Licopenul

Licopenul, ingredient natural fara egal

Licopenul este medicamentul prevazut de natura pentru prevenirea si tratarea cancerului, dar si pentru protejarea sanatatii inimii, rinichilor si a pielii

  • Pepenele rosu racoreste si trateaza

Pepenele rosu contine apa in proportie de 90% si este un fruct recomandat in diete. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism, este bogat in vitamina A si C. Licopenul din pepenele verde protejeaza pielea de radiatiile solare, scade riscul afectiunilor inimii, ajuta organismul sa functioneze mai bine in timpul activitatilor fizice. Un adevarat balsam pentru rinichi, datorita continutului crescut de apa, pepenele verde imbunatateste circulatia si se digera foarte usor. Pe linga faptul ca este un fruct hranitor, racoritor, un energizant puternic, mai ales in zilele caniculare, pepenele rosu poate usura simptomele unor afectiuni precum astmul, arteroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita, poate fi o bariera impotriva radicalilor liberi, responsabili de ingrosarea vaselor de sange si aparitia bolilor cardiovasculare. Pepenele rosu are cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alt fruct proaspat. Este si o sursa bogata de vitamine si minerale. Potasiul este necesar pentru mentinerea echilibrului de apa din corp si din interiorul celulelor. O portie de pepene rosu asigura cam 10% din necesarul zilnic de potasiu recomandat. Persoanele care sufera de catrcei ori crampe musculare pot scapa de aceste probleme mancand pepene verde. E bun si in tratarea reumatismului. Doua felii de pepene dimineata ajuta la eliminarea apei excesive din organism si totodata a toxinelor. Persoanele care vor sa slabeasca pot consuma fara probleme pana la doua kg de pepene pe zi.

Vara este anotimpul licopenului, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se gaseste in fructele si legumele rosii. Licopenul este vedeta cercetarilor de laborator, unde s-au obtinut rezultate surprinzatoare. Practic, mancand rosii, ardei, pepene rosu, introducem mai mult licopen in organism, iar sanatatea nu are decat de catstigat. Antioxidantul mentine sanatatea pielii si previne aparitia ridurilor. Dar cel mai important efect este acela ca previne aparitia celulelor canceroase si a bolilor cardiovasculare. Practic, cine mananca rosu, se asigura ca nu va suferi de cancer sau de batranete. Iar efectul, sa nu uitam, e pe termen lung!

  • Fructele rosii

Fructele proaspete, neprelucrate termic, reprezinta o sursa nepretuita de vitamine, minerale si fibre. Pentru o buna asimilare a vitaminelor, se recomanda ca fiecare persoana sa consume cel putin 6 portii de fructe pe zi. Fructele rosii au, insa, calitati speciale. Contin vitamina A si un antioxidant puternic numit licopen. Licopenul (rodopurpurina) este un pigment rosu-stralucitor, care se gaseste in organismul uman (ficat, ser, suprarenale, plamani, prostata, colon, piele), si face parte din familia carotenoizilor (pigmentii care dau legumelor si fructelor culoarea galbena, rosie si portocalie). Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii, pepene rosu, ardei iuti rosii, grepfruit rosu, sfecla rosie, ridichi de luna, mere rosii, struguri rosii, piersici si caise. Rosul este culoarea care ne atrage privirea, ne energizeaza si ne stirneste pofta de mancare. Similar, fructele si legumele rosii sunt tonice excelente, depurative si detoxifiante naturale. Atentie, insa, fructele sunt o sursa importanta de zaharuri, de aceea nu este bine sa abuzati de ele daca tineti regim de slabire. Cel mai bine e sa mancati numai aceste fructe o zi intreaga sau pe post de gustari, cu cel putin doua ore inainte de o masa principala. La fel de bun este si sucul acestor fructe.

  • Licopenul, beneficii fara numar

Licopenul, substanta activa din fructele si legumele rosii, aduce numeroase beneficii sanatatii. Combate arteroscleroza, diabetul, astmul, radicalii liberi (molecule sau ioni care pot afecta celulele sanatoase si sistemul imunitar). Numeroase studii au demonstrat beneficiile licopenului in combaterea cancerului de san, prostata, pancreas, piele, ovare, stomac, deteriorarea vederii odata cu inaintarea in varsta, cataracta, boli cardiovasculare. imbunatatind circulatia la nivel celular, licopenul impiedica formarea de tesuturi tumorale. in licopen se pun mari sperante pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer. Capacitatea antioxidanta a licopenului protejeaza nu numai celulele de stresul oxidativ, dar intareste si membranele celulare. in cadrul cercetarilor, s-a constatat ca persoanele care au un nivel mare de licopen in sange prezinta un risc cu 55% mai mic de a suferi un atac cerebral si cu 59% mai mic de infarct. De asemenea, s-a constat ca a scazut riscul imbolnavirii de cancer la rinichi cu 45% la persoanele care au mancat zilnic cate patru rosii (legume bogate in licopen). Licopenul e recomandabil fumatorilor, pe care-i protejeaza de evenimente cardiovasculare. Cercetarile privind degenerarea maculei la batranete au dovedit rolul protector al luteinei: 6 mg/zi luteina timp de 6 luni scad incidenta degenerarii maculei cu circa 43%. Efectul luteinei este amplificat de licopen. De asemenea, licopenul, considerat un intaritor al oaselor, previne aparitia osteoporozei.

  • Mai bine pasta de rosii decat rosii crude

Un alt efect surprinzator si prea putin stiut al licopenului este ca acesta este o veritabila crema de protectie solara. Licopenul scade afectarea pielii datorata expunerii la soare cu circa 30%, dar si impiedica radiatiile ultraviolete sa atace pielea. O cana cu suc de tomate bauta in fiecare zi de vara asigura o foarte buna protectie antisolara. Licopenul are efect antioxidant si de prevenire a deteriorarii ADN-ului. Doza de licopen recomandata este de 10-15mg (o cana de suc de rosii sau o felie de pepene rosu). Se recomanda aportul de licopen din surse naturale, desi exista si suplimente alimentare imbogatite in licopen. Carenta de licopen nu este inca bine definita si astfel nu se cunoaste cantitatea la care se pot observa efectele acesteia. Mai trebuie sa stim ca licopenul este liposolubil, deci este mult mai bine absorbit de organism in prezenta grasimilor. Cu alte cuvinte, este bine sa mancam rosii cu ulei de masline. De asemenea, licopenul se absoarbe mai bine din alimente procesate (bulion), biodisponibilitatea lui fiind mai mare de trei-cinci ori in cazul pastei/piureului de rosii dupa fierbere decat in cazul roșiilor crude.

  • Rosiile, medicamentul verii

Rosiile ar trebui sa fie nelipsite din meniul zilnic. sunt foarte bogate in licopen, prevenind astfel maladii cum ar fi cancerul de esofag, de colon, mamar si de prostata. Un mare avantaj este ca licopenul din rosii nu isi pierde proprietatile prin fierbere, ceea ce extinde semnificativ gama de produse alimentare pe care le avem la dispozitie. Licopenul se gaseste in rosii, dar si in pasta de rosii, efectele lui fiind activate de caldura. Rosiile de gradina se gasesc numai pe tarabele din piata, deci macar vara nu le mai cumparati din supermarket. Rosiile contin 90% apa, restul fiind vitamine, minerale, enzime si alte substante active de care organismul are nevoie. Vitamina A e importanta mai ales pentru vedere, grupul de vitamine B protejeaza sistemul nervos si pe cel osos, stimuland metabolismul, vitamina E ajuta la pastrarea tineretii, iar vitamina K este importanta pentru sinteza anumitor elemente ale sangelui. Rosiile mai contin si cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, cu rol important in sistemul digestiv. Aceasta compozitie de exceptie lupta cu procesele degenerative, intoxicatiile si tulburarile de metabolism. in cosmetica, mastile cu rosii combat tenul gras, porii dilatati, cosurile si punctele negre.

    • Sucul de rosii, efecte uimitoare

Unul sau doua pahare de suc de rosii pe zi sunt suficiente pentru a asigura necesarul de vitamina A si C. Pectina din sucul de rosii actioneaza precum o perie pe interiorul unei sticle, impotriva toxinelor acumulate in zona intestinala. Sucul de rosii combate anemia datorita sarurilor minerale din compozitie. De asemenea s-a constatat ca, indiferent de anotimp, sucul de rosii este revigorant pentru convalescenti. Fibrele din sucul de rosii regleaza nivelul colesterolului din sange. Rosiile racoresc, dar au si rol antiinfectios, detoxifiant. in plus, ajuta digestia, ofera energie si fac pielea frumoasa si sanatoasa. Nutritionistii recomanda consumul de suc de rosii ca adjuvant in diverse afectiuni, precum cele hepatice, reumatice, cardiace, renale, intoxicatii cronice, epidemii, diabet zaharat, hipertensiune arteriala. Sucul de rosii poate reduce tendinta de coagulare a sangelui, iar gratie potasiunlui si vitaminei B3 continute , reduce nivelurile ridicate de colesterol. Se stie si e confirmat si stiintific: sucul de rosii poate trezi pe cineva din betie, reducand la o treime cantitatea de alcool din sange. Pentru a absorbi mai mult licopen este recomandat sa mancam rosiile cu coaja. Alegeti rosii de culoare foarte intensa si inchisa, deoarece sunt mai gustoase si au mai mult licopen.

  • Licopen in ardei capia si gogosari

Ardeiul rosu poate fi considerat o vedeta pentru benficile pe care le aduce sistemului imunitar. Este o excelenta sursa de vitamina C, care stimuleaza producerea de celule albe si are capacitatea de a mentine tineretea, stimuland productia de colagen. intareste sistemul imunitar si pe cel nervos, ajuta oasele si muschii, intareste dintii, calmeaza alergiile, contribuie la starea de bine si calm a intregului organism. Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei, cea mai multa fiind in cei rosii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, mai multa decat o portocala. Vitamina A este si ea prezenta, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor. Ardeii grasi rosii contin licopen din plin, de doua ori mai mult decat cei verzi. Sucul proaspat de ardei este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinale. Gogosarul este si el o leguma din familia ardeiului, cu proprietati medicinale aparte. Ardeii capia sunt cei mai bogati in betacaroten. sunt deliciosi cruzi sau copti si sunt la fel de sanatosi si conservati in otet.

  • E-160, falsul licopen

Nu e nevoie sa cumparati suplimente cu licopen in toiul verii. Alimentele bogate in licopen contin si alte substante similare, iar efectele benefice se datoreaza tocmai acestei combinatii. Licopenul este o substanta naturala, dar este folosita si in industria alimentara ca aditiv alimentar. E-160 este un colorant extras din tomate si grapefruit, dar poate fi obtinut si prin sinteza chimica. Chiar daca este extras din alimente sanatoase, procedeul se face cu ajutorul unor solventi cancerigeni ca acetona, diclormetanul, metanolul, hexanul. Este recomandat sa evitati alimentele ce contin acest aditiv si sa nu il confundati cu varianta naturala. E-160 obtinut sintetic e o sursa de metale grele ca plumb, mercur, arsenic si cadmiu. in produsul final se gasesc si cantitati mici, dar importante, de solventi. E-160 poate afecta ficatul, tiroida, creierul, rinichii, intestinele, tesutul adipos, pofta de mancare si greutatea. E-160 este mult mai toxic daca este expus la soare sau la oxigen. Poate produce si dureri abdominale, diaree si greata. Alimentele in care este folosit E-160: bauturi racoritoare, fructe de padure congelate, inghetata, sosuri, gem, jeleuri, icre de peste, peste afumat, membrane comestibile, suplimente alimentare, supe instant, bauturi alcoolice, vin aromatizat, cidru, cereale.

  • Fructe rosii

- Merele rosii, mai ales cele varatice, reprezinta o sursa importanta de vitamina C, necesara mentinerea sanatatii vaselor de sange si pentru previnerea distrugerea celulelor. in plus, cine mananca mere rosii, sigur nu se ingrasa. Merele trebuie mancate cu tot cu coaja. Cele rosii sunt mai bogate in vitamine si antioxidanti decat cele verzi.

- Fragii previn alergiile si joaca un rol important detoxifiant si ajuta la recapatarea fortei si energiei. O cura cu fragi este de mare ajutor in fortificarea sistemului imunitar: creste rezistenta organismului, previne alergiile si joaca rol de detoxifiant.

- Zmeura se consuma imediat dupa recoltare, deoarece isi pierde repede vitamina C. Contine multe fibre si e recomandata si diabeticilor. Ajuta in prevenirea cariilor dentare. Zmeura este un bun dezinfectant si ajuta la reducerea aciditatii stomacului. E indicata in cistita, cancer, febra, hipertensiune arteriala si afectiuni oculare.

- Rodiile contin pigmentul fucoxantina care are proprietatea de a reduce grasimile din corpul uman. Simburii din rodie sunt plini de fibre care ajuta digestia si controleaza rapid senzatia de foame, fara a aduce un aport mare de calorii.

- Strugurii rosii si vinul rosu contin resveratrol, o substanta despre care se spune ca ar fi cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Strugurele rosu, consumat cu tot cu coaja, intareste imunitatea.

  • Surse de licopen

Rosii roaspete: 8,8-42 micrograme/g

Suc de roșii (preparat termic): 86-100

Sos de roșii: 62-140

Tomate (ketchup): 99-172

Pepene verde: 23-72

Grapefruit roz: 3,6-34

Guava: 53-55

Papaya: 20-63

Macese (pulbere): 7,8

Caisa (fruct uscat): 0,5-8,64

Papaya (uscat): 120

Gac: 2.000-2300

Ulei de catina: 2.000

  • De unde provin aceste legume?

- Rosiile sunt native din America de Sud. Erau cultivate in Mexic, iar conchistadorii le-au adus si in Spania, iar de aici in intreaga Europa. Francezii numesc rosia „marul dragostei“, aceasta fiindca initial s-a considerat ca are calitati afrodisiace. Italienii numesc rosiile pomodoro, adica „marul de aur“, fiindca specia de rosii pe care au plantat-o la inceput era de culoare galben.

- Ardeii isi au stramosul intr-un soi salbatic de acum 7.000 de ani. Cei grasi sunt originari din Mexic si s-au raspandit tot datorita exploratorilor spanioli si portughezi. Chiar si in zilele noastre, Mexic ramane tara cu cea mai mare productie de ardei din lume.

- Pepenele verde isi are originea in desertul Kalahari (Africa de Sud), de unde s-a raspandit in toate zonele cu clima calda. Planta este cunoscuta de multa vreme, insa in Europa a ajuns in secolul XlV.

Cititi si Rosiile si Antioxidantii si Codul culorilor si Coloranti naturali si Ardeiul