Energizante

Energizante naturale

Pentru a fi in forma intreaga zi, nu trebuie sa bem cafea si bauturi energizante, ci sa rontaim cereale si nuci si sa mancam peste, fructe si legume

  • Cu peste suntem mai vioi la minte si la trup

Trebuie profitat din plin de peste, unul dintre cei mai eficienti energizanti. Somonul, macroul si heringul sunt o buna sursa de acizi grasi omega-3. Consumul de peste reduce riscul de a face boli de inima si diverse tipuri de cancer, diminueaza inflamatiile. Totodata, pestele e bogat in proteine, vitamina B, magneziu, potasiu si reprezinta una dintre putinele surse alimentare de vitamina D. Fiind sarac in grasimi rele, dar bogat in proteine, pestele previne, dar si incetineste tumorile canceroase, fortifica sistemul imunitar. Consumarea cel putin saptamanal a unei portii de peste sporeste capacitatile intelectuale, fenomen care apare odata cu inaintarea in varsta. Somomul si sardelele previn aparitia cheagurilor de sange, amelioreaza artrita reumatoida. Ajuta in cazul tulburarilor de somn. Icrele de nisetru si de somon contin aproximativ 30% proteine si 10-13% grasimi usor asimilabile. sunt bogate in lecitina, catalizatorul memoriei, vitaminele A, E, D, complexul B, fosfor, fier si alte substante minerale. Untura de peste stimuleaza activitatea creierului prin grasimile omega-3, fiind cel mai bun supliment pentru creier, cu rezultate evidente in invingerea radicalilor liberi, actioneaza impotriva depresiilor, hipertensiunii arteriale si a bolilor neurologice degenerative. Untura de peste se asimileaza usor. Uleiul de peste reduce colesterolul, fiind ideal pentru diabetici. Un gram din acest ulei este echivalent cu o portie de circa 100g de somon.

  • Fructele aduc dinamism

Fructele sunt mari depozite de energie. De fapt, fructele reprezinta cea mai buna solutie pentru un flux constant de energie pe tot parcursul zilei, dar si pentru o silueta supla. Un suc de fructe proaspat stors, baut dimineata, este garantul unei zile plina de actiune. Dintre fructe, cele mai active sunt piersicile, pentru ca sunt usor asimilabile de catre organism, revigorarea fiind instantanee. Au un continut ridicat de apa si efect laxativ. Strugurii sunt energizante de mare efect. Prin continutul ridicat de magneziu, aceste fructe au si efect purgativ si detoxifiant. Strugurii fac sa dispara complet senzatia de foame, motiv pentru care sunt recomandati in regimuri de slabire. Stafidele, care sunt de fapt boabe de struguri uscate, au aceleasi proprietati ca si fructul proaspat, fiind foarte energetice si ajutand in afectiuni pulmonare, renale si hepatice. Caisele, bananele, kiwiul sunt bogate in potasiu, fructoza, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. sunt recomandate cu aproximativ o ora inainte de a face efort, tocmai pentru ca ofera un plus de energie. Totodata, un amestec din banane, capsune, cateva nuci sau seminte si iaurt constituie o combinatie perfecta pentru recuperarea organismului dupa efort. Chiar daca au ceva mai multe calorii decat celelalte produse enumerate, fructele uscate sunt bogate in carbohidrati si revigoreaza. Sucul din fructele proaspete de catina este o bomba energizanta, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l pune la dispozitie. Alte plante antioboseala: coacaze negre, ginseng, macese, busuioc.

  • Semintele care alunga oboseala

Semintele de floarea-soarelui sunt pline de magneziu, fier, cupru, complexul de vitamine B, acizi grasi esentiali, zinc si fier si reprezinta o excelenta sursa de proteine. 30- 40 de grame de seminte de floarea-soarelui contribuie cu succes la atenuarea stresului, a starilor depresive si a oboselii. „Bomboanele agricole“ sunt si remediu in combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii. De asemenea, se folosesc in cure pentru tratarea sterilitatii. Contin si o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor. sunt bogate in vitamina E, un antioxidant care previne aparitia bolilor de inima. Semintele de floarea-soarelui au darul de a reduce pofta de nicotina, iar infuziile fortifica vasele de sange si nervii, amortizand impactul renuntarii la tutun. Semintele de in contin cantitati mari de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, acestia fiind implicati in producerea de energie pentru organism si in transportul de oxigen. in plus, acestea combat constipatia si inflamatiile tubului digestiv, scad senzatia imperioasa de a urina, fiind de real ajutor celor cu incontinenta urinara. impiedica dezvoltarea celulelor prostatei, contribuind la vindecarea cancerului de colon si a prostatei. Toate tipurile de seminte incoltite (seminte de legume sau cereale care au fost puse la germinat) sunt pline de energie. Ele ajuta la intarirea, revitalizarea si regenerarea organismului, prin antioxidantii, mineralele, proteinele, enzimele si fibrele continute.

  • Nucile te trezesc mai bine decat cafeaua

Fructele cu coaja lemnoasa sunt de asemenea energizanti recunoscuti. Scad nivelul glicemic al alimentelor, dar sunt si o sursa superioara de energie, ele zabovind in stomac mai mult decat carbohidratii si proteinele. Migdalele, nucile, alunele sunt bogate in grasimi sanatoase, fibre, proteine, vitamine, minerale si antioxidanti. Nucile ofera mai multa energie decat cafeaua. De fapt, miezul de nuca este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente cunoscute si o minune pentru organism in timpul anotimpului rece. Foarte buna sursa de magneziu, nucile lupta cu oboseala resimtita in muschi, dar si cu oboseala emotionala. Proteinele din nuci sunt transformate in energie care ajunge pentru mai mult timp. Nucile reduc riscul obezitatii, incetinind digestia, ceea ce face ca senzatia de satietate sa dureze mai mult. O suta de grame de miez de nuca pe zi trateaza tulburarile de ritm cardiac si previn accidentele vasculare cerebrale. Nucile combat infectiile urinare, dar in acelasi timp ne scapa de tuse. Nuca este un excelent vermifug, eliminand in special tenia. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate anemicilor. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere, stimuleaza memoria. Datorita acizilor grasi Omega-3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micsoreaza si chiar dispar. Aduc beneficii si pacientilor dianosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control limitele de insulina.

  • Alte surse de energie

- Dovleceii pun in miscare meridianele energetice, fortificand in special functia digestiva.

- Ouale au grasimi sanatoase, vitaminaele B si D, fiind considerate drept cea mai buna sursa de proteine.

- Apa regleaza temperatura corpului si a circulatiei sangvine, mai ales atunci cand facem efort fizic sau cand suntem stresati si vlaguiti.

- Ceaiul verde, prin substantele tonice continute, asigura o buna functionare a sistemului nervos, alunga oboseala si protejeaza de cancer.

- Cafeaua, prin cafeina continuta, ajuta atunci cand avem de lucru, produce „trezirea cerebrala“ sporind atentia si capacitatea de memorare. Din pacate, efectul ei e de scurta durata.

- Iaurtul e o sursa importanta de calciu, intareste oasele, iar carbohidratii continuti sporesc energia organismului.

- in vreme ce grasimile rele te fac sa te simti greoi si obosit, grasimile bune (ulei de masline, peste, avocado, nuci si seminte) dau energie.

- Mierea de albine si propolisul sunt alimente minune care nu numai ca reechilibreaza starea generala a organismului, dar confera o vitalitate greu de egalat de alte produse naturiste.

- Carnea de pui la gratar are efectele echilibrante asupra sistemului energetic al organismului fiind vizibile in timp.

Cititi si Afrodisiace si PLANTE-dictionar.

Unul dintre efectele tratamentului de detoxifiere este slabiciunea. Poate am exagerat cu abtinerea de la mancare, poate am mancat cat trebuie, dar neechilibrat, poate cauza lipsei noastre de energie este doar neadaptarea la conditiile de iarna. De altfel, pe timpul iernii, avem tendinta sa mancam mai consistent, pentru ca organismul ne cere sa consumam mai multe calorii pentru pastrarea echilibrului termic. Toate aceste transformari ne fac sa ne simtim mai obositi si fara vlaga. Ca sa scapam de moleseala, e bine sa ne energizam. Iata care sunt alimentele sanatoase care ne redau energia, fara a pierde ceea ce am castigat pe perioada postului sau a dietei, adica un organism curatat de deseuri si cu mai putine kilograme.

  • Regulile alimentatiei energizante

Atunci cand ne simtim slabiti, e clar ca organismul nu mai poate face curatenie eficient. il putem ajuta reducand la minimum toxinele pe care le introducem in organism, stimuland metabolismul, combatand radicalii liberi, reducand retentia hidrica, imbunatatind oxigenarea tesuturilor si circulatia sanguina pentru a revitaliza celulele, rezolvand constipatia, daca este cazul. Pare o sarcina grea si complexa, dar nu e deloc imposibila, iar faptul ca e imperios necesara trebuie sa ne motiveze. Detoxifierea da energie si vitalitate, faciliteaza digestia, creste capapaineatea de concentrare si imbunatateste memoria. Dar uneori, aceste efecte benefice sunt insotite de o stare de moleseala. Combaterea acestei stari nu presupune sa mancam mai mult sau sa renuntam la post, ci sa mancam altceva, dar tot trei mese si doua gustari pe zi. Principala regula este consumarea numai de alimente ecologice, neprocesate, fructe si legume proaspete, doi litri de apa zilnic si ceaiuri de plante. Apoi, aceste mese trebuie sa fie pe cat posibil calde. Chiar daca nu mancam carne pana la Craciun, e bine sa stim ca nucile, susanul, arahidele si alunele neprajite, de exemplu, sunt de aproape doua ori mai puternice din punct de vedere caloric decat carnea. in aceeasi categorie intra si semintele de floarea-soarelui, de dovleac, maslinele negre, soia, polenul de albine. Dar trebuie sa ne asiguram si de faptul ca reziduurile vor fi prompt eliminate din organism. Acest lucru se rezolva cu alimente bogate in fibre (toate vegetalele) care vor curata tubul digestiv, regleaza glicemia si nivelul colesterolului, scad greutatea corporala, stimuland imunitatea.

  • Cerealele de dimineata, vitalitate pentru intreaga zi

Cerealele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, pentru ca sunt printre cele mai bune solutii pentru refacerea rezervelor energetice. Cerealele integrale elibereaza zaharul intr-un ritm lent, conferind un nivel constant de energie. In acelasi timp, contin vitaminele B care ajuta la mai buna functionare a splinei, bateria de energie a organismului. Dintre cereale, ovazul este cel mai indicat. O portie de fiertura de ovaz cu miere la micul dejun asigura energia pentru intreaga zi. Mentinand constant nivelul de glucoza din sange, va asigura si o buna concentrare si atentie. Ovazul este indicat si in diabet, afectiuni renale si astm bronsic. Cele mai bune cereale sunt cele cu fructe deshidratate sau nuci. sunt o sursa excelenta de calciu, previn bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. painea cu secara este un bun energizant, combate constipatia, fluidifica sangele, usureaza vindecarea hepatitei, are efecte antiparazitare, regleaza tensiunea arteriala. Orzul contine putine proteine, dar e bogat in minerale. Are de 250 ori mai multa vitamina A decat salata, de 25 ori mai mult potasiu decat banana, de 11 ori mai mult calciu decat laptele si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Orezul este detoxifiant, diuretic, hipotensor si energetic, combate obezitatea si guta, cresterea acidului uric in sange, reumatismul, hipertensiunea arteriala, diarea si tumorile. Porumbul contine vitaminele B si E, lecitina, minerale, proteine, acizi nucleici, fibre, enzime, glucide si lipide. Se opune cresterii colesterolului, regleaza secretiile tiroidei si asigura buna functionare a organelor genitale.

  • Frunze verzi pentru energie maxima

Clorofila este o alta sursa de energie. Orice leguma verde va asigura mai multa energie decat carnea. Dintre plantele bogate in clorofila, imbatabil este patrunjelul care contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem. Poate avea un efect mai energizant chiar si decat cel al cofeinei. Patrunjelul echilibreaza si stimuleaza energia organelor, imbunatatindu-le capacitatea de asimilare a nutrientilor. Este recomandat in anemii si boli cardiovasculare. Nu trebuie decat sa adaugam la mancare mai mult patrunjel decat de obicei. si radacina e utila: elimina nisipul de la rinichi. Broccoli, sparanghelul si spanacul contin intregul complex de vitamine B, precum si magneziu, fier si coenzima Q10, o substanta nutritiva de o importanta cruciala in producerea de energie la nivel celular. Leusteanul are si el proprietati vitalizante. Topeste grasimile din ficat si asigura o buna circulatie. Elimina pietrele de la rinichi, usureaza expectoratia, iar radacina ajuta in tratamentul bolilor de stomac. Leusteanul are efecte benefice adaugat crud in mancare, dar si sub forma de infuzie. Salata verde este plina de minerale si vitamine, motiv pentru care ne revigoreaza si alunga starile de depresie, de stres, ajuta in buna functionare a ficatului, regleaza tranzitul intestinal, lupta cu succes impotriva asteniei. Spanacul abunda in nutrienti care ne ajuta sa functionam la capacitate maxima. Fierul din spanac lupta cu oboseala, asigurand energie organismului.

  • Coenzima Q10, motorul organelor interne

Orice aliment care contine coenzima Q10 ajuta in recapatarea energiei, aceasta fiind una din functiile ei importante. Concentratii maxime de coenzima Q10 au fost constatate in inima si ficat, adica in organele cu cerintele energetice maxime, acestea fiind si cele mai sensibile la deficienta acestei substante. Dupa varsta de 20 de ani, productia de coenzima Q10 la nivelul organismului se reduce, insa cerintele acestuia cresc. De aceea, un aport suplimentar de Q10 este absolut necesar. Fiind si un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabila sa reduca dimensiunea tumorilor canceroase, sa minimizeze urmarile atacurilor cerebrale si vasculare. Stimuleaza metabolismul organismului, reduce sensibil hipertensiunea arteriala. Inhiba sinteza colesterolului, scade glicemia. De aceea, Q10 se recomanda in stari de oboseala, sportivilor, preventiv si, curativ, in boli cardiovasculare. Gasim coenzima Q10 in peste (macrou, sardine si ton), carne de vita, pui, oaie si organe de animale (inima, ficat), oua, alune, creveti, lapte. Dintre verdeturi, bogate in Q10 sunt spanacul, broccoli, varza, ceapa, usturoiul, morcovii, vinetele, cartofii, soia, semintele de floarea-soarelui, graul, uleiul de susan, de soia si porumb. Din pacate, prin gatire si transformare termica, o mare cantitate de Q10 se distruge. De aceea, putem face rost de Q10 si din suplimentle oferite de farmacii.

  • Bauturile energizante te epuizeaza

Bauturile energizante la care apelam atunci cand suntem epuizati ofera organismului o doza de energie uneori prea mare. Aceste bauturi contin zahar, cafeina, vitamine, un aminoacid numit taurina. Efectul este, asa cum spune si numele bauturii, unul tonic. Dar pretul revigorarii rapide este platit cu tulburari ale ritmului cardiac, deshidratare, insomnie. in general, efectul dureaza doua ore, dupa care suntem mult mai obositi decat inainte de a consuma bauturi energizante. Aceasta pentru ca aceste lichide nu aduc un surplus de energie, ci il consuma pe cel din rezervele organismului, iar cand acestea sunt epuizate, nu mai ramanem decat cu o mare oboseala si un numar mare de calorii.