Ouale

Ouale, traditie si sanatate

Oul este o sursa extraordinara de substante vitale, dar si un depozit important de colesterol

  • Maceratul din coji de oua

Deja celebru, maceratul din coji de oua ramane un remediu cu rezultate remarcabile in tratarea lipsei de calciu. Mai este indicat si in insuficienta paratiroidiana, tulburari de crestere, osteoporoza, fracturi, paradontoza, gravidie, alaptare. Contraindicatii: diabet zaharat si hipercalcemie. Pentru aceasta reteta, nu se folosesc cojile de la oale rosii. Cojile de oua se spala bine, apoi se pun 1-2 zile la uscat. Se piseaza intr-o panza curata si rezistenta. Apoi se da prin risnita de cafea. intr-un vas de sticla sau faianta, se combina 2 parti de praf de coji de oua, cu 3 parti de miere si o parte de suc de lamaie sau vin alb. Se omogenizeaza bine amestecul, se toarna intr-o sticla, se inchide ermetic si se pune la macerat timp de o saptamana, la loc intunecos, racoros si uscat (frigider). Solutia se agita zilnic, de 2-3 ori. Preparatul astfel obtinut se pastreaza in vase de sticla colorata, ermetic inchise, la adapost de lumina, caldura si surse de contaminare. Valabilitate: la frigider, 6 saptamani. Se ia o lingura, de 3 ori pe zi, la mesele principale, diluat in 100 - 200 ml apa, sirop sau ceai medicinal. in cazul persoanelor in varsta, doza se reduce la jumatate. Inainte de intrebuintare, se agita bine solutia. Durata tratamentului: 2-4 saptamani.

  • Ouale de Pasti vindeca boli

Oul e un aliment gustos, cu un bogat continut in proteine, vitamine si elemente atat de necesare sanatatii. Dar ce se intampla daca mancam mai mult de unul pe zi? Nu e prea mult? Iata care sunt argumentele pro si contra consumului de oua si ce retete naturiste putem prepara pe baza acestui aliment simbolic in perioada Pastelui.

  • Sursa de energie

In zilele noastre, medicii si diabetologii au reabilitat virtutile curative ale oului de gaina, dupa ce toata lumea acuza acest aliment ca ingreuneaza digestia si mareste colesterolul. Se spune ca oul este un produs alimentar care contine tot ceea ce ii este necesar organismului. Nimic mai fals. Este, intr-adevar un produs-minune care contine energie, albumine pretioase si bioregulatori, o mare cantitate de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2. Dar ii lipsesc hidratii de carbon si vitamina C. Pe de alta parte, oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine. Acest lucru confera calitatea oului de a fi usor asimilat. Astfel, in ou albuminele detin 93,7%, in timp ce in peste acestea detin doar 76%, in carnea de vita, 73,3%, iar in fasole, 58%.

  • Contraindicatii

Mai trebuie sa stim ca oul nu face rau ficatului, asa cum se crede. Contine metionina, un aminoacid folositor pentru ficat. Galbenusul are calitatea unica de a determina contractia vezicii biliare, prin aceasta stimuland activitatea fierii, contribuind in acelasi timp la asimilarea grasimilor. Ouale prajite si cele din maioneza sunt contraindicate. S-a mai spus ca nu trebuie sa mancam mai mult de doua-trei oua pe saptamana. Nu e adevarat. Un om sanatos si activ, daca in cursul zilei nu a consumat alte albumine de origine animala, poate consuma pana la doua oua pe zi. Dar, ouale sunt contraindicate persoanelor diagnosticate cu pietre la vezica biliara. Galbenusul, dar si unutul si margarina, determina dureri la fiecare contractie a vezicii. De obicei, medicul ridica interdictia de a consuma oua, dupa ce pacientul a fost operat de bila.

  • Albusul nu contine colesterol

In galbenus, colesterolul este continut intr-o cantitate destul de mare (270 miligrame la un ou de dimensiuni medii). Daca va plac foarte mult ouale, insa aveti probleme cu colesterolul, mancati doar un galbenus (colesterolul se gaseste numai in el) si doua sau trei albusuri. Albusul de ou este un izvor extraordinar de proteine. Dar trebuie sa aveti in vedere un lucru: ouale sunt prezente si in paste fainoase, dulciuri, fursecuri, inghetata, pasca si cozonaci. Deci, calculati inainte de a alege din bunatatile de pe masa. Gustati doar, daca sunt prea multe alimente preparate cu oua. Unele persoane, dupa ce mananca oua, dezvolta alergii. Acest lucru este posibil in combinatie cu cateva preparate medicamentoase, cum ar fi sulfamidele din antibiotice. Pentru a preveni aparitia unor reactii alergice copiii care n-au implinit macar 6 luni, n-ar trebuie sa manance oua. Un amestec in parti egale de albus de ou cu ulei de susan poate alcatui medicamentul ideal pentru tratarea otitei medii supurante, daca se toarna cate 4-5 picaturi zilnic, in urechea afectata.

  • Oul nu ingrasa

Ouale se digera mai greu sau mai usor, in functie de cat sunt de proaspete si de modul in care au fost preparate. Cu cat oul este supus pregatirii termice o perioada de timp mai mare, cu atat este mai greu de digerat. Oul fiert moale se digera in intregime dupa o ora, doua, oul fiert tare sau omleta, de-abia dupa vreo trei ore. Este ideal ca oul sa fie pregatit termic. Daca este folosit crud, proteinele din albus se asimileaza foarte greu. In plus, eventualii microbi ramin activi. Chiar daca oul este un produs foarte hranitor, nu ingrasa. Mai mult decat atat, e indicat in diete pentru ca asigura o cantitate scazuta de albumine (13% proteine si 80 kcal). Oul contine foarte putine glucide. De aceea e denumit „aliment medicament“. Datorita continutului ridicat de factori nutritivi, oul este foarte valoros pentru copii, convalescenti, denutriti, anemici.

  • Galbenusul calmeaza tusea

Culoarea galbenusului, de la galben palid, la galben aprins si chiar rosiatic, depinde de componenta furajelor consumate de gaini. Galbenul foarte pronuntat nu inseamna un continut ridicat de caroten. Oricare ar fi culoarea galbenusului, el contine totdeauna hematogen, util in tratarea anemiei. Galbenusul de ou fiert, consumat in cantitati mari, zilnic, poate ajuta pe cei ce doresc sa renunte la viciul fumatului. Dar, daca persoana are probleme cu colesterolul, e bine sa incerce alta metoda. Galbenusul de ou calmeaza tusea convulsiva la copii, daca este amestecat cu lapte cald.

  • Leac pentru ochi si piele

Chinezii au descoperit, inca din antichitate ca ouale pot trata cu succes congestia ochilor, diareea si arsurile. Pentru imbunatatirea acuitatii si claritatii vederii, se fierb bine 20 de oua proaspete. Apoi, se strivesc, cu tot cu coaja si se pun din nou la fiert cu 500 g soia neagra, timp de 2-3 ore. Se indeparteaza boabele de fasole, se scurg ouale si se depoziteaza intr-un borcan curat cu capac. Se mananca 2-3 astfel de oua, curatate de coji, pe zi. Neurodermita si psoriazisul pot fi tratate cu un preparat din 2 oua foarte proaspete tinute vreme de 7 zile in otet. Apoi, se scurge otetul si se sparg ouale, intr-un vas steril, amestecandu-se pana la omogenizare. Preparatul se va pastra la rece, ferit de lumina. Se unge pielea in locurile afectate, timp de 1-2 minute, de mai multe ori pe zi. Tratamentul nu trebuie intrerupt, deoarece este posibila recidivarea.

  • Coaja de ou opreste sangerarea

Amestecand 7 g de praf din coaja de ou cu un pahar de vin de orez, puteti scapa de un disconfort gastric. Cei care sufera de hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si/sau duodenal pot bea zilnic cate un pahar de apa calduta in care s-au dizolvat 4g de praf fin de coaja de ou coapta bine in cuptor. Amestecati bine 12 oua, bine batute, cu 500 g zahar candel si 500 g vin de orez. Coaceti amestecul intr-o tigaie pana se ingalbeneste. Mancati cate o lingura din preparat, inainte de fiecare masa, pentru a scapa de spasmele gastrice. In multe spitale din China se foloseste coaja de ou bine sterilizata ca hemostatic. Se obtin rezultate excelente in cazul plagilor sangerande, sau pierderilor de sange prin voma, tuse sau fecale. Se folosesc 6g de praf de coaja de ou cu putina sare si o fiola de vitamina C, care se administreaza timp de 2 pana la 7 zile. Medicii chinezi sustin ca administrarea a cate 3g de astfel de praf, de 3 ori pe zi, poate alunga iritatia alergica a pielii, urticaria, astmul bronsic si mirosul neplacut degajat de cavitatea bucala.

In credinta populara, ouale de Pasti erau considerate remedii pentru multe boli, mai puternice decat ouale obisnuite de peste an. Se spune ca acela care mananca oua prima data in ziua de Paste va fi usor peste an. Daca un om sau vita face albeata, trebuie sa piseze albus de la un ou rosu sfintit si sa-l sufle in ochi. In Macedonia, pe timp de furtuna, se pune o pirostrie cu un ou deasupra ei, sub streasina casei, ca sa se opreasca furtuna. On dimineata zilei de Pasti, va fi ferit de boli cel ce se spala pe fata cu apa proaspata de fantana in care s-au pus un ou rosu si fire de iarba verde.

  • Leacuri pentru arsuri

Se stie ca arsurile sunt mai usor de suportat si se vindeca mai repede daca ranile se ung cu albus de ou. Produce o senzatie de racorire si nu lasa cicatrici. in cazul arsurilor in gat, se amesteca ulei de masline cu albus de ou si se bea cu inghitituri mici. Tot pentru arsuri, se prepara ulei de oua astfel: se fierb ouale tari, se scot galbenusurile, care se dau prin razatoare si se tin pe foc mic timp de 40 de minute, amestecand continuu. Se ung portiunile lezate cu acest ulei. Sau se mai pot amesteca un albus de ou cu ulei de in si smantana. Se pune un strat gros pe rana, iar deasupra se pun comprese ude, legate cu fese uscate. Un amestec de albus de ou cu vin de orez poate trata arsurile si ulceratiile pielii. Uleiul extras din galbenusul de ou este la fel de eficient si in tratamentul ulcerului varicos.

  • Cum se pastreaza ouale?

Pentru a evita temuta infectare cu salmonela, ouale trebuie spalate inainte de a fi folosite. Coaja nu e ermetica, bacteriile pot patrunde inauntru, de aceea, trebuie pastrate in conditii igienice perfecte. Daca oul nu este pastrat in frigider, peste o saptamana, nu mai este proaspat. Daca este tinut in frigider intr-o cutie speciala, cu capatul ascutit in jos, poate fi pastrat pana la trei saptamani.

  • Oul drege vocea

Artistii care isi protejeaza corzile vocale trebuie sa puna la fiert, in apa rece, un ou. In momentul inceperii clocotului, oul se extrage, se face o mica gaura in coaja si se suge numai albusul. Aplicand acest procedeu timp de 3-4 luni, se poate recapata o voce alterata, se inlatura raguseala si inflamatiile faringo-laringiene.

  • Oul de gaina e cel mai bun

Un ou obisnuit de gaina contine 0,8% colesterol, 72% apa, 14% proteine, 12% grasimi, 0,6% carbohidrati si 171 calorii. Un ou de rata de circa. 60 g are 42% apa, 7% proteine, 8%grasimi, 0,2 % carbohidrati, 1,6% colestrol si 102 calorii. Comparativ, albusul de ou de gaina are de 6 ori mai putine calorii decat galbenusul si de 16 ori mai putine grasimi. Un ou de strut este echivalentul a aproximativ 24 oua de gaina, omleta pregatita dintr-un singur ou fiind suficienta pentru 12 persoane.

Cititi si Pasari si Coloranti naturali si Unt si margarina