Insolatia

Cum luptam cu canicula?

Insolatia, lesinul, arsurile solare ne pandesc ori de cate ori iesim din casa in aceste zile de foc, dupa atita ploaie, avem tendinta sa ne expunem mai mult razelor solare. Prietenosul soare poate deveni un dusman necrutator. in loc sa ne bucuram de vara, s-ar putea sa avem numai de suferit. Insolatia si arsurile solare sunt cele mai frecvente, dar si cele mai periculoase urmari ale nechibzuintei. Nu e de glumit. Expunerea indelungata la temperaturi ridicate poate fi mortala. Efectele daunatoare ale soarelui pot fi prevenite si contracarate, pentru a nu ne transforma vacanta intr-un cosmar. Trebuie sa cunoastem si sa respectam masurile de protectie, iar in caz ca apar reactii ingrijoratoare, e bine sa folosim si un leac natural.

  • Hidratare si banane

Daca pacientul cu insolatie este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea inca din primele doua ore circa doi litri de lichide. Se considera ca pacientul consuma suficiente lichide daca urina este normala la culoare si in cantitate suficienta si persoana urineaza la fiecare 2 pana la 4 ore. Ceaiul din flori de musetel si cel de menta sunt recunoscute pentru proprietatile sale de ameliorare a simptomelor insolatiei. Rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza circa de 36 de ore, chiar daca bolnavul se simte mai bine in cateva ore. I se vor da banane, pepeni galbeni, linte, cartofi, mazare, fasole boabe, salata de castraveti si soia. Nu exista o gradare a tipurilor de insolatie, afectiunea se manifesta diferit la diversele categorii de varsta. La copii si batrani, insolatia are efecte mai puternice din cauza deshidratarii ce urmeaza varsaturilor. Printre factorii care favorizeaza insolatia se numara: afectiunile cardiace, renale si hepatice, hipertensiunea arteriala, medicamentele diuretice, antihistaminice si sedativele, dar si unele obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool. Hainele strinse pe corp si umiditatea ridicata contribuie si ele la aparitia insolatiei. in cel mai rau caz, insolatia care se agraveaza se poate manifesta prin halucinatii, convulsii, pierderea cunostintei, stare de agitatie, tahicardie, piele fierbinte, vinetie si uscata, varsaturi severe si diaree. Desi temperatura interna este crescuta, persoanei ii poate fi frig. In aceste cazuri, chemarea de urgenta a unei ambulante este singura masura cu adevarat folositoare.

  • Cineva a lesinat. Cum actionam?

Cel mai „usor“ efect al caniculei este lesinul. Apare atunci cand stati mult in picioare, intr-un loc unde e foarte cald. Sangele stagneaza mai mult in partea inferioara a corpului, lipsind creierul de o buna irigare. Rezultatul este ameteala si chiar lipotimia. in acest caz, persoana isi va reveni daca e asezata la orizontala, la umbra. I se va da sa bea lichide si i se vor masa degetele mari de la maini. Pana la venirea medicului, se poate folosi uleiul esential de menta sau uleiul de rozmarin, care au efect de stimulare si inviorare, restabilind astfel functiile creierului si ale inimii. Se pune flaconul sub nasul persoanei pentru a inhala aroma, sau se pun cateva picaturi de ulei pe o batista si se tine sub nas. in lipsa acestor uleiuri revigorante, se poate face presopuntura, actionand asupra punctului aflat intre buza superioara si nas, pe linia de mijloc. Dupa ce persoana si-a revenit, i se da sa bea ceai de ghimbir pentru a-i stimula circulatia. in momentul in care simtiti ca vi se face rau, asezati-va pe scaun, si aplecati capul pe genunchi. Bineinteles, inainte de toate, trebuie sa va desfaceti cordonul, cureaua, cravata si orice alt obiect care va stringe. Aplicati comprese cu apa rece pe frunte. Ce nu trebuie sa facem in caz de lesin? Nu dati palme pacientului, nu-i turnati pe gat lichide atunci cand e inconstient!

  • Crampe de la caldura

Tot pe caldura mare, apar crampele musculare, mai ales dupa un efort fizic care a produs deshidratare. Crampele musculare apar cel mai des in zona abdomenului, la brate sau la picioare, ca urmare a secatuirii muschilor de saruri. in acest caz, repausul intr-un loc racoros, cu picioarele putin mai sus decat corpul, si aportul de lichide pot remedia rapid aceasta situatie. Pentru hidratare mai pot fi consumate si sucuri de fructe, cum ar fi cel de portocale sau de mere la care se poate adauga si o banana. E bun si sucul de morcovi. Aceste legume si fructe sunt cele mai bogate in potasiu, mineral necesar in astfel de situatii. De asemenea, un ceai de menta poate ajuta sa va reveniti. Crampele cauzate de caldura pot fi prevenite band un pahar plin cu apa cu treizeci de minute inaine de orice efort intensiv continuand cu cantitati mici baute la fiecare 15-20 minute. Senzatia de epuizare e insotita de transpiratie abundenta, rezultatul fiind pierderea masiva de lichide din organism. Primele simptome pot fi o sete intensa, stare de slabiciune si eventual o lipsa de coordonare musculara. Mai pot sa apara: crampe, greata, durere de cap, oboseala, pierderea poftei de mancare si chiar diaree. Daca epuizarea nu este tratata, se poate agrava, pielea devenind rosie si lipicioasa, ritmul inimii va creste, iar pupilele se vor dilata. Persoana cu senzatia de epuizare trebuie sa se odihneasca la umbra intr-un loc racoros, asezata cu picioarele mai sus decat corpul si sa-si puna comprese reci la cap. Trebuie sa bea apa rece, usor sarata. Tratamentul trebuie sa dea roade intr-o jumatate de ora, in caz contrar trebuie sunat la ambulanta. Dupa ce-si revine, pacientul trebuie sa inceteze orice activitate.

  • Insolatia, primul ajutor

Insolatia apare atunci cand sistemul de termoreglare al organismului clacheaza pe fondul caldurii excesive. Expunerea prelungita la soare si deshidratarea favorizeaza aparitia primelor simptome: febra, dureri de cap, ameteala, oboseala, tegumente palide, reci si umede, senzatie de voma. Copiii, supraponderalii si persoanele in varsta sunt cele mai expuse riscului de a suferi de insolatie. Insolatia poate duce chiar la pierderea cunostintei. Persoana trebuie mutata intr-un spatiu racoros, iar hainele trebuie inlaturate, pentru ca intreaga piele sa fie in contact cu aerul. Se asigura o buna ventilatie in camera, folosind macar un evantai. Corpul se stropeste cu apa rece, dar nu foarte rece, pentru scaderea temperaturii corporale. Se pot aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si la subsuoara, locuri unde vasele de sange mari se gasesc la suprafata tegumetului. Se interzice introducerea pacientului intr-o baie de gheata, pentru ca i se poate provoca un stop cardiorespirator. Gheata nu se aplica direct pe piele, pentru ca, pe linga arsura termica, ea poate provoca degeraturi. Cel mai bine e sa-l impachetam in cearsafuri umede. Extremitatile se maseaza usor pentru a stimula circulatia. Se monitorizeaza temperatura corporala. O persoana cu insolatie poate avea o temperatura de 40 de grade C sau mai mare si sa nu mai transpire. Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol. Afectiunea e cu atat mai serioasa si e posibil sa apara si complicatii cu cat perioada de timp in care corpul e incins este mai lunga. impotriva unei temperaturi crescute a corpului, medicina traditionala recomanda ceaiul de angelica, coada-soricelului, flori de liliac, scortisoara, indulcit cu miere. Extern, se pun comprese cu otet sau zeama de lamaie.

    • Plantele care ajuta in insolatie

Ce putem folosi din farmacia naturii pentru a tratamentul insolatiei?

- Cicoarea regleaza temperatura corpului si diminueaza durerile de cap. Se va face o infuzie din o lingurita de planta la 250 ml apa.

- Salcia este aspirina naturala, fiind recomandata in tratarea febrei. Pentru ca poate declansa inflamarea gastrica, o lingurita de salcie va fi combinata cu o lingurita cu varf de flori de salcam, care actioneaza ca un pansament, se fierb impreuna 10 minute si se bea decoctul cand este aproape rece.

- Sunatoarea are proprietatea de a drena vezica biliara si de a inlatura astfel senzatia de greata. Nu se consuma mai mult de o ceasca.

- Extern, se pun cataplasme cu varza, cartofi rasi sau argila pe cap si torace.

- Valeriana combate starea de greata care insoteste insolatia, are efect sedativ, calmant, poate induce somnul si calmeaza durerile de cap, imbunatateste activitatea cardiaca, combate tulburarile de ritm cardiac.

- Levantica e buna pentru combaterea durerilor de cap. Se recomanda in amestec cu alte plante: flori de tei, menta, busuioc, coada soricelului, flori de soc.

- Isopul are actiune antiinflamatorie, febrifuga asemanatoare aspirinei, racoritoare, imbunatateste respiratia, reduce congestia.

  • Leacuri pentru pielea prajita

Din dorinta de a se bronza repede intr-un timp cat mai scurt, multi oameni stau la plaja pana ce pielea devine rosie. De fapt, aceasta este arsura solara de gradul I. Afectiunea creeaza o stare de disconfort, dar si probleme serioase: febra, frisoane, greata, senzatia de voma, reactii alergice. in functie de gravitatea arsurii, trebuie sa apelam la tratament specializat sau la un tratament naturist. Daca arsura e usoara, respectiv pielea este rosie, compresele cu apa rece, timp de 10-15 minute, de trei ori pe zi, sunt suficiente. Baile cu lapte sau iaurt rece au acelasi efect, in plus, hidrateaza derma si atenueaza durerile. Sucul obtinut din frunze de aloe vera ajuta la calmarea durerii, pastrand pielea hidratata. O baie in apa calduta in care s-a dizolvat o jumatate de lingurita de praf de copt hidrateaza si calmeaza durerea. Feliile de castraveti se pun pe piele, in special pe pleoape. Ceaiul de menta, aplicat pe piele, ajuta la grabirea procesului de vindecare a dermei. Arsurile se pot trata ungand zonele afectate cu ulei de masline sau de levantica, facand bai cu apa calduta in care se adauga bicarbonat de sodiu, stergerea zonelor afectate cu ceai de soc, comprese cu zeama de laptuci, miere sau propolis, ulei de mustar, suc de rosii, tinctura de galbenele, ulei de nuca, de catina alba. De asemenea, otetul este si el un bun aliat impotriva arsurilor solare. Un alt truc des intilnit ar fi aplicarea pe piele a pliculetelor de ceai verde sau negru folosite. Pentru calmarea usturimilor, se aplica o cataplasma cu petale de trandafir in otet de mere. Pentru cicatrizare mai rapida, se bea infuzie de argila. Atunci cand basicutele se sparg, apare riscul infectiilor, e necesar tratament cu antibiotic prescris de medic.

  • Uleiul de susan, ecran protector

O veche vorba din batrani spune ca pe arsura trebuie aplicata imediat o foaie de ceapa cu sare, ca sa dispara usturimea. Sucul de lamaie, aplicat pe piele, actioneaza ca un astringent si ia durerea cu mina. Pielea poate fi spalata cu ceai de pelin, coada-soricelului, musetel, frasin, plop negru, in, salcam, soc, stejar, sunatoare. Toate aceste ceaiuri sunt bune si pentru hidratare. cateva boabe de rasina de brad, putin ulei si ceara de albine, topite pe foc, fac minuni daca se unge locul timp de doua saptamani. Se aplica pe un tifon fin cataplasme groase de argila rece, timp de o ora. Ca unguent, se mai foloseste decoctul din seminte de gutui. Se presara pe pielea arsa faina de pedicuta, care usuca rana si scade febra locala. Cand basica dispare, se pune macerat de catina in miere. Cand nu sunt basici cu lichid si nici usturimi, ci doar roseata, se fac bai cu tarite de griu. Tot pentru arsurile aparute dupa o zi de plaja, sunt bune faina de castane (absoarbe razele ultraviolete si protejeaza pielea) si foile de varza murata cat mai reci, care potolesc durerea si refac pielea. Pentru bai si cataplasme, se recomanda si infuzia de tataneasa, 15 g radacini maruntite la 250 ml de apa clocotita. Se da un cartof crud pe razatoare si se amesteca cu miere de albine (la 100 g de cartof se adauga 1 lingurita de miere). Pe post de ecran protector, apelati cu incredere la uleiul de susan, care reduce impactul razelor solare cu 30% si la uleiurile de masline, de cocos si aloe-vera (20%).

  • Reguli de combatut arsita

Inainte de a trata este mai bine sa previi, asa ca tineti cont de aceste sfaturi pentru a evita insolatia:

- evitati sa iesiti afara in perioada de maxim pericol (orele 11,00-18,00) chiar si atunci cand sunteti la mare sau la strand.

- imbracati haine lejere, de culoare alba, cu tesatura cat mai racoroasa, din materiale naturale.

- purtati palarie, sapca, umbrela.

- la fiecare jumatate de ora petrecuta in soare, stati minimum 10 minute la umbra.

- beti foarte multe lichide la temperatura camerei, cel putin 2-3 litri pe zi.

- nu consumati grasimi, ciocolata, cafea sau alcool! Mincati salate si fructe, branza de soia, supe de zarzavat, sucuri naturale si ficat de pui.

- in spatiu inchis, aplicati comprese cu apa pe frunte, udati-va pe brate. Puteti folosi si ceaiuri de tei, soc, menta sau musetel, tincuri de menta, lavanda sau gingko biloba.

- protejati-va ochii cu ochelari de soare.

- strangeti-va parul sau tundeti-va scurt. Un par lung va incinge si mai mult.

- faceti multe dusuri, dar nu reci.

- oricat de bine v-ati simti, nu abuzati de aerul conditionat.

- racoriti-va in mijlocul padurii, pe munte, in parcuri, chiar si intr-o biserica.

- nu va suprasolicitati, nu faceti sport la orele caniculare.

- pentru a evita problemele digestive, fiti atenti la prospetimea mincarii, usor alterabila in aceste zile de arsita.

- tineti ferestrele inchise in perioada in care temperatura de afara este mai mare decat cea din interior.

- odihniti-va suficient. Un organism obosit se epuizeaza repede pe caldura.

- alegeti crema cu factorul de protectie potrivit.

  • Blondele si pistruiatii, atentie sporita!

Medicii recomanda persoanelor care s-au expus prea mult la soare sa bea apa si sa manince fructe si legume, in special potocale si lamai. Consumati alimente bogate in vitamina A, C si E si antioxidanti, asa cum sunt rosiile si uleiul de masline. Pielea arsa nu se va mai expune la soare in urmatoarele 3-4 zile. Nu se sparg basicile si nu se cojeste pielea! Pentru a nu cunoaste efectele nedorite ale arsurilor solare este mai bine sa le tinem la distanta. Regulile sunt arhistiute, mai trebuie doar sa le respectam: evitarea expunerii la soare la orele de varf, folosirea unor lotiuni protectoare de calitate, hidratarea suficienta. Anumite categorii au o sesibilitate crescuta fata de radiatiile ultraviolete: persoanele blonde sau roscate, cu pielea foarte alba, cu pistrui si alunite mari, cu forme neregulate. Pe de alta parte, nici persoanele satene cu pielea alba nu sunt ocolite de efectele radiatiilor solare primite in exces. Copiii, a caror piele este subtire si sensibila, pot fi afectati de arsuri daca stau in soare la ore nepotrivite. Administrarea anticonceptionalelor si folosirea sapunului care contine agenti antibacterieni predispun pielea la un risc mai ridicat de a se arde in urma expunerii solare. Arsurile repetate pot cauza riduri, pistrui, imbatranire prematura, dar si alte boli de piele. Razele ultraviolete au ca efect modificarea ADN- ului din celulele pielii, astfel incat cancerul cutanat reprezinta o afectiune iminenta in cazul expunerii excesive la soare. S-a constatat ca zonele cele mai vulnerabile sunt chiar cele mai expuse: fata, gitul si mainile. O arsura solara in copilarie dubleaza riscul aparitiei cancerului de piele odata cu inaintarea in varsta. In general, cancerul cutanat este diagnosticat dupa 10-30 de ani de la aparitia arsurilor solare grave din copilarie sau adolescenta. Nu expuneti razelor solare pielea cu nevi pigmentati multipli (alunite). Renuntati la plaja daca v-au iesit pistrui in exces.

Cititi si Helioterapia si Luminoterapia si Drumetia si Vacanta.