Silvoterapia

Copacii sunt doctori iscusiti

Energia anumitor specii de arbori ne poate oferi liniste sufleteasca si sanatate

  • Foioasele regleaza sistemul endocrin

Frasinul purifica foarte bine campul energetic si redreseaza psihicul. Sub frasin este recomandat sa meditam, deoarece ne sustine atentia concentrata. Cele mai bune ore sunt intre 10 si 12. Foarte mult timp i s-a atribuit acestui copac puteri magice, datorita calitatilor sale curative. Ajuta in lupta contra gutei si a durerilor in colici renale. Semintele sunt renumite pentru actiunea diuretica si afrodisiaca, iar scoarta ramurilor este febrifuga. Mugurii scad colesterolul, frunzele ajuta la indepartarea edemelor si a celulitei. Studii de specialitate arata ca efectul vizual al frunzelor foioaselor miscate de vint au un impact puternic la nivelul creierului si al epifizei, cu consecinte ameliorative asupra psihicului, metabolismului si a sistemului endocrin. Ulmul e recomandat in afectiunile pielii. Frunzele sale au o remarcabila putere cicatrizanta si antiinflamatoare. Scoarta se foloseste la fabricarea medicamentelor contra hidropiziei, dermatrozelor si reumatismului. Ceaiul din frunze de ulm ajuta la protejarea invelisului stomacului, deoarece contine un agent antiulcer foarte puternic. Malinul e diuretic si e recomandat contra inflamatiilor cailor urinare, contra gutei si artritei. Fagul are o scoarta cu proprietati astringente si antiseptice. Foarte eficace pentru dezinfectarea plamanilor, ea se foloseste in diferite siropuri. Plimbarile in jurul salcimilor infloriti (mai-iunie) au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorita uleiului eteric din parfumul florilor.

  • Sub castani, sporeste imaginatia

Castanul salbatic este activ energetic intre orele 12 si 14. Acest copac stimuleaza fantezia, dar exagerarea contactului cu castanul poate duce la halucinatii. De-a lungul secolelor, taranii utilizau faina de castan pentru a face piine. Frunzele castanului dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot vindeca bronsitele si reumatismul. Folosita ca infuzie, scoarta are proprietatea de a scadea temperatura. Indiferent daca este salbatic sau comestibil, acest arbore reduce durerea si inflamatia, imbunatateste circulatia periferica, impiedica multiplicarea germenilor. Este indicata plimbarea pe sub castani celor aflati in convalescenta. Credinta populara spune ca acela care poarta in buzunare castane este ferit de dureri reumatice. Teiul da o senzatie de caldura si pace, fiind puternic activ intre orele 1 si 5. Influenta lui e mai mare in perioada in care e inflorit. Numit si copacul uitarii, este folositor in insomnie, afectiuni respiratorii, are efect antispastic, sudorific, calmeaza colicile abdominale ale bebelusilor, stimuleaza evacuarea vezicii biliare, e un bun calmant in conjunctivite, cearcane, eruptii cutanate. Baia cu flori de tei este reconfortanta. Teiul are efect hipotensiv, fiind un excelent remediu contra stresului si a oboselii. In antichitate, bolnavilor de epilepsie li se recomanda sa doarma la umbra teilor infloriti. Arinul ramine in repaus intre orele 0 si 3, in rest este in permanenta activ. Energia arinului este negativa, deci nu trebuie sa ne sprijinim de acest copac. Dar, daca aplicam o bucatica de lemn de arin in zona ficatului, scapam de criza biliara. Totodata, arinul ne ajuta sa ne eliberam de durerile sufletesti, iar frunzele lui aplicate pe locul dureros, ajuta in reumatism.

  • Plopul iti da energie, apoi ti-o ia

Salcia se odihneste intre 1 si 2 si e maxim activa intre 17 si 20. Are efect calmant, relaxant. In preajma salciei trec senzatiile de furie si oboseala. Salcia este capabila sa ne scape de durerile de cap si sa readuca armonia in intregul organism. In general, este un bun analgezic. Salicina continuta de frunzele si scoarta salciei este precursorul aspirinei de astazi. Inca din antichitate se cunosteau calitatile sale de a reduce febra si durerea. Mugurii au efect sedativ. Salcia e buna contra reumatismului, a transpiratiei picioarelor, stomatita, dureri musculare, insomnie. Decoctul din frunze de salcie amelioreaza durerile si duce la vindecarea bataturilor. Plopul are activitate maxima intre orele 14 si 17. Acest copac mobilizeaza fortele din noi. Daca imbratisam plopul pentru cateva minute, scapam de oboseala. Dar nu este bine sa exageram, deoarece se produce un retur al energiei, ceea ce da senzatia de ameteala. Plopul tremurator are renumele de vampir energetic, aspirand energia celor ce stau in preajma lui mai mult de 10 minute. Mai ales intre orele 13 si 16. Totusi, a sta sub acest copac cateva minute poate fi benefic, deoarece va extrage din organismul nostru stresul si surplusul de energie daunatoare. In doar 10 minute, lipind de obraz o crenguta de plop tremurator, putem scapa de durerea de masele. De fapt, alina orice durere, in afara de cele de cap si crizele cardiace. In traditia populara, plopul a reprezentat un simbol al vitejiei, iar mugurii de plop purtati in dreptul inimii aduceau alinare celor raniti in dragoste. Plopul are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta, fiind util in afectiuni reumatismale, dermatologice (pagi, arsuri, dermatoze), respiratorii (bronsite acute, tuse) renale.

  • De ce avem nevoie de silvoterapie?

Silvoterapia este utila tuturor acelora care din diferite motive inregistreaza deficiente in oxigenarea plamanilor. Dar si celor care vor sa respire o gura de aer curat. Padurile degaja un aer de o deosebita puritate, chiar si atunci cand sunt in imediata apropiere a oraselor, a fabricilor sau a strazilor cu trafic rutier intens. Aerul din padure contine ioni negativi de oxigen, considerati adevarate „vitamine ale aerului“ care activeaza circulatia sangelui, cressc numarul globulelor rosii, usureaza respiratia si favorizeaza somnul. De asemenea, stimuleaza toate functiile organelor si contribuie la intirzierea imbatrinirii. Padurea reprezinta si un excelent mediu pentru miscare, dar si oaza de liniste in care putem evada din lumea zgomotoasa. Padurile joase sunt cele mai vesele si au efect stimulativ, recreativ, relaxant, in timp ce padurile din zonele inalte de brad, molid, sunt mai tacute, induc o stare de liniste, calm profund launtric, fiind recomandate persoanelor stresate care s-au confruntat o perioada de timp cu o stare de tensiune psihica. Padurea e un magnet verde pentru cei ce vor sa-si incarce bateriile, dar numai daca o strabatem la pas. Mersul cu bicicleta sau sporturile cu motor nu sunt practici ale silvoterapiei, nu fac decat sa tulbure armonia naturii si sa deranjeze atit vietuitoarele padurii cat si pe oamenii care cauta pacea, armonia si sanatatea oferita de copaci, acesti psihologi si doctori fara egal.

Padurea este un medic desavarsit. Ne ofera umbra in zilele caniculare, liniste, oxigen, vapori cu rol terapeutic, frunze, fructe, flori si scoarta din care putem prepara remedii. Dar copacii ne vindeca si prin simpla lor prezenta. Stand sub ramurile unui arbore, primim un anumit tip de energie care actioneaza asupra diferitelor organe, reglandu-le functiile. Metoda se numeste silvoterapie si este cunoscuta inca din antichitate. Copacoterapia este recomandata atit omului sanatos, pentru intarirea organismului, combaterea oboselii si a stresului, cat si celui bolnav. Iata cativa arbori-medici care ne vindeca prin simpla lor prezenta.

  • Sprijiniti-va de copaci!

Unii arbori ne atrag, altii ne produc emotii negative. Fiecare dintre noi isi poate gasi copacul care i se potriveste, a carui energie o va resimti si astfel ii va fi de folos. Tehnicile moderne de masurare au pus in evidenta o activitate bioenergetica deosebit de intensa in interiorul ecosistemelor impadurite, astfel incat silvoterapia incepe sa fie recunoscuta ca o metoda eficienta si gratuita de tratament. Efectele revigorante ale padurii pot fi constatate atunci cand, dupa o drumetie de 3-4 kilometri prin padure, suntem mai odihniti decat inainte de a depune acest efort. Silvoterapia are efecte tamaduitoare, dar si preventive in bolile nervoase, surmenaj, astenie, hipertensiune arteriala, obezitate, insomnie, bronsita cronica, astm bronsic. Ca orice organism viu, fiecare arbore are un bioritm al sau, cu ore de repaus si ore de maxima activitate biologica. In perioadele in care activitatea lor e mai intensa, arborii au efecte terapeutice maxime. Energia pozitiva este proprie mesteacanului, stejarului, pinului, castanului, artarului, teiului, frasinului, salciei. Acesti arbori ne alimenteaza cu energia lor vitala, motiv pentru care ii intilnim frecvent in preajma locuintelor. Arborii cu energie negativa sunt plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul, arinul. Absorb energia din corpul omului si, odata cu ea, extrag si durerea, eliminand din organism energia daunatoare. Pentru a ne reface din punct de vedere energetic si emotional, vom alege doar copacii sanatosi, cu scoarta fara umflaturi sau cicatrice. Nu trebuie decat sa stam cateva minute sub un copac, la anumite ore si chiar sa ne lipim de trunchiul lui.

  • Mesteacanul absoarbe supararea

Dendroterapia (silvoterapia, copacoterapia) nu are aceleasi efecte in toate regiunile globului si in toate perioadele anului. Iarna, potentialul energetic scade pina la 50-70% la copacii carora le cad frunzele, iar la cei care sunt tot timpul verzi, se micsoreaza cu 15-25%. Se spune ca fiecare om are copacul lui, de care se simte atasat. Este acel arbore fata de care simtim o stare de simpatie si de bine. Altii il identifica prin metoda biolocatiei (nuielusa de alun). Fiecare specie de copac are proprietatile sale terapeutice asupra organismelor vii, dar se influenteaza si intre ele. Acolo unde plopul creste linga un mesteacan, vom vedea ca, pe partea dispre plop, ramurile mesteacanului sunt mai putine, iar celelalte sunt intinse in partea opusa. Acestea deoarece energia plopului paralizeaza energia mesteacanului. Mesteacanul are o energie blanda, cu efect linistitor. Este un arbore cautat mai ales pentru descarcarea supararilor, a stresului. Cine se lipeste de trunchiul mesteacanului si zaboveste asa pret de cateva minute, va pleca mai usurat sufleteste. Perioada de virf a acestui copac este dimineata, intre orele 4 si 8. Mesteacanul are actiune diuretica, antiinflamatorie, bacteriostatica, stimulator al secretiei gastrice, bilei si fermentilor digestivi, favorizeaza eliminarea acidului uric si a colesterolului, se pare ca are puterea de a dizolva pietrele la rinichi. Seva mesteacanului are cea mai mare putere terapeutica. Scoarta lui este febrifuga. Infuziile din frunze de mesteacin sunt eficace contra gutei si reumatismului. Mesteacanul, indiferent de specie, este perfect pentru reglarea sistemului nervos, detoxifiere si sporirea imunitatii. Frunzele stimuleaza cresterea parului, regleaza circulatia sanguina periferica, purifica pielea.

  • Stejarul, copacul inimii

Stejarul este in repaus intre orele 14 si 16, mai activ fiind intre orele 21 si 3 dimineata. Energia stejarului este puternica, de aceea, persoanelor agitate, nervoase nu li se recomanda sa stea prea mult in preajma stejarului. In prealabil, se pot odihni sub un plop tremurator, pentru a se linisti, apoi se pot apropia de stejar, pentru a absorbi energia acestui copac. Stejarul vindeca si prin compozitia scoartei, a frunzelor si a substantelor volatile emanate. Un singur hectar de padure de stejar raspandeste in atmosfera circa doua kilograme de substante (supranumite antibioticele padurii) care constituie un excelent filtru antibacterian. Inima este influentata pozitiv de prezenta stejarului, scade tensiunea arteriala, amelioreaza somnul si oxigenarea sanguina. Specialistii au constatat ca, in localitatile aflate in preajma padurilor de stejar, afectiunile cardio-vasculare sunt o raritate. Inca din cele mai vechi timpuri s-a observat ca ostasii care se asezau sub stejari dupa un mars istovitor, isi refaceau fortele mai repede. Contactul cu un stejar este folositor in astenie, actioneaza asupra aparatului genito-urinar si e revitalizant pentru persoanele in varsta. Coaja si ghinda de stejar au proprietati tonice, antifebrile, antiseptice la nivelul florei microbiene intestinale, fiind eficiente in diaree, dizenterie, in combaterea viermilor intestinali. Pudra de scoarta opreste hemoragiile nazale. Baile din frunze de stejar aduc vindecare in diverse boli ale pielii, incepand de la ulceratii, degeraturi si pina la afectiunile hemoroidale si transpiratie excesiva a picioarelor si a miinilor.

  • Pomi vindecatori

- Cires si visin: tratarea afectiunilor cardiace, a diareei, a litiazelor renale.

- Dud: calitati laxative, antiscorbutice, depurative si tonice.

- Gutui: calmeaza tusea, diareea, indicat si in insuficienta cardiaca.

- Piersic: bun in caz de reumatism.

- Maslin: scade febra, vindeca hipertensiunea, malaria si diabetul.

- Alun: efecte in tulburarile de circulatie la nivelul picioarelor.

- Nuc: proprietati tonifiante, astringente, hipoglicemiante, depurative si vermifuge.

- Par: calitati dezinfectante, astingente, diuretice, antiinflamatoare, sedative, dizolva calculii renali.

- Prun: actiune diuretica, febrifuga, laxativa si vermifuga.

  • Pinul usureaza respiratia

Pinul, la fel ca toate coniferele, este in permanenta activ si are o energie puternica. Este capabil sa preia orice depresie sau soc emotional. Fitoncidele pe care le emana pinul distrug bacilul Koch, agentul cauzal al tuberculozei, iar cele ale molidului distrug agentul care cauzeaza difterie. Padurile de pin, situate la o mare altitudine, confera o stare de solitudine, de izolare, de revelatie interioara si sunt recomandate de psihologi persoanelor cu o puternica forta interioara, dar sunt contraindicate celor anxioase. Pinul este indicat in bronsite, fluidificand secretiile bronsice si calmand tusea, e util in cistite, pielite, uretrite, vaginite, afectiuni reumatismale, guta, arsuri solare, efectele fiind resimtite mai intens in luna mai, cand pinul inmugureste. Extractele din rasini sunt eficace contra reumatismului, gutei si a bolilor de piele. Bradul are efect balsamic, decongestionant, antiseptic, fiind folositor in tratarea afectiunilor respiratorii, e sedativ, fiind recomandat in afectiuni nervoase si neurologice, imbunatateste circulatia cerebrala, actioneaza pozitiv in afectiuni endocrine, stimuleaza hematopoieza. Perioada cea mai activa a bradului este in timpul inmuguririi (inceputul lui iunie). Artarul este activ intre orele 6 si 9. Energia lui reechilibreaza organismul din punct de vedere energetic. De asemenea, deochiul este cel mai bine alungat sub coroana unui artar. Frunzele de artar erau folosite pentru colorarea tesaturilor in negru. Ceaiul de frunze de artar calmeaza durerile de guta. Sau se strivesc si se aplica pe locul dureros, sub forma de cataplasme. Medicina naturista recomanda vinul de artar in dureri, guta, inflamatii articulare, intepaturi de insecte, reumatism.

Cititi si Arbori exotici si Gemoterapia si Sunetele naturii si Mumio