Ceaiul verde

La o ceasca de ceai verde

Ceaiul verde intretine sanatatea, da energie, amina batranetea, are puteri tamaduitoare si face o silueta de invidiat

  • Bun si iarna, si vara

Substantele tanante din ceaiul verde intaresc pielea si ii maresc rezistenta, iar saponinele distrug ciupercile. Pentru uz extern, impotriva ciupercilor pielii, se amesteca frunze de ceai verde cu salvie in raport de 2:1, se opareste cu apa fiarta si se lasa circa 5 minute. La un litru de apa revin trei linguri de frunze. Se inmoaie un servet curat in infuzie, dupa care se aplica 10 minute pe locurile afectate de ciuperca. Ceaiul verde este bautura ideala pentru potolirea setei. De aceea, ceaiul verde este indicat si pe canicula. Pentru calmarea arsurilor neplacute cauzate de expunerea la soare, sunt de ajutor comprese reci cu ceai verde. Pentru intepaturile persistente ale unor insecte se pot aplica direct pe locul intepaturii frunze de ceai oparite, dupa ce s-au racit putin, apoi se lasa sa actioneze. Calmeaza mancarimile chinuitoare. Deoarece ceaiul verde face parte din categoria alimentelor cu efect bazic, una sau doua cesti pot diminua aciditatea stomacului. Ajuta si la reglarea functiei intestinului, combate diareea si lipsa poftei de mancare.

  • Prepararea infuziei de ceai verde

Ceai mai consumata bautura de pe glob, dupa apa, este ceaiul verde. Asta pentru ca asiaticii nu concep o zi fara aceasta licoare fierbinte si datatoare de sanatate. Noi ne delectam cand si cand cu o ceasca de ceai verde, desi ar trebui sa o facem mai des. Pentru ca acest ceai are nebanuite efecte tamaduitoare, intretine o sanatate de invidiat, ba chiar previne cele mai severe forme de cancer. in plus, e considerat un fel de elixir al tineretii si un excelent mijloc de a da jos surplusul de kilograme. Medicina traditionala chineza sfatuieste: „Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai verde“. Un adevar pe care n-a putut nimeni sa-l contrazica, medicina moderna descoperind in fiecare zi noi beneficii ale ceaiului verde in tratarea diferitelor maladii.

  • Cel mai popular ceai medicinal

Frunzele de ceai negru si de ceai verde provin de la aceeasi specie de copac, Camellia sinensis. Ceaiul negru, mai popular in Occident, se obtine prin presare viguroasa, pe cand ceaiul verde, folosit de asiatici, este facut din frunzele presate mai bland. Ceaiul verde este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermentat sau ceai virgin. Desi e cunoscut de mii de ani, cultivarea arborelui de ceai a inceput abia prin anul 300 i.H., in China, unde a fost considerat multa vreme o planta medicinala. Obiceiul bautului de ceai a inceput odata cu calugarii budisti care, vizitand China, s-au intors in Japonia aducand cu ei si ceaul verde. in secolul XIII, calugarul Eisai a scris despre efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa „Mentinerea sanatatii prin ceai“: „Ceaiul verde este un medicament miraculos, are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga“. in textele europene apare in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, de unde i-a ramas si numele de ceai. intre timp, miile de publicatii stiintifice au dezvaluit multiplele beneficii ale consumului de ceai verde. Este medicamentul cel mai ieftin si cel mai placut pe care-l avem la indemana. De ce sa nu incepem chiar acum sa ne facem obiceiul de a bea o ceasca de ceai verde in fiecare zi?

  • Cel mai bun antioxidant

Rata bolilor de inima si a cancerului este scazuta in tarile asiatice. Cercetatorii pun aceste performante pe seama consumului de ceai verde. Acesta este bogat in flavonoide care actioneaza ca niste antioxidenati (de 100 de ori mai puternici decat vitamina C), neutralizand activitatea radicalilor liberi. Are un continut ridicat de vitamine A, B, E, C, precum si minerale ca fier, calciu, fosfor si potasiu. Ceaiul verde e bogat si in polifenoli (catecine) care ajuta la mentinerea ADN-ului si a integritatii structurale a membranei celulare. Decenii de cercetari arata ca ceaiul verde inhiba dezvoltarea celulelor maligne din organism. Contine si cofeina. O cantitate mica de cofeina poate creste atentia si capacitatea de a asimila informatii, pe cand cantitati mari au efecte inverse. Excesul de ceai verde poate provoca iritatii si insomnie. Trebuie sa stiti ca in farmacii e disponibil si ceai verde decofeinizat. E bun si ca apa de gura. Plimband ceaiul prin gura, indepartati bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor dentare.

  • Protector al pielii, creierului si oaselor

Este recunoscut faptul ca o cana de ceai verde pe zi duce la cresterea imunitatii, inactivand si virusul gripei. incetineste evolutia bolii Parkinson, inlocuieste cu succes cafeaua, fiind un excelent energizant, reduce risul aparitiei cancerului de piele, ficat si stomac. Pastreaza aspectul tinar al pielii, regenerand epiderma. Este o bautura placuta, fara calorii, ajuta la stoparea grasimilor si topirea colesterolului. Consumul regulat de ceai verde incetineste raspandirea cancerului la prostata. Protejeaza creierul de distrugerile provocate de boala Alzheimer. Poate stopa raspandirea virusului HIV in corp. Ceaiul verde tine sub control hipertensiunea arteriala, scade nivelul glicemiei, fiind recomandabil mai ales diabeticilor. Grabeste recuperarea dupa raceli si gripe, favorizeaza expectoratia, previne aparitia reactiilor elergice, previne si amelioreaza artrita, reduce riscul de atac cerebral, imbunatateste structura osoasa, prevenind osteoporoza, accelereaza metabolismul, are actiune diuretica. Consumat cu regularitate, alunga durerile de cap, tartrul si parodontoza.

    • Intareste inima, alunga stresul

Persoanele supuse stresului si suprasolicitarii trebuie sa ia cat mai des pauze de ceai. Prepararea si savurarea ceaiului favorizeaza o destindere benefica pentru sanatate. Pentru intarirea efectului calmant, se opareste o lingurita de roinita uscata cu 150 ml apa, se lasa 10 minute si se amesteca cu ceaiul verde. Doua cesti zilnic (ultima nu mai tirziu de ora 17,00) calmeaza sistemul nervos, asigura un somn linistit si odihnitor si regularizeaza bataile inimii. O infuzie dintr-o lingurita de paducel si 200 ml apa fierbinte, amestecata cu ceai verde, are efect intaritor asupra inimii, favorizeaza irigarea sanguina si mareste capacitatea de efort. Pentru o curatare temeinica a rinichilor, se vor bea de-a lungul zilei 1,5-2 litri de ceai verde. In multe regiuni din Asia, fiecare mancare cu peste este insotita in mod traditional de o ceasca de ceai verde, care actioneaza eficient impotriva mirosului neplacut al respiratiei.

Sunt necesare un litru de apa si o lingurita de ceai verde, frunze. Se lasa apa la fiert si atunci cand incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc si se adauga ceaiul verde. Se lasa la infuzat cel mult 10 minute (concentratia prea mare de teina poate avea efecte toxice). Se pot adauga doua lingurite de miere si o felie de lamaie. Se recomanda o cana de ceai pe zi. Pentru o cura de slabire, sunt necesare 3-4 cani, zilnic.

  • Ceaiul verde si celulita

Ceaiul verde este unul dintre ingredientele principale in compozitia celor mai noi creme de fata impotriva ridurilor si lotiuni pentru corp. Dar este extraordinar si in curele de slabire. Pentru ca: stimuleaza ficatul si intregul sistem digestiv, regleaza tranzitul intestinal, contracareaza stresul (factor de ingrasare), deblocheaza rinichii, prevenind astfel retentia de apa, impiedica formarea colesterolului. Se recomanda consumul a 2-3 cani de ceai verde pe zi, din frunze uscate in loc de pliculete de ceai verde. Dupa o cura de o luna, faceti o pauza de 3 zile si apoi reincepeti cura marind consumul de ceai verde pana la 5-6 cani. Pentru slabit, ceaiul verde se bea dupa mesele principale de peste zi.

Cititi si Ceaiuri si PLANTE-dictionar.