceaiuri si Oteturi si Efectul Dinca si Mainile

Bunicile si strabunicile noastre foloseau frecvent compresele cand isi tratau copiii si nepotii de diverse boli. Astazi asistam la revenirea triumfala a acestei metode prin care putem trata cu succes febra, procesele inflamatorii, echimozele, arsurile. Tratamentul extern pe baza de infuzii de plante este deseori mai eficace decat orice pilula luata pe gura. in plus, in aceste zile caniculare, compresele racoresc. De la banala durere de cap pana la rani profunde, sau chiar tratamente de frumusete, compresele reprezinta o metoda naturista simpla si la indemana pe care ar trebui s-o incercam ori de cate ori e nevoie.

  • O bucata de panza, ca leac

O compresa poate fi rece sau calda, dupa nevoi. Nu trebuie sa fie neaparat sterila, e suficienta o bucata mare de panza de in sau bumbac, foarte curata, eventual fiarta. Se inmoaie in apa rece, vara, sau in apa calda (dar nu fierbinte) iarna, se stoarce bine si se aplica pe corp. Peste ea se pune o basma, astfel incat sa nu patrunda aerul. Compresa se tine 45-60 minute. Daca este folosita pentru a racori, se umezeste din nou. Dupa ce se inlatura compresa, pacientul se imbraca intr-o bluza uscata din bumbac si ramane in pat, bine invelit, timp de 30-40 minute. Compresele sunt cele mai potrivite in febra si procese inflamatorii insotite de febra, apa rece este suficienta pentru a racori, fara sa socheze organismul, asa cum se intampla la utilizarea pungii cu gheata. in alte cazuri de tratare a diferitelor afectiuni externe, compresele se imbiba cu infuzii de plante.

  • Brusture si musetel

Compresele cu brusture se recomanda in entorse, luxattii, picioare ranite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase, plagi usturatoare. Frunzele proaspete se spala, se zdrobesc, se aplica sub forma de cataplasma, de mai multe ori pe zi pana dispare cauza. Compresele cu cretisoara vindeca ranile, intepaturile, taieturile. Se spala o cantitate corespunzatoare de plante proaspete, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de taitei si se aplica pe zona

afectata. Musetelul este cel mai indicat pentru comprese calde in caz de dureri de ochi, conjunctivite, inflamatii ale ochilor, eruptii cutanate care provoaca mincarimi sau supuratii, precum si la spalarea ranilor. Compresa se prepara astfel: se toarna 1 l lapte clocotit deasupra a 2 linguri de musetel, se lasa sa stea 2-3 minute, se strecoara si se pune cald pe piele. Cu patlagina ingusta putem face comprese utile in rani, crapaturi la picioare, taieturi, intepaturi de insecte, muscaturi de caine turbat, animale veninoase. Frunzele proaspete se spala, se zdrobesc pana se formeaza o pasta (terci), care se aplica pe zona interesata. Frunzele frecate in maini cu sare si aplicate la gat, vindeca gusa, iar la picioare vindeca basicile sau rosaturile de la incaltaminte. Compresa este recomandata si in cazul bolilor canceroase ale glandelor.

  • Comprese cu terci

Compresele cu podbal se aplica pe piept in boli de plamâni, erizipel, ulcer scrofulos. Vaporii de podbal sunt utili in bronsite cronice si in insuficienta respiratorie. Compresa din terci de tataneasa se prepara din radacinile bine spalate, macinate fin, amestecate cu apa clocotita si cateva picaturi de ulei, pana se formeaza un terci, care se intinde pe o panza, apoi se aplica local calda, legand-o strans pe zona afectata. Se recomanda in paralizia membrelor, luxatie, entorsa sau apoplexie. Cu acest terci se retrag si tumefierile la glezne si incheieturile mainilor. Pot aduce alinare in paraplegie, ulcer varicos, tumefieri reumatice ale muschilor, noduri de artrita, umflaturi, dureri de ceafa (spondiloza cervicala), inflamatii ale pielii piciorului, calmeaza durerile dupa amputari. Compresele cu aburi de traisa-ciobanului se recomanda in cazul sanilor umflati, in hemoragiile renale, hernia inghinala. Se pun 2 maini pline de planta proaspata intr-o sita care se tine pe aburi. Planta inmuiata la abur se pune pe o bucata de panza care se aplica sub forma de compresa pe zona afectata. Compresele cu urzica moarta galbena se obtine din 3 lingurite cu varf de planta la 250 ml de apa clocotita. Se umezesc cirpe (tifon) cu aceasta infuzie si se aplica sub forma de comprese calde contra

ulceratiilor si varicelor.

  • Pentru lovituri

Pentru fracturi, se recomanda comprese reci cu decoct din coji de nuca (40 g la 1 litru apa, se fierbe 20 minute si se strecoara). Contuziile se trateaza cu comprese cu tinctura preparata din 50 g flori de arnica, 10 g flori de sunatoare, 10 g scortisoara si 10 g cuisoare la 1 litru alcool concentrat. Se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se aplica pe contuzie, dupa diluare cu apa in parti egale. Rezultate bune se obtin dupa aplicarea locala a frunzelor proaspete de varza alba, spalate si strivite pe o suprafata plana cu o sticla pentru ruperea nervurilor; dupa o incalzire usoara, se aseaza in 2-3 straturi pe locul dureros, fixandu-se cu un bandaj, operatie care se repeta de 2 ori pe zi. in mod similar, se pot folosi frunze strivite de patrunjel si telina (amestecate cu untdelemn si putina sare), frunze strivite de asmatui, patlagina, podbal, turita mare, ceapa zdrobita cu sare si rachiu, radacini de gulie, cartofi rasi, partea inferioara a unei coji de banana si pasta din faina, amestecata cu apa si aplicata direct pe contuzie. Pentru calmarea durerilor, se aplica comprese cu apa rece (amestecata cu otet si sare), otet aromat cu petale de trandafir, tinctura de iod. Cu rezultate bune se poate utiliza compresa obtinuta din 60 g amoniac, 60 g sare marina, 10 ml alcool camforat si 1 litru apa.

  • Bitter suedez si miere

Pentru hematoame, sunt bune compresele cu infuzie din flori de galbenele (doua linguri la 250 ml apa clocotita) sau cu decoct din frunze de iedera (doua linguri in 250 ml apa rece care se fierbe timp de 30 de minute). Cu efecte benefice este si compresa cu macerat din castane salbatice, decojite si macinate care se macereaza in petrol timp de 20 de zile. in cistite si infectii urinare, se pot aplica local comprese calde cu bitter suedez. Acestea sunt bune si pentru alte dureri sau umflaturi, dupa ce locul s-a uns in prealabil cu alifie de galbenele. Peste compresa se pune o folie de plastic si se leaga cu o fasa. Pentru acnee, cele mai bune comprese sunt cele cu tinctura de galbenele, infuzie de radacina de brusture, musetel. Se mai poate sterge pielea cu un tampon de vata imbibat in infuzie de busuioc. Se pun 2-3 lingurite de planta maruntita la o cana de apa fierbinte. Se acopera, se lasa 5-10 minute, se strecoara si se foloseste infuzia calda. Prin aplicarea unei comprese cu miere pe o rana, sangele nu mai curge, ceea ce usureaza spalarea ranii si creeaza conditii mai bune pentru hranirea celulelor. in plus, mierea distruge multi microbi.