Plante iuti

Leacuri care pisca boala

Hreanul, usturoiul, ceapa, piperul si ardeiul iute ajuta in calmarea durerilor, detoxifiere si prevenirea bolilor cardiovasculare

  • Mancarurile piperate alunga gripa

Piperul negru, prin uleiurile volatile pe care le contine, are un efect antiinfectios puternic asupra cailor respiratorii, stimulind, in plus procesele digestive, actionind asupra aparatului cardiovascular si chiar asupra metabolismului. Pentru a calma tusea iritativa si tusea uscata, se amesteca doua varfuri de cutit de piper cu patru lingurite de miere si cu putina zeama de lamaie. Pasta rezultata se consuma pe parcursul a 1-2 ore, luind inghitituri mici. Gripa in faza incipienta se trateaza astfel: se beau doua-trei cani de ceai aromatic fierbinte indulcit cu miere si cu doua varfuri de cutit de piper negru, un varf de cutit de cuisoare si doua varfuri de cutit de scortisoara. Piperul negru este cel mai la indemana si cel mai eficient digestiv posibil. Ajuta si in balonari, amestecat cu chimen. Celor cu hipotensiune li se recomanda suplimentarea cantitatii de piper. Sensibilitatea la frig se poate ameliora daca timp de o saptamana se mananca la fiecare masa piper negru macinat. Persoanelor cu reumatism li se recomanda o plamadeala de piper negru in rachiu, cu care se maseaza zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face mai elastice, calmand durerile. Mai mult piper in mancare combate astenia. Piperul negru inlatura pietrele de la rinichi. Pentru tratament, se iau stafide mari si se umplu fiecare cu cate o boaba de piper. Se inghit progresiv boabele ajungand la ingerarea a 10 boabe in cea de-a zecea zi, apoi consumul scade pe parcursul altor 10 zile. S-a mai constatat ca piperul absoarbe si tumorile maligne.

  • Hreanul e antidotul bolilor de sezon

Hreanul e si el un antibiotic natural extrem de eficient. in bronsita, se recomanda ca peste trei lingurite de hrean ras sa se adauge trei lingurite de alcool alimentar de 40 de grade. Se lasa 10 minute. Se amesteca bine hreanul cu trei linguri de miere. Se administreaza pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza minimum trei saptamani. Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina si o jumatate de lingurita de piper negru. Se astupa sticla si se lasa la macerat 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se iau 3-4 linguri din acest vin tonic inainte de fiecare masa. Leacul ajuta in sensibilitate la frig, predispozitie spre degeraturi. Cu efecte excelente in sinuzita, hreanul se pune pe frunte, spre radacina nasului, sub forma de cataplasma (hrean ras in tifon). In 5-7 zile, afectiunea ar putea fi eliminata de tot. Pentru cei cu reumatism: se taie cubulete radacini de hrean si se pun in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Apoi se macina. Faina de hrean se amesteca cu de tarate de grau, punandu-se apa cat sa se formeze o pasta. Aceasta pasta, invelita in tifon, se aplica pe articulatiile afectate si se tine vreme de o ora. Are o actiune incalzitoare, antinevralgica si antiinflamatoare articulara. Hreanul mai ajuta si in pareze faciale, conjunctivita (prin inhalare). Prin accelerarea peristaltismului intestinal, hreanul este, in functie de cantitatea consumata, laxativ si purgativ. Stimuleaza metabolismul. Are efect expectorant si decongestionant al cailor aeriene superioare. Ajuta la eliminarea nisipului si pietrelor de la rinichi, fiind recomandat in guta si calculoza. Fiindca e bogat in fier, hreanul este un remineralizant si combate anemia. Siropul de hrean e bun in guturai cand e indicata si gargara cu trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.

Exista plante care sunt adevarate focoase, pisca la limba, ard in gura ca focul. Tocmai din acest motiv, medicina traditionala le recomanda ca leacuri extrem de eficiente, de „artilerie grea“. Gustul picant e apreciat in gastronomie, dar valoarea plantelor iuti sta in lupta cu bolile reumatice, respiratorii sau digestive. Cunoasterea proprietatilor medicinale ale acestor plante este mai mult decat binevenita, fiindca ele ataca exact bolile produse sau agravate de venirea sezonului rece. Piperul, hreanul, ardeiul iute, usturoiul si ceapa sunt cele mai „arzatoare“ remedii naturiste. Pirjolesc orice infectie.

  • Antibiotic natural

Usturoiul, despre care se spune ca alunga duhurile rele, are o utilitate mult mai valoroasa, aceea de a fi un puternic antibiotic natural. Omoara microbii cei mai rezistenti, un miligram de usturoi are aceeasi putere ca douazeci si cinci de unitati de penicilina. O cataplasma cu usturoi pusa pe talpile picioarelor este foarte buna pentru oprirea tusei si alungarea racelilor. O mixtura din cativa catei de usturoi tocati amestecati cu putin ulei de masline, aplicata pe talpi, face minuni. Usturoiul lupta cu germenii care cauzeaza intoxicatia cu salmonella, dizenteria si cu stafilococii care provoaca furunculele si ulceratiile purulente ale pielii. Alicina, substanta activa din usturoi, infrunta conjunctivita, febra tifoida, holera si TBC-ul. Previne bolile de inima si multe forme de cancer. Subtiaza sangele, prevenind formarea cheagurilor. Scade tensiunea si nivelul de zahar din sange, alunga astmul si bronsita, contribuie la detoxifiere. Leguma intepatoare incetineste depunerea de grasimi pe peretii arterelor. Slabiciunea, ametelile, pulsatiile dureroase ale capului, tiuitul din urechi, durerile pectorale de tipul anghinei, durerile de sale, amortelile sau furnicaturile, dispar toate, rapid si usor cu usturoi. Revigoreaza ficatul, ajutandu-l sa elimine toxinele. Poate vindeca boli de stomac si de intestine, cistite si afectiuni ale pielii, constipatia, bufeurile de la menopauza.

  • Frectii cu usturoi

Daca se ia o bucata de usturoi in gura, la inceputul unei raceli, pe partea dintre dinti si obraz, raceala va disparea in cateva ore sau cel mult o zi. Usturoiul actioneaza mai repede decat vitamina C la vindecarea racelilor. Frectiile cu usturoi ajuta in artrita si reumatism. Se spune ca un tonic simplu, preparat din usturoi maruntit intr-o lingura de miere, luat in timpul meselor, poate alunga durerile de sciatica si guta. Uleiul extras din usturoi a avut intotdeauna mare succes in bolile paralitice si reumatice. Durerile reumatice si nevralgiile dispar prin simple frectii cu usturoi. Pentru un par sanatos si des se taie jumatate de catel de usturoi si se freaca cu el usor pielea capului, apoi se pune o basma, pana a doua zi, cand se spala parul. in terapie, usturoiul se foloseste crud, dar sa fie soi autohton. Se consuma 2-4 catei de usturoi zilnic, in timpul mesei sau, daca suportati, intre mese, cand efectul terapeutic e mai puternic. Practic, nu exista limita pentru cura cu usturoi, care poate fi consumat zilnic, fara probleme, pentru perioade lungi de timp. Se mai poate prepara sub forma de mujdei, in amestec cu lamaie si ulei de masline. Este bun in litiaze biliare si pentru combaterea colesterolului. in afectiuni respiratorii si viermi intestinali, se recomanda decoctul in lapte. Adica o capatina de usturoi fiarta intr-o cana de lapte, 5 minute.

  • Suc de ceapa pentru tuse

Sora usturoiului, tot iute si cu miros intepator, este ceapa. Aceasta leguma este un bun antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, revulsiv. impiedica inmultirea microbiana, limiteaza durerea sau chiar o suprima. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac, ceapa neutralizeaza excesul de grasimi si fluidifica sangele, preintampinand infarctul. Previne si vindeca migrenele, febra, impotenta. Cel mai la indemana este sucul proaspat de ceapa, recomandat pentru diabetici, reumatici, suferinzii de prostata, pentru cei obositi sau cei cu edeme. Se ia cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Vindeca boli ca hipertonie, litiaza renala, hemoroizi, constipatii, daca tratamentul este urmat timp de 21 de zile. Tot sucul de ceapa se foloseste pentru masarea zonelor afectate de intepaturi de insecte. E un remediu bun al insomniei si un diuretic puternic. Ceapa cu miere de albine, infuzata timp de 12 ore, vindeca tusea. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi. Coaja de la 10 cepe cu 1 l de apa se fierbe intr-un vas inchis. inainte de masa, se beau cate 150 g din acesta compozitie, de 3 ori pe zi. Tot pentru calmarea tusei, se fierb in lapte proaspat nepasteurizat 10 cepe mari si un catel de usturoi. Se adauga miere, se bea o lingurita de trei ori pe zi. Este un foarte bun expectorant. Decoctul din foi de ceapa sau ceapa cruda: se pun la fiert o mana de foi uscate sau o ceapa taiata, dar necuratata, intr-un litru de apa. Se lasa la fiert cam 15 minute. Se consuma cate un pahar in fiecare dimineata pentru reumatism sau guta.

  • Ceapa dizolva calculii renali

Ceapa coapta la cuptor pana se inmoaie trateaza degeraturile, panaritiul sau furunculoza, anemia si caderea parului, osteoporoza si imunitatea slabita. O ceapa tocata, peste care se toarna 0,5 litri de apa fierbinte, se inveleste si se infuzeaza 12 ore. Se consuma un sfert de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa, in stari febrile, migrene, diaree, viermi intestinali. Un alt secret al medicinei naturiste este reteta care dizolva calculii renali: se ia arpagic, se adauga un pahar si jumatate de apa fierbinte, se infuzeaza 30 minute si se bea cate jumatate de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Contra diareei, se face un decoct din foi de ceapa uscata, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi. Pentru gripa: se bea cate un pahar la pranz si unul seara din macerat de ceapa. Diabeticilor li se recomanda 10-15 picaturi de tinctura de ceapa pe zi. Cei care vor sa slabeasca, pot incerca cu ciorba de ceapa cu putina varza si radacina de patrunjel. Sucul proaspat de ceapa se foloseste pentru a vindeca diferite micoze, alunitele si pistruii. Contra negilor; scobim o ceapa si umplem cavitatea cu sare. Sau frecam negul cu o jumatate de ceapa rosie. Pentru durere de burta, se taia o ceapa in doua, se presara cu piper si se lega la buric.

  • Ardeiul iute desfunda nasul

Ardeiul iute este prezent in numeroase retete populare, dar si in preparate farmaceutice sofisticate. in prezenta acestei legume piscacioase, circulatia sanguina se intensifica si se declanseaza local o reactie naturala de aparare foarte puternica. Astfel, vine si vindecarea. Se foloseste in tratarea durerilor de gat, avind proprietati antiinfectioase foarte puternice si oprind racelile in faza incipienta. Iata cum se obtine acest remediu: un varf de cutit de seminte de ardei iute se pune intr-un sfert de cana (50 ml) de apa clocotita, se lasa vreme de 20 de minute, apoi se amesteca cu miere. Se consuma cu inghitituri mici, lasand sa alunece lent pe gat. Efectele sunt imediate. Se recomanda consumarea ardeiului iute drept condiment mai ales in ciorbe si supe fierbinti. Substantele continute de ardeiul iute desfunda imediat nasul si intensifica circulatia in zona cailor respiratorii superioare. in caz de lomboscitica, se obtine o tinctura de ardei iute astfel: 20 ardei iuti se piseaza bine, dupa care se pun intr-un borcan in care se adauga un pahar (200 ml) de alcool de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile, dupa care se filtreaza. Cu preparatul obtinut se fac comprese, care se pun pe zona dureroasa si se tin vreme de 10-30 de minute. Ardeiul iute ajuta si in crampe musculare, circulatie periferica deficitara. Pe periuta de dinti se presara pudra de ardei iute si se spala dintii. Metoda e benefica si in caz de dureri, rani sau chiar abcese ale gingiilor. Regleaza tensiunea arteriala, intareste inima, arterele si nervii, vindeca dependenta de alcool.

  • Precautii

Orice planta intepatoare la gust si miros trebuie consumata cu mare prudenta si in cantitati moderate. Trebuie sa manifeste prudenta la hrean persoanele cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase. Extern, hreanul, mai ales sub forma de cataplasma, va fi folosit cu prudenta la persoanele care au pielea sensibila, alergica. Piperul negru poate agrava afectiuni cum ar fi: gastrita hiperacida, hipertensiunea. Piperul nu este recomandat persoanelor agitate, sensibile, celor care sufera de tulburari ale sistemului nervos. Este contraindicat in starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava. Usturoiul are o toxicitate foarte mica si este considerat ca fiind un aliment sigur. Totusi, exista si unele efecte secundare datorate consumului abuziv: cefalee, reflux gastroesofagian, oboseala. Usturoiul poate altera efectul anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele. Nu se da mamelor care alapteaza pentru ca mirosul si gustul de usturoi se transmite laptelui. in cazul aplicarii externe, plantele iuti pot provoca arsuri si iritatii. Desi ceapa ofera multe beneficii pentru sanatate, ea este si foarte puternica pentru bolnavii cu gastrita, colon iritabil, colita de fermentatie.

Cititi si Condimentele si Terapia cu seminte.