Pepene galben

Pepenele galben, felii de sanatate

  • Leac pentru arsuri

Prezenta in componenta pepenelui galben a unor elemente (cum ar fi potasiul, calciul) si a vitaminelor A, B, C ajuta la pastrarea echilibrului metabolic necesar in diabet, protejand organismul de aparitia unor complicatii pe sistem nervos, arbore arterial, ochi si rinichi. Se consuma cantitati moderate de pepene galben in fiecare zi, pe parcursul sezonului. Inflamatiile si senzatiile de arsura de la nivelul pielii se trateaza rapid, aplicand felii subtiri de pepene galben, tinut in prealabil la frigider. Pepenele galben ajuta la detoxifierea organismului. Regenereaza tesuturile, fiind indicat in constipatie, hemoroizi, guta, reumatism si ingrijirea tenului. Datorita acidului folic, imbunatateste sistemul imunitar. Amelioreaza bolile de stomac si imbunatateste dispozitia psihica.

  • Regleaza tiroida

In urma cercetarilor recente, substantele nou descoperite in pepenele galben s-a dovedit ca au efect de echilibru asupra tiroidei. Pulpa fructului de pepene galben regleaza si aglandele sexuale, hipofiza si hipotalamusul endocrin. Studiile arata ca persoanele care consuma in fiecare an cel putin 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana. La persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 34 de ani, se recomanda sa se consume in medie 600 g de pepene galben pe zi, pentru o sanatate interioara perfecta. La persoanele de 35-49 de ani se recomanda 750 g de pulpa de pepene galben, iar la cele intre 50 si 65 de ani, 400 g de pulpa de pepene galben. Specailistii recomanda sa se bea cel putin o cana cu apa seara, dupa pepenele galben. Abia asa incepe procesul de reglare a tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande.

Cu miezul lui dulce si zemos, pepenele galben este unul dintre cele mai parfumate fructe de sezon si un racoritor excelent. Are si actiune terapeutica, in multe privinte, mai puternica decat cea a pepenelui verde. De mii de ani, pepenele galben e considerat unul dintre cele mai sanatoase fructe. Face parte din ingredientele care compun deserturile speciale, dar si din meniurile curelor celor mai eficiente. E un elixir al frumusetii, stand la baza multor preparate cosmetice. Bulgarele auriu care troneaza in gramezi in toate pietele asteapta sa ajunga pe mesele noastre pentru a ne darui remedii naturiste dintre cele mai eficiente.

  • O farmacie intr-un fruct

Pepenele galben este originar din Persia, zona in care se cultiva de mii de ani. Si tot de atunci, e folosit in cure tamaduitoare. Astazi, pepenele galben nu si-a epuizat surprizele, cercetatorii descoperind zilnic noi efecte terapeutice ale miezului dulce si parfumat. Se stie ca reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii. Stiintific vorbind, pepenele galben este o leguma din aceeasi familie cu castravetele. Contine apa (88,5%), albumine, hidrati de carbon, fibre alimentare, acizi organici liberi, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, PP, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, calciu. Este mai bogat in vitamina C decat cel rosu si, in plus, contine beta caroten, antioxidant necesar organismului. De asemenea, are acid folic, care imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac. Are efect racoritor foarte puternic, actiune reglatoare asupra apetitului (datorita substantelor sale aromate), precum si efecte vitalizante puternice.

  • Cum alegem un pepene galben

Se consuma in general in stare naturala, dar este la fel de savuros si sub forma de salate, gem, serbet, inghetata, dulceata suc, chiar vin. Cand alegeti un pepene galben, tineti cont ca e mai bun cel mai greu si mai parfumat. La palpare, cel copt elibereaza o aroma puternica. Alt criteriu de alegere este culoarea: cel galben deschis este sigur un pepene copt suficient. Pepenii galbeni pot fi pastrati la rece, in frigider, intr-o punga de plastic. Cei insuficient copti se vor coace in doua-trei zile la temperatura camerei. In afara de consumul miezului, pepenele galben este remediu naturist si sub forma de suc, potolind setea si calmand sistemul nervos. De fapt, se obtine un fel de nectar, mult mai rezistent la oxidare decat cel al pepenelui verde. Se consuma numai foarte proaspat, la cel mult 10 minute dupa preparare. In cura, se beau 3-6 cani din acest nectar pe zi.

  • Terapii cu fructul auriu

Cura cu acest fruct inseamna consumul vreme de 3-4 zile a unui singur aliment: pepene galben, cam 4-5 kilograme. Sau, o alimentatie normala, dar inainte de fiecare masa, se maninca pepene galben, cateva felii. Cantitatea ideala se stabileste in functie de toleranta organismului, la mai mult de 2 kg pe zi, pot aparea perturbari digestive. Aceasta cura este deosebit de eficienta in anemii si convalescenta, cand sunt indicate 3 cani de nectar pe zi, plus 3 lingurite de afine uscate. In caz de constipatie, se maninca dimineata pe stomacul gol 1-2 kilograme de pepene galben, remediu ce va curata foarte bine tubul digestiv. Doua felii mancate inainte masa regleaza apetitul, pepenele galben avand calitatea de a potoli senzatiile persistente de foame si sa micsoreze considerabil cantitatea de alimente consumate pe parcursul zilei. E foarte bun si in tratarea bolilor de piele. Alergiile, dermatozele infectioase, insotite de usturime si mancarimi, trec cu o cura de pepene galben de 10-12 de zile, timp in care sunt scoase din alimentatie carnea, grasimile si alimentele sintetice sau conservate. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi 1 lingurita cu varf de trei-frati-patati pe stomacul gol, cu putina apa.

  • Pepenele galben in bucatarie

Iata o reteta speciala de pepene galben cu carne de vita. Se alege un pepene galben (cantalup) de marime mijlocie, se taie pe jumatate si se curata de seminte. Se scobeste o parte din miez, atat cat sa ramana 1 cm de miez in coaja. Miezul scos se pastreaza pentru sos. Separat, 1/2 kg carne de vita se amesteca cu rozmarin, sare, 20 migdale curatate de pielita. Doua cepe taiate julien se calesc in ulei impreuna cu felii de ardei gras.. 150 g de orez se fierb cu 4 cesti de apa. Ceapa si orezul se amesteca peste carnea tocata, se adauga un praf de ghimbir, busuioc si cimbru. Cu aceasta compozitie se umplu cele doua jumatati de pepene, se acopera cu folie si se da la cuptorul incins, pentru 30 min. Separat, intr-o tigaie, se topeste o linguraa de unt, apoi se adauga doua lingurite de miere si miezul de pepene, se amesteca pana se omogenizeaza. Cateva linguri de sos se adauga peste pepene si se mai tine 5 minute la cuptor. Se serveste cu sos si patrunjel verde, menta sau busuioc.

  • Cateva contraindicatii

Desi e foarte gustos si bogat in vitamine, pepenele galben este contraindicat femeilor care alapteaza pentru a nu provoca bebelusilor, colici. Este greu de digerat de stomacul celor mici, motiv pentru care se recomanda ca acest fruct sa fie consumat doar peste varsta de doi ani. Pepenele galben este contraindicat persoanelor care duodenita, diaree, ulcer, enterocolita, iar diabeticii trebuie sa-l consume dupa indicatia medicului.

  • Si semintele sunt bune

In uz extern, masajul cu suc de pepene galben are efect hidratant si calmant, fiind recomandat pentru tonifierea si redarea elasticitatii pielii. Tenul ofilit sau iritat are nevoie de pepene galben. Se face masaj usor cu suc proaspat sau se pun felii subtiri de pepene galben pe fata si se tin vreme de 15-20 de minute. Se pot aplica comprese pe ten si decolteu cu suc. Semintele de pepene galben, transformate in praf, sunt indicate in problemele digestive. Tot din seminte se poate obtine „lapte“ vegetal, care se foloseste la diferite creme sau se poate consuma in loc de suc. Mestecata foarte bine, o felie de pepene galben pe stomacul gol, va va fi de mare ajutor in sangerarile gingiilor. Acest fruct se considera ca imbunatateste dispozitia psihica in timpul depresiilor. Semintele de pepene galben fierte in lapte sunt recomandate impotriva pietrelor la vezica biliara.

    • 100 de grame de pepene galben inseamna

- apa 89.78 g

- energie 35 kcal

- proteine 0,88 g

- lipide 0,28 g

- carbohidrati 8,36 g

- fibre 0,8 g

- calciu 11 mg

- fier 0,21 mg

- magneziu 11 mg

- fosfor 17 mg

- sodiu 9 mg

- vitamina C 42,2 mg

- acizi grasi saturati 0,071 g.

O ceasca plina cu pepene galben contine aceeasi cantitate de vitamina C cat o portocala si de zece ori mai multa vitamina A. Pepenii care au miezul mai portocaliu au un continut mai mare de vitamina A.

Cititi si Sucuri naturale si Codul culorilor.