Hidratarea

Hidratarea cu apa si fara apa

Necesarul hidric al organismului pe vreme caniculara poate fi asigurat band lichide, dar si mancand

  • „Apa se mananca, nu se bea!“

Iata si cateva reguli care n-ar trebui sa le dam pe Apa Sambetei. Multi spun ca nu beau apa pentru ca se „umfla“. Nu este adevarat, ba din contra, aceasta reduce balonarea. Felul in care bem apa are o importanta cruciala pentru sanatate. „Daca bei apa nu inseamna ca te hidratezi, iar apa se mananca, nu se bea!“, ne atentioneaza prof. Ghe. Mencinicopschi. Este indicat sa se bea un pahar de apa din doua in doua ore, fara graba, cu inghitituri mici. Apa se bea din primul moment al zilei, inainte de orice activitate. Deci, inainte de a manca sau de a bea cafea, trebuie sa bem o cana de apa pe stomacul gol pentru eliminarea toxinelor acumulate peste noapte si pentru punerea in functiune a intregului organism. Un pahar de apa face minuni si in urmatoarele cazuri: cu o jumatate de ora inainte de a manca favorizeaza digestia, inainte de a merge la dus ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la eliminarea de substante daunatoare prin porii pielii. Intre mese, reduce senzatia de foame. Inaintea unei intalniri importante relaxeaza si calmeaza psihicul. Inainte de culcare ajuta la evitarea unui atac de cord sau atac cerebral. Intre micul dejun si pranz are efect anti-aging si de prevenire a imbolnavirilor. Atunci cand corpul pierde multa apa, hidratarea trebuie sa fie mai intensa, dar este indicat sa se realizeze treptat si uniform. In cazuri de deshidratare extrema, se recomanda sa se bea apa usor sarata. Desi pare paradoxal, acest lucru este pe deplin justificat prin faptul ca o transpiratie intensa conduce la mari pierderi de sodiu. Apa cu sare (1-2 lingurite la un litru) reechilibreaza eficient organismul. Nu este sanatos sa se consume lichide inaintea meselor, in timpul acestora sau imediat dupa. Un obicei gresit este acela de a consuma lichide reci in scopul cheltuirii surplusului de calorii (organismul va consuma energie pentru a readuce corpul la temperatura normala). Lichidele reci (inclusiv inghetata) produc mucus la nivel gastric, pulmonar, rino-faringian, scad rata metabolica, slabesc imunitatea si au efect vasoconstrictiv. Lichidele si alimentele reci nu sunt indicate nici pe vreme calda. In tarile cu climat cald, in mod traditional se consuma lichide fierbinti. Acestea favorizeaza transpiratia, fenomen ce raceste in mod natural organismul, arzand si calorii.

Temperaturile cresc simtitor, iar zilele caniculare vor veni curand. Medicii ne recomanda sa ne hidratam suficient. Trebuie sa bem cat mai multe lichide, insa nu oricate, nu oricum si nu orice fel de lichide. Unele bauturi pot spori deshidratarea, unul dintre cele mai mari pericole ale vremii calde. Alte lichide, chiar daca hranesc celulele cu apa, ne pot crea altfel de neplaceri, daca nu sunt consumate atunci cand trebuie si cum trebuie. In sfarsit, trebuie sa stim ca hidratarea e posibila si in lipsa apei. Aceasta deoarece anumite alimente sunt bogate in apa si pot inlocui, cel putin partial, cei doi litri de apa indicati in fiecare zi. Daca nu aveti la andemana apa sau daca pur si simplu nu mai puteti bea, asigurati-va ca in acea zi ati inclus in dieta cel putin unul dintre aceste alimente hidratante. Daca veti tine cont de acest sfat, cumplitele efecte ale deshidratarii nu va vor afecta sanatatea. Nu renuntati sa beti apa, iar daca nu reusiti sa ajungeti la doi litri, hidratati-va mancand!

  • Cum stii ca esti deshidratat?

O vara sanatoasa si o vacanta sanatoasa inseamna buna dispozitie si apa. Fara apa, corpul se deshidrateaza, deoarece pierde fluide in cantitati mult mai mari cand temperaturile sunt crescute. Complicatiile deshidratarii pot fi destul de periculoase pentru sanatate. Saliva usor lipicioasa, urina prea inchisa la culoare, crampele musculare, iritabilitatea, lipsa de productivitate trebuie sa puna pe ganduri orice persoana, deoarece acestea sunt semne ale unui organism uscat. Constipatia este o alta problema frecventa a deshidratarii. La fel si balonarile permanente si dereglarile de tensiune. Alternarea tensiunii mici cu cea mare destabilizeaza organismul si apar ametelile si epuizarea totala. Mai mult, persoanele care nu obisnuiesc sa consume apa in fiecare zi sunt predispuse ulcerului. Astfel, un alt simptom al deshidratarii este durerea stomacala. Pot aparea si probleme respiratorii, nasul este infundat in permanenta, din cauza impuritatilor inhalate din mediul ambiant, care se depun pe mucoasa nazala. Kilogramele in plus apar si ele in lipsa hidratarii. La fel si eczemele, infectiile, cosurile deoarece organismul nu mai poate elimina toxinele. Reumatismul este o alta afectiune care poate aparea la o varsta frageda in lipsa apei in organism. Imbatranirea prematura, pielea lipsita de vigoare si ridurile sunt cele mai evidente semne ale deshidratarii andelungate.Deshidratarea se rezolva cu un aport suplimentar de apa, insa daca dureaza prea mult, e nevoie de interventia medicului, iar o refacere completa a echilibrului hidric dureaza cel putin 24 de ore. Daca apa lipseste din organism in proportie de 10%, survine moartea.

  • Celule hidratate inseamna sanatate

Apa face mai mult decat sa potoleasca setea. Destula apa inseamna tesuturi umede la nivelul fiecarui organ. Apa ajuta la protejarea maduvei spinarii si actioneaza ca lubrifiant si tampon pentru articulatii. Automat, daca sunt bine unse, articulatiile nu mai dor. Un consum scazut de apa poate contribui la aparitia artritei reumatoide. Cantitatea adecvata de apa permite corpului sa andeparteze toxinele prin transpiratie, urinare si defecatie. Rinichii, intestinele si ficatul sunt organe implicate in procesul eliminarii toxinelor. Apa are rolul de a inmuia scaunele, ajutand la evacuarea cu usurinta a acestora. Prea putina apa conduce la formarea de calculi renali. Saliva e compusa in principal din apa. Daca saliva este uscata, nu mai au loc descompunerea alimentelor si dizolvarea mineralelor si a altor elemente nutritive. Apa este necesara pentru digestia fibrelor solubile. Apa reduce senzatia de foame, e un supresor al apetitului, nu are calorii, deci ajuta in curele de slabire. E un remediu natural pentru migrene, ajuta la ameliorarea durerilor de spate, cauzate de deshidratare. Hidratarea si hranirea pielii vin din interior. Apa e cea mai buna piele, ajuta la refacerea tesuturilor pielii, o hidrateaza si ii creste elasticitatea. Ajuta si in cazul unghiilor friabile sau deteriorate. Reface stralucirea parului si il ajuta sa creasca.

  • Deshidratarea, cauza tuturor bolilor

O cantitate corespunzatoare de fluide contribuie la reglarea temperaturii corpului. Transpiratia rece din timpul verii scade temperatura corpului si de a o aduce la limite normale. Atunci cand in celule nu este mentinut echilibrul dintre lichide si electroliti, apare oboseala musculara. Este indicat sa beti jumatate de litru de lichid cu aproximativ doua ore inainte de activitatea fizica intensa. Apa are un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceasta mentine vascozitatea adecvata a sangelui si plasmei, distributia fibrinogenului si ajuta la hidratarea sistemului vascular. In urma numeroaselor studii s-a demonstrat ca o cantitate sanatoasa de apa poate reduce riscul aparitiei cancerului vezicii urinare si de colon. In lipsa unei cantitati suficiente de apa, corpul uman secreta in exces cortizol. Pe termen lung, cantitatile anormale din acest hormon produc scaderea imunitatii. Este un motiv suficient ca sa apara in special bolile cardiovasculare, bolile degenerative, dar si cancerul. Cand membrana unei celule nu este bine hidratata, corpul declanseaza un mecanism de urgenta, ca forma de aparare si de hidratare. Corpul se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului. Membrana se imbraca intr-o pelicula protectoare, ca o crema, care impiedica uscarea. Conform studiilor, in 90% din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de hidratare, ceea ce inseamna ca, in 90% din cazuri, colesterolul este crescut din cauza deshidratarii. Creierul este format in proportie de 90% din apa. Fara lichidul vital, acest organ nu va functiona bine si vor aparea durerile de cap, oboseala si lipsa de concentrare, stresul.

  • Toata lumea are nevoie de apa

Pentru ca organismul nu poate stoca apa, este necesar sa reinnoim mereu rezervele. Dar de cata apa este nevoie? Aportul zilnic necesar de apa este de 40 ml/kilocorp/zi. La un calcul simplu, aflam ca acei doi litri (sau opt pahare) de lichide recomandati pe zi nu sunt doar un cliseu, chiar avem nevoie de apa multa. Iar vara, chiar de mai mult de atat. Un alt calcul se bazeaza pe faptul ca organismul metabolizeaza o calorie provenita din hrana consumand 1 mililitru de apa. Asadar, daca mancam 2.000 de kilocalorii pe zi, avem nevoie de 2 litri de apa. In timpul vietii, un om consuma de 600 de ori mai multa apa decat greutatea sa, circa 8 tone. Daca tineti cura de slabire sau de detoxifiere, de asemenea aveti nevoie de mai multa apa, deoarece organismul e plin de deseuri si va puteti autointoxica. Un consum mai mare de apa e necesar si atunci cand apare febra, cand depuneti eforturi fizice sau in urma unei boli care implica varsaturi sau diaree. Expertii spun ca nevoia de lichide este diferita de la o persoana la alta. In cazul barbatilor, care au o masa musculara mai mare decat a femeilor, nevoia de apa este mai mare. Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume mai mult de opt pahare de apa pe zi. Chiar si copiii, desi corpul lor este mai micut, trebuie sa se hidrateze zilnic cu doi litri de apa. La nastere, corpul contine aproximativ 75% apa pentru ca in perioada adulta sa scada la aproximativ 65%, deshidratarea pronuntandu-se la batranete, cand corpul contine mai putin de 60% apa. Prin urmare, sursa sanatatii si longevitatii este chiar hidratarea celulara, care impiedica aceasta „uscare” a corpului la nivel celular. Multe persoane spun ca nu pot bea atat de mult pentru ca nu simt nevoia, dar creierul recepteaza mesajul de sete abia dupa ce corpul este deja deshidratat. De aceea trebuie sa bem apa constant pe tot parcursul zilei, fie ca avem chef sau nu.

  • Care e cea mai buna apa?

Cea mai buna apa contine cel mai mic procent de substante nocive, are un aport scazut de sodiu si crescut de calciu si magneziu. Nitratii si nitritii infiltrati in panza freatica nu dispar prin fierberea apei. In cazul adultilor, intoxicarea se produce mai greu decat in cazul copiilor, dar, prin acumulare, tot la cancer duc. Asadar, cea mai buna apa trebuie sa fie cat mai curata. Si nu e vorba doar de cea bauta, ci si de cea folosita la prepararea mancarii. Nutritionistii recomanda numai apa plata. Conform studiilor, persoanele care isi asigura cea mai mare parte din necesarul zilnic de lichide band apa plata tind sa aiba si un regim alimentar mai sanatos, consumand mai multe fibre, mai putin zahar si mai putine alimente cu multe calorii. Apa minerala este repurificata prin metode industriale, bogata in dioxid de carbon. Din acest motiv, produce perturbari digestive si nervoase. Din cauza continutului ridicat de sodiu si minerale, pe termen lung, intervine in capacitatea organismului de a fixa calciul preluat din alimentatie. Apa minerala consumata pe termen lung afecteaza digestia (provoaca balonare si gaze) si favorizeaza constipatia. In schimb, apa plata stimuleaza digestia si ajuta si in afectiunile rinichilor, cele respiratorii (astm sau bronsita) si ale tractului digestiv. La fel de daunator ca apa minerala este si sifonul. Pentru ca apa sa hidrateze cu adevarat organismul, aceasta trebuie sa andeplineasca o serie de caracteristici: sa fie o apa oligominerala naturala netratata, sa aiba un pH usor alcalin (>7,0), sa aiba un continut de nitrati sub 5mg/l si de nitriti sub 0,05mg/l, sa contina o serie de minerale, iar potentialul redox sa fie mai mic decat valoarea 28 (se comporta ca un puternic antioxidant, prevenind aparitia stresului oxidativ).

  • Lichide bune, lichide rele

Pentru cei care nu pot ingurgita multa apa, vestea buna e ca mai exista trucuri, dar si alte surse de hidratare. Pentru a putea bea apa plata cu spor, adaugati un strop de zeama de lamaie, menta, pepene galben sau alte fructe. Supele, fructele si legumele sunt toate apa in proportie de 80%. Se consuma doar la pranz, deoarece seara pot conduce la cresterea tensiunii arteriale pe timpul noptii. Ceaiul se poate bea pe tot parcursul zilei. Iar dintre toate sortimentele, ceaiul verde este cel care retine apa in organism pe o perioada lunga. Faceti infuzie 2-3 minute, pentru a beneficia de antioxidanti. Folositi pentru preparare apa plata. Ceaiul verde va aduce si cafeina in organism, cu descarcare lenta. Hidrateaza, in timp ce cafeaua elimina apa din corp. Efectele ceaiului verde dureaza si 12 ore, cafeaua ofera energie cel mulrt 2 ore. Compotul se bea de obicei in prima parte a zilei. Apa de cocos e foarte saraca in calorii. Majoritatea bauturilor carbogazoase contin mult zahar si sodiu, asa ca nu sunt in niciun caz o solutie hidratanta. Ca andulcitor se recomanda fructoza sau siropul de agave ori mierea. In cazul sucurilor, cele mai bune sunt cele preparate in casa, la blender, diluate cu apa plata, din fructe si legume organice sau biologice si consumate in maximum 30 de minute de la preparare. Laptele degresat sau cu un nivel redus de grasime are un continut ridicat de sodiu, mai mare decat al bauturilor pentru sportivi. In plus, cacaoa cu lapte ajuta la refacerea organismului dupa efort. Alcoolul deshidrateaza puternic, inclusiv berea si vinul. Berea cu limonada are efecte mai putin grave.

  • Alimente care hidrateaza

Mancarea furnizeaza, in medie, 20% din cantitatea de apa necesara organismului. Daca alegeti cu atentie alimentele, procentul e si mai mare. In plus, mancarea furnizeaza si minerale, precum sodiu si potasiu, care ne ajuta sa stocam in organism apa. Se recomanda renuntarea la mancarurile semi-preparate si inalt procesate in favoarea unor salate usoare cu tulpini de papadie, ruccola, salata verde. Laptucile sunt hidratante in proportie de 90% si, de aceea, pot fi o alternativa buna la apa. Legumele si fructele de sezon sunt cea mai valoroasa sursa de hidratare. Sfatul medicilor și al nutritionistilor este de a asigura jumatate din cantitatea de alimente zilnice numai din legume si fructe proaspete, netratate termic sau minimal tratate. Pepenele contine apa in proportie de 92%, citricele 85%, caisele si merele 86%, castravetii 97%, rosiile si dovleceii 94%, salata verde 95%. Orezul hidrateaza deoarece acesta contine multa apa luata prin fierbere. Pentru a gati cereale si paste e nevoie de multa apa. Pe cat de uscate par aceste alimente inainte de a fi gatite, pe atat de multa apa vor avea in final, cand isi vor mari volumul de sase ori. Practic, din cele mai uscate alimente, ele se transforma in cele mai hidratante. Broccoli este de asemenea o leguma hidratanta, in plus contine multe si calciu. Bogata in Vitamina C, varza intareste si sistemul imunitar. Alte surse de apa sunt: conopida, grepfruitul, ridichile, spanacul. Carnea de orice fel, mai ales cea de pui sau peste, ne ajuta sa ne hidratam. Pana si branza contine un procent destul de mare de apa, iar oul crud este 75% apa. Fructele de papaya contin 270 ml apa la 1 kilogram.

  • Prea multa apa strica!

Ingerarea unei cantitati mari de lichide intr-un interval scurt de timp, poate produce socuri renale sau circulatorii, care pot pune viata in pericol. Cunoscuta drept intoxicatie cu apa sau hiponatremie, aceasta afectiune se intalneste mai des la sportivii si la persoanele care lucreaza in soare si trebuie sa bea apa in exces. Cele mai multe decese din cauza intoxicatiei cu apa au avut loc in timpul unor concursuri in cadrul carora participantii au fost nevoiti sa bea aproximativ trei litri de apa in mai putin de o ora. Decesul are loc din cauza ca se pune o presiune mult prea mare asupra inimii si vaselor de sange. In plus, rinichii vor fi nevoiti sa „lucreze“ din greu pentru a filtra excesul de apa si nu vor putea sa tina pasul. De asemenea, nivelul electrolitilor scade si apa se va infiltra in celulele din sange ducand la extinderea lor. Astfel se pot forma mici umflaturi pe creier ce duc la dureri de cap sau la incapacitatea de a respira. Simptomele initiale includ crampe musculare, greata si confuzie, dificultati in vorbire. In cazul unei intoxicatii cu apa trebuie sa se ia imediat un diuretic sau solutie salina pentru a contracara efectele.

Cititi si Apa de izvor si Apa de piramida si Ape minerale