Hipotermia

Hipotermia, pericolul zilelor geroase

Este bine sa stim ce este hipotermia, cum se manifesta si care sunt masurile de urgenta

  • In caz de degeraturi

La hipotermici trebuie verificat si daca prezinta degeraturi. Degeraturile sunt leziuni cauzate de „inghetarea“ tesuturilor si chiar necroza (moartea) acestora datorata opririi circulatiei la nivelul respectiv. Survin mai frecvent la nivelul extremitatilor (degetele de la maini si picioare, nasul si urechile), unde circulatia este mai scazuta. Se manifesta prin leziuni de culoare palida, daca sunt superficiale, sau vinetii-negre si de consistenta lemnoasa, daca sunt foarte profunde. Aceste leziuni sunt insotite de senzatii de intepatura, arsura si amorteala. In acest caz, trebuie incalzit cat mai repede pacientul. In functie de profunzimea leziunilor provocate de inghet, degeraturile sunt de patru grade. Cele de gradul I sunt caracterizate prin leziuni superficiale si piele rosie, iar in cele extrem de grave, de gradul IV, sunt afectati inclusiv muschii, tendoanele, oasele si apare necroza in cateva ore. Primul ajutor in cazul degeraturilor consta in aducerea bolnavului la caldura, introducerea extremitatilor afectate in apa de cel mult 35 de grade C, infasurarea in paturi groase. I se pot oferi lichide calde, dar nu fierbinti, apoi victima trebuie transportata la spital. Nu este recomandat sa se maseze zonele degerate, sa i se dea pacientului bauturi alcoolice si nici sa fie expus direct surselor de caldura puternice. Nu se tin mainile si picioarele la apa fierbinte!

  • Reguli esentiale

Pentru prevenirea hipotermiei si a degeraturilor, specialistii ne recomanda sa evitam pe cat posibil iesirile in aer liber, stationarea pe loc vreme indelungata, trecerea brusca de la aer rece la aer cald, in special daca exista suferinte cardiace sau respiratorii. Purtati imbracaminte care izoleaza. Straturile de imbracaminte usoara pastreaza aer intre ele, determinand o termoizolare eficienta. Ideal e sa puneti direct pe piele un tricou subtire, apoi, altul cu mineca lunga si, in final, puloverul sau puloverele. In acest fel, veti pastra caldura mai mult timp si veti putea da jos un strat de haine, daca va e prea cald. Pastrati-va hainele uscate. Corpul pierde repede caldura daca pielea este umezita de ploaie, zapada sau transpiratie. Protejati-va de vant mai periculos decat aerul rece, deoarece raceste brusc organismul. Acoperiti-va capul, gitul si fata. Manusile cu doua degete va protejeaza mainile mai bine decat cele cu cinci degete. Purtati cizme lungi pentru a acoperi glezneel, nu umblati cu incaltaminte cu un numar mai mica. Lenjeria de polipropilena e mai indicata pe ger decat cea de bumbac. Purtati mai multe randuri de ciorapi, lungi si grosi, care trebuie schimbati cand se uda. Evitati transportul pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator. Incalziti corespunzator locuintele si evitati utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

  • Avem nevoie de grasimi!

Consumati lichide calde (lapte, ceai, supe) in cantitate mai mare decat de obicei. Evitati consumul de bauturi alcoolice care favorizeaza pierderea de caldura din organism prin vasodilatatie. Pentru a suporta mai bine frigul, este necesar sa aveti o alimentatie bogata in grasimi si glucide si sa consumati doua cani de ceai pe zi. Printre plantele care imbunatatesc circulatia periferica se numara iasomia si busuiocul, dar sunt recomandate si scortisoara, afinele, macesele, paducelul sau mugurii de pin. Sa nu uitam, malnutritia si inanitia scad depozitele de glicogen si grasimi necesare pentru productia efectiva de caldura. Deci, daca mincam niste slaninuta pe vreme geroasa, ne alimentam rezervele de grasime, care constituie strat termoprotector. Medicii spun ca alimentele picante si foarte condimentate fac vasodilatatie si consuma caldura. Trebuie sa evitam mesele abundente, care, de asemenea, ne consuma foarte multa energie. Dieta pe timp de iarna trebuie sa fie bogata in proteine, peste gras si mai saraca in zahar. In cazul in care chiar dumneavoastra sunteti victima hipotermiei, pana primiti ajutor, adoptati o pozitie in care se conserva caldura, cu genunchii strinsi la piept, picioarele lipite si bratele in jurul lor sau impreunate in jurul gatului. Daca ati gasit un loc unde sa va adapostiti, continuati sa va miscati. Daca trebuie sa stati intr-o masina, nu lasati motorul sa mearga in permanenta, pentru a evita expunerea la emisiile de monoxid de carbon. Nu plecati fara telefon mobil si aveti grija sa fie incarcata bateria.

  • Un organism calit rezista mai mult

Daca suntem prea infofoliti nu inseamna ca am scapat de hipotermie si de raceli. Dimpotriva, transpirand, riscam scaderea dramatica a temperaturii corpului. Solutia ideala este calirea organismului, obisnuirea lui cu variatiile de temperatura. Procesul trebuie sa inceapa inca din copilarie si poate continua si la batranete. Otelirea corpului inseamna expunerea progresiva la influenta unor factori naturali. Astfel se obtine o activare a mecanismelor si sistemelor de adaptare ale organismului la modificarile mediului, sisteme dobandite, de altfel, in cursul intregii evolutii biologice a omului. Plimbarile si curele de aer curat, spalatul si frectionarile cu apa rece, baile de soare sunt principalele mijloace de calire si de intarire a sanatatii.

Cel mai mare pericol in aceste zile geroase este hipotermia, adica scaderea temperaturii corpului sub 35 de grade C. Se intampla la acele persoane care stau mult timp in frig sau vant, fenomene prezente de o buna perioada de timp in intreaga Românie. Desi copiii, varstnicii si cei ce sufera de anumite afectiuni sunt mai expusi, este bine de stiut ca, in conditii meteorologice extreme, hipotermia poate afecta pe oricine. Cum recunoastem o persoana aflata in hipotermie si cum o putem ajuta?

  • Oricine poate ingheta bocna

Organismul uman are o capacitate mare de adaptare la diferentele de temperatura, dar atunci cand mecanismele sale sunt depasite, cand frigul persista si cand nu sunt luate masuri de urgenta, temperatura extrema pot cauza moartea. Hipotermia este starea care se instaleaza atunci cand o persoana care sta mult timp in frig, apa sau vant incepe sa piarda mai multa caldura decat poate genera organismul. Pierderile termice conduc la o racire brusca a temperaturii interne sub cea normala, de 36,5 grade C. Hipotermia poate fi usoara, cand temperatura corpului ajunge intre 35-32 grade C, medie (32-28 grade C) si grava (sub 28 grade C). Cea mai joasa temperatura la care un om perfect sanatos poate supravietui este de 10 grade C, dar nu vreme indelungata. Temperatura trebuie masurata intrarectal. Hipotermia poate aparea la persoanele care petrec mult timp in aer liber, la cei lare locuiesc in spatii neincalzite, la cei care practica sporturi de iarna sau pescuitul la copca si, mai ales, la copii, batrini si adulti bolnavi sau sanatosi, dar care nu sunt imbracati corespunzator. Cu alte cuvinte, oricine poate suferi de hipotermie. La unele categorii, insa, recuperarea se face mai greu, iar riscul complicatiilor este foarte mare. Termoreglarea se face cu dificultate si la alcoolici si drogati. Risc de hipotermie exista si in cazul persoanelor cu boli dermatologice, care afecteaza intreaga suprafata cutanata si impiedica organsimul sa se adapateze la mediul exterior. Tuberculoza pulmonara, bolile cardiovasculare si diabetul reprezinta alti factori de risc ai hipotermiei. Dar mai exista o categorie destul de larga aflata in pericol: victimele modei, indiferent de varsta, care se imbraca dupa ultimele tendinte, si nu dupa rigorile anotimpului.

  • Semnele hipotermiei

Hipotermia poate duce rapid la pierderea cunostintei si la deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica masuri imediate de restabilire a functiilor vitale. Stim ca o persoana sufera de hipotermie atunci cand are frisoane, pielea este rece, palida sau de culoare albastra, cand prezinta rigiditate musculara, apatie si somnolenta. Se mai pot observa: afectarea capacitatilor intelectuale, tulburari de echilibru, pronuntie nedeslusita, amorteli la nivelul mainilor si degetelor, bradicardie (batai cardiace cu frecventa sub cea normala), respiratie superficiala, puls greu detectabil. Frisoanele se opresc atunci cand temperatura scade sub 32 C, deci formele severe de hipotermie nu se manifesta prin frison. Tratamentul hipotermiei usoare presupune impachetarea bolnavului in paturi calde. Persoana trebuie manevrata cu foarte mare blandete, deoarece manipularea brusca poate cauza decesul prin tulburari de ritm cardiac. Daca nu raspunde la stimuli (strigate, ciupituri) si nu poate comunica, trebuie sa apelam imediat numarul unic de urgenta 112 si sa urmam sfaturile de prim ajutor. Daca bolnavul nu respira, trebuie incepute manevrele de resuscitare cardio-pulmonara. Masajul toracic va fi mai dificil deoarece pieptul victimei hipotermiei este mai rigid. Hipotermia are un efect protector asupra creierului, cu o resuscitare corespunzatoare, pacientul are sanse reale de recuperare. Hipotermia moderata sau severa se trateaza numai in spital cu lichide calde, administrate intravenos.

  • Masuri de prim ajutor

Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, cu aproximativ 1 grad pe ora. Victima trebuie adusa intr-un mediu cald, imbracamintea uda se inlocuieste cu alta uscata si calduroasa, i se pun sticle cu apa calda la picioare si e invelit in paturi, eventual, se foloseste patura electrica. Se pot pune comprese calde pe torace, pe git si in zona inghinala. Este foarte important sa ii acoperiti si capul, aceasta fiind metoda cea mai sigura si rapida de a creste temperatura corporala cu pana la 2 grade C. Mai mult de un sfert din caldura corporala se pierde la nivelul capului. Aceste masuri pot fi suficiente ca pacientul sa-si revina in urma hipotermei usoare. Nu folositi surse externe puternice, de genul radiatoarelor sau caloriferelor electrice, nu trebuie folosite nici sticle cu apa prea fierbinte, deoarece pot produce arsuri. Daca pacientul a consumat alcool, trebuie asezat pe o parte, pozitie care impiedica varsaturile si obstructia caii aeriene cu baza limbii. La bolnavii constienti, li se administreaza ceaiuri calde sau supa. Aportul de lichide calde e important pentru cresterea temperaturii, dar si pentru hidratare, deoarece riscul de deshidratare este mare dupa reincalzirea organismului. Nu uitati sa urmariti reactiile bolnavului in timp ce il ingrijiti, verificati daca prezinta degeraturi sau daca starea s-a ameliorat de cand l-ati adus la caldura. De asemenea, verificati constant temperatura si urmariti-i respiratia. Daca nu remarcati nicio imbunatatire, chemati de urgenta ambulanta. Trebuie sa retinem ca este total interzisa administrarea de bauturi alcoolice unei persoane aflata in hipotermie.

Cititi si Zapada si Depresia de toamna si Lana

  • Frigul poate fi aliatul sanatatii

Stiinta a demonstrat ca temperaturile scazute pot exercita asupra omului un efect terapeutic. Metodele de vindecare prin frig au fost cunoscute inca din antichitate. Hipocrate recomanda ca soldatii raniti sa fie frectionati bine cu zapada sau gheata. Calugarii tibetani petrec saptamani in sir in ger, la altitudini mari, scufundati in meditatie, fara sa sufere de hipotermie sau alte boli specifice, cauzate de frig. Se pare ca scaldatul la copca ar conduce in timp la vitalizarea, intarirea sistemului imunitar si la vindecarea unor boli. Desigur, metoda nu e recomandata oricui si presupune o pregatire psihica prealabila si o conditie fizica buna. De Boboteaza, in unele zone ale Rusiei, credinciosii, dupa liturghie, se scufunda de trei ori in apele inghetate ale raurilor sau lacurilor. Astfel, se izbavesc de suferintele fizice si sufletesti. In toate partile globului, exista oameni care umbla desculti in zapada sau isi toarna galeti cu apa pe trupul gol. Stiinta moderna a studiat efectele temperaturilor scazute asupra organismelor, cercetarile ducand la crearea unor noi directii: criomedicina, criobiologia si criogenia.