Frunze

Frunzele, farmaciile din copaci

Frunzisul verde al arborilor ascunde nenumarate leacuri pentru cele mai diverse afectiuni

  • Contra febrei si toxinelor

Frunzele de par au calitati dezinfectante, astingente, diuretice, antiinflamatoare, sedative si contribuie la dizolvarea calculilor renali. Infuzia se foloseste in inflamatiile prostatei, in cistite si litiaza renala. Frunza prunului este diuretica, febrifuga, laxativa si vermifuga, in cazul oxiurilor si al limbricilor. Se bea de 2-3 ori pe zi cate o cana de decoct (o lingura de frunze la o cana). Decoctul din frunze de salcie amelioreaza durerile si duce la vindecarea bataturilor. Decoctul se prepara din 3 linguri de frunze uscate la o cana de apa. Ceaiul din frunze de soc provoaca o transpiratie abundenta, elimina toxinele din corp si ajuta la scaderea in greutate. Se adauga 3 lingurite cu varf de flori de soc la o cana de 250 ml de apa clocotita. Cantitatea de ceai, neindulcita se bea de 3 ori/zi. Acesta are de asemenea un efect laxativ moderat, fiind benefica persoanelor care sufera de constipatie de origine nervoasa.

  • Contra celulitei

Infuzia din frunze de castan nobil are actiune antiinflamatorie. Se prepara din 2-3 g frunze la 100 mg apa clocotita. Se bea indulcita cu miere, pentru combaterea traheobronsitei acute. Se consuma 2-3 cani pe zi. Tinctura se prepara din 200 g de frunze maruntite intr-un litru de alcool de 70 de grade. Se pot lua intern cate 10 picaturi diluate in 100 ml de apa, de trei ori pe zi, in tulburari circulatorii. Ceaiul din frunze de ulm ajuta la protejarea invelisului stomacului, deoarece contine un agent antiulcer foarte puternic. Infuzia din frunze de tei ia durerile de cap. Frunzele de frasin stimuleaza functiile de eliminare ale organismului, avand actiune diuretica, care implicit ajuta la indepartarea edemelor si a celulitei. In cazul in care suferiti de retentie de apa si dureri articulare, trebuie sa puneti doua varfuri de cutit de frunze de frasin si o lingura de frunze uscate de coacaz negru. Se lasa 10 minute pentru infuzie. Este ideal sa beti 2- 3 cani/ zi in care sa adaugati si cateva picaturi de zeama de lamaie.

  • Calmant al durerilor de guta

Frunzele de mesteacan contin saponine, flavonoizi, ulei volatil, taninuri, rasini, glucide, vitamina C, acizi (cafeic, galic, nicotinic), saruri minerale. Produsele cosmetice pe baza de extract din frunze de mesteacan au actiune de stimulare a cresterii parului, de reglare a circulatiei sanguine periferice, de purificare a pielii. De asemenea, este recomandat in tratamentul afectiunilor inflamatorii. Astfel, cel mai bun ceai pentru reumatism este cel de mesteacan, in amestec cu coada calului, frunze de ienupar si coaja de salcie. Frunzele de artar erau folosite pentru colorarea tesaturilor in negru. Ceaiul de frunze de artar calmeaza durerile de guta. Sau, se strivesc si se aplica pe locul dureros, sub forma de cataplasme. Se va pune o mana de frunze la un litru de vin de buna calitate. Se fierbe la foc mic timp de 30 minute, dupa care se strecoara. Se foloseste la cataplasme externe sau intern, cate 10 ml, de 3 ori pe zi. Medicina naturista recomanda vinul de artar in dureri diverse, guta, inflamatii articulare, intepaturi de insecte, reumatism.

  • Salcam in loc de tutun

Copacii s-au imbracat in frunze, uzinele de oxigen ale planetei. Pe langa acest rol, frunzele sunt utile si in fitoterapie si arta culinara. Iata cateva dintre aceste leacuri care cresc in pomi fructiferi si copaci.

  • Pentru reducerea tensiunii arteriale

Frunzele de maslin erau folosite de catre egipteni la mumificarea regilor. La alte popoare, erau folosite pentru scaderea febrei, racelilor si chiar a malariei. Extractul din frunze de maslin este astazi folosit impotriva colesterolului, diabetului, problemelor cardiace si circulatorii. Frunzele de maslin, folosite in prepararea de infuzii, au un efect calmant asupra sistemului nervos, sunt antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale si revigorante. Reduc hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariana, previn angina pectorala si palpitatiile cardiace. Acidul elenolic, substanta activa din extract are puternice proprietati antibacteriene. Infuzia concentrata obtinuta din frunzele de alun uscate, doua lingurite la o cana cu apa, administrata sub forma de comprese sau cataplasme, are calitati terapeutice in tulburarile de circulatie la nivelul picioarelor.

  • Leac pentru diabet

Frunzele de cires si visin, din care se prepara un decoct prin fierbere timp de 15 minute, au calitati diuretice datorita iodului si potasiului, elemente utile in tratarea afectiunilor cardiace, dar si a diareei. Frunzele de visin sunt folosite la pregatirea muraturilor. Frunzele de cirese fierte timp de 15 minute dau un ceai bun in boli renale si litiaze. Frunzele de dud, din care se obtine o infuzie cu o lingura de planta la o cana cu apa, se folosesc pentru proprietatile lor hipoglicemiante si astringente, ca tratament adjuvant al unor forme de diabet, precum si al gastritelor. Se beau zilnic, pe stomacul gol, doua cani de ceai caldut. Frunzele de dud au calitati laxative, antiscorbutice, depurative si tonice, fiind indicate in astenii, constipatie, afectiuni pulmonare si in diateza hemoragica. In cazurile de diabet, frunzele de dud se asociaza cu teci de fasole, frunze de nuc si fructe de afine, toate uscate, iar in cazurile de ulcer, cu coada calului, teci de fasole, patlagina si sunatoare, de asemenea uscate.

  • Contra tusei si bolilor hepatice

Si stejarul are frunze de leac, mai ales pentru uz extern. Baile din frunzele lui aduc vindecare in diverse boli ale pielii, incepand de la ulceratii, degeraturi si pana la afectiunile hemoroidale. De asemenea, baile de stejar sunt foarte bune in diminuarea transpiratiei excesive a picioarelor si a mainilor. Se mai recomanda pentru spalaturi vaginale, in leucoree. Frunzele de gutui sub forma de infuzie, una sau doua lingurite la o cana cu apa, calmeaza tusea, chiar si cea convulsiva si sunt antidiareice, datorita taninului pe care il contin. Se mai folosesc in tratamentul afectiunilor hepatice si in insuficienta cardiaca. Infuzia de gutui este placut parfumata, motiv pentru care frunzele se folosesc si la prepararea ceaiurilor alimentare. Frunzele piersicului sub forma de infuzie concentrata erau folosite in medicina traditionala in amestec cu coaja de gorun pentru obtinerea bailor cu care se trateaza reumatismul la maini si la picioare.

  • Ceai de nuc bun de baut

Frunzele de nuc, un pom consacrat in fitoterapie, dau o infuzie colorata in verde inchis, din cauza cantitatii si varietatii mari de taninuri pe care le contin si nu iodului, asa cum s-ar crede. Au o compozitie bogata in ulei volatil, tanin complex, acizi organici specifici, vitamina C si substante minerale din care trebuie mentionate sarurile de cupru si zinc, fiind produsul vegetal cel mai bogat in aceste saruri. Mai contine vitaminele A, B si P. Frunza de nuc are proprietati tonifiante, astringente, hipoglicemiante, depurative si vermifuge. Infuzia de frunze de nuc (o lingurita la o cana cu apa) este recomandata in afectiunile urinare si intestinale pentru calitatile ei antiseptice si astringente, in enterite si diaree. Infuziile dublu concentrate din frunza de nuc (doua lingurite la o cana) se pot aplica local sub forma de comprese si cataplasme in tratamentul unor eczeme, ulceratii, furunculoza sau in scop cosmetic, ca astringent, in cazul tenurilor grase. Frunzele de nuc dau parului luciu si o nuanta bruna, naturala, ajuta la eliminarea matretii si intareste radacina firului de par.

Se pare ca frunzele de salcam stau la baza unei pastile care ii ajuta pe dependenti sa renunte la nicotina. Un cercetator italian a fabricat o astfel de pastila care ar tine loc de nicotina. Nu este chiar o noutate, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, soldatii foloseau frunze de salcam in loc de tabac. Tratamentul cu pastila dureaza trei luni si are efect la 44% dintre pacienti. Actioneaza reducand senzatia de placere pe care o au oamenii in timpul fumatului.

Cititi si Leacuri hepatice si Ginkgo biloba si Cojile si Leacuri si superstitii si Ceaiuri rare