Faina

Care e cea mai buna faina?

Painea din faina de secara, orz, ovaz, mei sau soia e incomparabil mai sanatoasa decat painea alba, albita industrial si saraca in nutrienti

  • Faina de secara sau naut

Faina de secara se produce prin macinis uscat al boabelor de secara, dupa curatarea mecanica, aspirare si polizare. Glutenul din faina de secara este diferit de cel din faina de grau, iar aluaturile mai lipicioase si mai greu de lucrat. Faina de secara este bogata in magneziu, mineral foarte important care actioneaza inclusiv asupra enzimelor implicate in procesul de utilizare a glucozei de catre organism si a secretiei de insulina. Painea de secara combate constipatiile pasagere. Faina de secara este apreciata de consumatori pentru ca are in compozitie mult fier, fluor, sodiu, potasiu, calciu si iod. Dintre cereale, secara are cea mai mare concentratie de lizina. S-a demonstrat ca faina de secara previne boli ca ateroscleroza, anemia, constipatia, afectiunile pulmonare sau cele ganglionare. Contine saruri minerale, calciu, magneziu, potasiu, dar si foarte multe proteine. Faina de naut contine amidon, lipide, substante azotate, zaharuri, saruri minerale (siliciu, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, oxid de fier, asparagina, arsenic, vitamine). Este de folos in astenie, oligurie, convalescenta, insuficienta digestiva, paraziti intestinali, anemie, demineralizare, afectiuni renale, ingrijirea tenului.

  • Orez, orz, ovaz

Pentru a obtine faina de orez, bobul se curata de pleava. Se folosesc atat boabe de orez brun, cat si cele de orez alb. Faina de orez este de folos mai ales acelora cu intoleranta la gluten. Este un ingredient foarte bun pentru prepararea mucilagiului de orez care rezolva diareea si este indicata si in enterocolite de fermentatie. Faina de orez este ideala in curele de slabire si este un ingredient sanatos in laptele pentru cei mici. Dintre toate tipurile de faina, cea mai mare cantitate de antioxidanti se gaseste in faina integrala de orz. Potrivit cercetatorilor, dupa faina integrala de orz, urmeaza faina alba de porumb, faina integrala de ovaz, faina integrala de grau si faina integrala de orez. Faina de orz este folosita pentru a inlocui o parte din faina de grau in anumite retete in care se doreste o savoare si o textura diferita. Este mai saraca in gluten decat faina de grau. Faina de orz se poate altera repede, motiv pentru care poate fi depozitata in locuri racoroase si uscate pentru numai 1-2 saptamani sau in frigider pentru 3-4 saptamani. Contribuie la ameliorarea unor boli ca: amigdalita, afectiuni renale, dentare, tuse, plagi purulente, rujeola, psihastenie, surmenaj fizic si psihic, febra, colici abdominale, convalescenta. Faina de ovaz e tipul de faina care confera preparatelor o textura densa si o aroma asemanatoare cu a alunelor. Brutarii o folosesc in combinatie cu faina de grau la briose, prajiturele si paine. Faina de orz se intrebuinteaza cat mai proaspata posibil deoarece se altereaza foarte repede. Faina de ovaz a devenit renumita pentru proprietatile ei remineralizante la nivelul epidermei si e folosita la fabricarea produselor pentru intretinerea parului. Cosmeticele cu faina de ovaz curata, catifeleaza si hranesc pielea uscata.

Incepand cu 15 ianuarie, vom manca paine mai sanatoasa. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a introdus un ordin conform caruia singurul colorant din paine si din alte produse din panificatie va fi caramelul. Chiar si cu aceasta masura menita sa ne protejeze sanatatea, painea din comert ramane un aliment cu impact negativ asupra organismului uman. Incriminata este, de fapt, faina alba, care face ravagii mai mari decat ne-am astepta. De aceea, e bine sa alegem cu atentie painea, in functie de sortimentul de faina din care e facuta. E greu de gasit o paine buna, dar nu imposibil. Micii producatori au inceput sa foloseasca doar faina ecologica, din mori proprii. Cunoscand proprietatile fainii de grau, de orez, de secara, soia, hrisca, mei putem alege, astfel incat sa punem pe masa familiei noastre doar paine sanatoasa.

  • 00, codul celor mai cumplite boli

Faina alba inseamna amidon. Adica, din bobul de grau, atat de bogat in substante nutritive (aminoacizi, acizi grasi, saruri minerale, vitamine din grupa B si vitamina E), se extrage doar amidonul. Dar organismul nostru, spun oamenii de stiinta, are nevoie de mai mult de atat. Faina alba vine cu un aport mare de carbohidrati, usor asimilabili, care influenteaza nivelul glucozei din sange, al insulinei si al altor hormoni. In timp, consumul constant de faina alba poate duce la lipsa de energie, celulita, obezitate, deteriorarea vaselor de sange, rezistenta la insulina si diabet. De asemenea, consumul de faina alba si de amidon in stare pura poate produce dezordini digestive, favorizeaza aparitia gastritei hiperacide si a colitei de fermentatie. Medicii nutritionisti sustin ca preparatele din faina alba procesata nu sant o alegere sanatoasa si pentru ca, daca sant combinate cu grasimile si alte ingrediente procesate, pot crea dependenta, care conduce la cresteri mari in greutate si apetit alimentar exagerat. Faina alba mai e responsabila si pentru aparitia cancerului, in special cel de rinichi. Faina alba 00 se obtine prin decorticarea bobului de grau, adica prin eliminarea taratelor, sursa excelenta de fibre. Ceea ce numim faina rafinata inseamna doar calorii si niciun aport nutritiv, in schimb rezista mai mult timp pe rafturile magazinelor datorita E-urilor din compozitie. La scara industriala, faina de grau se albeste cu un agent de inalbire numit alloxan, responsabil de aparitia diabetului. Astazi, mancam in medie 130 grame de paine pe zi, fata de 600 grame, in urma cu aproximativ un secol. Cu toate acestea, supraponderalitatea si obezitatea se afla pe o panta ascendenta. Un paradox de care este responsabila painea alba.

  • Faina neagra, dar buna

Incercam sa ne luam fibrele din faina neagra, dar nici aceasta nu e sanatoasa, deseori e tot faina alba, dar colorata. Daca descoperiti o sursa de paine integrala sanatoasa, atunci nu ezitati sa treceti pe acest sortiment. Fibrele din faina neagra curata tubul digestiv de toxine, confera o stare de satietate, chiar si atunci cand mancati putin, ajuta la metabolizarea corecta a grasimilor. Organismul are nevoie de vitaminele din complexul B (importante pentru imunitate, sistemul nervos si cel endocrin), de mineralele si de enzimele pe care le contine faina neagra, absenta lor ducand la o multime de boli: obezitate, constipatie, cancer al tubului digestiv, diabet. Faina neagra se obtine prin macinarea bobului de grau cu tot cu coaja, rezultand o pulbere imbogatita cu multe fibre alimentare, vitamine si minerale. Din pacate, faina neagra este dificil de conservat pe termen lung (intra in fermentatie), aluatul preparat din ea creste mai greu, are un gust ceva mai aspru decat cel din faina alba. Insa faina neagra nu ingrasa si poate fi folosita chiar la ingrijirea tenului. Cercetatorii francezi au demonstrat ca painea neagra ajuta in tratarea cancerului de colon. In plus, cei care o consuma se pot lauda cu o stare de vioiciune si un tonus de invidiat. Aceasta pentru ca painea neagra furnizeaza organismului de 10 ori mai mult magneziu, de 2,5 ori mai mult fosfor si calciu decat painea din faina alba. Este sanatoasa pentru pancreas, previne ischemia cardiaca.

  • Integrala, Graham, cu tarate

Painea cu tarate contine vitamine de tip B, e o buna sursa de fibre, accelereaza tranzitul intestinal. Painea cu cu germeni de grau se recomanda in bolile cardiovasculare, diabet, afectiuni gastro-intestinale, obezitate. Painea din amestec de cereale si leguminoase, cu continut ridicat de fibre alimentare, contine ulei de peste Omega 3, tarate de ovaz, fibra de mazare, seminte de floarea-soarelui si de soia. Este o sursa bogata de bioelemente, utila intr-un regim echilibrat. Painea integrala este superioara oricarui tip de paine din comert, deoarece contine tarate, celuloza, vitamine, saruri minerale si prezinta un aport caloric redus. La faina integrala, denumita faina de extractie 100%, taratele si germenii sant reamestecate in faza finala. Faina integrala de grau previne diabetul de tip 2, bolile de inima si atenueaza afectiuni precum osteoporoza, cancerul de colon sau Alzheimer. Contine aminoacizi, acizi grasi, carbohidrati, purine, fosfolipide, steroli, minerale. Actioneaza ca un antidiuretic, emolient, laxativ, nutritiv, reconfortant, remineralizant, tonic general. Medicii recomanda painea integrala in anemii, cancer, diabet, obezitate, afectiuni neurologice, cardio-vasculare, adenom de prostata, fibrom uterin. 250 gr faina integrala de grau se pun la macerat (intr-un vas de ceramica sau sticla) intr-un litru de apa de izvor sau minerala, timp de 12 ore. Se strecoara si se beau cate 150 ml dimineata, pe stomacul gol, timp de trei zile. Tratamentul este indicat mai ales pentru: adenom de prostata si retentie urinara. Painea integrala adevarata are o culoare inchisa omogena, cea industriala este alba cu punctisoare inchise de tarate. Faina graham este un tip special de faina integrala. Mijlocul bobului de grau este macinat fin, in timp ce invelisul si germenul sant macinate mare. Inventata in 1845 de brutarul englez Henry Jones, Painea graham se recomanda in afectiunile gastrointestinale si obezitate.

  • Meiul bate graul

Faina de mei contine vitamine (B1, B2, B6, B8, E), aminoacizi, acizi grasi, carbohidrati, minerale (sodiu, potasiu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, fosfor, clor, fluor, iod, bor). Are actiune diuretica, nutritiva, revitalizanta, sudorifica, tonic nervos, calmant pulmonar, stimulent al cresterii parului, unghiilor. Faina integrala din grau spelta este ideala in curele de slabire. Graul spelta este recunoscut pentru continutul ridicat de proteine si aminoacizi. 100 sau 150 de grame de paine de grau spelta poate asigura oricui necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale. In plus, o astfel de faina ofera senzatia de satietate. Alacul este denumit si graul cu bob imbracat, fiind deci o cereala paioasa din familia gramineelor, dar cu mai putin gluten. Alacul est un aliment usor de digerat si este foarte bogat de fibre ceea ce il recomanda pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si reducerea colesterolului. Are o aroma asemanatoare cu a nucilor si contine si acizi grasi esentiali, cu efect benefic asupra sistemului nervos. Alacul are mult mai multe proteine, carbohidrati complecsi si vitamine B decat graul. Contribuie la intarirea sistemului imunitar. Faina din alac este o sursa excelenta de riboflavina, niacina, tiamina si fier, seleniu, mangan, fosfor, cupru si triptofan. Are un rol important in prevenirea bolilor canceroase. Franeaza progresul arterosclerozei si previne formarea pietrelor la vezica biliara.

  • Quinoa, soia si kamut

Faina cunoscuta sub numele comercial de kamut, reduce procesele inflamatorii si aduce un plus de antioxidanti. Faina contine mai multe proteine decat cea de grau si se obtine dintr-o cereala asemanatoare graului, cu denumirea oficiala de QK-77. Incasii numeau quinoa „cereala mama”. Quinoa contine multe proteine, aminoacizi esentiali, in mod special lizina (necesara pentru cresterea si refacerea tesuturilor), calciu, fibre si carbohidrati (o sursa foarte buna pentru energia organismului). Faina de quinoa nu contine gluten. Faina de porumb , cunoscuta mai degraba sub denumirea de malai, contine vitamine din grupul B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu, multe hidrocarburi, dar si amidon sau albumina (proteina). Obtinuta prin macinarea boabelor de soia (care contin vitaminele A, B2, B5, B6, C, D, E si minerale), faina de soia se foloseste in combinatie cu faina de grau pentru prepararea painii integrale, dar si a altor produse de patiserie. Este mai saraca in zaharuri decat faina de grau si este folosita inclusiv la prepararea painii destinate persoanelor cu diabet. Cel mai important este ca aceasta faina sa fie preparata din soia cruda, astfel incat sa isi pastreze proprietatile curative. Proteina din soia este mult superioara celei din cereale si celei animale. Soia are avantajul mentinerii calciului in oase. Este energizanta, remineralizanta, ajuta la masei musculare, imbunatateste digestia, circulatia sanguina, memoria. Faina de soia este indicata in anemii, decalcifieri, stres, afectiuni ale sistemului nervos, surmenaj fizic si psihic, deficit imunitar, ingrijirea pielii.

  • Exista si faina de canepa, castane sau migdale

Faina din canepa nu contine gluten si constituie o sursa bogata de substante nutritive datorita continutului ridicat (29%) de proteina completa. Fosforul din aceasta faina ajuta la functionarea normala a membranelor celulelor, intretine sanatatea oaselor, iar magneziul contribuie la functionarea normala a muschilor si a sistemului nervos. Faina de canepa este un aliment cu valori nutritionale deosebite, contine toti cei 8 aminoacizi esentiali, fibre alimentare, acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6. E recomandata in constipatie, ca laxativ, imbunatateste memoria, ajuta in osteoporoza. Faina de canepa se foloseste in amestec cu alte tipuri de faina. Faina de castane se utilizeaza la prepararea halvalei, a ciocolatei, a unor prajituri si bomboane, chiar a painii (in amestec cu faina de grau). Poate inlocui, la nevoie, cartoful (piure de castane). Faina de castane contine circa 7% proteine, 3% grasimi, 83% substante hidrocarbonate, 4% celuloza si 2,7% substante minerale, fiind foarte apropiata ca valoare nutritiva de faina de grau, de orez si de orz. Migdalele contin proteine, minerale si fibre, iar faina de migdale se prepara din migdale crude, inmuiate in apa si uscate (nu prajite). Dupa ce sant macinati, samburii trebuie adaugati intr-un preparat la un interval scurt si mancat apoi proaspat. Faina de migdale este o alternativa sanatoasa, nutritiva la traditionala faina de grau si o solutie foarte buna in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten. Are un continut scazut de zaharuri si carbohidrati. In schimb, e bogata in Vitamina E, puternic antioxidant care scade nivelul colesterolului si reduce riscul dezvoltarii unor boli, cum ar fi: Alzheimer, diabet si boli cardiace.

  • Cum arata o paine neagra sanatoasa?

Cum alegem sortimentul cel mai bun dintr-un noian de varietati de paine neagra aparut pe piata? In primul rand trebuie sa evitaNu ocoliti faina de hriscam painea ambalata a carei eticheta ne avertizeaza ca prezinta in continut si aditivi. Daca termenul de valabilitate este foarte mare, cu siguranta respectivul sortiment de paine este bombardat cu aditivi sintetici pentru afanare, corectori de gust, arome, agenti de conservare. De obicei painea feliata si ambalata contine tot felul de elemente care o ajuta sa reziste mai multe zile pe rafturi, prelungindu-i termenul de garantie. Cu cat ingredientele sant mai putine si naturale, cu atat mai bine. Painea neagra cu gust acru si nu prea coapta e greu digerabila si nociva.

  • Nu ocoliti faina de hrisca

Faina de hrisca are un continut ridicat de proteine si minerale (fier, zinc, seleniu), vitamine (B1, B2, B5, E), aminoacizi, acizi grasi, steroli. Este un bun protector vascular, vitalizant, remineralizant, tonic general, nutritiv, laxativ, energizant. Painea de hrisca este indicata in demineralizari, rahitism, afectiuni cardiace, fragilitate vasculara, dispepsie, enterita, gastrita, afectiuni renale, crestere, cancer. Faina de hrisca se amesteca cu apa calda pâna devine un aluat. Cataplasma se aplica 2-4 ore, seara sau noaptea, pe locurile dureroase in cazurile de mastoza chistica. Faina de hrisca amestecata cu apa se foloseste pentru curatarea tenului, caruia ii da stralucire. Pusa in apa de baie (1 kg faina la 201 apa) catifeleaza pielea si o tonifica.

Cititi si Painea neagra si Glutenul si Mamaliga