Arsurile solare

Cum sa ne oblojim arsurile?

Aflati cum se tamaduiesc cu retete naturiste arsurile cauzate de expunerea prelungita la soare

  • Radiatiile solare si cancerul

Lumina solara cuprinde 2 tipuri de radiatii ultraviolete A si B. Cele mai periculoase, UVB, sunt implicate in aparittia arsurilor, iar in cazul expunerii prelungite si neprotejate poate determina aparitia cancerului de piele. UVA nu ard, dar penetreaza pielea mult mai profund provocand tulburari la nivelul sintezei colagenului. Razele UVB constituie principala cauza a eritemului si a arsurilor solare. Afecteaza ADN-ul celulelor, generand cancerul. Intensitatea lor maxima este intre orele 10:00 si 15:00. Razele UVA pot provoca un eritem (roseata mai mult sau mai putin intensa) sau o arsura solara. Cauzeaza imbatranirea prematura a pielii expuse la soare si joaca un rol important in aparitia cancerelor de piele. produce o bronzare de scurta durata. Razele UVC provoaca un eritem (roseata) care indica o leziune cutanata. Astfel se produce diminuarea imunitatii locale. Mai mult de 95% dintre cancerele de piele sunt cauzate de soare. Razele ultraviolete naturale sau din saloanele de bronzare sunt nocive pentru piele.

  • Stiati ca…

- Chiar si pe timp innorat, 85% din razele ultraviolete pot traversa norii?

- Razele UVB pot penetra suprafata apei dintr-o piscina pana la un metru adancime?

Ne place sa stam la soare, sa ne bronzam si sa plecam in vacanta cu pielea aramie. Dar aceste zile caniculare si soarele puternic nu ne fac atat de bine pe cat credem. Nu trebuie sa uitam sa ne protejam impotriva efectelor nefaste ale unei lungi si daunatoare expuneri la soare. In caz contrar, vom fi nevoiti sa suportam arsurile, insolatia si toate necazurile pe care le provoaca arsita. Daca ajungeti in astfel de situatii, trebuie sa stiti ca, inainte de medicamente, cele mai eficiente si cu efecte dovedite, sunt leacurile populare.

  • Ceapa, miere si argila

Arsurile cauzate de expunerea prelungita la soare sunt dintre cele mai neplacute, uneori putand duce la complicatii grave. Cand arsura nu este severa, dati imediat cu apa rece pe piele. Momentan, durerea se va diminua. Apoi, aplicati o compresa pe baza de alcool (bitter suedez), care se va tine 15 minute pentru a nu se face basica. Se unge locul cu miere, care diminueaza durerea, tinctura de propolis si un unguent cu aloe. O veche vorba din batrani spune ca pe arsura trebuie aplicata imediat o foaie de ceapa cu sare, sub pansament, ca sa dispara usturimea. Cateva boabe de rasina de brad, putin ulei si ceara de albine, topite pe foc, fac minuni daca se unge locul timp de doua saptamani. Se aplica pe un tifon fin cataplasme groase de argila rece, timp de o ora. Daca tifonul adera la zona arsa, se lasa pe loc, schimbandu-se doar cataplasma, zi si noapte.

  • Unguentele de-acasa

- Ulei de sunatoare sau musetel: 20 g planta bine maruntita se pune la macerat in 200 ml ulei, timp de 4-6 saptamani, dupa care se strecoara.

- Unguent din muguri de plop: peste 20 g muguri zdrobiti se adauga 5 ml alcool. Se lasa timp de 24 h, apoi se adauga 100 g unturasi 5 g ceara de albine. Se tine 3 h pe baie de apa, la 100 grade C, se strecoara, se freaca dupa racire. Uleiul se face la fel, dar in loc de untura si ceara, se pune ulei de floarea-soarelui. Unguentul cu muguri de plop negru se mai poate prepara cu unt (1 pachet), putina ceara de albine (1 lingurita) si 4 lingurite extract de muguri de plop (tinctura evaporata pana ramane o treime).

- O alifie buna contra arsurilor se obtine din coaja de soc. Aceasta regenereaza total tesuturile si nu lasa semne. Se prepara astfel: ceai de coaja de soc (11), 250 ml ulei rafinat de floarea-soarelui, 3 linguri miere, ceara curata de albine (cat un ou mic). Se aleg bete de soc de 2-3 cm diametru, care se spala bine, apoi se curata de coaja. Se pune coaja intr-o oala de 4 1 si se acopera cu apa. Se fierbe pana ce lichidul din oala capata o culoare inchisa, aproape neagra. Se strecoara lichidul si se lasa 2 ore sa se decanteze. Se masoara 1 1 de lichid care se pune la fiert cu uleiul, mierea si ceara. Se lasa la fiert pana ce scade la jumatate. Dupa ce s-a racit putin, se strecoara prin tifon si se pune la loc racoros, pana a doua zi. Nu o raciti fortat, se transforma in bilute. A doua zi, alifia intarita se pune in cutii. Se pastreaza la loc intunecos si rece.

  • Ceaiuri de alinat usturimea

In Banat, la tara, se foloseste fierea de porc contra arsurilor. Mai e bun si otetul de mere cu miere. In medicina populara, arsurile se pot acoperi cu cataplasme de frunze de varza, vinete, gutui sau smochine. Pielea se spala cu ceai de pelin, coada-soricelului, musetel, frasin, galbenele, plop negru, in, salcam, soc, stejar, sunatoare, tataneasa. Infuziile din aceste plante se pot bea, sunt bune si la comprese, dar si la spalaturi locale. Ca unguent, se mai foloseste decoctul din seminte de gutui. Se presara pe pielea arsa faina de pedicuta, care usuca rana si scade febra locala. Cand basica dispare, se pun pansamente cu ulei de sunatoare, ulei de musetel, unguent de muguri de plop, aloe. Sau macerat de catina in miere sau macerat de catina in alcool slab si miere. Alt macerat util este obtinut dupa 8 zile din amestec de o parte flori de crin si 2 parti ulei. Se ung arsurile, pe care le calmeaza si le vindeca.

  • Caise, smantana, suc de lamaie

Pentru arsurile solare, ca masura imediata, se unge pielea cu ulei si bicarbonat de sodiu. Se fierb frunze de liliac alb (crude sau cu flori simple, nebatute, uscate) pana se innegreste apa, se lasa sa se raceasca si, cand sunt caldute, se scot frunzele si se aplica pe suprafata arsa. Se leaga cu un tifon si 24 de ore se umezette continuu pansamentul cu apa in care au fiert frunzele. Nu trebuie lasat pansamentul sa se usuce, altfel frunzele uscate agraveaza rana. A doua zi, se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de arsura si impuritati, lasand locul curat si sterilizat. In functie de gravitatea arsurii, se schimba frunzele la 24 de ore. Cu acest tratament, nu raman urme pe piele. Trei caise coapte, proaspete, se freaca bine si se amesteca cu doua linguri de smantana. Amestecul se aplica pe piele, se lasa 5-10 minute, apoi se spala cu infuzie calduta de ceai verde. Sucul diluat de lamaie se aplica usor, cu ajutorul unui tifon, pe pielea arsa de soare. Sucul actioneaza ca un astringent, usurand durerea.

  • Oua si varza murata

Cand nu sunt basici cu lichid si nici usturimi, ci doar roseata, se fac bai cu tarate de grau. Pentru o cada, sunt necesare 1,5 kg de tarate, in saculet. Acesta se pune in apa rece si nu se fierbe mult. Cand arsura este veche, se poate urma reteta urmatoare: se bat 6 galbenusuri cu 6 lingurite de unt topit pana ce amestecul devine o pasta ca maioneza. Se inmoaie in preparat o banda de tifon, cu care se infasoara zonele arse. Se repeta de cateva ori. Tot pentru arsurile aparute dupa o zi de plaja, sunt bune uleiul de maasline, atat intern cat si extern, faina de castane (absoarbe razele ultraviolete si protejeaza pielea), foile de varza murata cat mai reci, care potolesc durerea si refac pielea. Foarte bun e amestecul de albus de ou, ulei de in si smantana. Deasupra se pune o compresa inmuiata in apa rece si apoi bandaj uscat.

  • Bai de plante

Tinctura de arnica are actiune cicatrizanta si antiseptica: 15g de tinctura la 100 ml de apa. Infuzia din coada soricelului, doua linguri de flori la o cana de apa clocotita, se administreaza extern, sub forma de comprese. Mai e buna si infuzia din 10g de frunze de frasin la 100 ml de apa clocotita. La fel, sunt recomandate si florile de galbenele. Uleiul de in se folosesste amestecat in parti egale cu apa de var. Se pune totul intr-o sticla curata si se agita, pana se formeaza un lichid alb-laptos, cu care se unge arsura. Acest amestec are proprietatea de a calma durerile si de a vindeca rana. Florile uscate si sfarimate de salcam se pun pe ranile provocate de arsuri. Se mai pot face bai cu infuzie de soc, 20 g de flori la 500 ml de apa clocotita. Tot pentru bai si cataplasme, se recomanda infuzia de tataneasa, 15 g radacini maruntite la 250 ml de apa clocotita. Infuziile de levantica, cerentel (radacina), coada racului, cimbru, frunze de nuc, roinita, urzica, troscot, rachitan, salce si stejar (cate 2 linguri de planta la o cana de apa clocotita) calmeaza durerile si grabesc cicatrizarea plagilor.

  • Cartofi cruzi si tataneasa

Ce ne mai recomanda medicina populara pentru cicatrizarea ranilor provocate de arsuri? Se sparge un ou, se amesteca galbenusul cu albusul si se pune acest amestec peste rana. Sau, se pun frunze de soc fierte 5-10 minute in lapte. Frunzele se schimba din doua in doua ore. Locul se spala cu apa rece si se presara bicarbonat de sodiu alimentar. Se da un cartof crud pe razatoare si se amesteca cu miere de albine (la 100 g de cartof se adauga 1 lingurita de miere). Pe rana, se mai pot pune frunze de varza proaspete sau morcov ras. Se prepara ulei de oua: se fierb ouale tari, se scot galbenusurile, care se dau prin razatoare si se tin pe foc mic timp de 40 de minute, amestecand continuu. Se ung portiunile lezate cu acest ulei. In general, pentru durerile corpului umpleti un saculet de muselina cu putina tataneasca uscata si atirnati-l sub robinetul prin care curge apa in baie pana se umple cada. Puteti sa-l folositi pentru a va frectiona cu el pe piele.

  • Insolatia trece cu varza

O alta neplacere cauzata de soarele puternic este insolatia. Cum recunoastem aceasta afectiune? Apar dureri de cap, ameteli, impaienjenirea ochilor, congestia fetei, palpitatii, respiratie zgomotoasa, tahicardie, greata, voma, iar in cazuri grave, pierderea cunostintei. Nu va amagiti cu gandul ca insolatia este doar o afectiune banala, pentru ca, pe fondul altor boli, poate crea neplaceri serioase. Medicina traditionala recomanda decoct 2-4 % din frunze si fructe de paducel (4 parti), frunze si fructe de afin (3p), frunze de urzica (2p), papadie (1p), scoarta de salcie (1p), flori de sulfina (1p) si talpa gastei (1p). Se consuma cate 150-250 ml, de 2-3 ori/zi. Extern, se pun cataplasme cu varza, cartofi rasi sau argila pe cap si torace.

  • Sfaturi pentru o bronzare sanatoasa

Pentru evitarea arsurilor solare, a deshidratarii si a insolatiei, este bine sa:

- nu va expuneti la soare intre orele 11.00 - 17.00.

- folositi crema de protectie solara daca aveti piele cu sensibilitate crescuta.

- nu expuneti razelor solare pielea cu nevi pigmentati multipli (alunite).

- beti 2-3 litri de lichide pe zi.

- evitati consumul de alcool, cafea si tigari.

- renuntati la plaja daca v-au iesit pistrui in exces

- protejati-va crestetul cu palarioare si sepci.

- purtati ochelari de soare cu lentile fumurii, care protejeaza contra razelor UVA, dar si UVB.

  • 6 feluri de a ne bronza

Exista 6 fototipuri de piele, clasificate dupa culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradul de bronzare, pe scurt dupa reactiile cutanate aparute dupa 30 minute de expunere la soare in timpul verii.

1. roscat cu piele alba, care nu se prea bronzeaza, foarte predispus la insolatie

2. blond, cu piele deschisa la culoare, se bronzeaza putin, predispus la insolatie

3. saten cu piele deschisa, bronzare usoara, predispozitie la insolatie

4. brun cu piele inchisa la culoare, bronzare puternica, rar face insolatie

5. brun inchis cu piele inchisa la culoare, bronzare foarte puternica, foarte rar face insolatie

6. negru cu piele neagra, bronzare maxima, niciodata nu afce insolatie.

  • In caz de prea mult soare

- faceti o baie rece, dar nu ca gheata.

- adaugati in baie uruiala sau faina de orez.

- aplicati pe piele comprese cu apa rece, apoi o crema hranitoare.

- pudrati portiunea de piele afectata, chiar cu pudra de talc, pentru calmarea usturimilor.