Ciocolata

Ciocolata este buna, dar mancata cu masura

Cateva patratele de ciocolata pe zi ajuta inima, creierul si ochii si ne fac mai energici si mai bine dispusi

  • Stimulent intelectual si vizual

Aztecii considerau ca intelepciunea si puterea sunt principalele beneficii ale consumului regulat de ciocolata, tocmai de aceea era nelipsita din alimentatia lor zilnica. Cercetarile de laborator au confirmat puterea ciocolatei de a proteja creierul. Un studiu suedez arata ca femeile care mananca mai mult de 45 de grame de ciocolata pe saptamana au un risc mai scazut cu 20 de procente de a suferi un atac cerebral. Cercetarile au aratat ca bolnavii cu Parkinson au tendinta de a consuma mai multa ciocolata neagra in comparatie cu persoanele sanatoase. Acest obicei poate fi considerat un fel de auto-medicatie, cred expertii. Recentele studii ale unor cercetatori italieni au aratat ca o doza moderata de ciocolata reprezinta o buna protectie impotriva degenerarii cerebrale si aparitiei dementei. Ciocolata neagra ne ajuta sa ne concentram mai bine, fiind recomandata in perioade in care se depune efort intelectual intens. Datorita abilitatii ciocolatei de a imbunatati circulatia sanguina, in special la nivelul creierului, are de cistigat si retina, fiind irigata mai bine. Astfel, vederea va fi stimulata sau macar degenerearea retinei va fi incetinita. Un studiu recent arata ca ciocolata neagra imbunatateste abilitatea de a vedea in situatii cu un contrast scazut, de exemplu pe timp de ceata. Aceasta se explica prin aceea ca flavanolul din ciocolata creste fluxul de sange spre creier, dar si spre retina. Un ingredient din ciocolata are puterea de a ameliora tusea, calmand un nerv de la nivel cerebral care produce acele episoade suparatoare. Producatorii de medicamente spera sa scoata pe piata un medicament pe baza de ciocolata pentru calmarea tusei persistente, cu simptome similare astmului si cu dureri abdominale. Substanta din ciocolata poate fi cu 33% mai eficienta decat medicamentele actuale.

  • Prietenoasa cu inima si vasele de sange

Ciocolata neagra scade presiunea sanguina si colesterolul rau, are proprietati antiinflamatoare. Persoanele care consuma in mod regulat ciocolata cu cel putin 70% cacao isi reduc considerabil riscul de a suferi de boli cardiovasculare, precum infarct miocardic sau angina pectorala. Beneficiile ciocolatei se datoreaza polifenolilor din compozitia acesteia, antioxidanti naturali puternici care limiteaza stresul si reduc riscurile afectiunilor cardiovasculare, cancerelor si altor maladii cronice. Flavonoizii reduc raul facut celulelor de catre radicalii liberi. Nivelul crescut de colesterol poate procova diabet sau boli cardiovasculare. Fibrele alimentare scad nivelul colesterolului, iar 30 grame de ciocolata contin 3 grame de fibre, adica 12% din necesarul zilnic. Nici caloriile nu vor fi o problema, 30 de grame de ciocolata avand in jur de 167 calorii. Este adevarat ca are in compozitie unt de cacao, care este bogat in grasimi saturate, in cea mai mare parte acid stearic, numai ca acidul stearic nu se comporta ca o grasime saturata, iar studiile au aratat ca, dimpotriva, ciocolata, in unele cazuri, duce la scaderea acestuia. Acidul oleic, provenit din bobul de cacao, ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea celui bun. Datorita prafului de cacao, care are proprietati anticoagulante, subtiind sangele la fel ca aspirina, ciocolata previne accidentele cardiovasculare cu 37%. Un studiu al cercetatorilor germani a aratat ca ciocolata neagra scade riscul de hipertensiune arteriala de la 86% la 68%. Persoanele care au supravietuit unui atac de cord si mananca ciocolata de trei ori pe saptamina risca mult mai putin sa moara din cauza unei boli de inima, potrivit unui nou studiu. Ciocolata reduce riscul mortii din cauza bolilor de inima in cazul barbatilor in varsta si in cazul femeilor aflate la postmenopauza.

  • Buna pentru mame si bebelusi

Dupa o intensa solicitare fizica, cel mai bun remediu pentru muschii obositi este o cana de ciocolata cu lapte, sustin cercetatorii americani. Muschii vor fi mai eficienti la urmatorul antrenament, deoarece ciocolata aduce un plus de potasiu, calciu si magneziu. In plus, s-a constatat ca exercitiile fizice pot inlocui ciocolata. Un compus din ciocolata, numit epicatechina, provoaca aceeasi reactie musculara ca activitatea fizica (exercitiile aerobice, alergare sau mers pe bicicleta). O plimbare de 15 minute poate sa taie pofta de ciocolata, arata un studiu recent realizat in Marea Britanie. Acelasi lucru se intimpla si la serviciu. Pofta de ciocolata scade cu 50%, daca muncesti dupa ce ai facut miscare. Autorii studiului au subliniat ca rezultatele sunt aceleasi, indiferent de dificultatea sarcinii: de aceea, nu conteaza cat de stresat esti, sportul te va ajuta sa scapi de pofte. Ciocolata este buna si in timpul sarcinii, protejand femeile gravide, deoarece reduce cu 69% riscul de a dezvolta preeclampsie, o complicatie legata de hipertensiunea arteriala. Ciocolata consumata in timpul sarcinii influenteaza in bine si sanatatea viitorilor bebelusi. Aceasta, deoarece produsul dulce pe baza de cacao permite nu numai reducerea starii de stres, dar, pe deasupra, face ca bebelusii sa fie foarte calmi. 30 grame de ciocolata neagra ofera 3,3 miligrame de fier, adica 18% din necesarul zilnic. Femeile aflate la varsta fertila au de obicei carenta de fier, asa ca pot recurge la ciocolata neagra din cand in cand.

Populatiile precolumbiene numeau ciocolata „hrana zeilor”. Nu numai pentru gustul delicios, ci si pentru ca au observat ca aduce beneficii sanatatii. Aceste popoare spuneau ca razboinicii devin mai puternici cu ciocolata. Astazi, credem ca irezistibilul desert este daunator si cauza a multor boli. Cercetatorii, insa, descopera mereu noi si noi calitati ale ciocolatei, care demonstreaza ca produsul din cacao are efecte surprinzatoare asupra organismului, fiind mai degraba un aliment protector decat un dusman al sanatatii. Explicatia acestui paradox este simpla: ciocolata este buna, dar mancata cu masura. Miturile despre rolul nociv al ciocolatei este demontat de nutritionisti, care o recomanda, in special cea amara, pentru intarirea inimii, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor cardiovasculare, imbunatatirea memoriei si redobandirea energiei de care avem atat de multa nevoie in aceste zile mohorate de toamna.

  • Un cocteil pe baza de cacao

Medicii ne avertizeaza sa stam departe de dulciuri, insa tot ei au descoperit, prin numeroase cercetari, ca mici cantitati de ciocolata neagra pot imbunatati sanatatea. Continutul de exceptie al ciocolatei este cea care i-a facut sa se razgandeasca. Trei tipuri de uleiuri intra in componenta ciocolatei: Oleic (o grasime monosaturata care se gaseste si in uleiul de masline), stearic (grasime saturata cu rol neutru asupra colesterolului) si palmitic (cu efect direct asupra activitatii cardiovasculare). Ciocolata este un aliment valoros. Un baton de ciocolata neagra contine la fel de multi antioxidanti ca trei cesti de ceai verde, un pahar de vin rosu sau trei sferturi de cana de afine. In plus, ciocolata contine minerale si fibre. Faptul ca in ciocolata gasim in primul rand pudra de cacao este un lucru pozitiv. Acest ingredient e o sursa incredibila de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si care joaca un rol esential in combaterea oricarui tip de cancer. Se pare ca flavonoidele din ciocolata opresc diviziunea celulara, fapt benefic in cazul prezentei unei tumori, pentru ca se opreste dezvoltarea tumorii. Din pacate, prajirea boabelor de cacao pentru a fabrica ciocolata neagra distruge o parte din proprietatile antioxidante. Cacaua in stare cruda are de patru ori mai multi antioxidanti decat ciocolata neagra obisnuita, de 20 de ori mai multi decat afinele si de 119 ori mai multi decat bananele. Rand pe rand, miturile despre nocivitatea ciocolatei au fost demontate si din ce in ce mai multe studii arata ca un consum moderat de ciocolata este chiar recomandat.

  • Prejudecati despre diabet si ingrasare

In primul rand, despre ciocolata se spune ca e contraindicata diabeticilor. Deseori considerat ca un aliment care furnizeaza corpului un aport rapid de zahar, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scazut. Daca mancati ciocolata, glicemia va creste regulat, dar nu la fel de repede ca in cazul altor alimente sau bauturi usor digerabile, pe baza de amidon sau zahar. Consumul de ciocolata intre mesele principale nu determina cresterea sau scaderea zaharului din sange. Chiar si diabeticii pot gusta ciocolata, dar numai din cand in cand. Un studiu italian arata ca acest aliment dulce creste sensibilitatea la insulina, reducand in acest fel riscul instalarii diabetului. Studiile arata ca, prin consumul a jumatate de baton mediu de ciocolata neagra zilnic, nivelul de insulina din organism se stabilizeaza, adica va preveni aparitia diabetului de tip 2. Riscul de diabet scade cu 31%. Se mai spune ca ravnitul desert ingrasa. Perfect adevarat, daca vorbim de cantitati mari si de ciocolata cu lapte. Daca alegeti ciocolata neagra, nu va veti ingrasa, iar sanatatea se va imbunatati. Fiindca este bogata in fibre, ciocolata neagra mentine senzatia de satietate. Un studiu al National Institutes of Health a dovedit ca o cantitate mica de ciocolata, consumata constant, este un factor care ajuta la pastrarea greutatii in limite normale. Motivul pentru care ciocolata neagra are asemenea efecte este acela ca gustul amarui regleaza apetitul, iar cantitatea mare de cacao pe care o contine face digestia mai inceata, dand senzatia de satietate pentru mai multa vreme. Ciocolata ajuta la digestie prin untul de cacao, care este o grasime saturata.

  • Ciocolata previne aparitia cariilor

Contrar unei opinii foarte raspandite, ciocolata nu face rau ficatului. Acest lucru se poate intimpla numai daca se face abuz. Dimpotriva, ciocolata neagra ar putea fi prescrisa de medici ca aliment de baza in dieta bolnavilor de ciroza hepatica, datorita proprietatilor sale exceptionale, relevate de un studiu al cercetatorilor spanioli. Ciocolata neagra limiteaza cresterea presiunii sangvine in cavitatea abdominala, care poate atinge nivele critice in cazul bolnavilor de ciroza hepatica, iar in cazurile grave provoaca spargerea vaselor de sange. Antioxidantii din boabele de cacao ajuta la relaxarea membranele celulare din peretii vaselor de sange, care devin astfel mai flexibile. Nu a fost demonstrat nici ca ar declansa migrene sau ca este o cauza majora a cariilor dentare. Dimpotriva, s-a descoperit ca taninul, fosfatul si fluorul din cacao favorizeaza prevenirea cariilor diminuand formarea placii dentare. In plus, proteinele lactice prezente in ciocolata cu lapte protejeaza impotriva cariilor, in timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar, reducand aciditatea din gura. Singurul care produce dereglari este zaharul din compozitia ciocolatei, care trebuie indepartat prin periaj dentar. Mai mult durerile de dinti trec cu ciocolata. Cel mai la indemana remediu in caz de durere este un pahar cu apa sau ciocolata, spun cercetatorii americani. Mancand ceva care iti face placere gandul la durere este indreptat catre ceva placut, iar durerea va fi resimtita mai putin.

  • Cum se poate rezista ciocolatei?

Femeile intre 25 si 30 de ani, mai precis 9 femei la un barbat, sunt mari iubitoare de ciocolata. Principala trasatura de caracter a acestora este anxietatea si se comporta astfel refuzand maturitatea, razbunandu-se pe ciocolata. Se simt mai bine prin aceasta senzatie placuta de dulce pe care le-o ofera ciocolata. Se considera consumatori ocazionali cei care consuma o tableta de ciocolata pe saptamana. Ei cauta diferite arome si gusturi, iar consumul este provocat de pofta, nicidecum de anxietate. In general, amatorii de ciocolata sunt oameni echilibrati, sanatosi si practica o activitate fizica. Barbatii si femeile care prezinta un grad inalt de depresie mananca, in medie, peste 330 de grame de ciocolata lunar. Cam de sase ori mai mult decat un om care nu are astfel de probleme. Cantitatea consumata creste in functie de gravitatea bolii. In afara de depresie, la baza dependentei de ciocolata sta si alt mecanism. Actiunea ciocolatei asupra organismului uman este similara cu cea a drogurilor, iar aceasta pare sa fie explicatia pentru care acest deliciu dulce este irezistibil, iar oamenilor le este foarte greu sa depaseasca dorinta de a se infrupta din asa ceva. Totul tine de vointa. Atunci cand luam un patratel de ciocolata, ne e greu sa ne mai oprim din mancat. Este adevarat, dar numai in cazul anumitor persoane, deoarece totul se petrece la nivel cerebral, deci pacatul poate fi controlat. Majoritatea poftelor dispar intr-un timp scurt, asa ca incearca sa nu cedezi tentatiei imediat. Asteapta 15 minute, dupa care vei observa ca pofta a disparut. In acest timp fa cateva miscari de inviorare.

  • Energizant si sursa de fericire

Consumata cu masura, ciocolata nu aduce numai nutrienti necesari organismului si placere, ci poate sa participe si la un regim sanatos si complet. Ciocolata este un aliment energetic si psihostimulator, cu proprietati cardiovasculare. Compozitia sa bogata in glucide si in lipide face din ciocolata un aliment energetic prin excelenta. Ciocolata nu contine cofeina, contrar credintei populare. Un baton mare de ciocolata are cel mult 30 de miligrame de cofeina, in timp ce o cana de cafea are in medie 320 de miligrame. Are calitati tonice prin teobromina, care actioneaza asemanator cafeinei. Ciocolata combate stresul. Un studiu a dovedit ca 30 de grame de ciocolata, consumate zilnic, timp de doua saptamini, au capacitatea de a reduce nivelul hormonilor de stres si de a combate efectele nocive ale acestuia. De asemenea, este o sursa importanta de magneziu, calciu, potasiu, minerale si fier. Cafeina confera ciocolatei proprietati psihoactive. Praful de cacao actioneaza asupra sanatatii tot cu rol intaritor. De altfel, pana la inceputul secolului XIX, ciocolata era recomandata mai mult ca leac medicinal decat ca placere gurmanda. Ciocolata combate deceptiile, starile nervoase, este un antidot pentru multe tulburari afective. Cocteilul de magneziu, potasiu, calciu face ca 100 de grame de ciocolata neagra sa fie cel mai bine dozat leac impotriva oboselii. Ciocolata mareste nivelul serotoninei, ceea ce are ca urmare o stare de bine, considerabil mai buna decat cea de dinainte de gustare. Un studiu a aratat ca pana si gustul, textura si mirosul ciocolatei ne fac mai fericiti.

  • Care e ciocolata cea mai buna?

Ciocolata in exces face ravagii, dar in cantitati cumpatate, poate fi inclusa in orice dieta. Cu conditia sa fie ciocolata simpla, fara umpluturi, creme, cu ingrediente cat mai putine si cu arome naturale. Toata lumea stie ca ciocolata alba are mai multe calorii decat cea neagra. Zaharul si laptele ii dilueaza efectele benefice. Cea mai sanatoasa ciocolata ramine cea neagra, bogata in cacao. Cantitatea ideala de ciocolata neagra pe zi este, potrivit specialistilor, de doar 6,7 grame. Aceasta trebuie sa aiba cel putin 70% de cacao. Ciocolata de inalta calitate are un gust amarui si foarte aromata. Ciocolata cu lapte contine grasimi din lapte, lapte praf sau lapte condensat, care dau un gust dulce si textura mai fina. Ciocolata cu lapte trebuie sa aiba un minim de cacao in substanta solida de 20% si 20% lapte, inclusiv grasimi din lapte. Ciocolata alba nu este chiar ciocolata, deoarece nu contine cacao, ci doar unt de cacao, zahar si lapte. Despre valorile calorice pe care le are ciocolata trebuie spus ca diferentele intre cele trei tipuri sunt mici. Cele mai multe calorii le gasim in ciocolata cu lapte, 565 calorii. Urmeaza ciocolata alba, care are 540 calorii si ciocolata neagra cu 65% cacao, care are 535 calorii. Cea mai slaba este ciocolata cu 86% cacao care contine 520 calorii. Pentru a profita de maximum de beneficii, se recomanda sa nu se depaseasca 30 - 50 de grame de ciocolata neagra zilnic.

  • Cosmetica dulce

Consumul zilnic de ciocolata neagra protejaza pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, prevenind aparitia ridurilor. Deja cunoscute in saloanele de cosmetica, tratamentele cu ciocolata sunt la loc de mare cinste datorita efectului impotriva celulitei. De asemenea, ciocolata duce la reconstruirea fibrelor elastice ale pielii, avand astfel un efect benefic si asupra vergeturilor. Stimuleaza drenajul si eliminarea lichidelor. Mastile cu ciocolata imbunatatesc vizibil aspectul tenului si il hidrateaza. Ciocolata are un puternic efect regenerator si confera elasticitate si fermitate pielii. O baie in ciocolata este remediul perfect pentru o piele fina si elastica. Plus senzatia de confort si relaxare. Ciocolata poate fi o crema de corp perfecta, pentru ca acidul lactic si antioxidantii pe care ii contine inmoaie si catifeleaza pielea. Combinati doua cani de lapte cu ciocolata cu doua linguri de sapun lichid si o lingura de miere, si turnati amestecul in cada, cand faceti baie.

  • Beneficiile arborelui de cacao

De la arborele de cacao se pot utiliza in scopuri medicale:

- frunzele, aplicate direct pe rani: antiseptic si reduc sangerarea

- florile, pentru uz extern, sub forma de bai, infuzii, cataplasme: reduc apatia, oboseala, durerile dentare

- pulpa interna a fructului: nastere usoara

- boabele de cacao consumate ca atare: reduc durerea abdominala si diareea cu sange

- untul/uleiul de cacao: ajuta la vindecarea ranilor, arsurilor, fisurilor pielii, afectiunilor hepatice, pulmonare, gastrice, aftelor, buzelor crapate, hemoroizilor, bolile cardiovasculare, atacul de guta, cancerul de stomac, indigestia, iritatiile vaginale si urinare, stimuleaza apetitul, virilitatea, productia laptelui matern.

Cititi si Colesterolul si Antioxidantii si Diabetul si Cojile