Mainile

Mainile vorbesc despre sanatate!

Forma, culoarea, temperatura mainilor si a unghiilor ne ofera indicii importante despre functionarea organismului

  • Absenta vitaminelor modifica unghiile

Lipsa vitaminelor in organism determina modificari ale unghiilor. Astfel, carenta de vitamina A si calciu duce la uscarea si lipsa de stralucire a unghiilor. Prea putin calciu in organism duce la slabirea rezistentei unghiilor. Cele prea incovoiate sau prea plate dezvaluie lipsa Vitaminei B. Lipsa proteinelor, a acidului folic si a vitaminei C se manifesta prin despicaturi in cuticule. Dungile albe de pe unghii se datoreaza lipsei de proteine, iar uscarea excesiva si innegrirea acestora poate fi semnul carentei de vitamina B12. O deficienta de zinc duce la aparitia petelor albe. Lipsa de lichide determina crapaturi si taieturi pe suprafata unghiilor, iar lipsa de acizi grasi esentiali, o piele inrosita in jurul cuticulelor. Unghiile deformate si zimtate sunt un indiciu pentru lipsa fierului in organism, iar unghiile fragile indica lipsa biotinei, prezenta in ciuperci, grepfrut, pepene rosu, banane, capsune.

Incepand de la o simpla strangere de mana, pana la forma, temperatura, constitutia si culoarea acestora, mainile transmit informatii importante despre semnele unor boli ascunse sau despre temperamentul omului. mainile pot fi un bun indicator in stabilirea diagnosticului, iar unii medici chiar investigheaza mainile pacientilor pentru a afla mai multe detalii despre starea de sanatate, identificand de multe ori afectiuni in stare latenta. in medicina traditionala chineza, cititul bolilor in maini este o metoda la fel de uzuala ca aceea a diagnosticului pe chip. Este bine sa ne privim mainile cu atentie si sa discutam cu medicul, in cazul in care descoperim indicii ingrijoratoare.

  • Culoarea si petele

Mainile oamenilor sunt foarte diferite, iar daca le privim cu atentie putem observa ca diferentele nu se datoreaza doar mostenirii genetice, ci si unor afectiuni stiute sau nestiute. Culoarea unei maini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanta spre cafeniu deschis. O mana sanatoasa este elastica, ferma, are o palma bine colorata, calduta si foarte putin umeda. Pielea rosie indica o stare congestiva, pielea albastruie vorbeste despre o circulatie nu tocmai buna a sangelui, pielea galbena semnaleaza probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea patata cu alb si roz este semn al unui sange sanatos. Culoarea galbuie la o mana grasuta si umflata denota prezenta ureei in sange. in plus, vinele albastre ne indica faptul ca acidul carbonic din sange se afla in exces. O piele lucioasa si intinsa indica predispozitia spre boli reumatice si guta, in vreme ce o textura aspra si uscata a pielii tradeaza predispozitia organismului spre boli de piele. Palmele transpirate pot indica hiperactivitatea tiroidei, iar daca aveti mainile mai mari decat toata lumea, acesta poate fi un indiciu al unei tumori pituitare.

  • Palmele rosii au legatura cu ficatul

Palmele se pot inrosi atunci cand ati facut activitati obositoare, ati carat ceva sau ati spalat rufe. si gravidele mai au mainile rosii, pentru ca volumul de sange creste foarte mult in cazul viitoarelor mame. insa daca aceasta este culoarea mainilor de obicei, motivul poate fi eritemul palmar, semn al unei afectiuni grave a ficatului: ciroza. Ficatul nu mai functioneaza corect si nu mai este capabil sa curete sangele. Astfel, apare un exces de hormoni in sange si vasele de pe maini se dilata devenind vizibile prin piele. Palmele rosii, insotite de senzatii de mancarime si arsura pot indica eczema, o afectiune cronica a pielii care se agraveaza la stres. Pentru estomparea iritatiei se recomanda evitarea contactului cu substante chimice, inclusiv a sapunurilor iritante. Roseata palmelor poate fi un indicator si al alergiei la nichelul din bijuterii sau al antibioticelor.

  • Ce culoare au unghiile tale?

Unghiile sanatoase sunt elastice si tari, netede, de culoare roz si ceva mai moi decat cele de la picioare. Cand se se apasa usor pe ele, ar trebui sa se albeasca, apoi sa revina la culoarea normala. Daca unghiile raman albe mai mult de un minut, poate fi semn de anemie. Netratata, deficienta de fier poate determina si forma concava a unghiilor. Daca anemia este cauza unghiilor pale, atunci pielita (fasiile subtiri de piele de la baza unghiilor) este posibil sa arate deosebit de albicioasa, decolorata. Unghiile albastre pot avertiza asupra unor probleme cardiovasculare. Una dintre metodele folosite de medici pentru a controla nivelul de oxigen care circula prin sange este sa analizeze unghiile, degetele sau buzele pacientilor. Culoarea galbuie a unghiilor groase vorbeste de afectiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu varf galbui si usor inrosite la baza. Petele negru-cenusii pe unghii sunt semnul unei intoxicatii cu mercur. Petele albe, mate inseamna o lipsa de zinc. Petele albe denota cresterea noilor celule. Daca sunt mov, insa, pot ascunde predispozitia catre infarct, aratand ca sangele nu circula cum trebuie. Unghiile in doua nuante (jumatatea de jos alba, iar cea de sus roz inchis spre maro) pot insemna probleme la rinichi, aceasta deoarece ureea nu mai este eliminata si se cristalizeaza sub piele si sub unghii. Unghiile fara culoare pot semnala diabet.

  • Unghii cu probleme

Unghiile ingrosate, de forma convexa, sunt simptome comune ale bolilor cardiace si pulmonare. Acest fenomen se petrece din cauza oxigenarii insuficiente a tesuturilor. Daca unghiile prezinta umflaturi, este posibil sa fie vorba de un inceput de artrita reumatoida, chiar daca articulatiile nu au devenit inca umflate si dureroase. Unghiile ingrosate pot fi consecinta infectiilor cu ciuperci sau a psoriazisului. Dupa tratament, unghia revine la normal. Traumele, loviturile si procesul de imbatranire duc de asemenea la ingrosarea unghiilor. Unghiile incarnate apar mai ales la degetele picioarelor atunci cand au fost taiate prea scurt sau incaltamintea a fost prea stramta. Zona respectiva e dureroasa si se inflameaza. Unghiile despicate arata probleme cu circulatia sangvina, aparatul genital sau sistemul nervos. Se poate ajunge la unghii desprinse de tesut atunci cand se lucreaza mult cu calculatorul. Unghiile roase sunt un semn al nervozitatii, al deficitului de minerale sau al prezentei unor paraziti in intestin. Sunt in acelasi timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfunctiilor sexuale la femei. 50% dintre copii si 20 % dintre adulti isi rod unghiile atunci cand sunt stresati.

  • Unghii drepte, bombate sau drepte

Unghiile mari, bombate, in forma de bulb, care depasesc cu mult suprafata degetului (in forma de con) indica slabiciunea inimii si a plamanilor (tuberculoza). Sunt asociate frigului. O umflatura la capatul unghiei vorbeste despre o infectie cronica a plamanilor. Unghiile cu extremitatile inovoiate in jos, insotite de sindromul palmelor fierbinti, sunt un semn evident de instalare in organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Daca pe unghia bombata se constata prezenta unor dungulite, acest lucru denota ca pneumonia se afla intr-un stadiu incipient. Unghia triunghiulara indica afectiunile coloanei vertebrale si ale maduvei spinarii. Unghia stramba, dar neteda (asemanatoare unui cioc de papagal) vorbeste despre astm, bronsita, tuberculoza, tuse cronica. Unghiile drepte, nebombate, in forma de triunghi, atrag atentia asupra unei slabe circulatii a sangelui, indicand extremitati foarte reci. Cresterea altor unghii, pe langa cele sanatoase, poate fi un semn al unei afectiuni a plamanului. Din cauza lipsei oxigenului din sange, unghiile cresc dezordonat, de regula sub cele sanatoase.

  • Linii albe sau rosii

Dungile rosiatice care apar sub unghii pot indica infectii in organism, in special in fluxul sanguin. Aceste dungi sunt de-a lungul unghiei in sensul de crestere, arata ca si cum ar fi aschii sub unghie, insa sunt de fapt niste mici cheaguri. De cele mai multe ori apar datorita unei infectii a valvelor inimii numita endocardita bacteriana. Liniile orizontale pe unghii vorbesc despre o alimentatie dezechilibrata. Liniile albe orizontale pot avea legatura cu inima, boala Hodgkin, insuficienta renala sau otravire cu arsenic, taliu ori alte metale grele. Suprafetele faramicioase pe unghii inseamna depuneri de sare. Liniile verticale semnaleaza inrautatirea digestiei (exces de acizi grasi si sare), proces prin care mineralele si albuminele se asimileaza foarte greu, si de asemenea, deficit de vitamina B12 si fier. Pot fi asociate si cu afectiuni ale intestinului. Liniile verticale, subtiri, de culoare rosu inchis sau maro pot fi cauzate de ciroza, tratament cu contraceptive orale, sarcina, ulcer peptic, artrita reumatoida, vasculita.

  • Semiluna de la baza unghiei

Semiluna de la baza unghiei vorbeste despre circulatia sangelui. inaintarea in varsta si excesele alimentare reduc lunelele pana la disparitie, incepand cu degetul mic. Atunci cand lunulele dispar de la degetul mare inseamna ca circulatia sangelui se afla intr-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurta, vanata, fara lunule, semnaleaza prezenta unei boli de inima. Cu cat unghia este mai scurta, cu atat boala este mai avansata. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legata de tahicardie. Absenta semilunei de la baza unghiei este semn al insuficientei cardiace si al tulburarilor in circulatia sangvina. Lunula de culoare albastruie vorbeste despre tulburari in functionarea ficatului. Cand are culoarea rosie este semn al insuficientei cardiace. Semiluna roscata poate insemna si intoxicatie cu monoxid de carbon, urticarie cronica, ciroza sau psoriazis. Pielitele din jurul unghiilor arata deficitul de albumine, vitamina C si acid folic in organism.

  • Lungimea degetelor conteaza

In mod surprinzator, lungimea degetelor poate spune o multime de lucruri despre predispozitia la o anumita boala. De obicei, inelarul barbatilor are tendinta de a fi mai lung decat degetul aratator, in timp ce la femei este exact invers. Femeile cu degetul inelar mai lung decat aratatorul, au de doua ori mai multe sanse de a suferi de artroza si sindromul ovarului polichistic. Pe de alta parte, degetul aratator mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la san la femei si cu un risc scazut al cancerului de prostata la barbati. Unii cercetatori cred ca lungimea degetelor ar trebui folosita ca un criteriu pentru mai multe teste de depistare a cancerului. Alte studii au aratat ca persoanele care au aratatorul mai scurt decit inelarul sunt predispuse la oesteoartrita. Lungimea inelarului arata de cat de multa empatie este capabila persoana cu pricina. Daca articulatiile sunt ingrosate este posibil ca nivelul colesterolului sa fie ridicat. Degetele se pot umfla pe canicula, inainte de menstruatie sau la o alimentatie bogata in sare. Dar daca degetele sunt groase si rigide in mod obisnuit, atunci ar putea fi vorba de o o slaba functionare a tiroidei. Hipotiroidia duce la incetinirea metabolismului, cresterea in greutate si acumularea de apa.

  • Forma si culoarea degetelor

Degetele cianotice, amortite pot semnala prezenta unei afectiuni numita boala Raynaud, un spasm temporar al vaselor de sange care restrictioneaza fluxul sanguin spre degete si care apare la 5-10% din populatie. Sunt afectate mai frecvent femeile si in mod tipic este declansata de frig sau stres. Boala Raynauld este cronica, dar nu reprezinta o problema serioasa de sanatate decat daca senzatia de amortire dureaza mai mult de o ora. Degetele cu varfurile umflate pot fi un semn al cancerului pulmonar. Substanta PGE2, care produce inflamarea plamanilor, este produsa in exces de catre tumoare, se acumuleaza in degete si provoaca umflarea acestora. Varfurile degetelor groase si rotunjite pot insemna si o afectiune a valvelor aortice.

  • Maini reci si tremuratoare

Se spune ca persoanele cu mainile reci sunt sincere. Conform specialistilor, mainile reci, atunci cand nu sunt efectul expunerii la frig, pot fi asociate mai multor afectiuni: diabet, anemie, boala Buerger, boala Raynaud, reactii alergice la numite medicamente. Tremuratul mainilor este un simptom comun care poate fi resimtit si de catre persoanele sanatoase. Un nivel scazut al zaharului in sange (hipoglicemie) poate da tremuraturi ale mainilor. Problema poate aparea si in situatii de stres, atacuri de panica, anxietate, boala Parkinson, dementa cu corpi Lewy, scleroza multipla, hiperparatiroidismul. Cand amortesc mainile, este vorba de afectiuni care restrictioneaza fluxul sanguin ori lezeaza nervii. Amorteala mainilor poate fi insotita de durere, prurit, senzatie de arsura, sensibilitate la atingere, spasme musculare, piele rece, anxietate si urinare frecventa. Parestezia fiziologica apare prin compresiunea nervilor sau a fluxului sangvin. Este normala si apare atunci cand stam cu mana sub cap mult timp sau intr-o anumita pozitie fixa. Dispare dupa cateva minute de repaus sau miscari de intindere si masaj al membrului.

  • De ce amortesc mainile?

Deficitul de vitamine E, B1, B6, B12 si niacina (vitamina B3 sau PP) poate provoca amortirea mainilor. La fel se intampla cand nivelul de magneziu din organism este scazut, fiind afectat sistemul nervos periferic. Atacurile de panica pot fi insotite de amorteli ale mainilor. S-a constat ca, in general, persoanele mai stresate acuza in mod frecvent amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor si fetei, insotite de tremuraturi. Atacul ischemic tranzitoriu poate fi insotit de amorteli la nivelul unei maini, la fel ca deshidratarea si alcoolismul, osteoporoza sau unele boli sistemice: afectiuni renale, hepatice, leziuni vasculare si hemopatii, amiloidoza, tulburari de tesut conjunctiv, inflamatii cronice, hipertiroidism si neoplasme sau tumori benigne care apasa pe nervi. Sindromul de tunel carpian produce ameteli, furnicaturi si dureri ale degetelor, palmei sau articulatiei mainii folosite cel mai des in sarcinile repetitive zi de zi, cum ar fi manevrarea mouse-ului. Aceste simptome se agraveaza in timpul nopti.

  • Maini curate si hidratate

Pentru sanatatea mainilor, orice persoana trebuie sa bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Apoi, in fiecare seara, inainte de culcare, trebuie aplicata o crema hidratanta pentru a le mentine catifelate. Este bine sa fie crema care contine vitamina E, ajutand la repararea cuticulelor. Conteaza si alimentatia. Fructele si vegetalele sunt indicate, dar si vitamina D si calciul. Laptele degresat si iaurtul sunt doua produse esentiale. Cind spalati manual, purtati manusi pentru a va proteja de actiunea chimica a detergentilor. Folositi pila pentru a netezi marginile unghiilor. Dupa baie, uscati si zona de sub unghii. La salonul de manichiura, mergeti cu propriile ustensile. Persoanele care folosesc permanent oja si dizolvantul au unghiile decolorate, lipsite de viata, vinete. incercati sa renuntati la lacuri de unghii macar pentru o saptamana. Iarna, inlocuiti sapunurile conventionale cu geluri pentru spalarea mainilor. Este recomandat sa utilizati gelurile dezinfectante care au in compozitie si agenti de hidratare. Daca nu agreati aceste geluri antibacteriene, folositi un sapun cu glicerina, aloe vera sau ulei de masline. Consumati ulei de peste, acesta intretine sanatatea pielii si a unghiilor.

  • Temperamentul, citit in unghii

Dupa forma si structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei. Astfel, melancolicii au unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate si fragile, flegmatici au unghii patrate, groase, tari, care stralucesc puternic. Cei colerici au unghii lunguiete, tari sau moi, roze sau galbene, care stralucesc foarte putin, iar sangvinicii au unghii late, moi, de culoare roz, au forma ovala.

  • Degetele si organele interne

Fiecare deget de la mana sau de la picior, potrivit reprezentarilor medicinei traditionale, este strans legat de un organ sau de o glanda de secretie interna. Daca una dintre unghii nu arata bine, cautati cauza dezechilibrului in acel organ, al carui meridian este legat de acest deget sau de aceasta unghie.

- Degetul mare: creier

- Aratator: plamani si intestin gros

- Mijlociu: intestin subtire

- Inelar: plamani

- Mic: inima si organe de reproducere.

Cititi si Unghiile si Djuna si Artroza