Citricele

Citricele, izvor de sanatate

Cu aceste fructe bogate in vitamina C preveniti si vindecati numeroase boli, inclusiv cariile dentare

  • Fara algocalmin

In fazele incipiente ale hipertensiunii, tot cu lamaie rezolvati problema. O jumatate de lamaie cu coaja data pe razatoare se amesteca cu miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi. lamaia e buna ca adjuvant in osteoporoza. Se mananca in fiecare dimineata, timp de o luna, cate o lingurita de pasta pregatita dintr-o lamaie si o capatina de usturoi. Daca aveti crampe musculare foarte des, timp de doua saptamani, in fiecare dimineata si seara se ung talpile cu suc de lamaie. Migrena trece fara algocalmin daca asezati pe timpla si frunte o coaja de lamaie, curatata de miezul alb, cu partea interioara spre piele. Se tine pana apare o pata rosie. Se mai poate da pe razatoare o lamaie cu tot cu coaja, iar pasta se intinde pe piele. in caz de ameteli, se pune pe frunte si pe tample miez de lamaie incalzit usor. Atentie! Trebuie sa tineti cont faptul ca folosirea in exces a lamailor afecteaza smaltul dintilor. Lamaile sunt de asemenea contraindicate in cazul enterocolitei cronice, gastritei, ulcerului gastric si duodenal, insotit de aciditate crescuta a sucului gastric.

  • Lamaia, un fruct miraculos

Citricele sunt fructe la indemana oricui. Iar in aceasta perioada, tin locul fructelor de sezon cu succes. Sunt bogate in vitaminele C, B, P si acid citric. Dintre toate citricele, lamaia e considerata fructul miraculos. inlocuieste multe medicamente, previne si vindeca boli si, mai ales, mentine organismul intr-o stare de sanatate excelenta. Fiindca e perioada postului, nu uitati sa va aprovizionati cu citrice. Mincati zilnic macar un fruct si n-o sa aveti probleme de sanatate. Nici de greutate.

  • Nicio zi fara citrice

Unii spun ca fructele care nu cresc la noi nu sunt bune. Fals. Citricele sunt izvoare de sanatate, contin vitaminele atat de necesare organismului, cele care regleaza buna functionare a tuturor organelor, mai ales a inimii. Populatiile din zona tropicala care consuma citrice in mod frecvent le-au descoperit nu numai calitatile terapeutice, ci si utilizarile in cosmetica. Astazi, nu exista producator de cosmetice care sa nu utilizeze lamaia, portocala, grape-fruit-ul, mandarina in creme, sampoane sau lotiuni pentru sanatatea tenului. Acidul citric din aceste fructe intareste si pune in functiune sistemul imunitar, imbunatateste compozitia sangelui, regleaza bataile inimii. E un adevarat „politist sanitar“ care „aresteaza“ microbii din organism. Nu trebuie uitat nici efectul dietetic al citricelor, acestea fiind incluse in majoritatea curelor de slabire. Principiul e simplu: introduc vitaminele in organsim, elimina surplusul de lipide.

  • Portocalele ajuta digestia

In profilaxia racelii, o jumatate de pahar de limonada fierbinte se amesteca cu o jumatate de pahar de suc de portocale, apoi se adauga o lingura de vin alb. Amestecul se bea seara inainte de culcare, fiind foarte bun si in caz de insomnie. Pentru ateroscleroza si migrena, se taie marunt o jumatate de kilogram de portocale, cu tot cu coaja. Se adauga 100 de grame de hrean (trecut prin masina de tocat carne) si 300 de grame de zahar. Amestecul se pune intr-un litru de vin alb si se tine la baie de aburi o ora. Se lasa sa se raceasca si se iau cate 50 de grame de cinci-sase ori pe zi. Daca aveti o secretie scazuta a sucului gastric, luati 100 de mililitri de suc de portocale proaspat stors, de trei-patru ori pe zi. Iar daca nu aveti pofta de mancare si digestie lenesa, de ajutor sunt mandarinele. Coaja proaspata de la trei-patru fructe se taie marunt, se pun intr-un pahar de alcool si se lasa la macerat timp de o saptamana intr-un vas bine inchis, agitind din cand in cand continutul. Se strecoara si se iau cite 20-25 de picaturi de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

  • Mandarinele calmeaza tusea

Pentru constipatie, se recomanda seara, inainte de culcare, doua portocale. Sucul de portocale e bun si ca antidot in caz de intoxicare cu alimente alterate. Mahmureala trece tot cu suc de portocale in care s-a adaugat un ou proaspat. in bronsite, tusea se calmeaza cu decoct din coaja de mandarina: doua linguri de coaja taiata marunt se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la fiert, la foc mic, 10-15 minute. Dupa racire, se strecoara. lamaia e excelenta pentru gravide si lauze. in cazul sarcinii toxice, insotita de greturi si varsaturi, se bea cate o jumatate de pahar de decoct de lamaie. Daca mama nu are lapte suficient, o lamaie taiata marunt se amesteca cu doua linguri de seminte de chimen si o jumatate de pahar de zahar, se adauga un litru de apa calduta si se pune la fiert la foc mic 8-10 minute, amestecand continuu. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se iau cite doua linguri, de trei ori pe zi.

  • Piele si unghii sanatoase

Citricele sunt adevarati aliati ai pielii sanatoase. Pentru eczeme uscate, seara se pune pe partea de pielea bolnava coaja de portocala, cu partea interioara pe rana, si se bandajeaza bine. in cazul infectiilor micotice, se curata de coaja o felie de mandarina si se pune pe locul afectat. Procedura trebuie repetata de cateva ori pe zi. Pielea aspra de pe coate si genunchi devine catifelata cu o lingura de suc de portocala proaspat stors, amestecat cu zece linguri de ulei de floarea-soarelui. Seara se intinde pe coate si genunchi, iar dupa o ora se spala cu apa calduta. Apoi, se unge pielea cu o crema hidratanta. Pentru intretinerea zilnica a pielii, decoctul din coaja uscata de mandarina se amesteca cu suc de aloe si se adauga in baie. Bataturile dispar in patru-cinci zile daca sunt tratate astfel: se tin picioarele in apa fierbinte, iar pe batatura se pune o coaja de lamaie cu putin miez.

  • Leacuri contra racelii

Sucul proaspat de lamaie ajuta la eliminarea acidului uric. De aceea, e foarte eficient in cazul afectiunilor articulatiilor, bolilor legate de depunerea de saruri, dar si a pietrelor la rinichi sau vezica biliara. in anghina, este recomandata consumarea unei jumatati de lamaie cu coaja cu tot. Se mesteca incet, pentru ca sucul sa patrunda in zonele inflamate ale mucoasei gatului. Dupa doua-trei ore, se mananca si jumatatea care a ramas. Pentru laringita, se amesteca o jumatate de pahar de suc de lamaie cu un pahar de miere, se pun la fiert cateva minute la foc mic; se ia cate o lingurita din acest amestec la fiecare 5 minute. Cand aveti nasul infundat, se storc in palma cateva picaturi de suc de lamaie si se aspira pe nas. Dupa cateva minute, se spala caile nazale cu o solutie slaba cu sare de bucatarie.

  • Stomatologul naturii

O alimentatie bogata in calciu si vitamina C te tine departe de dentist. in loc sa foloseasca periuta si pasta de dinti, niste biochimisti din California mananca de doua ori pe zi cate o lamaie. Dintii devin perfect curati, iar respiratia e proaspata. Vitamina C omoara bacteriile care duc la aparitia cariilor, iar calciul cimenteaza maxilarele si dintii. Mancand lamaia intreaga, nu doar sucul ei, actiunea vitaminei C este de 20 de ori mai puternica.

- Contra oxiurilor: samburi de lamaie pisati, amestecati cu miere. in fiecare dimineata, se ia cate o lingurita.- Pentru slabit: turnati seara o ceasca cu apa in clocot peste o lingurita de musetel si o lamaie taiata felii rotunde. Lasam sa se macereze peste noapte, strecuram dimineata si bem lichidul pe nemancate.- Contra epistaxisului: tampon de vata imbibat cu suc de lamaie.- Contra aftelor, stomatitelor: suc de lamaie, miere si apa. Se clateste gura.- Contra blefaritelor: se pun in ochi 1-2 picaturi de suc de lamaie.- Pentru otite: suc de lamaie in urechi.- Contra degeraturilor: frectii cu suc de lamaie.- Contra unghiilor sfarimicioase: dimineata si seara, timp de o saptamana, aplicati suc de lamaie.- Pentru catifelarea mainilor: suc de lamaie, glicerina si apa de colonie, in parti egale.- Pentru pastrarea dintilor albi: perierea saptamanala cu suc de lamaie.

  • Lamaile fac par frumos

Pentru par: Lamaia impreuna cu musetelul dau o nuanta mai deschisa parului. Se amesteca 2-3 picaturi de ulei aromat de lamaie si musetel cu o lingura de otet si se incorporeaza intr-un litru de apa. Cu lichidul astfel obtinut se umezeste parul si apoi se piaptana. Dusmanul parului gras, lamaia opreste producerea sebumului si face parul mai lucios. Se stoarce lamaia, se strecoara si se maseaza parul cu zeama. Se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se clateste. in cazul pielii sensibile, se dilueaza cu 1/2 ceasca de apa.

  • Slabiti cu suc de grepfruit

Numit si „marul raiului“, grepfruitul are, pe linga cantitati uriase de vitamina C, si o enzima care dinamizeaza metabolismul si digestia, fiind un aliment de baza in curele de slabit. Sucul se bea ca atare sau indoit cu putina apa, primul pahar dimineata, pe stomacul gol, iar alte doua pahare, inainte de mesele principale cu o jumatate de ora. Sarace in calorii, grepfruiturile cu miezul roz sunt mai blinde si mai putin amare.

Cititi si Portocala si Sfaturi naturiste si Dieta cu apa calda