Respiratia

Un suflu sanatos

Respirand corect, putem invinge emotiile, ne reglam activitatea inimii si digestia si ne imbunatatim capacitatea de concentrare

  • Respiratia profunda ajuta inima

Respiratia corecta actioneaza ca un adevarat medicament: remediaza durerile de spate si pozitiile vicioase ale coloanei, combate constipatia, oxigeneaza creierul, favorizeaza secretia endorfinelor („hormonul fericirii“). Faceti-va un obicei din a respira corect si nu veti avea decat avantaje si nicio contraindicatie. Respiratia pe care trebuie s-o invatam este cea care pleaca din stomac, urca spre piept si ridica apoi intreaga diafragma. Medicina a reusit sa descopere ceea ce yoghinii practica de ani de zile, si anume ca o respiratie corecta ajuta o minte suprasolicitata si stresata, la fel cum poate avea un rol benefic in prevenirea sau atenuarea bolilor de inima, a alergiilor ori chiar a ingrasarii. In fiecare zi suntem bombardati de emotii puternice, care ne suprasolicita sistemul nervos si care duc la cresterea tensiunii arteriale si a nivelului de adrenalina, acestea doua fiind in strinsa legatura cu bolile de inima. Pentru a reduce aceste efecte daunatoare. alternati respiratia pe cate o nara, tinand-o presata pe cealalta. Aceasta tehnica scade pulsul si reduce tensiunea arteriala diasistolica. Cu cat aceasta este mai mare, cu atit creste riscul unui atac de cord sau al unui blocaj renal. Iata o alta tehnica pentru relaxare rapida. Inspirati in sase timpi numai cu nara dreapta si expirati cu cea stinga, alti ssse timpi. Repetati procedeul de trei ori, fara sa depuneti efort. Atunci cand suntem anxiosi, cu ajutorul respiratiei putem sa ne calmam sistemul nervos simpatic si desa-l dezmortim pe cel parasimpatic, care are rol in odihna si functiile digestive, si ajuta la relaxarea muschilor si a mintii. Cei mai muti oameni respira cam de 15 ori pe minut atunci cand sunt agitati. Prima masura pe care trebuie s-o luam este sa incercam sa respiram doar de sase sau sapte ori pe minut, insa mai adanc. Inspirati pe nas si expirati pe gura.

E un lucru bine stiut, nu putem separa sanatatea fizica, durata, calitatea vietii si starea emotionala a indivizilor. Toate au legatura intre ele, dereglarea uneia conduce la suferinta altora. Daca vrem o sanatate buna, trebuie sa avem grija de mintea noastra, pe care o putem mentine in echilibru cu ajutorul respiratiei. Prin tehnici de respiratie studiate de mai bine de 5.000 de ani putem elimina stresul, putem sprijini buna desfasurare a diverselor organe si sisteme ale organismului. Respirand corect, putem detine controlul asupra emotiilor si putem sa ne gasim linistea interioara. Asa cum sangele dreneaza toxinele chimice, la fel, respiratia elimina toxinele emotionale. Exista o stiinta a respiratiei, pe care o cunosc toti medicii. Noi de ce n-am beneficia de efectele respiratiei stiintifice? Nu e nevoie decat de 15 minute pe zi pentru a trezi la viata intregul organism prin exercitii simple de respiratie corecta.

Mai mult oxigen, o minte mai clara

Unul dintre mijloacele puternice de reglare a activitatii mentale este respiratia. Principiul pe care se bazeaza aceasta stiinta este acela ca, respirand profund, putem elimina circa 80% din energiile negative, lucru care in mod obisnuit nu se poate realiza deoarece oamenii folosesc doar 35% din capacitatea plamanilor. Terapia prin tehnici de respiratie aduce importante beneficii sanatatii, restabilind echilibrul in organim. Astfel, cei care practica regulat aceste tehnici se vor intoarce la ritmul natural al organismului lor, vor avea valori mai bune ale glicemiei si colesterolului, isi vor ameliora problemele de respiratie (astm, bronsita, alergii), vor scapa de insomnii. Insasi atentia acordata respiratiei are un rol terapeutic, diminuand nivelul de stres, imbunatatind relatiile interpersonale, crescand stima de sine, aducand creativitate si claritate mintii, imbogatind viata spirituala. Exercitiile de respiratie au rolul de a intari musculatura intercostala, de a mari capacitatea vitala si functionala a plamanului, elasticitatea cutiei toracice si de a favoriza miscarile diafragmei. Inspirand si expirand corect, asiguram oxigenarea corespunzatoare a creierului, obtinem stabilitate emotionala, capacitate mare de concentrare si digestie buna. Exercitiile isi pierd valoarea daca nu se evita fumatul, raceala si curentul. Exercitiile se fac dimineata (in anotimpul calduros cu fereastra larg deschisa, iar cand e frig, in camera bine aerisita sau in aer liber). E adevarat ca respiratia este un gest reflex, dar fiecare din noi o putem imbunatati reinvatand sa respiram. Cum? Prin antrenament.

    • Gimnastica plamanilor

Putem observa respiratia corecta la copii. Din instinct, acestia respira regulat, fara sa retina aerul in plamani, inspira pe nas, expira pe gura. Respirati si dumneavoastra adanc, in asa fel incat aerul sa solicite cavitatea abdominala. In acest timp, nu stati cocosati sau cu umerii lasati. Dati drumul la curea sau cravata. Oricand aveti 5-10 minute libere, acasa sau la birou, faceti macar unul din exercitiile menite sa limpezeasca mintea si sa echilibreze starea organelor interne. Respirati repede si sacadat pe nas. Inspirati de 10 ori, expirati de 10 ori. Stati drept, cu picioarele departate la nivelul soldurilor. Intindeti bratele peste cap, inspirati incet si adanc, apleacati corpul inainte si lasati bratele sa cada si sa se balanseze relaxat. Expirati cu putere. Repetati aceasta miscare de cinci ori. Asezati-va pe un scaun, cu spatele perfect lipit de spatar, picioarele bine sprijinite de podea, miinile asezate pe genunchi. Inchideti ochii si respirati normal, concentrandu-va numai asupra ritmului respiratiei. Continuati astfel timp de cinci minute. Inca de la prima ora, puteti sa incepeti ziua cu un exercitiu de respiratie. Iesiti afara sau mergeti in dreptul ferestrei deschise. Departati picioarele, intindeti-va bine si cascati cat doriti, pastrand tot timpul o tinuta dreapta. Apoi inspirati adanc si aduceti bratele prin lateral deasupra capului. Expirati si coboariti bratele. Repetati miscarile de cel putin 10 ori. Toate aceste tehnici sunt menite sa va ajute sa va echilibrati si sa aveti o zi in forma maxima.

  • Tu cat de corect respiri?

Unii oameni spun ca atunci cand se ridica brusc de pe scaun au senzatia de dezechilibru. Cauza acestui disconfort este respiratia incorecta. Ca sa scapam de neplaceri, trebuie sa ne reglam respiratia. Daca observam ca, in timpul inspiratiei, cavitatea toracica este cea care se ridica, nu e bine. Incearcati sa inspirati folosind mai mult partea abdominala. Acesta este secretul unei respiratii corecte, care inseamna o buna vascularizare si andepartarea presiunii create la nivelul inimii. Veti evita astfel, doar corectandu-va respiratia, complicatiile cardiovasculare si circulatorii. Daca v-ati propus sa va examinati respiratia pentru a va educa in spiritul tehnicilor corecte, intindeti-va pe podea si puneti o carte pe stomac. Daca respirati corect, atunci cand inspirati usor, veti observa cum cartea se ridica, pentru ca abdomenul este cel implicat direct in procesul de respiratie. Repetati exercitiul de cateva ori. Inspirati usor si eliminati aerul pe gura, simplu si firesc. Incercati sa repetati procedura in fiecare dimineata si seara, inainte de culcare. Cel mai important lucru este ca, dupa aceste exercitii, sa respirati singuri corect, fara constientizarea modului in care faceti acest lucru. Respiratia este un proces inconstient, deci daca transformati respiratia corecta intr-un automatism, veti scapa de toate problemele generate de respiratia improprie sanatatii.

  • Respiratia superficiala nu e buna

Avantajul micilor exercitii de respiratie este ca le puteti face oriunde. Acasa, la birou, pe strada sau in autobuz. In pauza de masa, puteti incerca un alt exercitiu simplu, benefic pentru starea generala de sanatate. Asezati-va pe scaun, cu spatele drept. Puneti o mana pe abdomen si cealalta in zona pieptului. Inspirati, numarand pina la patru, in asa fel incat mina de pe abdomen sa se miste incet. Expirati numai dupa ce ati numarat pana la doi. Eliberati aerul inca patru timpi. Doua minute pe zi de exercitii sunt suficiente pentru a va obisnui sa respirati corect. Multi dintre noi hiperventilam, adicam respiram superficial, doar cu virfurile plamanilor. O astfel de respiratie ne reduce capacitatea de a gandi clar si ne lasa prada gandurilor negative. Cercetarile recente au relevat existenta unei relatii intre respiratia superficiala si atacurile de cord. Invatand sa respire profund, cardiacii au mari sanse sa nu mai aiba niciodata un al doilea atac de cord. De asemenea, respiratia ajuta la sporirea imunitatii. Astfel, persoanele a caror munca cere o foarte mare concentrare vizuala isi pot imbunatati performantele relaxandu-si muschii fetei. Acest lucru se poate realiza usor privind pur si simplu, o data la 15 minute, in alta directie decat cea pe care suntem concentrati atunci cand lucram. Acest lucru va ajuta respiratia. Atunci cand muschii fetei sunt tensionati, iar ochii concentrati intr-un punct prea mult timp, miscarea diafragmei scade. Astfel scade si cantitatea de oxigen pe care o introducem in corp. Mai mult chiar, aceasta respiratie superficiala incetineste curgerea limfei, reducandu-se eficacitatea sistemului imunitar.

  • „Spune-mi cum respiri, ca sa-ti spun cat esti de sanatos“

Daca fara hrana si fara apa se poate trai ceva timp, fara aer murim in cateva minute. Atunci, de ce nu acordam mai multa atentie respiratiei? „Spune-mi cum respiri, ca sa-ti spun cat esti de sanatos“, este un adevar pe care vechii indieni l-au descoperit de mult. Modul in care respiram depinde de foarte multi factori: sex, greutate, natura activitatii, calitatea aerului pe care il inhalam, afectiuni organice. De exemplu, femeile care au nascut au o respiratie claviculara, fara sa inspire adand. La fel, si supraponderalii. In schimb, fumatorii respira adanc, ba chiar s-au apucat de fumat pentru a obtine mai des satisfactia de a inspira oxigen, chiar daca aerul intru cu fum cu tot. O persoana are nevoie, in medie, de 10-12 respiratii pe minut. Monitorizati si dumneavoastra care va e ritmul respiratoriu. Observati daca nu cumva oftats sau cascati des. Aceste procese sunt semne ale hiperventilatiei si trebuie sa va rariti respiratiile. Atentie si la ce aer respirati. Un aer poluat, sarac in oxigen duce la boli grave pe care nu le mai vindeca nici medicamentele. Solutia este sa iesim cat mai des in natura. Faceti excursii la munte, nu pedalati in zonele urbane aglomerate, curatati filtrele aparatelor de aer conditionat. Aerisiti bine casa atunci cand folositi produse de curatat chimice. Parfumati-va mai rar. Renuntati chiar si la odorizantele de masina. Numai aerul curat si proaspat e folositor organismului. Si, desigur, invatati sa respirati, folosind mult aer. Pentru o sanatate perfecta, mai ieftin de atat nu se poate.

  • Cele 7 porunci ale respiratiei

- Respira adanc.

Aerul e singurul aliment care nu costa nimic.

- Nu te incorseta in haine care te impiedica sa respiri.

- Stai astfel incat cosul pieptului sa nu fie apasat. - De cate ori te simti obosit, respira adanc, in dreptul ferestrei deschise. - Deschide fereastra. Aerul inchis se transforma in otrava.

- Iesi afara, mai ales dupa ce ai stat mult timp intr-o incapere aglomerata.

- Fa zilnic o plimbare pe jos.

Cititi si Kinetoterapia si Inhalatiile si Muntele

  • Respira si scapi de kilograme!

Cand mancam, respiram altfel. Nu e bine sa infulecam in fuga, uitand sa respiram. Daca nu respiram suficient in timp ce mancam, nu putem digera si arde suficiente calorii. Cu cat cantitatea de mancare e mai mare, cu atit e nevoie de mai mult oxigen, iar mai mult oxigen se obtine respirand. Cum trebuie sa respiram la masa? Verificati-va respiratia. Daca este sacadata, grabita, fara ritm, e cazul sa va opriti din mancat, sistemul digestiv functioneaza la capacitate minima, sunteti suprastresat. Andreptati-va coloana, ca sa puteti inspira mai mult aer. Inspirati adanc, cam la trei sferturi din capacitatea plamanilor, si expirati tot, pentru a scapa de aerul rezidual din plamani. Respirati doar pe nas, aerul este astfel adus repede la temperatura corpului. Acest exercitiu va transmite creierului mesajul „sunt relaxat“ si vor urma toate modificarile fiziologice caracteristice acestei stari, inclusiv functionarea aparatului digestiv, arderea caloriilor la capacitate maxima. Iata cum, doar respirand corect, se poate slabi. Incetinirea respiratiei ajuta in lupta cu kilogramele. Inspirati incet, pe nas, timp de patru secunde, si apoi expirati tot incet, pe gura, timp de opt secunde, dar tinand buzele mai stranse, ca si cum ati sufla aerul din plamani pe un pai. Si in ce priveste alergiile sezoniere stiinta respiratiei are solutii. Stand intr-o pozitie confortabila, inspirati pe nas, o data, adanc, si apoi lasati aerul sa iasa in asa fel incat sa produceti un fel de zumzait. Ar trebui sa simtiti o vibratie in piept, cap si nas. Repetati acest exercittu timp de zece minute.

  • Exercitii de calmare

Daca nu respiram corect, circulatia sangelui este mai lenta, ceea ce duce la o mai slaba oxigenare a organelor si a tesuturilor. Consecinta: oboseala si stres. Chiar daca e greu de crezut, respiratia corecta, controlata si profunda constituie o veritabila arma de lupta impotriva stresului cotidian, de care nu este nimeni scutit: tensiunile acumulate sunt eliminate, emotiile sunt eficient gestionate si energia se acumuleaza. Iata un exercitiu pentru a castiga lupta cu stresul si emotiile negative. Apasati cu degetul nara dreapta si inspirati lent numai prin nara stinga. Schimbati partile. Alternati si respira astfel de zece ori pentru fiecare nara. Va veti recapata sangele rece si veti trece mai usor peste emotii. Un alt exercitiu, denumit „respiratia albinei“, ajuta la alungarea gandurilor negre si la reglarea tensiunii arteriale. Incrucisati picioarele si astupati-va urechile, apoi inspirati lent si profund. Expirand, intredeschideti gura si incercati sa scoateti sunetul care imita biziitul albinei. Prelungiti expiratia cat mai mult timp posibil si repetati exercitiul de cinci ori. Atunci cand sunteti nervosi, dar nu va puteti exterioriza, aplicati urmatoarele trucuri de respiratie. Strangeti buzele, inclestati dintii si incordati maxilarele timp de cateva secunde, apoi deschideti gura larg si spuneti „aaaaa!“. Ridicati mult umerii, tinand bratele pe linga corp si apoi lasati umerii cat mai jos, cu miscari lente. Repetati miscarea de cinci-sase ori. Inspirati adanc stringand pumnii si relaxati-va brusc, expirand. Repetati exercitiul incordand picioarele, apoi cu pumnii strinti si picioarele incordate simultan. Indreptati coloana vertebrala. Inspirati pe nas, umfland cat mai mult cutia toracica si expirati lent pe gura, relaxand intregul corp. Repetati exercitiul de trei-patru ori.

  • Trucul care te scapa de trac

Inaintea unui interviu, a unei intalniri romantice, a unei conferinte sau a unui discurs tinut in fata unui public numeros, puteti folosi cu succes urmatorul procedeu. In pozitie sezand, aplecat in fata cu coatele sprijinite pe coapse, lasati-va miinile sa atirne intre genunchi. In aceasta postura, cu ochii inchisi, trebuie sa va concentrati intens la nivelul gatului, exact in zona in care se produce deglutitia. Inspirati apoi profund si expirati cat mai complet, inghitind in momentul in care nu mai exista aer in plamani. Repetati acest exercitiu de mai multe ori. Destul de repede, ne vom simti gatul decontractandu-se incetul cu incetul. Tot corpul va incepe sa se relaxeze. Ne vom simti mult mai capabili sa ne confruntam cu interlocutorul, care numai in aparenta este responsabil pentru tracul nostru.