Portocala

Cura cu portocale

Cu doua portocale pe zi, organismul se curata de toxine si lupta cu cele mai aprige boli

  • Fructul frumusetii

- Pentru intretinerea tenului: se aplica pe fata, gat, umeri, felii de portocala timp de 15-20 minute. Astfel se previne formarea ridurilor, se tonifica si se catifeleaza pielea.

- Piele flasca: se lasa sa infuzeze timp de zece minute, intr-un litru de apa clocotita, 10 g de frunze si 10 g de flori, apoi se strecoara. Se foloseste ca lotiune dimineata si seara. Se pastreaza intr-un flacon inchis ermetic, fiind buna de folosit doua zile.

- Masca de portocale cu efect calmant: se zdrobeste fructul unei portocale cu furculita. Se amesteca pulpa bine zdrobita cu o lingurita de smantana proaspata. Se aplica pe fata si se lasa 20 de minute inainte de a clati.

Cititi si Citricele si Kiwi si Aromaterapia

Calitatile curative ale portocalei erau cunoscute si apreciate din secolul Xlll, cand citricele oranj erau prescrise bolnavilor sub forma de cura. A face o cura de portocale inseamna, de fapt, a face tratament impotriva imbatranirii, in toate sensurile cuvantului. Cum iarna sunt cele mai cautate fructe, nu strica sa stim cate portocale trebuie sa mincam, cum si care sunt efectele unui tratament cu acest citric-medicament gustos.

  • Sursa importanta de vitamine si minerale

Portocalele sunt o uzina de substante benefice. Ele contin: apa (90%), hidrati de carbon, acizi organici, vitamina C, vitamina A, unele vitamine ale complexului B, vitamina PP precum si saruri minerale. Principiile active din aceste fructe actioneaza ca tonic al sistemului nervos, tonic muscular si remineralizant. Fiind un mare depozitar de saruri minerale, mai ales calciu, acest fruct fortifica organismul, stimuleaza imunitatea naturala, luptand impotriva bolilor infectioase. in plus, calciul din portocala este utilizat integral de catre organism, datoria fosforului care ajuta la fixarea lui. Aceste fructe parfumate, dulci-acrisoare, curata organismul de toxine si deseuri stimuland ficatul, rinichii si intestinele. Aceasta proprietate detoxifianta, datorata potasiului pe care il contine, recomanda portocalele ca leac pentru stari de oboseala.

  • Fructe sau suc proaspat

Pentru cine e recomandata cura de portocale? in primul rand, copiilor in crestere, anemicilor, bolnavilor cu stari febrile, convalescentilor, varstnicilor. Celor care au probleme cu secreta biliara, tromboza, fragilitatea capilara, contipatia, demineralizarea, scorbutul, astenia fizica si intelectuala. Aceste fructe sunt si antitumorale, subtiaza sangele, favorizeaza transpiratia, fluidifica sangele si tonifica vasele sanguine. Consumul de portocale este excelent ca mijloc de prevenire a oricaror boli din cele enumerate. Reechilibreaza sistemul nervos si este de folos chiar si diabeticilor, datorita cantitatii mici de elemente glicogene continute. In plus, aceste citrice sunt excelente remedii in cosmetica. Cura de portocale consta in consumul acestor fructe in stare proaspata, cate 2 pe zi, pe timp de iarna, timp de 2-3 saptamani, inainte de mese. Pot fi consumate si sub forma de suc obtinut din pulpa stoarsa, un pahar dimineata, pe stomacul gol, unul la pranz si altul seara. Se poate face si o cura de o zi pe saptamana in care se mananca numai portocale.

  • Leacuri din flori, frunze si coaja

Ca remediu naturist extern, portocalele sunt folosite pentru tratarea dermatozelor, gingivitelor si stomatitelor. Se fac tamponari locale cu suc de portocale. Din coaja de portocala fiarta in apa se obtine un medicament natural impotriva constipatiei. Prima apa e amara si se arunca. Se reia fierberea si se adauga miere de albine. Se scoate coaja, se lasa sa se usuce si apoi se mananca. Preparata astfel, coaja stimuleazasi secretia biliara si peristaltismul intestinal. Ca aperitiv, coaja macerata intr-un litru de vin, timp de opt zile,ajuta foarte mult stomacul. De la portocal sunt bune si florile, sub forma de infuzie. Aceasta e recomandata pentru insomnii si migrene. Se bea cate o ceasca dupa primele doua mese si inca una cu un sfert de orainainte de culcare. Cu aceeasi intrebuintare, dar si pentru nervozitate, este si infuzia de frunze: patru sau cinci frunze in 250 ml de apa clocotita, se lasa sa infuzeze timp de zece minute.