Graul verde

Sanatate din coltul ierbii de grau

Cura cu grau verde si-a dovedit eficienta terapeutica in tratarea unor boli, dar si in regenerarea naturala a organismului

  • Bobul incoltit, medicament pretios

Graul tanar mai are si o alta intrebuintare terapeutica, sub forma de bob incoltit. Acesta este considerat de catre adeptii hranei naturale ca avand proprietati curative absolut miraculoase, fiind un fel de superaliment. Germenii de grau au fost utilizati inca din Egiptul antic, pentru efectele fortificante si depurative. Se considera ca aceste mladite tinere contin inmagazinata toata energia vitala de care orice organism are nevoie. Germenii de grau contin substantele cele mai pretioase si mai vitalizante din bobul de grau: produsi fosfatati usor asimilabili, saruri minerale (de fier si mai ales de magneziu, 40 mg la 100 g germeni), proteine complete, oligoelemente si numeroase vitamine (A, B1, B2, C, E, PP). Este una dintre cele mai bune surse naturale de fier, magneziu, proteine rare, vitamine B si E. Pe linga vitamine, mai contine cantitati insemnate de vitamina C. Graul germinat este un aliment pe care ar trebui sa-l consumam in fiecare zi, fiind un regenerator nemedicamentos al tuturor functiilor organismului. Cura cu grau incoltit este indicata in tratamentul intirzierilor de crestere la copii, boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante), imbatranire prematura, boli hepatice, tromboflebita, arteria, tumori ale stomacului, tumori in general, afectiuni oculare sau respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita), impotenta si sterilitate masculina, amenoree, dismenoree, anemie, lipsa de calciu si magneziu, dureri de cap, migrene, insomnie. Germenii de grau fac minuni. Totusi, exisa cateva contraindicatii pentru aceasta cura. Nu e buna pentru persoanele care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni. Barbatii cu tendinta de ingrasare sau efeminare este bine sa evite acest remediu.

Graul verde sau iarba de grau contine substante cu potential incredibil de vindecare. Catalogat drept un aliment complet de catre expertii in nutritie, graul verde a devenit parte a dietei multor persoane preocupate de longevitate, dupa ce s-a descoperit o lista lunga de beneficii pe care le aduce sanatatii si frumusetii. Ce este, de fapt, graul verde? Este firul fraged de grau, care n-a crescut mai mult de 15 centimetri. Mladita acestei cereale s-a dovedit un medicament teribil in lupta cu bolile digestive, poluarea, cancerul si obezitatea. Terapeutic, graul verde este recomandat sub forma de suc proaspat. Dar si graul incoltit are intrebuintari medicinale. In orice caz, graul tanar este un agent terapeutic cu efecte benefice si care nu tine de anotimp. Oricand putem incepe o astfel de cura verde, preparandu-ne singuri sucul regenerator.

  • Izvor de nutrienti esentiali

Grau verde inseamna firele fragede de grau, abia iesite din pamint. Aceste mladite contin 19 aminoacizi, care constituie baza proteinelor de care corpul are nevoie pentru a functiona optim. Tot graul verde are in componenta 19 minerale, mai multa vitamina C decat portocalele si mai multa vitamina A decat morcovii. Terapeutii recomanda sucul obtinut din presarea acestor fire de iarba si in care gasim: fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, clor, sulf, zinc, mangan, cobalt, cupru si iod, aminoacizi, antioxidanti, enzime si fitohormoni, vitamine si cantitati impresionante de clorofila. Furnizeaza peste 30 de enzime necesare digestiei, iar sucul de grau verde este constituit 70% din clorofila. Aceasta compozitie de exceptie justifica marea capacitate a graului verde de a regenera, de a intineri si de a vindeca organismul in mod natural. Ideea ca iarba de grau, adica firele verzi de grau, ar reprezenta alimentul ideal a aparut la sfarsitul anilor ’70. Specialistii sustin ca bagajul micronutritional a trei litri de suc de grau verde incoltit organic este echivalent cu cel a peste 70 kg de legume de gradina cultivate in conditii bio. Unul dintre compusii cei mai importanti ai graului verde este clorofila, un bun antiseptic, util in inflamatii ale urechii, rani adanci, sinuzita cronica, varice riie, infectii vaginale. Clorofila formeaza legaturi chimice stranse cu unii cancerigeni (precum compusii aromatici policiclici din fumul de tigara, aminele heterociclice si spirenii din carnurile fripte pe gratarele cu mangal sau lemn, cu aflatoxinele) reducand sau impiedicand absorbtia intestinala a acestora. Totodata clorofila neutralizeaza multi radicali liberi, protejand impotriva altor substante cancerigene, a radiatiilor si a efectelor secundare ale citostaticelor asupra celulelor sanatoase.

  • Beneficii incredibile

Printre numeroasele beneficii ale graului verde se numara si acela ca ajuta la cresterea numarului de celule rosii ale singelui. Clorofila din graul verde este similara, din punct de vedere molecular, cu hemoglobina (compus-cheie al celulelor rosii). Studiile arata ca aportul zilnic de grau verde poate sa reduca hipertensiunea arteriala, dilatand vasele de singe. Abundenta mineralelor alcaline din graul verde scade aciditatea singelui, conducand la atenuarea durerilor interne si la tratarea ulcerelor peptice, colitelor, constipatiei, diareei si a altor tulburari gastrointestinale. Cura cu grau verde este recomandata in gastrita hiperacida si ulcer, in masura in care sucul de grau este tolerat (pentru ca nu toti pacientii suporta acest remediu). In colita de putrefactie, cura cu suc de grau verde ajuta la modificarea florei (devenita patologica) si favorizeaza eliminarea reziduurilor din colon. In multe cazuri de enterita sau colon iritabil, cura cu mladite de grau are efecte calmante si determina vindecarea gradata a acestor afectiuni. Sucul obtinut din mladitele de grau are un efect puternic, de curatire a intregului tub digestiv. Mai mult, el are o actiune reparatoare, favorizand regenerarea epiteliilor lezate de feluritele boli, calmand durerile, cicatrizand leziunile si normalizand procesele digestive. Sucul de grau ajuta la combaterea anemiei. Este recomandat diabeticilor, deoarece regleaza gicemia. Sucul din grau verde actioneaza pozitiv asupra cicatricilor formate la nivelul plamanilor. S-a observat ca le dizolva.

  • Incetineste cancerul si albirea parului

Graul verde stimuleaza glanda tiroida (accelereaza metabolismul) si trateaza obezitatea. Previne cancerul. Acest detoxifiant puternic protejeaza ficatul si curata singele. Enzimele si aminoacizii distrug agentii carcinogeni, intaresc celulele si neutralizeaza chimic agentii poluanti din mediu. Bogat in minerale, graul verde grabeste vindecarea bolilor si intareste imunitatea pe termen lung, fiind o sursa excelenta de betacaroten si complexul de vitamine B. Poate sa vindece rapid taieturi, zgirieturi si alte leziuni externe. Studiile au descoperit ca graul verde incetineste procesul de albire a parului, este un demachiant excelent si hraneste pielea, daca este folosit in masti naturale. Efecte benefice ale sucului de grau verde incoltit s-au constatat si in imbunatatirea sanatatii sportivilor de performanta, a alpinistilor montani si a scufundatorilor, deoarece preparatul stimuleaza cresterea si mentinerea la nivele sporite a numarului de eritrocite, a concentratiei lor in hemoglobina, a hematocritului si a valorii hemoglobinemiei. Este de folos si pacientilor seropozitivi si al celor cu scleroza multipla. Lichidul verde ajunge in cinci minute in intreg sistemul si are puterea sa scoata metalele grele din singe. Sucul de grau este o o sursa incredibila de vitalitate atit pentru oameni cat si pentru animale. Beneficiile curei cu grau verde sunt numeroase si greu de egalat de oricare alt produs natural.

  • Cum obtinem sucul verde?

Nu trebuie sa ne aliniem lucrarilor agricole, putem prepara acest leac si acasa, in orice anotimp. Turnati sase cesti de seminte de grau intr-un borcan. Umpleti cu apa si puneti capacul. Dimineata aruncati apa si adaugati alta proaspata. Repetati procedeul timp de trei zile. Imprastiati semintele peste pamint, intr-o tava. Ascoperiti-o cu alta tava si puneti totul la loc intunecos. Dupa trei zile, veti vedea firele de grau crescand. Scoateti graul la lumina si udati-l o data la doua zile. In scop terapeutic, folositi firele de grau de cel mult 15-17 centimetri. Sucul se prepara din plante de grau trecute prin storcator. Sucul verde nu se fierbe, pentru a nu distruge valoroasele enzime din compozitia lui. Se consuma imediat dupa presare. Nu lasati sa treaca mai mult de 20 de minute, fiindca sucul se oxideaza repede si isi pierde puterea de vindecare. Dupa aceea, se bea obligatoriu un pahar cu apa. Sucul este dulce, chiar mai dulce decat ne asteptam. Initial se bea doar o lingurita, dar se poate ajunge treptat (in cateva luni) la maximum 2-3 doze pe zi a cate 50 ml de suc pur, repartizate dimineata, la pranz si seara. Rezultatele sunt uimitoare, iar cura poate deveni o obisnuinta, fara efecte adverse. Sucul nediluat, baut in cantitate mare (50 ml din prima), poate duce la reactiile imediate si normale de detoxifiere. Intensitatea acestor efecte difera de la persoana la persoana. Astfel, putem constata: dureri de cap, moleseala, stare de voma, febra, raceala, cosuri, urticarie, eruptii, transpiratie, depresie usoara, nervozitate. Simptomele neplacute pot dura si doua saptamini. Aceste stari ne dau de gol starea proasta de sanatate, faptul ca dieta a fost una saraca in vitamine, minerale si tot complexul de nutrienti necesari, iar organismul e intoxicat. Daca vi se pare prea puternic, adaugati la stoarcere si doua mere. Nu combinati, insa, sucul verde de grau cu citrice. Se consuma doar lichidul, deoarece fibra nu poate fi digerata si chiar impiedica absorbtia intestinala a multor macro si micronutrienti, in timp ce sucul este complet solubil si asimilat instantaneu, chiar si de catre cei care au o digestie slaba.

  • Antioxidanti naturali

In ceea ce priveste tumorile benigne si cancerul, parerile sunt impartite. Se pare ca, in anumite cazuri, fitohormonii si acidul folic din compozitia germenilor de grau hranesc celulele canceroase. Pe de alta parte, germenii de grau sunt un revitalizant rapid si mobilizeaza sistemul imunitar care este direct responsabil de limitarea raspandirii celulelor maligne, motiv pentru care unii pacienti raspund foarte bine la tratamentul cu germeni de grau. Potrivit studiilor, germenii de grau ar ocupa pozitia a doua in randul vegetalelor cu cel mai mare continut de fitosteroli, compusi cu o structura asemanatoare cu cea a colesterolului. Se pare ca doua grame pe zi din acesti compusi pot contribui la reducerea nivelului de colesterol cu aproximativ 10% in doua saptamini. Astfel se reduc si problemele cardiovasculare. Germenii de grau contribuie si la stocarea energiei in muschi. Contin octacosanol, nutrient care ajuta la imbunatatirea reflexelor corpului si pot fi folositi ca supliment si pe perioada unui regim de slabire. In plus, acestia ajuta la imbunatatirea proceselor de utilizare oxigenului de catre organism. Germenii de grau contribuie si la echilibrarea metabolismului si cresc abilitatea corpului de a face fata stresului. Datorita depozitelor mari de vitamina E complexa, care include si antioxidanti naturali, ajuta la prevenirea bolilor cardiace, a cancerului si a imbatranirii. Previn formarea cheagurilor de singe. Germenii de grau contin grasimi nesaturate, iar acestea reprezinta unul dintre motivele pentru care rancezesc foarte repede. Insa, intr-un borcan sigilat pot rezista si un an de zile.

  • Cura cu grau incoltit

Intr-un vas, se pune un strat de grau de 1-2 cm, peste care se toarna apa de izvor fara ca aceasta sa depaseasca nivelul graului. Se pastreaza la temperatura camerei 2-3 zile, pana cand din boabele de grau apar germenii verzi. Cel mai sanatos este bobul din care au iesit germeni de maximum 1 mm, de culoare verde deschis. Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi, la copii cu virste cuprinse intre 7 si 14 ani, 1-2 linguri pe zi, iar la cei de 2-6 ani, 1-3 lingurite pe zi. Administrarea germenilor de grau se face dimineata, pe stomacul gol. De regula, se fac cure de 7-15 zile, urmate de doua saptamini de pauza. Primele efecte ale acestei cure sunt: oprirea caderii parului, marirea sau refacerea acuitatii vizuale, imbunatatirea coordonarii miscarilor, intarirea dintilor, infrumusetarea pielii, reglarea activitatii nervoase (germenii de grau au si un efect usor sedativ), marirea vitalitatii. Daca nu tineti chiar o cura, se pot consuma boabe germinate in salate, au un gust foarte bun alaturi de rosii, ciuperci, salata verde, ceapa. Se poate face piine in casa, folosind apa, faina integrala si germeni de grau, din care se mananca doua felii la fiecare masa. Pentru a slabi cu ajutorul fibrelor, va trebui sa consumati si foarte multa apa pentru a le activa, altfel, ar putea sa aiba exact efect contrar. Din germenii de grau se poate obtine, prin zdrobire cu mijloace mecanice, ulei (se gaseste si in faramacii naturiste) care poate fi folosit in produsele cosmetice. Fulgii de grau germinat se obtin din grau incoltit, pus la uscat si apoi transformat in fulgi. Pastreaza aceleasi valori nutritive ca graul incoltit proaspat. Pentru a observa primele efecte ale curei trebuie sa treaca 3-4 saptamani. Stabilizarea efectelor apare, insa, dupa 2-3 luni si 6-12 luni in cazul persoanelor devitalizate sau care sufera de afectiuni grave.

Cititi si Graul incoltit si Borsul si Minerale