Uleiuri

Uleiuri vindecatoare

Uleiul de palmier si cel de masline sunt renumite intre uleiurile vegetale cu influente benefice asupra sistemului cardiovascular

  • Migdale, nuci, alune, fructe uleioase

Uleiul de migdale se foloseste la eliminarea calculilor urinari. Se recomanda utilizarea lui impreuna cu uleiul de nuca, in parti egale. Da rezultate si la curatarea si improspatarea tenului. Daca picuram ulei cald de migdale in ureche, de mai multe ori pe zi, trec durerile de ureche. Uleiul de mustar este nociv pentru sanatate, in cazul in care este ingerat, dar este folosit la masajul pieptului, in cazul bronhopneumoniilor. Uleiul de alune este renumit pentru calitatea lui de a elimina parazitii intestinali, mai ales tenia. Se ia o lingura dimineata, timp de 15 zile. De asemenea, intra in compozitia unor spray-uri antimicotice, care au si efect deodorizant, racoresc si redau confortul picioarelor obosite. Uleiul de nuci se foloseste in dermatoze, litiaza renala, la varice, arsuri si rani care se vindeca greu. Este indicat si celor care depun efort fizic sau intelectual intens.

  • Cancerul se sperie de uleiul de catina

Uleiul de catina este tonifiant general, antianemic, vitaminizant si imuno-modulator, este un bun protector coronarian, incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi, imbunatateste functia ficatului. Prin continutul mare de b-caroten previne aparitia cancerului. Utilizat extern, este un bun cicatrizant si protejeaza impotriva radiatiilor solare. Este recomandat ca adjuvant in tratamentul intern al unor afectiuni dermatologice, ORL si ale aparatului digestiv. Are activitate deosebita in hepatite cronice, boli uro-genitale, neurologice si psihice. Binecunoscutul ulei de floarea soarelui are si el virtutile lui curative: regenereazatesuturile gastrice, scade nivelul de colesterol, creste producerea de lichid sinovial (lichidul care permite miscarea articulatiilor dintre oase). Cu o conditie: sa nu fie rafinat. Uleiul presat la rece este un ulei ultrasanatos, spre deosebire de cel rafinat care e prelucrat la temperaturi ridicate, apoi trecut prin filtre.

Efectele binefacatoare ale uleiurilor sunt cunoscute din vremuri stravechi. Si totusi, azi nu mai avem parte de untedelemnul vegetal de odinioara, benefic sanatatii. Dimpotriva, cel de floarea soarelui, rafinat, ne ameninta cu boli cardiovasculare. Si nici el n-ar fi atat de periculos, daca nu l-am folosi prajit. Exista insa alternative: uleiurile sarace in colesterol, incarcate de substante nutritive si care, datorita proprietatilor lor, sunt adevarate medicamente. Restabilesc echilibrul energetic, elimina toxinele, ard grasimile. Fie ca se foloseste in bucatarie, ca leac impotriva cancerului sau ca masca de frumusete, uleiul natural din plante este binefacator.

  • Uleiul de porumb ne intinereste

Uleiul obtinut din germeni de porumb contine intr-un procent insemnat vitamina E, care este un antioxidant eficace. Un procent atat de ridicat de vitamina E nu se mai gaseste decat intr-un numar foarte mic de alimente, precum spanacul si alunele uscate. Aceasta vitamina contribuie la fortificarea sistemului imunitar si muscular al omului. Ea mai este numita si „vitamina tineretii“, fiind un antioxidant care incetineste procesul de imbatinire. De asemenea, este un bun drenor al cailor biliare, precum si un moderator al tiroidei. Este recomandat in alimentatia bolnavilor de diabet. Trateaza ulcerul gastric si duodenal, impreuna cu sunatoarea sau cu mierea de albine. Uleiul de susan e bun in salate, dar se foloseste si ca demachiant, stand la baza fabricarii multor produse cosmetice.

  • Soia si palmierul, surse de uleiuri bune

Uleiul de palmier ocupa unul dintre primele locuri in plan mondial in ceea ce priveste consumul de uleiuri si grasimi. Se foloseste in alimentatie de mii de ani, fiind obtinut din fruct, din partea carnoasa care inconjoara simburele. Pretul de productie al uleiului de palmier se situeaza sub cel al uleiului de soia sau al altor uleiuri. Are un continut ridicat de gliceride solide, ceea ce permite sa fie pastrat mai mult timp. Se absoarbe usor, este digerat si folosit cu usurinta in procesele metabolice. Contine acid oleic, acid linoleic, acid palmitic si acid stearic, dar nu contine colesterol, ceea ce il face un aliat in lupta impotriva bolilor de inima. Este o sursa valoroasa de vitamine A si E. Pentru o sanatate de fier e recomandat si uleiul de soia care, consumat fie si numai in salate, scade simtitor nivelul colesterolului. Folosit cu regularitate, previne formarea cheagurilor de sange si a afectiunilor cardiace. E bogat in enzime, in vitaminele A, C, D, E, F, K, vitamine din complexul B si coenzima Q10.

  • Uleiul de masline protejeaza inima

Uleiul de masline contine polifenoli (antioxidanti care previn aparitia afectiunilor cardiace si oncologice). Rezultate bune au fost obtinute folosindu-l impotriva cancerului de san, a bolilor cardiovasculare si pentru combaterea efectelor imbatrinirii. Este un ulei cu o stabilitate termica mare, nu se oxideaza si nu rancezeste asa usor. Uleiul de masline cel mai bun, dar si cel mai scump, este cel extravirgin, obtinut din masline culese cu mana. Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta circa 75% din compozitia uleiului, sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atât de bine tolerat de organism. intareste imunitatea si rezistenta vaselor sanguine. E de mare ajutor in combaterea dischineziilor biliare, avand efect colagog. Ajuta in insuficienta hepatica si in eliminarea calculilor biliari. Mai e si un bun laxativ, fara a produce colici, avand un efect helminitic (omoara viermii intestinali). Decongestionant hepatic, antiinfectios, cicatrizant, antianemic, antirahitic, scade colesterolul din sange si previne bolile de inima. in Grecia, unde 90% din grasimile consumate reprezinta uleiul de masline, bolile de inima sunt foarte rare.

  • Inamicul din tigaie

Cartofii prajiti reprezinta felul de mincare preferat al romanilor. N-ar fi atat de daunator, daca nu s-ar folosi acelasi ulei de mai multe ori. Biochimistii de la Universitatea din Melbourne au dovedit ca atingerea temperaturii de 180 de grade C a uleiului de soia si mai ales de floarea-soarelui produce cetone, substante care in cantitati mari sunt otravitoare pentru sistemul nervos. Uleiul supraincins duce la ulcere, colesterol, boli cardiovasculare.

  • Uleiul de peste prelungeste viata

Suplimentele pe baza de ulei de peste au abilitatea de a reduce iritabilitatea electrica a inimii in cazul persoanelor care sufera de tulburari ale ritmului cardiac. Medicii australieni au descoperit ca suferinzii cu inima prezinta un risc mult mai scazut de deces dupa ce consuma regulat ulei de peste.

Uleiul de oregano

Oregano este un condiment nelipsit din bucataria italieneasca si, treptat, a devenit si preferatul gospodinelor din Romania. Gustul sau amarui, usor intepator, ofera mincarii o aroma deosebita. Insa si uleiul de oregano, extras direct din planta, este un ingredient valoros, dar nu in mancare, ci ca medicament. Extractul natural, bogat in substanta numita carvacrol, vitaminele A si C si flavonoide, elimina microbii si parazitii din organism. In timpul tratamentului, e bine sa mancam mult spanac si ficat, deoarece o cantitate mare de ulei volatil de oregano incetineste capacitatea organismului de a absorbi fierul. Iata cateva intrebuintari ale acestui ulei cu reputatie de excelent dezinfectant, vasodilatator si tonic:

1. Trateaza infectiile pielii. Poate fi aplicat direct pe rana sau portiunea de piele iritata, dupa ce s-a diluat cu ulei volatil de nuca de cocos. In cazul micozelor la picioare, se pun cateva picaturi pe zonele afectate si se freaca usor cu o bucata de panza moale sau disc de bumbac. Uleiul elimina ciupercile din organism, incepand cu Candida. Tot aplicat pe piele, actioneaza impotriva intepaturilor de insecte, rani, furuncule, herpes, negi si basici.

2. Inlatura rapid iritatiile si infectiile stomacale. Pentru problemele digestive, se adauga cateva picaturi de ulei volatil de oregano in cana de lapte sau cu suc natural. Acest ulei are un efect antimicrobian pe un spectru larg de bacterii, inclusiv E. coli. Cercetatorii au demonstrat ca uleiul volatol de oregano actioneaza mai bine decat 18 antibiotice. Cateva picaturi puse in pulverizator vor purifica aerul de microbi si vor parfuma placut incaperea.

3. Trateaza problemele respiratorii. Uleiul volatil de oregano prezinta proprietati antiseptice pulmonare, mucolitice si expectorante. Se recomanda o cura de cinci zile cu suc natural in care s-au adaugat trei picaturi de ulei volatil. Se bea dimineata, iar imbunatatirea starii de sanatate se va simti inca din prima zi. Pentru infectii pulmonare sau ale sinusurilor, se pot pune sub limba cateva picaturi sau se fac inhalatii.

4. Elimina parazitii. Exista studii care arata ca uleiul de oregano are un efect mult mai puternic in cazul parazitului giardia decat medicamentele folosite in medicina alopati.

5. Ajuta in artrita si dureri articulare. Proprietatile antiinflamatoare ale uleiului de oregano actioneaza in mod similar precum ibuprofenul si aspirina.

6. Este un puternic agent antioxidant. Previne degradarea celulelor din corp prin oxidare, datorita fitonutrientilor continuti. Uleiul de oregano are o capacitate de antioxidare de 42 de ori mai mare decat merele, de 30 de ori mai mare decat cartofii, de 12 ori mai mare decat portocalele si de 4 ori mai mare decat zmeura.

7. Protejeaza dintii si gingiile. Se pun cateva picaturi de ulei pe periuta de dinti, in loc de pasta de dinti. Gingiile se maseaza de una, doua ori pe zi, tot cu ulei de oregano, pentru prevenirea si tratarea parodontozei.

8. Ingrijeste tenul si parul. Uleiul de oregano, adaugat in sampon sau in masti,

trateaza matreata, iritatiile scalpului, acneea, tenul iritat. Poate fi adaugat si in solutiile de

igiena intima sau direct in apa de baie, deoarece elimina o gama larga de ciuperci.