Numere

Numerele unui regim de viata sanatos

Este bine sa tinem minte anumite numere la care sa ne raportam pentru a avea o sanatate de fier

  • 200

Spaima omului modern este colesterolul, iar numarul de care se teme cel mai mult este 200. Dar acesta este nivelul maxim pentru colesterolul total, si rau si bun. Riscul de boli cardiovasculare este redus daca nu depasim 200 mg/dl din totalul colesterolului. Valorile cuprinse intre 200 si 239 mg/dl indica o crestere moderata, dar care nu trebuie neglijata. O valoare de peste 240 mg/dl este deja alarmanta, riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare este de doua ori mai mare decat la persoanele cu valori normale. Colesterolul bun este o substanta nutritiva care se gaseste in compozitia testuturilor in mod natural. Nivelul acestuia ar trebui sa fie de 40 mg/dl la barbati si de 50 mg/dl la femei. Cu cat e mai mare, cu atat mai bine. Cel rau nu trebuie sa fie mai mare de 130. Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange. Nivelul lor ar trebui sa fie sub 150 mg/dl, dar valoarea optima este de sub 100 mg/dl. Daca aveti colesterolul crescut ar fi bine sa luati masuri: reduceti consumul de grasimi si de dulciuri (carnea grasa, galbenusul de ou si smantana), mancati mai multe fructe si legume, faceti mai multa miscare. Colesterolul ar trebui masurat cel putin o data la 5 ani, dar barbatii de peste 45 de ani si femeile de peste 55 de ani ar fi bine sa-si faca aceasta analiza o data la 1-2 ani. Specialistii au identificat doua mari cauze ale cresterii nivelului de colesterol: mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa. Nu uitati ca, odata cu inaintarea in varsta, colesterolul creste mult mai usor si devine tot mai periculos. Daca aveti colesterol bun prea mic, il puteti creste consumand grasimi sanatoase, adica ulei de masline, peste, avocado.

  • 2.000

Obezitatea este un factor de risc pentru mai multe boli, de la diabet pana la cancer. Dar greutatea nu este intotdeauna de ajuns pentru a stabili daca o persoana este sau nu obeza, asa ca medicii folosesc mai des indicele de masa corporala, un raport intre greutate si patratul inaltimii. Un IMC mai mare de 24 arata ca sunteti supraponderal. Excesul de kilograme reprezinta un factor de risc cardiovascular, de afectiuni respiratorii, diabet. Daca ati trecut de 30, suferiti de obezitate si trebuie sa luati masuri. Un IMC sub 18 arata ca sunteti subponderal. Exista riscuri si in acest caz: pierderea masei osoase, carente de vitamine si minerale. Este recomandat ca alimentele pe care le consumam zilnic sa nu depaseasca 2.000 de calorii pentru femei si 2.500 de calorii pentru barbati. Cu toate acestea, nu avem cu totii aceleasi nevoi energetice, iar numarul de calorii depinde de varsta, greutate, inaltime, tipul de activitate fizica pe care o depunem si de temperatura de afara. Aproximativ doua treimi din totalul caloriilor se consuma pentru rata metabolica de baza, cantitatea de energie necesara pentru respiratie, functionarea creierului si circulatia sangelui.

Uneori, sanatatea se masoara in cifre. Anumite valori sunt extrem de importante, de aceea medicii fac si recomandari care contin numere. E greu sa le tinem minte pe toate insa cateva sunt esentiale. Este bine sa nu uitam ce numere inseamna o tensiune arteriala normala, ce numar ne asigura artere curate, fara colesterol in exces, ce numere sunt specifice somnului bun, exercitiilor de gimnastica, greutatii ideale. Iata cele mai importante numere care merita retinute pentru un stil de viata sanatos.

  • 2, 3, 5

Doi este numarul care ne spune de cate ori trebuie sa ne spalam zilnic pe dinti. Daca vrem, putem s-o facem de mai multe ori, dar important e ca dimineata si seara sa eliminam bacteriile din cavitatea bucala, pentru a preveni aparitia cariilor si a altor boli, inclusiv cardiovasculare. Tot 2 este cifra care indica folosirea atei dentare pe zi, dar si programarea la stomatolog pentru consult. Iar 3 este numarul minutelor pentru durata unui periaj corect. Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este sa mancam zilnic 5 portii de legume si fructe, ceea ce inseamna 400 de grame. S-a constatat ca in tarile unde oamenii mananca in medie aproximativ 10 portii de legume si fructe pe zi, se inregistreaza cele mai putine cazuri de boli de inima si cancer. De regula, un fruct de marime medie (o banana, un mar, o portocala, un kiwi) este echivalentul unei portii. In cazul legumelor, o portie este egala cu aproximativ o cana, pentru cruditati, si jumatate de cana, pentru cele gatite. Portiile trebuie alcatuite din vegetale variate pentru a primi intregul necesar de vitamine, minerale si enzime. Cel putin jumatate dintre ele trebuie consumate in stare cruda. Insa, nutritionistii atrag atentia ca regula difera de la o tara la alta. Japonezilor li se spune sa manance 17 fructe pe zi, iar un sondaj recent sustine ca 8 fructe sau legume pe zi scad riscul unui infarct cu 30%. Mai multe vegetale nu strica nimanui. Regimul alimentar trebuie sa mai contina apa suficienta, 50-60% din totalul alimentelor sa fie carbohidrati (orez, paste, cereale), lactate, carne (proteine 15%), seminte (20% grasimi nesaturate) si grasimi saturate (mai putin de 7%).

  • 6, 7

6 grame de sare, adica o lingurita, reprezinta cantitatea maxima de sare pe care o putem consuma zilnic pentru a evita riscul aparitiei hipertensiunii arteriale. Sare insa se gaseste in majoritatea alimentelor, mai ales in cele prelucrate (mezeluri). Dar sarea nu este acelasi lucru cu clorura de sodiu. Cand cifrele indicatoare de pe ambalajul unui produs se refera la cantitatea de sodiu, inmultiti-le cu 2,5 pentru a afla cantitatea de sare reala din acel aliment. 7 trebuie sa fie nivelul pH-ului din sange. PH-ul de la 1 la 7 este foarte acid, 7 e neutru, iar 14 foarte alcalin. Ca sa evitati scaderea nivelului pH-ului din sange, trebuie sa fiti atent la alimentatie. De exemplu, scoicile se numara printre cele mai acide alimente. Urme acide in organism mai lasa si alcoolul, fumatul, cafeaua si proteinele din carne. Pentru a spori alcalinitatea, mancati vegetale. Cifra 7 este bine sa n-o uitam deoarece ea ne indica si numarul de kilometri pe care trebuie sa-i parcurgem intr-o ora de mers sustinut, pe zi. Mersul pe jos e benefic oricui, indiferent de nivelul de forma fizica. Arde 400 calorii pe ora. Renuntati la autobuz, metrou sau taxi pentru distante scurte. Cand mergeti pe jos, asigurati-va ca aveti incaltari potrivite si ati facut si cateva miscari de incalzire inainte de a porni la drum. Cei 7 kilometri se pot traduce si prin numarul 2.000. Parcurgand zilnic minimum 2.000 de pasi, vom oferi organismului echivalentul a 15 minute de plimbare. Ideal ar fi sa ajungeti la 10.000 de pasi pentru a evita kilogramele in plus. Omul modern se ingrasa cu cel putin 1 kilogram pe an.

  • 8, 9, 10

Recomandarea de a bea 8 pahare de apa pe zi a aparut inca din anul 1945. Se spune ca este nevoie de un mililitru de apa pentru fiecare calorie de mancare. Asa se ajunge la o portie zilnica de lichide de 2,5 litri, echivalentul a 8 pahare. In realitate, nu fiecare organism are nevoie de aceasta ratie, trebuie sa bem lichide pana ne satisfacem senzatia de sete, ideal e sa nu apucam sa resimtim uscaciunea gurii. Semnele unui organism deshidratat sunt oboseala, puterea scazuta de concentrare, dureri de cap, urina de culoare inchisa si constipatia. Se spune ca trebuie sa dormim 8 ore pe noapte. Insa aceasta este o cifra medie, deoarece unele persoane se simt foarte bine cu 6 ore, iar altele cu 10 ore de somn. Modul in care ne trezim arata cate ore de somn ne sunt necesare pentru a da randament la munca si pentru a fi binedispusi ziua intreaga. Daca va treziti fara ceas, odihnit, binedispus si va inviorati repede dupa cateva miscari de intindere, inseamna ca v-ati completat necesarul de somn si sunteti pregatit fizic si psihic pentru acea zi. Cine doarme mai putin decat ii este necesar, prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de depresie, diabet si probleme cardiace. Dar cine doarme mai mult de 9 ore, se expune unor probleme fizice si mintale. Nu lasati sa treaca nicio zi fara ras. 9-10 minute de ras pe zi va ajuta sa aveti o inima mai puternica, o mai buna oxigenare a sangelui, elimina oboseala sau depresia, stimuland in acelasi timp si sistemul imunitar.

  • 12

12 este valoarea hemoglobinei. Femeile au, in general, o valoare de 12 g/dl, dar valoarea normala poate varia intre 11 si 15 g/dl. O valoare mai mica de 11 g/dl poate trada o anemie, afectiune frecventa la femeile cu varste cuprinse intre 18 si 45 ani. Hemoglobina este pigmentul rosu-aprins care coloreaza globulele rosii si joaca un rol important in transportarea oxigenului catre toate celulele organismului. Senzatia de slabiciune, oboseala, somnolenta, dificultati de concentrare, scaderea memoriei, piele si mucoase palide, vindecare inceata a ranilor sunt simptome care tradeaza anemia. 4-5 milioane de eritrocite ar trebui sa aiba orice femeie pe milimetru cub de sange, pentru a-si pastra sanatatea. Barbatii ar trebui sa aiba intre 5-6 milioane de eritrocite. Aceste celule al caror rol principal este sa transporte oxigenul din plamani spre celelalte celule ale corpului sunt responsabile de aparitia anemiei si policitemiei. Astfel, daca numarul de eritrocite este mult mai mare, apare policitemia (la altitudine mare, in boli cardiace, obezitate mare, fumat excesiv, deshidratare). Daca este mult mai mic, exista risc de anemie. Tot 12 este si numarul care arata de cate ori trebuie sa repetam fiecare exercitiu fizic pentru imbunatatirea tonusului muscular. Asadar 12 genuflexiuni, 12 flotari, 12 aplecari de trunchi.

  • 14

Recomandarile specialistilor arata ca 14 unitati de alcool (o unitate=110 mililitri) pe saptamana pentru femei si 21 de unitati pentru barbati sunt suficiente. Cu alte cuvinte, femeile pot bea 5 pahare, barbatii 7 pahare. Paharul de vin rosu zilnic este un eficient antioxidant. Activitatea inimii depinde intr-o masura covarsitoare de tensiunea arteriala, adica de felul in care sangele este pompat in arterele corpului. Testarea tensiunii arteriale trebuie facuta cat mai des. Valoarea optima a acesteia, asa-zisa „tensiune de aviator” este de 120/80 mmHg. Pana la 14/9 mmHg se poate vorbi inca de o tensiune normala, dar peste 16/10 mmHg inseamna deja o persoana hipertensiva. Nici tensiunea arteriala mica nu e buna, creierul se oxigeneaza mai greu. Netratata, hipertensiunea este periculoasa pentru sanatate, in special pentru inima si poate conduce la probleme serioase: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta renala, leziuni oculare. Nu degeaba, despre hipertensiune se spune ca este cea care omoara in tacere, adesea nu prezinta simptome care ne-ar pune in garda. Consultati medicul. Pentru a cobori tensiunea arteriala, consumati alimente cu un continut redus de grasime si sare, practicati exercitiile fizice, mentineti greutatea corporala normala, renuntati la alcool, nu fumati, evitati stresul. Durata vietii scade cu cresterea tensiunii.

  • 15, 35

Organismul are nevoie de lumina soarelui pentru a produce vitamina D, e nevoie sa ne expunem razelor solare 15 minute in fiecare zi, in medie, functie de varsta, nuanta tenului, lotiunea de plaja. Dupa cele 15 minute de stat la soare producem o cantitate foarte mica de vitamina D, dar daca folosim o lotiune puternica de plaja, corpul nu o va produce deloc. 30 este numarul minutelor de miscare moderata recomandata pe zi, de cel putin cinci ori pe saptamana. Activitatea fizica ar trebui sa includa exercitii pentru toate grupele majore de muschi. Specialistii spun ca 35 este limita maxima ideala a varstei femeilor pentru a avea copii. Acest numar este legat si de varsta casatoriei, ideal fiind ca femeile sa aiba intre 20 si 35 de ani. Pentru femeile care intemeiaza o familie intre 40 si 44 de ani, rata de a avea copii scade dramatic. Tot 35 ar fi varsta ideala la care femeile ar trebui sa inceapa sa-si faca o mamografie.

    • 80

80 mg/dl este valoarea glicemiei, masurata dimineata, pe nemancate. Glicemia oscileaza pe parcursul zilei, la doua ore dupa ce mancam ajunge la 100-140 mg/dl. Se poate vorbi de diabet daca glicemia, masurata in repetate randuri dimineata pe stomacul gol, este egala sau mai mare de 126 mg/dl si daca, la doua ore dupa masa, atinge o valoare mai mare de 200 mg/dl. Cand glicemia scade sub 50 mg/dl vorbim de hipoglicemie, care se manifesta prin tremuraturi, transpiratie excesiva, paloare, slabiciune, ameteli, palpitatii, dureri de cap. Hipoglicemia poate aparea din cauza foamei sau, dimpotriva, in urma unei mese bogate in zaharuri sau glucide, in urma consumului de alcool pe stomacul gol, ca urmare a unui exercitiu fizic intens sau prelungit. Circumferinta taliei este un numar care vorbeste si el despre sanatate. Grasimea abdominala este cea mai periculoasa, deoarece poate sufoca sau poate pune o presiune prea mare pe organele interne. Diabetul, hipertensiunea arteriala, problemele de ordin metabolic, riscul crescut de boli cardiovasculare pot fi consecintele unei circumferinte prea mari a taliei. De aceea, este bine sa va masurati talia mai des. Valorile maxime ar trebui sa fie 83 la femei si 94 la barbati. Specialistii au ajuns la concluzia ca fiecare centimetru in plus in talie creste cu 2% riscul de infarct. Burta este semn de obezitate, ceea ce inseamna factor de risc cardiovascular. Studii recente au ajuns insa la concluzia ca nu atat greutatea este alarmanta, cat forma siluetei. Persoanele care au silueta in forma de mar (grasimea e localizata in zona abdomenului) prezinta riscuri mai mari de a dezvolta o maladie cardiaca.

  • Fiecare om are un numar al sanatatii

Numerologii sustin ca numerele ne guverneaza starea de sanatate fizica si mintala. Ziua de nastere contine informatii esentiale despre predispozitia la anumite boli. Fiecare om are un numar al sanatatii.

1 (cei nascuti in zilele de 1, 10, 19, 28). Conditie generala buna. Cel mai mare inamic: stresul. Exista anumite predispozitii spre bolile cardiovasculare si oculare. Sunt recomandate exercitii de relaxare, ciclism, inot.

2 (cei nascuti in zilele de 2, 11, 20, 29). Sensibilitate a sistemului digestiv. Pot aparea diabetul si astmul, tulburari ale somnului, stari de slabiciune fizica si psihica, anxietate. Se pot confrunta si cu o circulatie deficitara, anemii. Femeile pot avea probleme si cu aparatul reproducator. Se recomanda mesele la ore fixe.

3 (cei nascuti in zilele de 3, 12, 21, 30). Disfunctionalitati ale sistemului arterial, afectiuni ale plamanilor si ale rinichilor, guta, nevrita, boli de piele. Se recomanda reducerea consumului de grasimi, sare si alcool.

4 ( cei nascuti in zilele de 4, 13, 22, 31). Rezistenta destul de ridicata in fata bolilor, dar sunt expusi la accidente, depresie, dureri de cap, schimbari bruste de stare. Trebuie sa invete sa-si gestioneze starile emotionale. Se recomanda relaxare si evitarea mancarurilor foarte picante.

5 (cei nascuti in zilele de 5, 14, 23). Sensibilitate a sistemului nervos. Se pot confrunta cu insomnii, stari de epuizare, nervi si iritare, amnezie. Racesc cu usurinta si sunt predispusi la alergii, ulcer, afectiuni ale bilei, diabet. Trebuie sa evite dulciurile si cofeina in exces.

6 (cei nascuti in zilele de 6, 15, 24). Infectiiile pot aparea la nivelul nasului, gatului si plamanilor. Femeile cu un sistem imunitar mai slab trebuie sa fie foarte atente la sanatatea sanilor si a organelor genitale. Spre batranete, hipertensiunea, palpitatiile si bufeurile devin probleme constante. Se recomanda consolidarea sistemului imunitar si analize la zi.

7 (cei nascuti in zilele de 7, 16, 25). Unii au o sanatate precara, altii au un corp atletic si pot ajunge la remarcabile performante fizice. Se bucura de o buna sanatate mintala, memorie excelenta si isi pastreaza luciditatea pana la varste foarte inaintate. Pot avea infectii ale tractului urinar, afectiuni la nivelul pielii, probleme legate de membre, artrita, varice. Evitati imbracamintea stramta si mancati fructe si legume.

8 (cei nascuti in zilele de 8, 17, 26). Afectiuni ale extremitatilor, probleme legate de aparatul auditiv, dinti. Paralizia poate avea o incidenta destul de mare printre aceste persoane, iar durerile de cap vor fi intense si chinuitoare. Exista si o oarecare predispozitie spre bolile reumatismale. Se recomanda practicarea aromoterapiei si socializarea intensa.

9 (cei nascuti in zilele de 9, 18, 27). Zgarieturile, mancarimile, ranirile ocazionale, incidentele domestice banale nu-i ocolesc. Unele sunt cauzate de expunerea la soare. Ficatul este un organ sensibil. Se recomanda masajul de relaxare. Uneori, sprijinul emotional venit din partea celor dragi este mai eficient decat orice medicament.

  • 13, numarul norocos al vietii intime

Si viata sexuala e guvernata de numere. 13 reprezinta numarul de minute cat dureaza partida ideala. Aceasta este o medie, la unele persoane un act sexual dureaza 3 minute, la altele o jumatate de ora sau mai mult. Contrar fanteziilor multora, terapeutii de cuplu au ajuns la concluzia ca daca o partida de sex depaseste 13 minute, atunci aceasta e „prea lunga”. Se recomanda activitate sexuala de cel putin doua ori pe saptamana. Specialistii apreciaza ca o activitate sexuala sustinuta franeaza imbatranirea, stimuland sistemul cardiovascular si intarind imunitatea. Tot 13 este numarul mediu de minute recomandat pentru imbratisari, mangaieri, strangeri de mana. Vorbele tandre si atingerile usoare fac sa explodeze hormonii bucuriei, relaxeaza, destind, creeaza buna dispozitie.

Cititi si Tensiunea arteriala si Sarea si Diabetul