Strugurii

Strugurii, medicamentul zeilor

Cura cu struguri proaspeti si must pregateste organismul pentru sezonul gripelor, detoxifica si amelioreaza bolile de inima si articulatii

  • Regulile dietei cu struguri

In timpul dietei cu struguri, trebuie sa tinem cont de cateva principii. Strugurii trebuie mancati lent, pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze cat mai repede. Fructele trebuie sa fie dulci, bine coapte, proaspete si parfumate. Daca vrem sa profitam din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine sa mestecam si pielitele si simburii, care contin un ulei gras ce reduce colesterolul si mentine sanatatea vaselor de sange. sunt absolut necesare exercitiile fizice in fiecare zi, de la o jumatate de ora in sus. Planul de dieta trebuie respectat intocmai pentru ca aceasta sa fie eficienta. Cura de mare intensitate incepe cu o perioada „de incalzire“ de trei zile, in care se consuma fructe progresiv, pornind de la o jumatate de kilogram in prima zi. Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu strugurii, urmeaza 5 zile in care se consuma numai si numai struguri, proaspeti sau sub forma de must. Cei mai indicati struguri pentru a face cura sunt: pineau, pineau negru, de Burgogne, pineau alb, Riesling, petit gris. Nu alegeti strugurii stropiti, la care s-au folosit ingrasaminte chimice. Daca suferiti de anumite probleme de sanatate, cereti avizul medicului inainte sa incepeti aceasta cura.

  • Stiati ca?

- Strugurii conservati pastreaza sub 10% din proprietatile curative ale celor proaspeti, iar vinul, sub 6%.

- Strugurii albi sunt mai dulci, dar contin mai putine vitamine.

- Strugurii negri contin mai multi antioxidanti, insa pot irita stomacurile fragile.

- Anual, in lume, se culeg peste 72 milioane de tone de struguri. Un hectar de struguri poate produce aproximativ 15.000 de pahare de vin.

- Conform statisticilor, o persoana consuma in medie pe an 8 kg de struguri.

- Dulceata de struguri este laxativa.

- Sucul extras inainte de maturarea strugurilor este racoritor si foarte bun in stari febrile.

- Stafidele sunt boabe de struguri uscate, au aceleasi proprietati ca si fructul proaspat. Sunt foarte energetice, fiind indicate in afectiunile pulmonare, renale, vezicale si hepatice.

- Seva de primavara obtinuta prin colectarea sucului din coardele vitei taiate proaspat se poate utiliza contra litiazelor urinare si biliare si ca solutie pentru ingrijirea ochilor.

- Uleiul din simburi de struguri este recomandat in afectiunile cardiovasculare.

- Vinul, mai ales cel alb, este folosit in terapeutica pentru macerarea plantelor medicinale si obtinerea de bauturi medicinale.

- Daca aplicati vin rosu cu putina sare pe gingii se evita iritarea acestora.

- Agentii patogeni ai holerei si ai tifosului, daca sunt lasatie in vin, mor dupa cateva minute.

  • Contraindicatii

Bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica. Strugurii mancati in exces pot crea efect laxativ. Persoanele care sufera de diabet insulino-dependent nu pot urma aceasta cura deoarece este mult prea bogata in zaharuri rapide.

Cercetatorii descopera zilnic noi efecte miraculoase ale strugurilor asupra sanatatii organelor, intarind astfel ceea ce medicii antichitatii stiau de mult. Strugurii aduc infinite beneficii sanatatii, consumati proaspeti, sub forma de must sau prin simburi, inzestrati si ei cu virtuti terapeutice. Pana nu demult apreciati doar ca materie prima pentru vin, strugurii au devenit materie prima pentru medicamente. Cura cu boabele dulci si aromate rivalizeaza ca actiune terapeutica cu o intreaga industrie de medicamente. Acum se culege via, ciorchinii stau pe tarabe asteptandu-ne sa-i aducem acasa. Ce mai asteptam? E vremea terapiei cu struguri, pentru detoxifiere, prevenirea si vindecarea unor afectiuni care in fata acestui medicament oferit de natura, cedeaza negresit.

  • O colectie de substante vitale

In compozitia strugurilor intra vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom. Un kilogram de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale. Puterile miraculoase ale strugurelui se datoreaza si bioelementelor: enzime, substante radioactive. Strugurii sunt 73% apa si 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloza, pectina, acid tartric liber. Cu totul extraordinar este faptul ca strugurele ne ofera proprietatile sale medicinale fara a suprasolicita aparatul digestiv, este fructul cel mai bine digerat de stomac. Flavonoidele din struguri vegheaza la sanatatea arterelor, capilarelor, ligamentelor, tendoanelor, a sistemului imunitar si a pielii. Rolul strugurilor este si de protectie antitumorala si de reglare endocrina. De fapt, nu exista organ care sa nu beneficieze de pe urma actiunii strugurilor. O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard a descoperit un ingredient in mustul de struguri care prelungeste durata de viata cu pana la 80%.

  • Ameliorator al bolilor reumatismale

Bogat in vitamina B, strugurele este inzestrat cu virtuti calmante, sedative si hipnotice. Incercati, timp de cateva saptamani, sa inlocuiti somniferul cu un pahar de suc de struguri, chiar inainte de culcare. Acest tratament natural, extrem de simplu, ajuta fara gres. Cei care sufera de guta, reumatism si artroza resimt o profunda alinare, deoarece acest fruct debaraseaza tesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse. Persoanele anemice prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar si pentru hipotensivi. Cura de struguri curata rinichii (mai ales in caz de nefrita), diminueaza aciditatea urinara, scade cantitatea de acid uric, are o actiune benefica asupra ficatului. In bolile de nutritie si cele cardiovasculare, cura de struguri are efecte uimitoare. Diabeticii nu sunt exclusi de la aceasta cura, deoarece strugurii contin zaharuri cu ardere lenta, care se asimileaza cu usurinta. in plus, zaharul din struguri ingrasa mai putin decat glucidele altor alimente. in caz de rahitism, epuizare, demineralizare, strugurii ajuta mai mult decat orice supliment. Strugurele are asupra sangelui un puternic efect depurator si alcalinizant, este un factor care amelioreaza circulatia, un tonic si un detoxifiant al organismului, un diuretic exceptional.

  • Matura care curata colonul

Strugurii ajuta colonul, contribuind la eliminarea completa a deseurilor toxice. Curata bine intestinul, stimuleaza digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor actionand ca un piston natural care impinge din colon materiile reziduale. Dar, in cazul curei de durata, poate avea efect opus, favorizand constipatia. Pentru evitarea acestui neajuns, e bine ca strugurii sa se consume fara samburi, adica sub forma de suc proaspat sau must. Cura cu struguri impreuna cu remediile locale (unguent de tataneasa, de catina) sunt o combinatie infailibila in tratarea hemoroizilor. in urma unui studiu recent, s-a descoperit ca daca se consuma multi struguri, se reduce incidenta tumorilor localizate la plamini. Se pare ca strugurii negri sunt cei mai apreciati, deoarece dau rezultate bune in 65 de boli. Tot strugurii negri combat si ulcerul, daca se consuma timp de 3 zile cate un kilogram de struguri. Datorita continutului mare de apa, strugurii sunt recomandati celor care au nevoie de o mai buna hidratare. Cura cu struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, a colecistitei si pentru prevenirea si tratamentul litiazei biliare in forme usoare. in cantitate mare, strugurii mobilizeaza si elimina din organism acidul uric, ameliorand guta. Pentru digestie lenta, se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.

  • Aliatii inimii

Pentru diverse intoxicatii, strugurii sunt recomandati deoarece stimuleaza atat rinichii, cat si colonul, producand o eliminare intensa si rapida. in plus, mobilizeaza toxinele din organism, inclusiv mercurul sau plumbul. Substantele numite procyanidine, care se gasesc in special in strugurii negri si brumarii, reprezinta un factor important in apararea inimii. Aceste substante scad hipertensiunea si nivelul colesterolului, protejeaza pielea de influenta substantelor nocive din atmosfera si de actiunea razelor solare. Vitamina B si magneziul din struguri sunt un adevarat balsam pentru persoanele prea nervoase, in 90% din cazuri reducand irascibilitatea. Taninii care se gasesc in struguri intaresc sistemul de aparare al organismului, neutralizand actiunea virusurilor si a bacteriilor. S-a mai constatat ca mirosul si gustul, vederea si auzul, se imbunatatesc semnificativ dupa o cura cu struguri. Iar in cure de slabire, se pot pierde cu struguri circa 3 kilograme pe saptamana. Strugurii pot contribui la prevenirea si vindecarea diverselor probleme cum ar fi boala Alzheimer, astmul si migrenele. Consumul de struguri reduce, de asemenea, riscul de a avea un atac de cord.

  • Samburii, elixirul tineretii

Exista un renume bine meritat al samburilor de struguri rosii, ca remediu eficient in diverse afectiuni. Extractul din acesti samburi apara organismul de radiatii, prelungeste viata organismului, fiind un veritabil elixir al tineretii, previne accidentele cardiovasculare. Flavonoidele au o activitate antioxidanta superioara de 50 de ori vitaminei E si de 20 de ori vitaminei C. Cura de struguri rosii este recomandata de nutritionisti ca fiind una dintre cele mai eficiente in purificarea blanda a organismului, incepand cu efectul de eliminare a toxinelor acumulate prin stres, poluare, aditivi alimentari, lipsa exercitiului fizic si contribuind, in egala masura la regenerarea tisulara globala. Femeilor in pragul menopauzei le sunt recomandati acesti samburi de struguri, cate un gram pe zi. Strugurii rosii au calitati tonice mai accentuate, in plus, contribuie la imbunatatirea vederii. Strugurii rosii previn aparitia aterosclerozei. Scad nivelul colesterolului din sange, iar continutul de acizi grasi, cum este Omega 6, ofera o importanta protectie vasculara. Magneziul care se regaseste in aceste fructe previne aparitia cancerului. Curele cu struguri rosii reduc riscul de cancer pulmonar si favorizeaza stagnarea si chiar micsorarea tumorilor existente. Substante precum quercitina si elagenina din coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Pe langa consumul de struguri, se pot aplica comprese cu struguri pe zonele afectate, mai ales in cazul cancerului de piele. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza.

  • Mustul, bautura omului sanatos

Dar, in afara de boabele proaspete, strugurii mai sunt buni si sub forma de must. Mustul face bine la inima, la muschi, la oase, intregului organism. Vitaminizeaza si remineralizeaza. Are o mare valoare energetica. De aceea, e foarte indicat in alimentatia organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, dar si pentru persoanele de varsta a treia. Ca actiune fitoterapeutica, mustul are efect laxativ si diuretic, fiind indicat celor care sufera de constipatie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sunt guta si artrita. Compozitia chimica a mustului a facut ca acesta sa fie supranumit si „laptele vegetal“, datorita aportului nutritiv. Prin continutul ridicat de lecitina, mustul e leac pentru sistemul nervos. Mustul de struguri este recomandat mai ales in curele rapide de dezintoxicare, este un excelent intaritor pentru convalescenti si pentru cei grav bolnavi. Daca vrem sa folosim mustul ca medicament trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie fermentat. Se obtine prin zdrobirea boabelor bine spalate, cu un mixer electric (blender), sau manual, cu o lingura de lemn, urmata de stoarcerea prin tifon. Pentru beneficii terapeutice maxime, se foloseste mustul foarte proaspat (abia preparat), din care se bea minimum un litru pe zi. Cura de must e simpla: beti un pahar cu must zilnic, inainte de masa, cresteti treptat cantitatea pana ajungeti la un litru si jumatate. Alte boli care se trateaza cu must: bolile cailor respiratorii (laringite cronice si tuberculoase), scrofuloza, anemie, rahitism, astenie, nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoza, enterocolite, cistite, gingivite. Medicii antichitatii considerau mustul mai sanatos chiar decat apa, prescriindu-l ca antiseptic si revitalizant.

  • Cura de mai multe zile

Pentru o cura, se recomanda consumarea fructelor proaspete cu tot cu coaja, foarte bine spalate. Se pot inlocui pranzul sau cina cu 400 grame de struguri. Datorita marii sale puteri energizante, strugurii fac sa dispara complet senzatia de foame, motiv pentru care sunt excelenti in regimuri de slabire. Atunci cand cura de struguri este urmata cu regularitate, rezultatele sunt excelente. Pe durata curei, trebuie redus treptat consumul alimentelor bogate in glucide (alimente si bauturi dulci, paine si fainoase). Exista si cura totala cu struguri, cand intreaga zi nu se vor consuma alte alimente in afara strugurilor, in 5-6 reprize. Cantitatea recomandata este de 1-2 kg sau chiar mai mult, alternand strugurii albi cu strugurii negri. In timpul curei se pot bea apa, suc de struguri si ceaiuri. Revenirea la alimentatia normala se va face progresiv, incepand cu alimentele vegetale in prima zi. Cura de sapte zile este buna in litiaza biliara si urinara, artritism, intoxicatii cronice, dermatoze, hemoroizi, tuberculoze pulmonare. Cura de trei zile, cu cate doua kilograme de struguri pe zi, este este benefica in demineralizari, avitaminoze, intoxicatii, sarcina. Cura de dezintoxicare se face timp de sapte zile. in fiecare zi se mananca intre unul si cinci kilograme de struguri, fara a consuma nimic altceva. Este un regim recomandat si in anemie, demineralizare, surmenaj, astenie, stari acute si stari febrile, congestia ficatului si a splinei, afectiuni hepatice si hepatita, afectiuni pulmonare, tuse, laringite, afectiuni renale, nefrite, afectiuni ale vezicii, cistita, reumatism.

  • Pentru frumusetea pielii

In cosmetica, strugurele este fara egal. Se zdrobesc boabele si cu un tampon de vata se umezeste usor pielea fetei. Se lasa sa actioneze doua sau trei minute, apoi se clateste. Dupa acest tratament, tenul va straluci. Mastile cu struguri curata pielea in profunzime. Masajul cu must al fetei, o data la 3-4 zile, mentine pielea tanara. Se lasa sa actioneze 10 minute si se clateste fata cu apa rece. Compresele cu struguri, in special cojile de struguri folosite extern, ajuta porii inestetici sa se resoarba si ajuta la pigmentarea normala a pielii. Saloanele specializate in inlaturarea celulitei folosesc impachetari cu struguri care au dat rezultate foarte bune. Se pare ca strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor si glandelor cortico-suprarenale, care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine. Din acest motiv, cura cu struguri este indicata contra imbatranirii premature a pielii, a hirsutismului (cresterea firelor de par in zone nedorite la femei), in acnee, uzura fizica pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscuta.

  • Cum putem avea struguri proaspeti la iarna?

Iata o reteta italieneasca din 1831 de conservare a strugurilor peste iarna. Boabele care nu sunt stricate sau sparte se pun cu grija in doua sau trei straturi intr-o lada, separand fiecare strat cu frunze de piersic. Lada se asaza pe scanduri si se depoziteaza intr-un loc uscat si bine aerisit. Astfel, strugurii se conserva bine pana in luna ianuarie, uneori chiar si mai mult.

Cititi si Vinul fiert si Mustul si Panacee si Dieta cretana