Feng Shui

Feng Shui, arta de a fi sanatos in propria casa

Felul in care ne amenajam locuinta poate contribui substantial la sanatatea si optimismul familiei

  • Zonele casei si bolile

Potrivit principiilor Feng Shui, fiecare portiune din locuinta este asociata cu o anumita parte a corpului. Se spune ca orice suferinta sau durere poate fi atenuata prin rearanjarea spatiului. Zona sanatatii e pozitionata in centrul casei. Aici trebuie sa fie un spatiu deschis, fara mobile.

    • Afectiunile urechilor sunt conectate cu zona din centrul peretelui pe care e usa de la intrarea in casa. Orice defectiune, orice scirtit al balamalelor trebuie reparat.

    • Problemele legate de maini se rezolva reamenajand partea centrala a peretelui din stinga locuintei. Dezordinea de aici sau amplasarea unor echipamente electrice defecte poate agrava afectiuni precum artrita si transpiratia excesiva a palmelor.

    • Tot in partea stinga a casei e si zona picioarelor. Plantele ofilite, caldura excesiva sau aglomerarea de obiecte in acest spatiu pot fi responsabile pentru afectiunile picioarelor.

    • Afectiunile soldurilor, pelvisului sau oaselor, durerile de spate si osteoporoza sunt legate de coltul sting al locuintei. Nu trebuie sa aiba lumina si caldura in exces.

- Problemele legate de ochi sunt relationate cu centrul peretelui cel mai indepartat de zidul pe care se afla intrarea. Glaucomul, conjunctivita sau vederea slaba pot fi agravate de oglinzi vechi, crapate, robinete defecte sau zone intunecate din aceasta regiune.

- Zona abdominala in Feng Sui (stomac, intestine, organe genitale) se afla in coltul din dreapta locuintei. Se recomanda ca in acesta regiune sa nu se amplaseze mobila veche sau un cos de fum.

    • Problemele dentare sau respiratorii isi au sursa in centrul zonei din dreapta casei, unde nu trebuie sa fie prea cald si nici sa prezinte scurgeri sau mucegai.

    • Durerile de cap, afectiunile creierului, caderea parului, matreata sunt conectate direct cu regiunea din dreapta partii din fata a locuintei, in care ar trebui sa fie multa ordine.

  • Animale Feng Shui

Expertii Feng Shui spun ca este bine sa ai un animalut in casa, un caine, o pisica, un peste, pentru ca aceste necuvintatoare activeaza energia pozitiva. Broastele testoase sunt animale benefice si trebuie sa-si aiba culcusul in zona de nord. Pisicile se simt perfect in colturile cu zone negative, in acest fel veti identifica locurile unde nu trebuie sa stati.

Cititi si Cum dormim? si Calugarita Hildegard si Sindromul cladirii bolnave

Toata lumea a auzit de Feng Shui, unii cred cu tarie in efectele acestei practici orientale, altii o privesc cu amuzament. Unii au constatat schimbari si cauta sa afle mai multe, altii au renuntat si spun ca este doar o prostie la moda. Care este adevarul? Stiinta amplasarii obiectelor in locuinta astfel incat sa atraga energiile benefice si sa le elimine pe cele negative are o vechime considerabila in China si este la loc de cinste in cultura acestui popor. Daca vom intelege pe ce principii se bazeaza, vom vedea ca filosofia Feng Shui chiar functioneaza. Caci armonizarea spatiului nu poate genera decat un mediu mai placut, mai eficient, in care sa traim si sa muncim mai sanatosi.

  • Arta spatiului care aduce sanatate si armonie

Chinezii considera ca felul in care este amenajat spatiul ambiental influenteaza starea noastra de sanatate, relatiile si chiar situatia financiara. in China antica, Feng Shui a fost o disciplina secreta folosita pentru bunastarea, sanatatea si puterea dinastiilor imperiale. Arta a fost transmisa generatiilor viitoare prin specialisti selectati si instruiti cu atentie. Astazi, secretele Feng Shui au ajuns la indemana publicului larg, oricine isi poate transforma casa intr-o oaza de liniste si prosperitate. Chiar daca nu putem apela intotdeauna la specialist, desi este ideal, deoarece el stie cel mai bine sa puna un diagnostic corect si sa prescrie remedii, cel putin putem incerca sa aplicam singuri cateva reguli simple. Feng Shui nu este o arta a decorarii, nu presupune sa cumparam alta mobila sau sa darimam pereti, ci doar sa reorganizam spatiul in care traim. Feng Shui se bazeaza pe un set de teorii si calcule complexe derivate din relatia de echilibru dintre mediul natural si campurile magnetice ale pamantului. Atunci cand acest echilibru e perturbat, nu ne simtim bine, avem probleme de sanatate si ne merg toate pe dos. Modificarile Feng Shui din spatiul fizic vor anula sursa energiilor negative si vor induce efecte benefice si in plan spiritual.

  • Influenta vecinilor si a formei casei

Tot ceea ce ne inconjoara degaja energii, bune sau rele. De aceea, locul pe care stam poate fi bun sau rau, iar pentru „vindecarea“ acestui spatiu se folosesc diferite trucuri. In Feng Shui, se spune ca locuintele de langa cimitir, spital sau sectie de politie nu au energii pozitive, atragand boli, accidente si ghinioane. Solutia Feng Shui este folosirea luminilor puternice, vopsirea usii de la intrare in rosu si decorurile in rosu, portocaliu sau galben. De asemenea, sunt considerate locuri nefaste cele aflate in apropierea soselelor si a aeroporturilor. Locuintele plasate sub antene si cabluri electrice intrerup curgerea energiei benefice, lucru pe care arta Feng Shui il poate restabili. Acelasi efect negativ este creat si de colturile ascutite ale mobilelor, de stilpi si de lumina insuficienta. Oglinzile orientate astfel incat sa capteze energiile acestor obiecte negative si sa le respinga in directia cerului vor reusi sa curete locul de rele. Se spune ca efectele apar intre o saptamana si sase saptamani. De asemenea, „sagetile otravite“ ale colturilor si coloanelor pot fi deviate cu plante, draperii din material textil, orice le poate acoperi. Forma casei este bine sa fie patrata, solida si stabila. Nu sunt bune formele de L sau H. Pentru o energie buna, se aleg etajele intermediare.

  • Cum arata o bucatarie cu energii bune?

In Feng Shui, bucataria este considerata una dintre cele mai importante incaperi, simbolizand sanatatea si prosperitatea. Daca e asezata in fata dormitorului, atunci cei din casa se pot imbolnavi des. Usa nu trebuie sa se afle in fata usii de la intrare, deoarece energia benefica va parasi prea repede casa. O bucatarie bine aerisita si luminata va permite circulatia energiilor pozitive care se vor impregna si in mancare. Aragazul trebuie mentinut mereu curat, el reprezinta bunastarea. Daca robinetul nu functioneaza bine, trebuie reparat cat mai repede, deoarece risipa de apa este asociata cu pierderea banilor. Chiuveta si aragazul nu trebuie sa fie vecine. Daca nu se poate evita aceasta amplasare, asezati o masa intre ele. Mirosurile neplacute pot atrage energie negativa asupra alimentelor. Aruncati alimentele invechite. Centrul bucatariei si al energiilor il reprezinta masa, de aceea este indicat sa fie asezata in mijloc. Mesele de forma rotunda si ovala fluidizeaza energiile mai bine decat cele dreptunghiulare. Evitati sa stati in acelasi loc la masa, se spune ca acest obicei ar descuraja sosirea oaspetilor. Langa aragaz nu se aseaza oglinzi. O bucatarie cu doua intrari atrage mai multa energie, dar sa nu fie fata in fata. Cosul de gunoi trebuie bine ascuns privirii. Daca bucataria este incorporata in sufragerie, separati-o printr-un paravan. Culorile trebuie sa fie calde, in tonuri deschise.

  • Domitorul in care dormi bine

Respectand regulile Feng Shui in dormitor, vom observa ca ne odihnim mai bine. Nu trebuie sa avem oglinzi in dormitor, nici televizor. Acestea influenteaza negativ activitatea inimii. Daca nu aveti incotro, acoperiti-le atunci cand nu le folositi. Fintinile artificiale, acvariile sau tablourile infatisand cascade si lacuri produc aceleasi efectele nefaste ca si oglinzile. Trebuie sa alegem pozitia patului astfel incat sa nu dormim cu capul sub grinda, pentru a nu avea dureri de cap. Patul nu trebuie sa aiba un perete comun cu baia. Un pat de dimensiuni reduse poate bloca succesele in viata sociala si de cuplu. Deasupra, e bine sa fie un tablou cu peisaj montan, in niciun caz cu animale salbatice sau persoane singure. Florile uscate sau artificiale nu aduc nimic bun din punct de vedere energetic. Produc cosmaruri maruntisurile, hainele aruncate la intimplare. Nu asezati patul astfel incat sa stati cu picioarele spre usa. Daca nu aveti de ales, asezati un obiect decorativ intre pat si intrarea in dormitor. Usile dulapurilor si usa dormitorului trebuie sa fie inchise in timpul noptii, astfel fluxul de energie nu va parasi camera, intarind sanatatea. Cartile induc o stare de agitatie. Doua usi la dormitor produc senzatia de disconfort mental si neliniste. Tavanul inclinat se compenseaza agatand fluiere din bambus pe corpurile de iluminat. Nu este indicat ca lumina soarelui sa cada direct pe pat, pentru a nu-l supraincarca cu energie, devenind astfel prea rigid. Lumina care cade din tavan direct peste pat creeaza dezechilibre in viata conjugala.

  • Fara stres la locul de munca

Biroul este locul in care ne petrecem o buna parte din viata, iar cu ajutorul artei Feng Shui putem anula efectele de stres si oboseala. Un spatiu organizat si curat va permite energiilor sa circule, lucru care va duce la cresterea productivitatii si succesului la locul de munca. Biroul nu trebuie sa fie prea mic, dar nici prea mare. Nu-l asezati in linie dreapta cu usa de la intrare, deoarece va asezati in calea energiilor negative. Evitati sa stati cu fata spre o oglinda, scari, lift, un hol lung sau o toaleta. O pozitie care ne creeaza siguranta este aceea in care avem in spate un perete si putem vedea usa de la intrare. Puteti decora biroul cu o fintina Feng Shui. Metalul simbolizeaza prosperitatea si securitatea financiara, e bine sa aveti si ceva din metal in preajma. Lumina este foarte importanta la birou, de aceea ea trebuie sa fie calda si linistitoare. Pentru a evita rutina, schimbati obiectele de pe birou din cand in cand, dar aveti grija sa fie in cea mai mare ordine. Oboseala va fi absorbita de o planta verde. Nu asezati imprimanta in mijlocul camerei, aceasta va perturba fluxurile de energie pozitiva.

  • Cum circula energia printre mobile?

Sufrageria poate fi decorata cu obiecte de cristal, simbol al sanatatii. in jumatatea din partea stinga a camerei, pot fi amplasate figurine sau icoane cu sfinti. Daca aceasta zona e mai intunecata, fereastra trebuie sa stea deschisa cat mai mult timp. Aici puteti pune o lampa sau lumanarele care sa stea aprinse cat mai mult timp. Sau o fintina decorativa sau o planta de interior cat mai bogata. La intrare se agata obiectele considerate norocoase. Prin aceasta usa patrunde norocul, nu trebuie sa se deschida nici catre un spatiu inghesuit, nici catre un coridor lung. Canapeaua e bine sa fie rosie, stimuland astfel armonia si sanatatea membrilor familiei. Oglinzile se aseaza de regula in hol. Cu cat sunt mai mari, cu atit mai bine. In sufragerie, au efect pozitiv asupra copiilor. Oglinzile nu se amplaseaza la capatul unui coridor lung, iar daca stau fata in fata, vor diminua energia celui ce trece printre ele. Mobilele trebuie sa fie aranjate astfel incat energia sa curga libera prin casa. Scaunele, fotoliile si canapeaua trebuie sa formeze un cerc pentru a incuraja o buna comunicare. Daca sunt asezate in forma de L atunci este favorizata aparitia energiei negative. Canapeaua nu trebuie sa stea cu spatele la usa. Masa este recomandat sa fie mica, rotunda. Umpleti spatiile goale, mai ales colturile, cu statuete, ghivece cu plante fara tepi, corpuri de iluminat. Nu folositi culori prea intense sau prea inchise pe suprafete mari, ele pot modifica fluxul energiei pozitive.