Hipnoza

Terapia prin hipnoza

Metoda hipnoterapiei este o cale stiintifica de a rezolva problemele sufletului, dar si afectiuni ale digestiei, circulatiei sanguine si articulatiilor

  • Hipnoterapia, pentru minte si trup

Exista persoane care se tem de aceasta tehnica si sunt sceptice cu privire la eficienta ei. Unii cred ca tine de paranormal. Dimpotriva, hipnoza se studiaza in cadrul psihologiei, iar cabinetul psihoterapeutului nu seamana cu o scena de spectacol. Rolul curativ al hipnozei a fost descoperit inca de catre egiptenii antici, specialistii de azi doar i-au gasit explicatiile stiintifice. Iar rezultatele sunt certificate de numarul tot mai mare de pacienti care si-au rezolvat problemele prin aceasta metoda. Hipnoterapia este o stiinta, la fel ca toate celelalte stiinte ale medicinei alternative. Ajuta in activarea propriei capacitati de vindecare si de rezolvare a problemelor trupului si ale mintii. Fiecare traieste uneori momente de uitare de sine, urmarind un film interesant sau contempland un peisaj deosebit, cand nu mai aude sau nu mai observa ce se intimpla in jur. Asemenea situatii binefacatoare, care destind si relaxeaza, seamana cu transa hipnotica. De aceea, nu trebuie sa ne temem de hipnoza. Exista si o prejudecata legata de controlul terapeutului asupra celui hipnotizat. Oamenii cred ca vor fi determinati sa spuna sau sau faca lucruri inacceptabile, ca sunt un obiect in mana hipnoterapeutului. Nu este adevarat, in timpul transei, pacientul este perfect stapan pe sine. Hipnoza nu este un somn, nici o meditatie, ci este o stare de maxima concentrare, in care hipnotizatorul induce sugestii care vor ajuta clientul in rezolvarea problemelor personale. Puterea cuvintului, vocea hipnotizatorului, timbrul vocal, inflexiunile vocale, gesturile, sunt doar cateva aspecte deosebit de importante care asigura succesul sedintelor de hipnoza. Dar, la fel de importanta e si existenta unei doze mari de automotivatie.

  • Probleme care raspund terapiei prin hipnoza

- boli inflamatorii intestinale

- tulburari de somn

- dependente

- sindromul colonului iritabil

- astm

- fobii (teama de paianjeni, de avion, de dentist)

- travaliu si nastere

- afectiuni la nivelul pielii (acnee, psorizis, eczema, dermatita atopica)

- migrene si dureri de cap

- stres

- tiuit in urechi

- dureri cronice

- anorexie si bulimie

- indigestie

- rontaitul unghiilor, bilbiiala

- ridicarea performantelor sportive prin sporirea increderii in propriile forte

- reglarea circulatiei sanguine

- depresie

- disfunctii sexuale

- alergii

- constipatie.

Cititi si TERAPEUTI si Meloterapia si Fobiile

Cabinetele moderne de psihoterapie folosesc o tehnica de specialitate care capata din ce in ce mai mult teren: hipnoterapia. Prin aceasta metoda, fara sa luam pastile, doar prin relaxare profunda, sub indrumarea psihologului, putem obtine beneficii extraordinare pentru sanatate in afectiuni pentru care alte metode dau gres sau isi gasesc cu greu rezolvarea. Terapia prin hipnoza ajuta in alinarea durerilor, recapatarea increderii in sine, renuntarea la fumat si alte vicii de comportament si chiar in difunctii organice, cum ar fi constipatia, insomnia, obezitatea. Psihoterapeutul stie cum sa elimine cauza acestor dereglari chiar din subconstient. Iata ce trebuie sa stim despre hipnoza, inainte de a recurge la aceasta metoda in scop terapeutic.

  • O cale de a scapa de tensiune

Hipnoza nu e sarlatanie, nu e magie, nu e un numar de circ. Este o metoda de terapie stiintifica, aplicata dupa principii moderne de catre specialisti atestati in practicarea hipnoterapiei. Pe scurt, este de vorba de inducerea unei stari de relaxare profunda, timp in care specialistul ajuta subconstientul pacientului sa ajunga la problema pe care o are si astfel sa o elimine, inlocuind vechile comportamente, daunatoare, cu altele, benefice. Practic, prin aceasta metoda oamenii se detensioneaza, isi recapata autocontrolul, viata devine astfel mai sanatoasa, mai armonioasa. Fiecare om poseda o capacitate naturala de a raspunde la hipnoza. Pentru ca hipnoterapia sa aiba succes, pacientul trebuie sa se supuna terapiei voluntar si sa aiba incredere in persoana care il hipnotizeaza. Fara increderea in terapeut, fara consimtamintul pacientului si fara coloborare este imposibil de hipnotizat o persoana. O sedinta dureaza in medie 50-60 de minute, iar majoritatea persoanelor obtin primele rezultate dupa patru sau cinci sedinte. In randul copiilor, care sunt in general mai usor de hipnotizat, se constata deseori schimbari chiar dupa prima sedinta.

  • Incursiune in universul interior

Ce se intampla in timpul unei sedinte de hipnoza in scopuri terapeutice? La prima intalnire, hipnoterapeutul va va intreba despre istoricul medical si motivul pentru care ati ajuns la acel cabinet. Apoi va va explica ce este hipnoza si cum functioneaza. in timpul aplicatiei propriu-zise, veti fi adus intr-o stare de relaxare cu ajutorul unor tehnici speciale. Hipnoza este momentul dintre starea de veghe si somn, momentul in care sunteti aproape adormiti. Corpul se relaxeaza, se normalizeaza tensiunea arteriala si ritmul inimii. Persoanele hipnotizate spun ca se simt mai usoare, dar mintea ramine foarte activa. Practic, pacientul e tot timpul constient, dar e o stare de constienta modificata. in aceasta stare, oamenii sunt foarte receptivi la sugestii. Veti auzi totul in jur, nu dormiti nicio clipa, nici macar in timpul celei mai profunde transe. Exista mai multe metode de inducere a transei hipnotice. Cea mai folosita e cea a sugestiei, prin fraze care induc calmul, pasivitatea. In timpul hipnozei, este accesat subconstientul, depozitul secretelor noastre, sediul intuitiilor si al pornirilor noastre gresite de comportament. Odata intrat in acest univers interior, cel hipnotizat va intelege problema si, sub indrumarea hipnotizatorului, va inlocui vechile obiceiuri cu altele noi, pozitive. Asa se explica de ce hipnoterapia da rezultatele cele mai spectaculoase mai ales in cazuri de dependenta.

  • Sugestii care vindeca

Specialistul in hipnoterapie dirijeaza discutia astfel incat pacientul sa devina absorbit de imaginile si cuvintele sugerate. Metoda cea mai folosita este aceea prin care terapeutul formuleaza o fraza de tipul: „Cand vei iesi din cabinet, nu vei mai avea pofta sa fumezi“. Alteori, nu-i va spune pacientului sa nu fumeze, dar ii va prezenta efectele nocive ale acestui obicei. Aceste adevaruri, pe care pacientul le cunoaste deja, vor fi mult mai realist insusite in starea de transa, iar dupa sedinta, atunci cand va aprinde prima tigara va ezita sau chiar va renunta la viciul nesanatos. Exista si tehnica regresiei, in care hipnotizatorul intoarce pacientul in timp pentru a dezgropa amintiri reprimate. Aceasta metoda trebuie folosita cu precautie, deoarece poate aduce la suprafata amintiri dureroase sau false amintiri. Pentru terapia prin hipnoza a unor afectiuni ale sanatatii, se foloseste tehnica sugestiei care va ajuta bolnavul sa invinga durerea sau obiceiurile alimentare nesanatoase. Astfel, hipnoterapia da rezultate in cazul celor dependenti de alcool si tutun, a celor care au fobii si ticuri, care nu mai au incredere in ei insisi, care sunt timizi si anxiosi, care au dificultati de concentrare, care nu se pot abtine de la mancare.

  • Reduce nevoia de a lua medicamente

In general, bolile tratate prin hipnoterapie sunt cele asociate cu stresul generat de probleme familiale, conjugale, afective, sexuale. Ele se pot manifesta sub forma de oboseala inexplicabila, nervozitate extrema, obezitate, consumare excesiva de alcool, medicamente, comportament violent si chiar afectiuni organice. Hipnoza inlocuieste medicamentele nu numai in cabinete de psihoterapie, ci si in clinici si chiar sali de urgenta, pentru a atenua afectiuni care au la baza o componenta emotionala si psihologica. Studiile clinice demonstreaza faptul ca hipnoza poate imbunatati functiile sistemului imunitar, diminueaza stresul si durerea. Testele clinice asupra pacientilor cu arsuri arata ca hipnoza diminueaza gradul de durere, suficient incat sa nu mai fie nevoie de medicamente impotriva durerilor. in general, studiile indica faptul ca utilizarea hipnozei poate reduce nevoia de a lua medicamente, imbunatateste starea mentala si fizica dinainte de operatie si reduce timpul de recuperare a pacientului. Medicii stomatologi utilizeaza hipnoza pentru a tine sub control inclestarea maxilarului si sangerarile. Un hipnoterapeut va poate invata si autocontrolul. Spre exemplu, unei persoane care sufera de artrita i se poate spune ca poate da durerea mai incet, precum volumul la radio. Hipnoterapia poate fi un instrument eficient si in controlul bolilor cronice.

  • Cum alegem un hipnoterapeut bun?

Sedinta se termina prin trezirea pacientului, iar intre sedinte, e invitat sa depuna effort in controlul problemei cu care se confrunta. Daca iesiti de la psihoterapeut cu ideea ca numai in cabinetul lui va veti lasa de fumat, hipnoterapia nu va face minuni. Trebuie sa va amintiti permanent ca va doriti sa renuntati la tigari si faceti eforturi, inclusiv financiare, ca sa reusiti. De fapt, trebuie sa va repetati tot timpul ca sunteti pe drumul cel bun. Daca la aceste ganduri constiente veti adauga efectele hipnozei asupra inconstientului, veti fi capabili sa recunoasteti sugestiile binefacatoare si va va fi infinit mai usor sa scapati de fumat. Cu alte cuvinte, sa redeveniti stapanul propriei minti si a propriului corp, principiu de baza al terapiei prin hipnoza. Efectele hipnozei se pot estompa in timp. Acest lucru se intampla destul de des in cazul renuntarii la fumat. Pacientii sunt in general obligati sa revina la cabinet o data la cateva luni. Hipnoza trebuie considerata o unealta complementara tratamentului medical. intotdeauna trebuie consultat mai intii medicul sau psihologul pentru a determina originea bolii si punerea in practica a unui tratament. Atunci cand alegeti hipnoterapeutul, interesati-va de renumele lui. Dupa prima intilnire, trebuie sa va inspire incredere si profesionalism. Fugiti de cei care fac promisiuni false de tipul „Te voi vindeca in cinci sedinte“. Ocoliti-i si pe cei care dau ordine. Hipnoterapia nu se face cu fraza: „Renunta la fumat!“ sau „Nu mai manca!“.