Varstele

Spune-mi cati ani, ca sa-ti spun ce sa mananci

Alimentatia in functie de varsta este unul dintre principiile fundamentale pentru o viata sanatoasa

  • Masuri contra imbatranirii

Cand ne apropiem de 60 de ani, oasele si articulatiile nu mai sunt la fel de rezistente ca in tinerete, dar nu inseamna ca miscarea poate fi abandonata. Exercitiile fizice ajuta la mentinerea greutatii, fac oasele mai rezistente, mentin sanatatea creierului si a sistemului cardiovascular. Combinatia dintre alimentatie sanatoasa si miscare este unul dintre cele mai bune remedii impotriva imbatranirii. Excesul de greutate apasa asupra articulatiilor, duce la cresterea tensiunii arteriale, precum si a nivelului de zahar si de grasimi din singe (colesterolul), care pot mari riscul aparitiei diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare. Nu putem opri formarea de radicali liberi, dar, daca avem un sistem eficient de lupta impotriva lor, putem proteja integritatea celulelor si tesuturilor. Toate plantele sunt surse pretioase de antioxidanti. Sunt satioase si nu contin multe calorii, fiind un aliat de nadejde al acestei varste. Dietele de slabire admise sunt cele bazate pe fructe, legume si produse lactate. Este importanta si hidratarea, lichidele suficiente ajutand la mentinerea in forma a intregului organism. Se recomanda consumul de tarite, care scad colesterolul, diminuarea cantitatii de sare, evitarea sedentarismului si a excesului de alcool, consumul de banane, sucuri de fructe si fructe uscate. Micul dejun trebuie sa contina brinza de vaci proaspata, iaurt natural, nuci, broccoli, salata verde, sardine sau somon. E bine sa se reduca numarul cestilor de cafea. Mierea joaca un rol esential in furnizarea de vitamine si minerale. Alcoolul si fumatul sunt pe lista neagra. Foarte important e somnul suficient si odihnitor. La 50 de ani, se mananca obligatoriu iaurt (1-2 portii pe zi) si ficat (cel putin o data pe saptamana).

  • La 60 ani, si mai mult

La varsta a III-a, rata metabolica este cu 20-40% mai scazuta decat la 20 ani, asa incat cresterea in greutate poate fi o problema, iar riscurile de cancer cresc semnificativ. Pe masura ce imbatrinim, ne pierdem senzatia de sete, de aceea pot aparea deshidratarea, oboseala, durerile de cap, lipsa concentrarii, boli de rinichi si cistita. Apa e intotdeauna cea mai buna, dar si ceaiurile. 80% din cazurile de cancer intestinal se inregistreaza la varste de peste 60 ani, deci trebuie redus consumul de carne procesata (cirnati, salam, sunca, pateu). In schimb, vegetalele scad semnificativ riscul de cancer si mentin o silueta sanatoasa. La 60 de ani, cateva kilograme in plus nu strica, deoarece orice boala care poate aparea de acum inainte va consuma din rezervele de grasime ale organismului. Din dieta nu trebuie sa lipseasca nucile (in fiecare zi) si uleiurile, sparanghelul si broccoli (pentru ca sunt bogate in acid folic). La 70 de ani, apetitul este mai mic. Alimente bogate in zinc, cum ar fi fructele de mare, carnea rosie si cerealele, pot contribui la mentinerea poftei de mancare. Se recomanda consumul de ficat si germenii de grau.

  • Cat de des trebuie sa mergem la doctor?

Controlul stomatologic - o data pe an, incepand cu varsta de 20 de ani.

Examenul pielii - o data pe an, daca observati alunite care si-au schimbat culoarea si volumul, care incep sa singereze.

Analize de sange - la fiecare doi ani. Se pot depista din timp diabetul, colesterolul marit sau trigliceridele in exces.

Investigarea tiroidei - anual, daca aveti antecedente in familie. Simptomele dereglarilor: transpiratie abundenta, palpitatii, stari de voma, insomnie, iritabilitate.

Bilantul pneumo-cardiologic - la interval de 3-5 ani. Mai ales fumatorii trebuie sa-si verifice periodic tensiunea arteriala, sa faca o electrocardiograma, sa isi masoare volumele si debitele pulmonare.

Examenul oftalmologic - o data pe an, chiar daca nu purtati ochelari de vedere. O persoana din doua dezvolta, fara sa stie, un glaucom. In plus, modificarile oculare pot da migrene.

Masurarea tensiunii - o data pe an. Daca valorile sunt prea mari, se dubleaza riscul de maladii cardiace sau de accident vascular cerebral.

Colonoscopia - la fiecare 5 ani. Depistarea cancerului de colon devine o prioritate.

Testul de memorie - de la caz la caz. Incepand de la 50 de ani, daca observati pierderi de memorie, trebuie mers la medic. Diagnosticarea precoce a unei probleme de circulatie cerebrala sau a bolii Alzheimer este extrem de importanta.

Osteodensitometria- in preajma menopauzei/andropauzei. Densitatea masei osoase poate fi modificata in caz ca aveti constitutie fragila sau fumati.

Investigatii ginecologice - o data pe an. Frotiul cervico-vaginal se poate face si la doi ani. Astfel, pot fi reperate eventualele leziuni precanceroase si canceroase ale colului. Examinarea sanilor se face lunar, incepand de la pubertate. Mamografia e obligatorie la fiecare 2 ani, incepand de la varsta de 40 de ani. Ecografia mamara se face ori de cate ori e nevoie, incepand de la pubertate. Dupa 35 de ani, barbatii e bine sa faca o data pe an o ecografie de aparat urinar, iar dupa 50 de ani, de doua ori pe an. Orice dificultate la urinare trebuie tratata cu seriozitate la orice varsta.

Cititi si Gerovitalul si Copiii si Osteoporoza

Nu putem manca orice, oricand, nevoile organismului si puterea lui de procesare sunt diferite in functie de „vechimea“ noastra. Fiecare varsta, cu alimentele ei, dar si cu durerile ei. Cu totii suntem predispusi la anumite afectiuni, in functie de zestrea genetica, dar si de modul de viata. In special, regimul alimentar corect este cel care ne mentine in forma. In functie de varsta, anumiti parametri trebuie verificati si tinuti sub control cu ajutorul dietelor. Iata care sunt alimentele fiecarei varste si care ne e varsta in functie de cea ce mancam.

  • Adolescentii au nevoie de calciu

La 20 de ani, metabolismul functioneaza la cote maxime. Tot acum, excesele (dulciuri, bautura, tutun) sunt cel mai mare dusman. In adolescenta, cand oasele sunt inca in formare, regimul alimentar presupune cu prioritate aportul de calciu si vitamina D, care se gasesc in lapte slab, iaurt sau brinza de casa. Tot in aceasta perioada, se formeaza masa musculara, proces care se desfasoara optim in prezenta a cat mai multor proteine sanatoase, care se gasesc in peste, pui, carne slaba si proteine vegetale, cum este soia. Adesea, alimentatia adolescentilor este lipsita de fibre. Mancarea fast food lipseste adolescentii de alimentatia bogata in fibre. De aceea, la aceasta varsta, adolescentii ar trebui sa-si formeze un obicei alimentar sanatos si sa consume mai multe fructe si legume proaspete, cereale integrale (orez negru, orz, paine din faina integrala si ovaz). Aceste alimente sunt si o sursa importanta de potasiu, un mineral valoros pentru o buna dezvoltare a corpului adolescentilor. La 20 de ani, necesarul de grasimi este de 35-40% din aportul caloric zilnic. La aceasta varsta, sunt bune grasimile, dar nu cele procesate. Cele nesaturate (grasimi vegetale si grasimile din peste) sunt si surse importante de acizi grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6). De obicei, adolescentii beau multe sucuri carbogazoase. Pe langa alte efecte nocive, aceste bauturi impiedica absorbtia calciului. Nu este recomandat regimul vegetarian la aceasta varsta. La 20 de ani, organismul are nevoie de cat mai multa Omega 3, iar pestele (sardina sau somonul) este cea mai buna sursa.

  • 20-30 de ani, varsta cerealelor

Intre 20 si 30 de ani, tinerii trebuie sa manance la ore fixe, de trei ori pe zi, si sa consume fructe intre mese. Chipsurile, batoanele cu ciocolata sau floricelele prajite in ulei trebuie inclocuite cu batoane cu cereale, migdale ori nuci crude sau fructe. Intre 20-30 de ani, tinerii au prostul obicei de a face abuz de alcool, fetele parand sa fie victime mai sigure ale alcorexiei. Alcoolul este raspunzator de formarea grasimii viscerale, care se depune pe organe si care determina boli cardiovasculare, diabet si cancere mai tarziu in viata. Tot fetele, fiindca sunt la varsta cand sunt interesate de imaginea lor, au tendinta sa urmeze diete rapide de slabit. Dupa cum arata statisticile, acestea mai mult ingrasa decat slabesc. Principala regula pe care trebuie s-o respecte tinerii la aceasta varsta este formarea obiceiului de a manca un mic dejun sanatos, cu proteine si fibre. Daca in adolescenta, corpul avea nevoie de multe proteine, lipide si zaharuri, acum acestea trebuie reduse. Tinerii de 25 de ani se pot ingrasa rapid si pot slabi rapid. Caisele uscate elibereaza incet si durabil energia, nu trebuie facut exces de cafea. Cerealele integrale, lintea si legumele sunt benefice. La 30 de ani, muschii incep sa-si piarda din fermitate din cauza lipsei de activitate fizica, dar si din cauza regimului alimentar care tinde sa devina mai bogat in calorii. Cele mai bune alimente: legumele, pastele integrale, terci de cereale sau piine granulata, seminte de susan sau de floarea-soarelui.

  • Hidratarea, imperativul adultilor

Dupa 30 de ani, micul dejun trebuie sa fie unul consistent, alcatuit din proteine si fibre: fructe, cereale integrale, oua, brinza, legume. Cele mai bune alimente sunt: soia (cel putin o data pe zi) sub orice forma, lapte, tofu sau diverse preparate, fructe de padure (mure, afine, capsune, zmeura), nuci. persoanele care au intre 30 si 40 de ani, trebuie sa se hidrateze intens, sa respecte micul dejun, sa manance de trei ori pe zi si sa consume la cina doar salata si carne slaba. In aceasta perioada, eforturile pentru mentinerea greutatii sunt din ce in ce mai mari. Nevoile energetice depind, in mare parte, de cantitatea de muschi. Este indicat sa se consume proteine din carne slaba, peste, pui, proteine de soia si produse lactate. La aceasta varsta, e nevoie si de alimente slabe, fructe si legume din abundenta, precum si cereale integrale. Grasimile nu trebuie evitate in totalitate, in sensul ca sunt recomandate grasimile naturale din peste, nuci, avocado si ulei de masline. Activitatile zilnice sunt intense, responsabilitatile de la serviciu mai mari, apare si copilul care atrage dupa sine griji si responsabilitati in plus. Mecanismele de rezistenta la stres pot da semne de epuizare. Dieta va trebui asociata cu exercitiile fizice. Consumul energetic la aceasta varsta este mai mic, de aceea e nevoie de mai multe vitamine pentru mentinerea vitalitatii.

  • Varsta carentei de vitamine

Dupa 40 de ani, femeile se apropie de menopauza, trecand printr-o perioada dificila (schimbari de dispozitie, bufeuri, anxietate), iar in cuplu se manifesta scaderea dorintei sexuale. Se instaleaza osteoporoza, iar depresia e un fenomen destul de frecvent. E nevoie de o alimentatie bogata in special in vitaminele C si complex B, precum si minerale (calciu si fosfor), cu un aport echilibrat de proteine si glucide si cat mai scazut de lipide. Surse bune de vitamina D pot fi produsele lactate si ficatul unor pesti slabi. Se recomanda mai multa carne rosie slaba (de 4 ori pe saptamina). Soia si lintea sunt plante bogate in fitoestrogeni, ajutand la reechilibrarea hormonala. Pe masura ce varsta incepe sa-si puna amprenta asupra pielii, trebuie consumate multe fructe si legume cu continut ridicat de betacaroten, vitamina E (avocado si cereale integrale) si acizi grasi esentiali (ulei de masline si nuci). Dupa 40 de ani, sunt recomandate terciurile (de ovaz) cu nuci sau migdale. Un astfel de mic dejun protejeaza inima si ridica moralul. 40 ani este varsta cand creste riscul bolilor cronice, precum si al celor oncologice. Organismul trebuie sa uite de cartofi prajiti, carne grasa, prajiturele, sosuri si maioneze. Sistemul digestiv are si el putin de suferit, digestia fiind mai lenesa. Dupa 40 de ani, femeile sunt mult mai predispuse la hipertensiune arteriala, boli de inima, diabet, osteoporoza, artrita si obezitate. Acum incepe sa se piarda din masa musculara, densitatea oaselor scade. Eliminati alimentele cu mult colesterol (carne de porc, smintina, oua, lapte si unt) si inlocuiti-le cu iaurt degresat, peste oceanic, broccoli, rosii si citrice. Consumati mai multe fibre, pentru ca dau senzatia de satietate si favorizeaza digestia, previn acumularea constipatia si reduc nivelul colesterolului. Cele 30 de minute zilnice de miscare incetinesc procesul natural de imbatrinire a corpului. Beti multa apa si doua cani cu ceai verde pe zi.