Dieta chinezeasca

Dieta chinezeasca de primavara

Medicina traditionala chinezeasca ne invata ce sa mancam potrivit necesitatilor fiecarui organism

  • Ce tip de energie contin alimentele?

Alimentele nu sunt in intregime Ying sau Yang. Fiecare contine o combinatie de elemente atat Ying dar si Yang. Astfel, desi alimentele Yin sunt predominant alcaline, exista si alimente Yin care sunt acide. La fel alimentele Yang, desi in general sunt acide, unele pot fi alcaline. Alimentele se impart in trei grupe: Yin (tonice si revigorante), Yang (calmante si relaxante) si cele perfect echilibrate. Iata care sunt alimentele Yin: lapte, alcool, miere, zahar, ulei, sucuri de fructe, condimente, majoritatea medicamentelor, legume tropicale si fructe, mancaruri rafinate, majoritatea aditivilor alimentari. Alimentele Yang sunt: carnea de pasare, fructele de mare, ouale, carnea, sarea, pestele si branza. Iar din grupa alimentelor echilibrate fac parte: semintele, nucile, legumele, cerealele, fasolea, vegetalele din soia si fructele de dimensiuni medii (piersici, mere). Procesarea alimentelor, taierea, rasnirea, folosirea unui blender sau storcator, fac alimentele sa fie mai mult Yin, in timp ce consumarea alimentelor intregi are un efect Yang. Postul are un mare efect Yang in timp ce mancatul peste masura are un efect Yin. Dintre bauturi fac parte din categoria Yin: apa, ceaiurile de macese si catina, cafeaua, cola, sucurile cu zahar si alcoolul, dar si sucurile proaspat stoarse din fructele Yin. Bauturi Yang: sucul de mere si ceaiul de busuioc, cafeaua din naut sau cicoare si ginsengul.

In medicina traditionala chineza, se considera ca in Univers exista doua principii fundamentale, antagoniste si complementare: Yin si Yang. Uneori, suntem mai mult Yin, alteori, mai mult Yang. Fiecare fiinta e incarcata cu acest cuplu de energii, in functie de care suntem mai vigurosi sau mai apatici, avem o sanatate mai buna sau deficitara. Alimentatia este un furnizor extrem de important de energii Yin si Yang, iar atunci cana nu le adecvam cerintelor organismului, ne imbolnavim. Medicina traditionala chinezeasca ne invata cum sa ne amplificam energiile benefice si sa fim sanatosi mancana potrivit necesarului nostru de Yin sau Yang.

  • Tu cum esti, Yin sau Yang?

Vechii chinezi au o teorie foarte simpla despre lume: totul contine Yin si Yang, cele doua forte ale universului. Yin-ul are polaritate minus si este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, intuitia, interiorul, profunzimea, frigul, intunericul, apa. Yang-ul, de polaritate plus, este solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, asociat cu focul, caldura, exteriorul si suprafata. Dualitatea Yin-Yang caracterizeaza orice aspect, fenomen sau fiinta. Desi cele doua principii sunt opuse, nu pot exista unul fara altul. Este usor sa ne dam seama carui tip predominant apartinem. Personalitatea Yang este puternica, extrovertita, concreta, activa, sportiva si tensionata. Are tendinta de supraincalzire a organismului si de transpiratie abundenta. Atributele personalitatii Yin: receptivitate, reflexivitate, sensibilitate, spiritualitate, pasivitate. Acesti oameni sunt frigurosi si elimina multe lichide. Este limpede ca, atunci cana observam ca suntem prea Yin, trebuie sa restabilim echilibrul cu o infuzie de energie Yang, pe care o putem procura cel mai simplu din alimente. Acestea, la randul lor sunt incarcate cu cele doua principii, dintre care unul e mai intens. Organismul stie singur ca are nevoie de antidot, ne da semnale prin diferite pofte. Trebuie doar sa ne schimbam alimentatia ca sanatatea noastra sa se reechilibreze. Chinezii spun ca primavara, ficatul si vezica biliara ating maximul energic si au nevoie de sustinere printr-o alimentatie speciala.

  • Dieta de primavara

Majoritatea oamenilor au tendinta de a fi Yin in ziua de azi. Solutia este nu sa adaugam mai multe alimente Yang, ci sa scoatem din dieta noastra alimentele Yin care creeaza aciditate. Este bine sa scapam si de poluare, metale grele, chimicale, alimente rafinate, alcool, stres. Primavara, aceasta nevoie se simte mai acut. Organele vitale cum sunt ficatul, rinichii, glandele si pielea, au nevoie de un impuls care sa le improspateze, iar aceasta se face prin alimentatie. Pentru a sprijini activitatea biologica, dieta de primavara trebuie sa contina alimente usor de digerat, consumate in cea mai mare masura crude. Carnea trebuie inlocuita cu lactate, grasimile animale cu cele vegetale, conservele cu fructe si legume proaspete. Este ideal daca in aceasta perioada se poate respecta aceasta dieta circa doua-trei saptamani. Trebuie evitata sarea, pentru eliminarea apei din tesuturi. Consumati alimente cu gust amar, deoarece acestea sustin bila si ficatul. Recomandate sunt secara, andivele, dar si si spanacul crud. Evitati alimentele acre. Mancati legume si fructe bogate in fier: urzici, papadie, arpagic, salata si patrunjel. Aceste verdeturi curata sangele si pielea, aduc tonus fizic si combat oboseala. Sunt binevenite si fructele uscate: stafide, caise, smochine si curmale. Utile sunt si fasolea uscata, lintea si orezul brun, nucile, migdalele si alunele, seminte de in, de dovleac si de floarea soarelui. Toate trebuie consumate crude, in cantitati mici, dar in fiecare zi. Beti ceaiuri de musetel si de lemn dulce, salvie, papadie, rozmarin, iasomie.

  • De ce chinezii nu sunt obezi?

Dieta Yin-Yang nu este o cura de slabire, e un stil de viata. Dar, inevitabil, conduce la reglarea kilogramelor. Printre chinezi foarte rar poti intalni oameni supraponderali. Acest lucru se datoreaza faptului ca produsele consumate de chinezi sunt in principal de origine vegetala si marina si nu sunt bogate in calorii. Cel mai important studiu privind dieta chinezeasca a demonstrat faptul ca acest tip de alimentatie asociat miscarii fizice genereaza un risc scazut de aparitie a cancerului, a bolilor de inima, obezitatii, osteoporozei sau a altor boli cronice devastatoare. Populatia chineza are un regim alimentar bazat in special pe orez, o larga varietate de fructe, verdeturi si legume (cu soia din abundenta), alune si seminte. Sfaturile care completeaza dieta asiatica e sa consumam numai o singura data pe saptamana produse lactate, dulciuri, oua, carne de pasare si carne rosie. O masa tipic chinezeasca are un continut de grasimi incredibil de mic (6-24% din totalul caloric) si fata de dieta tipic americana care are aproximativ 80% origine animala, dieta chinezeasca are un procent variabil intre 0 si 20. Secretul unei bune functionari a organismului consta in corelarea optima dintre tipul de personalitate, categoriile alimentare si anotimp. Dieta Yin Yang trebuie urmata timp de doua luni. Regula este sa consumati ingrediente Yang timp de 3 zile la rand si apoi sa introduceti alimentele Yin timp de alte 3 zile. Daca respectati aceste reguli puteti pierde pana la 2 kilograme in fiecare saptamana. Dieta Yin Yang cere sa nu mancati nimic dupa ora 20 si sa beti o ceasca de ceai dupa fiecare masa.

  • Rolul alimentelor amare

Un mod eficient de a crea echilibru in organism este sa consumam alimente ce corespund celor 5 gusturi, alternandu-le astfel incat sa mentinem un echilibru: foc-amar, pamant-dulce, metal-iute, apa-sarat, lemn-acru. Daca exista de exemplu o carenta energetica pe coc, ea poate fi remediata prin actiunea lemnului care va hrani focul. Daca rinichii sunt obositi, e o problema la apa, deci trebuie activat metalul, prin intermediul plamanilor, plimbare prelungita in aer liber, aer curat in camera si la locul de munca. O mancare care contine prea mult foc poate fi echilibrata printr-un aliment puternic dominat de apa. Trebuie sa gandim simplu: apa stinge focul, focul topeste metalul, metalul taie lemnul, lemnul controleaza pamantul, iar pamantul in final va controla apa, asimiland-o. Daca intelegem acest ciclu, atunci stim cum sa ne construim dieta. Mai trebuie sa stim ca alimentele foc sunt cele amare si cele de culoare rosie: carne de oaie, vanat, porumb, rosii, sfecla, ardei rosu, cirese, capsune, zmeura, seminte de floarea soarelui, fistic, vin rosu, bere, cafea. Aceste alimente aduc beneficii persoanelor agresive, lente, cu obezitate. Gustul amar elimina si usuca, imbunatateste apetitul, stimuleaza digestia. Actioneaza in special asupra inimii, dar si asupra plamanilor. In exces, gustul amar poate duce la deshidratare.

  • Cand avem nevoie de dulce, picant sau sarat

Alimentele Pamant sunt cele dulci si cele de culoare galbena si portocalie: carne de vita, mei, orz, secara, fasole, varza, morcovi, spanac, dovlecel, pastarnac, castraveti, seminte de dovleac, migdale, ciocolata cu lapte, portocale, papaya, ananas, smochine, piersici, struguri, banane, ciuperci. Aduc beneficii persoanelor nervoase, uscate si slabe. Gustul dulce armonizeaza toate celelalte gusturi, are efect de tonifiere si intarire. Alimentele dulci sunt folosite pentru tratarea deficientelor si a uscaciunii. In exces, acest gust duce la formarea flegmei si a caldurii. Excesul de dulce trebuie evitat in conditii de umezeala accentuata. Alimentele metal sunt picante si condimentate: orez, broccoli, castraveti, ceapa, usturoi, ridichi, telina, migdale, banane, pere, caise, menta, rozmarin, cimbru, scortisoara, cuisoare, tofu. Aceste alimente le ajuta pe persoanele reci, letargice. Gustul picant disperseaza orice fel de stagnare si sustine circulatia sangelui. Stimuleaza digestia. Multe alimente fierbinti sunt atat de fierbinti incat ajung sa racoreasca corpul prin transpiratie. Alimentele picante calde isi mentin efectul un timp mai indelungat fiind indicate in conditii reci. Alimentele Apa sunt sarate, de culoare neagra si albastra: peste proaspat si in saramura, icre, caviar, carne de porc, hrisca, pepene, zmeura, dude, rodii, afine, mure, ciuperci, fructe de mare, nuci. Aceste alimente au efect de calmare a organismului. Gustul sarat detoxifica, stimuleaza functia digestiva si imbunatateste concentrarea. Ajuta la eliminarea excesului de umezeala intarind rinichii. Gustul sarat in exces poate coagula sangele si poate stresa inima.

  • Sfaturi Yin si sfaturi Yang

Specialistii chinezi considera ca temperatura mancarii este foarte importanta pentru atingerea starii de satietate. Un principiu important al acestei diete este alternarea mancarurilor fierbinti cu cele neutre si reci. In timp ce primele asigura o temperatura corporala confortabila, si sunt recomandate cu precadere in sezonul rece, fiind tonice si energice, alimentele Yang sunt calmante si relaxante, au ca efect inducerea starii de satietate si evitarea consumarii mai multor mese pe zi. Cele reci sunt fructele (in special bananele si grefele), dar si ceaiul verde. Atat calitatea, cantitatea cat si aspectul mancarii si ambientul sunt elemente care pot contribui la o buna digestie. Asigurati-va ca fiecare masa este o placere, pentru a evita balonarile, indigestiile sau kilogramele in plus. Odihna are un efect Yang asupra corpului (pana in 10 ore de somn). Oboseala face corpul sa fie mai Yin. Acelasi afect il obtinem si daca stam toata ziua in pat. Daca mergem la culcare inainte de ora 22, ne sporim energia Yang. Deshidratarea face corpul sa devina predominant Yin, in timp ce consumul unei cantitati echilibrate de lichide are un efect Yang. Exercitiile fizice tensioneaza muschii si au un efect Yang, in timp ce lipsa de miscare si eforturile exagerate conduc la un efect Yin. Respiratia adanca si corecta este Yang, deoarece ajuta la oxigenare si detoxifiere.

  • Gusturile si organele interne

Alimentele lemn sunt acre si de culoare verde: carne de pui (in special ficat), grau, ovaz, salata verde, fasole verde, dovlecel, broccoli, varza, avocado, lamai, prune, struguri. Sunt alimente bune pentru persoanele imprastiate si schimbatoare. Gustul acru stimuleaza contractia si absorbtia. Ajuta in transpiratie, diaree si hemoragii. Contracareaza efectele alimentelor grase, previne stagnarea si ajuta la absorbtia digestiva. Gustul acru stimuleaza in special secretia vezicii biliare si a pancreasului si, in ciuda naturii acide a majoritatii alimentelor acre, efectul este de scadere a aciditatii intestinelor. Alimentele acre activeaza sangele, dar in exces, pot produce retentie prea mare de umezeala. Alimentele amare sunt in general racoritoare (Yin) si favorizeaza descresterea energiei. Alimentele dulci sunt intaritoare (Yang) si favorizeaza energia sa se extinda in sus si la exterior. Alimentele iuti genereaza caldura si favorizeaza energia sa iasa in exterior. Alimentele sarate sunt racoritoare si incurajeaza energia sa se miste inauntru si in jos. Alimentele acre sunt racoritoare si favorizeaza energia sa se contracte si sa colecteze. Cu cat e mai colorata mancarea in farfurie, cu atit sunt implicate toate cele cinci elemente. Alimentele de pamant au efect benefic asupra stomacului si splinei. Cele de lemn influenteaza ficatul si vezica biliara. Hrana de foc are efect asupra inimii si asupra intestinelor subtiri. Metalul actioneaza asupra intestinului gros si asupra plamanilor. Apa guverneaza vezica si rinichii.

  • Energiile plantelor de leac

Atunci cand folositi preparate pe baza de plante medicinale, trebuie sa tineti cont si de energia care predomina in acestea, pentru a obtine efectul terapeutic maxim.

- Moderat Yang: anghinare, muguri de brad, captalan, coada soricelului, coada racului, frunze de fragi, galbenele, musetel, muguri de pin, radacina de pir, muguri de plop negru, frunze de rostopasca, flori de snziene galbene, flori de sunatoare, traista ciobanuluia, frunze de turita mare, frunze de capsun, frunze de castan salbatic, fructe de ienupar, pufulita, verbina.

- Accentuat Yang: frunze de afin, coada calului, ghimpe, isop, nuc, pelin, unguras, zmeur, lemn de camfor, flori de cretusca, busuioc salbatic, lacramioare, frunze de mur negru, napraznic si splinuta.

- Extrem Yang: radacina de cerentel, obligeana, iarba mare, scoarta de crusin, stejar, flori de arnica, pedicuta, scanteiuta, siminoc.

  • Un simbol al filosofiei Tao

Dualismul Yin si Yang este primul principiu al practicilor taoiste. La inceput, Yin si Yang reprezentau partea intunecata (Yin) si partea luminata (Yang) a unui deal. Yin a fost clasificat drept principiul feminin al naturii si a fost deci privit ca fiind pasiv si slab. Yang a fost considerat principiul masculin al naturii, activ si puternic. Dar simbolul Taiji arata ca cele doua sunt fatetele aceleasi monezi, nu pot fi separate, iar impreuna reprezinta legea naturii: schimbarea perpetua. Femeia este Yin, barbatul este Yang, pamantul este Yin, cerul este Yang.

Cititi si Remedii chinezesti si Ginkgo biloba si Orezul si Pulsul