Laptele vegetal

Laptele de post

Laptele preparat din nuci, castane, soia, orez si alte seminte vegetale e la fel de gustos ca laptele de vaca, dar mult mai sanatos

  • Bautura preferata a vegetarienilor

Lapte vegetal se poate obtine si din seminte de susan. Este bogat in calciu, 25 de grame de susan contin aproape 1.000 miligrame de calciu, plus proteine, vitamine (A, E, B), potasiu, fier, magneziu, zinc, acid folic. Se prepara din 500 apa fiarta si racita, 100 g seminte de susan si doua linguri de miere de albine. Se mixeaza intr-un blender toate ingredientele, apoi se strecoara. In pahar, se poate pune scortisoara sau vanilie. Rezulta o bautura foarte hranitoare, un pic amaruie, dar cu de trei ori mai mult calciu decat laptele de vaca. Se spune ca acest lapte vegetal are proprietati antiimbatrinire, datorita continutului de sesamina si sesamolina, pe care nu le are nicio alta planta. Acestea au puternic rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen si contribuie la scaderea colesterolului. Hindusii considerau laptele de susan sursa tineretii vesnice. Un pahar macar la trei zile va face minuni pentru sanatate. Laptele de migdale nu e nici el mai prejos. Se prepara dintr-o cana de migdale inmuiate peste noapte, doua linguri de seminte de susan, doua cani de apa, 4-5 curmale sau miere de albine, putina sare si vanilie. Se pun in blender, dupa care se strecoara. Amestecul se poate amesteca cu pudra de cacao, banane sau alte fructe. Un asemenea desert este bogat in proteine si acizi grasi omega-3 si nu contine colesterol. In plus, este si sarac in calorii (25/100 ml). Gustul difera foarte putin de cel al laptelui de provenienta animala, fiind bautura preferata a vegetarienilor, dar si a tuturor spaniolilor, care o considera un desert traditional. Migdalele ramase pot fi folosite pentru prajituri sau pentru gomaj si masti faciale.

  • Lapte din nuci si dovleac

Laptele de nuca se prepara la fel ca oricare lapte din seminte, din nuci crude inmuiate peste noapte, seminte de susan, apa de izvor, curmale, miere de albine, cacao si cuisoare. Laptele de nuca este o bautura deosebit de sanatoasa si hranitoare care inlocuieste cu succes laptele de vaca la micul dejun. In plus, acest lapte vegetal ajuta la detoxifiere, contine cantitati importante de omega-6, omega-3, tanin (ceea ce-l face util in tratamentul diareei), vitamina E, colesterol bun, sodiu, calciu, clor, fosfor, fier, magneziu si zinc. Este recomandat in special persoanelor cu metabolism lent, pentru ca nu ingrasa. Este benefic in terapia constipatiei, hemoroizilor, are efect vermifug. Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece acestea contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. Laptele de bostan se obtine dintr-un pahar de seminte se piseaza bine, apoi se adauga trei pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cate o jumatate de pahar, inainte de masa. Acest lapte previne si lupta cu prostatita, cu constipatia si balonarea, e diuretic, intareste muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.

In ultima vreme, tot mai putina lume accepta rigorile stricte ale postului invocand motive diverse: alimentele vegetariene nu tin de foame, nu sunt gustoase, se gasesc greu, iar produsele din magazin sunt pline de coloranti si foarte scumpe. Nu asigura toti nutrientii necesari, slabind organismul. Toate aceste idei sunt false. Oamenii uita sau nici nu stiu ca exista plante cu continuturi proteice ridicate, comparabile sau superioare oricarui aliment de dulce. Plus ca vitaminele, mineralele oferite de produsele vegetale nu se vor regasi niciodata in carnea de porc, nici macar in cea de peste. Stiinta confirma faptul ca alimentatia preponderent bazata pe alimente de post este foarte sanatoasa. Ca sa scapam de orice banuiala ca mancam hrana preparata industrial, cel mai bine e sa invatam sa preparam acasa cateva alimente 100% naturale. Exista o gama larga de alternative gastronomice pentru unt, carne, lapte, branza din plante. Iata de ce e mai bine sa bem macar in perioada postului un lapte gustos, dar care nu provine de la vaci, ci din soia, orez, alune, cocos, ovaz, castane, migdale.

  • Mai bun decat laptele de vaca

Laptele vegetal este o alternativa sanatoasa a laptelui de vaca. La fel de gustos si plin de calciu, minerale si vitamine pretioase, hranitor si benefic pentru oricine, de la copii la virstnici. De fapt, nu e un chiar lapte, ci un lichid alb, de consistenta asemanatoare laptelui, produs din materii prime de origine vegetala: migdale, soia, orez, cinepa, cocos. Aceste lichide au un continut nutritional divers, insa diferit de cel al laptelui adevarat, asa ca nu trebuie sa-l consideram in inlocuitor perfect. Dar calitatile laptelui vegetal sunt incontestabile. In primul rand e de folos persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza, care pur si simplu sunt obligate sa se abtina de la lactate. Aceste persoane pot bea lapte vegetal cat doresc, nu vor avea nicio reactie alergica. In al doilea rand, laptele din vegetale nu are adezivi alimentari, nu baloneaza ca laptele de vaca, nu contine grasimi saturate care afecteaza arterele, ci doar grasimi bune. Nu produce diaree. Nu ingrasa, nu contine pesticide, nitriti, nitrati, zahar, colesterol, glutin, lactoza sau chimicale care se gasesc de obicei in laptele de magazin. Laptele vegetal e bogat in acizi grasi mono si polinesaturati, despre care medicii spun ca scad riscul aparitiei cancerului. Este la fel de eficient in cosmetica exact ca acela de vaca. Ca sa obtinem un lapte 100% organic, trebuie sa-l preparam acasa, fiindca pe rafurile magazinelor stau produse asa-zise Bio, care in realitate sunt pline de chimicale nocive. De asemenea, trebuie sa avem grija sa alegem doar materie prima nemodificata genetic. Si astfel, perioada de post va fi o excelenta ocazie de a ne purifica organismul si de a-l energiza.

  • Laptele care previne cancerul

Soia este cel mai popular ingredient vegetal din care se obtine lapte. Calitatile nutritionale ale acestor boabe naturale sunt renumite: tin de foame, sunt gustoase si fac mai mult bine organismului decat orice carne. De exemplu, un kilogram de faina din seminte de soia echivaleaza cu patru kilograme de carne sau 72 de oua sau 7,5 litri de lapte de vaca, performanta neegalata de niciun alt aliment. La populatiile asiatice, unde laptele de soia este consumat aproape zilnic, boli precum cancerul, ateroscleroza, senilitatea, accidentul vascular au o incidenta scazuta. Ultimele cercetari arata ca boabele de soia au calitatea de a ne proteja impotriva dezvoltarii cancerului de prostata si a celui mamar. Laptele de soia este recomandat in hepatita cronica, afectiuni dermatologice, litiaza renala, fragilitate vasculara, cardiopatie ischemica, tratarea sechelelor dupa accidente vasculare, prevenirea hipertensiunii. Soia ajuta la combaterea fragilitatii oaselor. Femeile din China si Japonia nu sunt afectate de osteoporoza, dar mananca zilnic cel putin 100 grame de soia boabe. Laptele de soia ar trebui sa fie nelipsit din alimentatia diabeticilor. Protejeaza si celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea memoriei la varste inaintate, motiv pentru care e benefic in profilaxia bolii Alzheimer si a dementei senile.

  • Lapte, branza, unt, iaurt de soia

Pentru preparare, exista mai multe retete. Iata una simpla. Se macereaza 150 g de boabe de soia intr-un litru de apa timp de 36 de ore, apoi se separa si se filtreaza. Partea limpede de deasupra este laptele de soia. Prin adaugarea aceleiasi cantitati de apa, dupa inca o zi si jumatate, se obtine si „mana a doua“, la fel de valoroasa in vitamine (A, B1, B2, B12, D, C, F, H, K), lecitina, precum si opt aminoacizi esentiali pentru nutritie. Boabele pot fi framintate, iar pasta obtinuta, numita „cas de soia“, poate fi folosita la prepararea chiftelelor. Cantitatile apreciabile de fosfor si fer, precum si prezenta magneziului, potasiului si a sulfului transforma laptele de soia intr-un medicament miraculos in caz de anemie, convalescenta, demineralizare, surmenaj, fiind un bun energizant. Laptele de soia se consuma imediat sau in cel mult 24 de ore. Spre deosebire de laptele obisnuit, din cel de soia nu se face unt. „Untul de soia“ se face direct din faina de soia, apa si ulei vegetal. Laptele obtinut are gust de mazare. La loc calduros, laptele de soia se acreste in 12-18 ore. Iaurtul, branza si alte produse lactate preparate din lapte de soia pierd gustul initial de mazare.

  • Atuurile laptelui vegetal

- Proteinele sunt de foarte buna calitate. Laptele de soia, de migdale si de alune contine aproape 4% proteine, la fel ca si laptele de vaca. Laptele de orez este aproape lipsit de proteine.

- Glucidele, energia de baza a muschilor si a creierului, se gasesc in special in lapte de orez, ovaz si castane.

- Calciul este asimilabil, in laptele vegetal gasindu-se tot atata calciu cat in laptele de origine animala. Laptele de migdale si cel de alune contin calciu in mod natural, in timp ce celelalte sunt imbogatite cu calciu.

- Cu exceptia laptelui de cocos, natural, bogat in grasimi vegetale saturate, toate celelalte sortimente sunt total lipsite de colesterol. Mai mult, majoritatea (mai ales cel de soia) ajuta la scaderea colesterolului, diminuand astfel riscurile cardio-vasculare.

- Laptele vegetal este bogat in grasimi bune, mai mult de doua treimi din lipidele lor sunt nesaturate, facandu-le indispensabile echilibrului nostru si sanatatii celulelor.

Cititi si Manastiri si Calugarita Hildegard si Sucuri naturale si Detoxifierea si Unt si margarina

  • Un lapte bun de supa

Laptele de cocos, obtinut din amestecul lichidului din nuca de cocos cu pulpa fructului, e foarte bogat in fibre si e un bun antioxidant. Simbol al bucatariei exotice, se obtine prin procesarea miezului de cocos, fin maruntit, cu apa calda. Continutul acestui lapte este uimitor: fier, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, seleniu, zinc. Aceste elemente sustin sanatatea psihica si frumusetea pielii. Acidul lauric este aproape la fel de gras ca laptele matern si are particularitatea de a se indrepta direct spre ficat, unde se transforma in energie, favorizand pierderea in greutate si imbunatatind sistemul imunitar. Laptele de nuca de cocos include doze mari de proteine si fibre alimentare, acizi grasi omega-3 si omega-6, calciu din belsug. Proprietatile lui nutritive nu se pierd nici la temeperaturi inalte. Laptele de cocos inlocuieste cu brio smantana. Previne gusa, prin continutul de iod, combate aciditatea stomacului, constipatia, previne ulcerul, vindeca iritatiile gitului. Laptele de cocos are si un efect pozitiv in combaterea matretei. Dupa ce spargem cocosul, colectam lichidul intr-un recipient si scoatem miezul care se spala, se taie in bucati mai mici se si pune in vasul unui blender. Se adauga jumatate de litru de apa calduta si lichidul care l-am scurs din nuca. Laptele se poate pastra la frigider 2-3 zile. Are avantajul ca poate fi folosit atat in combinatii dulci, cat si sarate.

  • Seminte din care curg lapte si miere

Laptele din seminte de canepa decorticate contine 30% proteine, 41% grasime si 15% carbohidrati. Acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3 sunt prezenti in raport de 3:1, mentinand curate si cele mai fine vase de sange, prevenind aparitia bolilor cardio-vasculare. Acest lapte, preparat la fel ca oricare alt lapte vegetal din seminte, e o sursa bogata in vitamina E, fiind indicat in stari de oboseala si stres, hipertensiune, diabet, artrida reumatoida. Laptele de alune e foarte apreciat ca atare sau ca ingredient principal al deserturilor sau supelor de legume, cel mai bine asortandu-se cu supa de varza. Bogat in vitamine, laptele de alune e recomandat copiilor. Se prepara dupa reteta obisnuita, din alune de padure crude si proaspete, apa, miere si, la alegere, banane sau morcovi. Pulpa ramasa e foarte buna pentru prajituri. Laptele de castane se obtine dintr-o mina de castane decojite si tinute la inmuiat, doua linguri de susan, o jumatate de litru de apa plata si un praf de sare. Se poate amesteca cu cacao. Laptele din castane comestibile are proprietati terapeutice remarcabile, generate de continutul bogat in saruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, PP. Avand o compozitie asemanatoare cu a griului, castanele sunt printre cele mai energetice fructe. Laptele are proprietati stomahice, bacteriostatice, antianemice si remineralizante. Insa nu este indicat diabeticilor si nici persoanelor obeze, datorita cantitatii ridicate de zaharuri.

  • Orezul si ovazul ne dau lapte

Laptele de orez este recomandat nu numai celor care vor sa manince curat si sanatos, dar si celor carora consumul de lapte de vaca le face rau. Este delicios, cu gust asemanator laptelui de origine animala. Este o sursa importanta de carbohidrati usor asimilabili, putand induce o pofta de mancare exagerata. Dar acest lapte in sine nu ingrasa, fiind aproape gol de calorii. Este un lapte special, cu proteine de calitate superioara, apropiate de valorile proteice ale oului. Contine tiamina, riboflavina, fosfor, fier si potasiu, nu are colesterol si este sarac in sodiu si grasimi. Orezul brun (nedecorticat) are chiar mai multi nutrienti decat cel alb, de trei ori mai multe fibre, este bogat in vitamina B, fier, calciu si seleniu. Pentru prepararea laptelui de orez, se pune o cana de orez ales intr-un litru si jumatate de apa si se fierbe. Se paseaza fin si se pune totul in doi litri de apa care clocoteste. Se lasa sa mai dea in clocot, apoi se adauga sarea. Dupa racire, se iau 2-3 linguri din laptele obtinut si se amesteca bine cu miere. Pasta obtinuta se toarna peste lapte, omogenizandu-se bine. Se consuma ca orice lapte. Laptele de ovaz e o bautura cu un usor gust de nuca si cu virtuti dietetice. Este un adevarat tonic, ajutand organismul sa reziste la frig, din acest motiv fiind foarte apreciat in tarile nordice. Bogat in grasimi complexe, aduce energie de durata si contribuie la buna functionare a creierului.