Painea neagra

Painea neagra, cea de toate leacurile

Inlocuiti painea alba cu paine integrala si veti fi de o suta de ori mai sanatosi

  • Felia care ia durerea

In afara de consumul propriu-zis, painea mai e folosita si ca leac in tamaduirea diferitelor afectiuni. Stramosii nostri ne-au lasat multe variante de folosire a aluatului si a feliilor de paine ca leac. Durerile lombare se trateaza cu paine fierbinte proaspat coapta si taiata pe orizontala in 2 straturi, care se aplica pe zona dureroasa. Tot pentru durerile lombare si sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din faina de secara. Aluatul se ungea pe o bucata de hartie groasa (pergament) si se aplica pe locul bolnav, frecat in prealabil cu terebentina sau tinctura de ardei iute. Deasupra se acoperea cu vata sau lana, se lega strans si se lasa timp de 40-50 minute dupa care compresa se inlatura si locul bolnav se stergea cu o carpa uscata. Dupa procedura, se beau 2,5 g bicarbonat de sodiu cu 150 ml lapte cald. Aluatul se pastra cateva zile si se folosea chiar daca se mucegaia putin. Procedura se repeta 3 zile la rand.

  • Cum dispar vanataile?

Pe locurile afectate de gangrena se aplica un amestec format din paine neagra de secara mestecata bine in gura si sare. Pe lovitura dureroasa se pune o felie de paine stropita bine cu otet si presarata cu bicarbonat de sodiu. Pentru hematom, furunculoza, diferite procese inflamatorii, batranii foloseau faina de grau, ovaz sau de secara amestecata cu miere de albine si un ou crud sau o lingurita de sare. Aluatul obtinut se aplica pe locul bolnav si se schimba zilnic. in caz de dureri lombare se risnesc castane pana ajung ca o pulbere, se amesteca cu ulei de camfor sau osanza topita. Un strat subtire de unguent din castane se unge pe o felie de paine neagra si se aplica pe locul bolnav. Painea de grau si cea de secara erau folosite odinioara ca leac impotriva pelagrei. Miezul de paine putin inmuiat in vin rosu, aplicat pe locuri de pe corp cu contuzii, facea sa se retraga umflatura si sa dispara vinataile.

  • Sa coacem singuri paine

Putem sa preparam singuri paine integrala. Iata o reteta traditionala. Cine o foloseste va fi 100% sigur ca nu a consumat nimic daunator. Mai intai se pregateste plamada: se amesteca o lingurita de miere cu o lingura cu ulei, putina sare si 2 cani de apa. Adaugati faina integrala de grau pana cand pasta nu se mai lipeste de degete. Faceti o sfera si lasati-o sa stea intr-o strachina de pamant timp de trei zile, la o temperatura de 20 grade C. Dupa trei zile, pasta s-a umflat, a ajuns moale si are miros de vin. Framantati-o din nou, adaugand doua linguri de faina, si lasati-o sa mai stea inca doua zile. Dupa doua zile, plamadeala pentru paine este gata. Extrageti o bucata de plamada (cit un ou de gaina), adaugati apa si putina faina, ca sa obtineti o pasta moale. Faceti o sfera, pe care o veti tine trei zile la 15 grade C. Puteti inlocui plamada cu drojdie din comert, cam 50 g la 1 kg de paine (doua cubulete). Pentru trei paini de 500 g, avem nevoie de: trei sferturi de litru de apa, un kilogram si jumatate de faina integrala, o lingura supa cu sare, 2 linguri de supa cu miere si plamada sau drojdie. Se amesteca aluatul, apa, mierea, sarea si apoi se toarna peste faina. Se framanta bine vreo zece minute si se lasa sa stea o noapte intreaga intr-un loc calduros pana isi tripleaza volumul. Apoi se framanta din nou 5-10 minute, cu putina faina, se face painea, care se cresteaza 2 cm adincime cu o lama. Pentru a-i da un aspect stralucitor, se unge cu albus de ou batut. Se introduce, apoi, in cuptorul incins.

  • Sfaturi pentru o paine proaspata

- painea si chiflele se pot congela si tin 2-6 saptamani.

- painea ambalata in punga de plastic, pastrata mai mult timp in frigider, mucegaieste.

- feliile ambalate in hirtie sau panza se vor usca mai repede. Ideale sunt punga din panza sau un servet textil mai mare.

- painea tine mai mult daca o inchizi intr-o cutie inchisa etans sau intr-un vas de ceramica.

- painea se mentine proaspata daca pui in cutia de paine un cartof crud, curatat de coaja.

Painea, alimentul invocat in rugaciunile noastre, este obiect de disputa intre specialisti. Unii spun ca este sanatoasa, altii ca e boala curata. Cu exceptia asiaticilor, care folosesc orezul, fara paine nu putem concepe nicio masa, cum am putea renunta la ea si mai ales de ce? Exista sortimente de paine care fac mai mult rau decat bine, asa cum exista paine care ajuta la sanatate. Cum o recunoastem pe cea buna de cea daunatoare? Iata cateva argumente pentru painea-medicament si motivele pentru care e bine sa evitam consumul de paine alba.

  • Paine buna, paine care ingrasa

Graul, ingredientul principal al painii, a fost catalogat ca medicament chiar din anii '70. Cereala este bogata in vitamine din complexul B, fosfor, magneziu si calciu, deci nu poate fi decat o sursa de sanatate pentru organism. Ajuta la protejarea tubului digestiv, regleaza greutatea corporala, contribuie la asimilarea mineralelor, confera tonus psihic si intelectual. Cu cele 60% de glucide, 10% proteine si sub 1% lipide, prezente in mod natural in cereale, painea ar putea fi considerata un aliment ideal. Nu mai putin de jumatate din nevoile energetice ale organismului nostru se pot acoperi cu substantele din paine. Dar painea este frecvent acuzata ca ar fi principala responsabila de kilogramele in plus pe care le adunam. Astazi, mancam in medie 130 grame de paine pe zi, fata de 600 grame, in urma cu aproximativ un secol. Si cu toate acestea, supraponderalitatea si obezitatea se afla pe o panta ascendenta. Un paradox de care este responsabila painea alba.

  • Neagra, dar sanatoasa

In ultima perioada, nutritionistii au inceput sa pledeze pentru folosirea painii din faina neagra, cu tarate, cu secara, si sa recomande evitarea painii din faina alba care permite stocarea in organism a grasimilor. Faina, cu cat este mai rafinata, cu atat isi pierde mai mult din continutul de fibre si de nutrimente. Numita de cand se stie si ,,painea saracului“ din considerente pur financiare, painea neagra demonstreaza o data in plus ca si cu bani mai putini se poate cumpara sanatate. Recomandata in tratamentul obezitatii, acest tip de paine are si alte conotatii terapeutice mai putin cunoscute. Francezii au demonstrat ca painea neagra faciliteaza o rezolvare rapida a problemelor digestive, ajutind in tratarea cancerului de colon. in plus, cei care o consuma se pot lauda cu o stare de vioiciune si un tonus de invidiat. in schimb, un studiu publicat in International Journal of Cancer subliniaza faptul ca persoanele care mananca prea multa paine alba sunt mai expuse pericolului de a face cancer de rinichi.

  • Prietenul inimii

Painea alba (270 calorii la 100 grame) este mai saraca in fibre si in nutrimente. Consumata calda, produce balonari, gradul sau de umiditate diminuand secretia enzimelor salivare care ajuta la digerarea amidonului. painea alba, atit de apetisanta, este si cariogena. In schimb, painea neagra, fabricata din cereala nedecorticata, ajunge sa furnizeze organismului de 10 ori mai mult magneziu, de 2,5 ori mai mult fosfor si calciu, o cantitate sporita de vitamine din gama B si fibre vegetale. Igienizeaza perfect tubul digestiv expus la cancer, boala datorata mai ales unei alimentatii necorespunzatoare sau mai bine-zis moderna. Consumul de paine neagra ajuta la prevenirea si combaterea constipatiei si colitei de putrefactie. Painea neagra induce rapid senzatia de satietate, fiind recomandata pentru reducerea greutatii corporale. Dar si pentru a scapa mai usor de bolile de piele. Este sanatoasa pentru pancreas, amelioreaza diabetul. painea neagra este un prieten al inimii, experimentele realizate demonstrind ca are un rol bine esential in prevenirea ischemiei cardiace.

  • Cum alegem o paine buna?

Cu toate ca painea din faina alba, intens rafinata, este foarte gustoasa, este recomandabil sa alegeti paine neagra sau integrala. Dar sortimente autentice, nu cele obtinute din faine albe colorate cu aditivi alimentari, cum au aparut in magazinele din România! Cum alegem sortimentul cel mai bun dintr-un noian de varietati de paine neagra aparut pe piata? In primul rand trebuie sa evitam painea ambalata a carei eticheta ne avertizeaza ca prezinta in continut si aditivi. Daca termenul de valabilitate este foarte mare, cu siguranta respectivul sortiment de paine este bombardat cu aditivi suntetici pentru afinare, corectori de gust, arome, agenti de conservare. In acest caz, mai bine mancati paine alba decat neagra! De obicei painea feliata si ambalata contine tot felul de elemente care o ajuta sa reziste mai multe zile pe rafturi, prelungindu-i termenul de garantie. Cu cat ingredientele sunt mai putine si naturale, cu atit mai bine. Painea neagra cu gust acru si nu prea coapta e deosebit de nociva sanatatii. O astfel de paine este fabricata din faina care a intrat intr-un proces de alterare. Este un produs greu digerabil.

  • Integrala, graham sau cu germeni de grau

Painea integrala (230 calorii la 100 grame) este bogata in vitamine, minerale si fibre. Painea cu tarate (230 calorii la 100 grame) contine vitamine de tip B, e o buna sursa de fibre, accelereaza tranzitul intestinal. painea de secara (230 calorii la 100 grame) combate constipatiile pasagere. Painea graham se recomanda in afectiunile gastrointestinale si obezitate. Painea cu amestec de cereale reduce nivelul colesterolului din sange, se obtine din faina de soia si faina neagra. Painea cu cu germeni de grau se recomanda in bolile cardiovasculare, diabet, afectiuni gastro-intestinale, obezitate. Iar painea din amestec de cereale si leguminoase, cu continut ridicat de fibre alimentare, contine ulei de peste Omega 3, tarate de ovaz, fibra de mazare, seminte de floarea-soarelui si de soia. Este o sursa bogata de bioelemente, utila intr-un regim echilibrat.

  • Felii de istorie

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente, datand din era neolitica. Primele feluri de paine produse au fost preparate din terci de cereale, facut din graunte macinate si apa. Descendente ale acestor tipuri timpurii de paine se mai consuma in lume, spre exemplu tortilla in Mexic, chapati in India, poa ping iin China, turte de orez oatcake in Scotia, painea din porumb indian johnnycake in America de Nord si injera in Etiopia. Sumerienii mincau turte nedospite din orz, iar egiptenii secolului XII i. H. cumparau de la dughenele de pe strazi o paine numita ta. Se considera ca painea dospita a aparut in Egipt. Grecii mincau clatite pe gratar, paine cu miere si ulei, franzelele modelate sub forma de ciuperca si acoperite cu seminte de mac, si chiflele militare coapte pe frigare. in Europa medievala, painea era nu numai aliment ci si o parte din vesela. Se foloseau bucati de paine veche (15/10cm) drept farfurii. Dupa terminarea mesei, puteau fi mancate, date saracilor sau cainilor. Otto Frederick Rohwedder este considerat tatal painii feliate. in 1928 a inventat o masina care felia si impacheta painea. painea alba a fost painea preferata de aristocrati timp de generatii, in timp ce oamenii saraci mancau paine neagra. Acest lucru s-a schimbat in secolul XX, cand painea alba a devenit asociata cu clasele ignorante in materie de alimentatie.

  • Painea alba creste riscul de cancer

Conform unui studiu recent, consumul de paine alba in cantitati mari are ca efect cresterea riscului de imbolnavire cu un tip de cancer care ucide mii de oameni anual. Cei care mananca cinci felii de paine pe zi, se supun unui risc de doua ori mai mare de a dezvolta cea mai intilnita forma de cancer la rinichi, comparativ cu cei care consuma numai o felie si jumatate de paine pe zi. Specialistii explica acest lucru prin faptul ca substantele chimice care determina cresterea nivelului de zahar din sange sunt folosite, impreuna cu glucoza, pentru alimentarea celulelor canceroase.

Cititi si Glutenul si Cerealele si Taratele si Aminoacizii si Faina